Dekorativt Grus: återfyllning I Landskapsarkitektur Och Skapa En Grusträdgård. Användningen Av Vitt Och Färgat Grus På Landet Och I Den Personliga Tomten

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativt Grus: återfyllning I Landskapsarkitektur Och Skapa En Grusträdgård. Användningen Av Vitt Och Färgat Grus På Landet Och I Den Personliga Tomten

Video: Dekorativt Grus: återfyllning I Landskapsarkitektur Och Skapa En Grusträdgård. Användningen Av Vitt Och Färgat Grus På Landet Och I Den Personliga Tomten
Video: Se Enkla Trädgårdens val av grus till grusgången 2024, April
Dekorativt Grus: återfyllning I Landskapsarkitektur Och Skapa En Grusträdgård. Användningen Av Vitt Och Färgat Grus På Landet Och I Den Personliga Tomten
Dekorativt Grus: återfyllning I Landskapsarkitektur Och Skapa En Grusträdgård. Användningen Av Vitt Och Färgat Grus På Landet Och I Den Personliga Tomten
Anonim

Dekorativt grus används som återfyllnad i landskapsdesign. Från den här artikeln lär du dig vad det är, vilka fördelar och nackdelar det har, vad som händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner, fördelar och nackdelar

Dekorativt grus är ett material för landskapsdekoration. Det dök upp på hemmamarknaden ganska nyligen, men har redan vunnit sympati hos trädgårdsmästare, ägare av hus på landet.

Detta är en krossad sten med en bråkdel av 8-15 mm, färgad med ett färgat pigment.

Natursten sås genom ett metallnät för att välja en sten av en viss bråkdel för färgning . Därefter tvättas det från smuts och damm, torkas sedan och målas med en betongblandare. Den färgade stenen hälls på ett nät och torkas. Den droppande färgen återanvänds för att måla nästa parti grus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Astringenter (polymerer och vattentät akryl) används som färgämnen. Materialets färg kan vara mörk, mättad, blank. Naturmaterial har en stabil dekorativ effekt och har många fördelar. Till exempel:

  • miljövänlig, stör inte jorden för att absorbera vatten och "andas", fördröjer fuktindunstning;
  • begränsar inte luftåtkomst till marken, bidrar till den naturliga utvecklingen av rotsystemet;
  • det används som ett mulchmaterial, kyler jorden i värmen;
  • används på tunga lerjordar som bakpulver;
  • har estetisk tilltalning och variation av färglösningar;
  • kan ersätta en gräsbevuxen gräsmatta eller beläggningselement på gården;
  • betonar skönheten hos olika växter i trädgården och rabatter;
  • inte rädd för den negativa miljöpåverkan (hagel, kraftigt regn);
  • tillhandahåller olika användningsområden, prisvärda;
  • lätt att arbeta med, kräver inte speciella färdigheter i att dekorera utrymme;
  • passar bra med många växter och dekorationsmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den kan kombineras med stenblock, trä, glas, metall, betong, gatstenar och till och med mossa . Det ser bra ut med stora blomkrukor, smidesjärnbänkar i rekreationsområden. Fyllning med material kan utföras både i små och stora ytor.

Från dekorativt grus kan du skapa inte bara vanliga utan också mönstrade kompositioner. Samtidigt används ofta stenar i olika färger i designen. Utskriftsstilen kan vara annorlunda, vilket gör att du kan utrusta webbplatsen med hänsyn till en specifik stilistisk lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det behövs kan stenen samlas upp och överföras till en annan plats, och ett helt annat mönster kan ritas upp. En annan fördel är möjligheten att måla stenen själv. Den skiljer sig från krossad sten i mer trubbiga kanter.

Fraktionen av naturmaterial kan variera. Den är inte bara liten, utan också medelstor, och ibland stor (ca 7 cm).

Formen på stenen kan vara kubisk, rund, kantig. Synen beror på var utvecklingen genomfördes. Till exempel blir grus runt där det tvättas av flodvatten.

Dekorativt grus kan bli en accent för landskapsdesign . Med sin hjälp skapas vackra kompositioner i trädgården eller nära huset - där plantering helt enkelt är omöjlig. Till exempel på platser med dålig jord, stenig terräng, torrt klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsammans med sina fördelar har dekorativt grus flera nackdelar

  • Den nedlagda soptippen ser vacker och imponerande ut, men det är obekvämt att gå på den (särskilt utan skor). Dessutom är det problematiskt att cykla eller barnbil på den.
  • Det är svårt att rengöra en sådan yta av fallande löv eller torrt gräs efter att ha klippt en gräsmatta nära ett dumpat grusområde.
  • På vintern är det svårt att rensa den från snö och is.
  • Det är också dåligt att sådan täckning kan förstöras av mol om de bor i närheten. För att förhindra förstörelse av beläggningen är det nödvändigt att lägga under gruset inte bara geotextiler utan också ett metallnät.
Bild
Bild

Som praktiken visar är detta inte det bästa materialet för att skapa spår på en personlig tomt . Dess användning för dekorativa trädgårdsföremål är mer praktisk. Men samtidigt måste fyllningen göras på en speciell svart film med hål för avloppet, annars börjar gräset efter ett tag bryta igenom stenarna. Dessutom kan de sjunka ner i marken.

Beläggningsvård måste vara i tid. Om mossan efter ett tag börjar gro är det nödvändigt att skölja soptippen med biocider.

För att bli av med de fallna bladen måste du använda en luftfläkt. Organiskt material ska inte lämnas kvar på ytan, annars börjar det överhettas.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

Användningen av dekorativt grus beror på vilken typ av uppgift som finns. Till exempel används den för att utrusta en grusträdgård i landet. Detta kan vara utformningen av skuggälskande växter, arrangemanget av områden i trädgården där det inte finns någon möjlighet att skapa gräsmattor.

Detta är ett utmärkt material för att maskera olika problemområden i lokalområdet. Med dess hjälp kan du visuellt slå kullar eller fördjupningar av komplexa former.

Återfyllning används som ett idealiskt markskydd. Den kan användas för att dekorera en källare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, dekorativt grus används för att imitera en reservoar (med hjälp av "torrström" -tekniken) . De dekorerar rabatter, skapar dekorativa öar i den personliga tomten. Samtidigt, för en grusträdgård i landskapet, kan du plantera växter för en alpin bild. De är arrangerade med tonvikt på dekorativt material som kompletterar stora stenar.

Dekorativt grus används för att dekorera fontäner och skulpturer. Förutom, det används för att skapa gabioner (nätbehållare) … Från en sådan inredning kan du skapa ovanliga staket för rabatter, vackra kanter och staket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grus används med och utan kantband. Kantsten används för att förhindra blandning av stenar i olika färger . Läggningstekniken kan möjliggöra separering av stenar med sidor.

Det används för att dekorera torg, parkområden, utrusta rekreationsområden utrustade med bänkar . Samtidigt utför stenen, förutom den estetiska funktionen, också en delande och zonerar viloplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grusfyllning utgör gränserna för stigar i landet, i trädgården, i närområdet. Denna design ser extraordinär och imponerande ut . Till exempel, genom att placera blått grus längs en betonggång, kan du skapa en imitation av en bro och vattendrag.

Det hälls i glaskärl som används för att dekorera landskapet . Stenen används för att dekorera vägkanter. Dessutom kan fyllningsformen vara komplex. Dessutom hittade han ansökan i begravningstjänster. Monument och plattor är dekorerade med det.

Bild
Bild

Färgspektrum

Nyanser av dekorativt grus kan variera. Den kan vara vit, har flera nyanser av grått, orange och ibland svart. Beroende på det valda färgämnet kan grus ha flera nyanser av samma färg.

Bild
Bild

Det kan till exempel vara mörkt, ljust, ljusgrönt, malakit, smaragd. Det händer att dess färg är kontrasterande, där en av sidorna är ljusare än de andra. Denna funktion ger materialet en mångfacetterad effekt och volym.

Denna funktion kan också spåras i neutrala toner. Till exempel kan grått vara inte bara monokromatiskt, utan också mångskuggat. Stenen kan verka genomskinlig, silveraktig, blank, blågrå, rökig.

Bild
Bild

Färgen påverkas också av sin egen struktur. Till exempel kan en sten inte bara vara sandig eller gul, utan gyllene, glänsande i solen. I det här fallet kan resten av sidorna vara gråaktiga eller gråbeige. Färgat grus ser vackert och ovanligt ut i landskapet.

Bland andra toner är det värt att notera svartgrå, grårosa, asfalt, betong, tegel, tegelbrun . Var och en av dem kan vara ljus, dämpad, kontrasterande. Dessutom är dekorativ sten röd, orangegul, vinröd, rosa, lila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel inom landskapsdesign

Landskapets dekoration med dekorativt grus kan varieras

Dekoration av platsen med en imitation av en reservoar , kombination av blått och ljus sten.

Bild
Bild

Dekoration av lokalområdet med mångfärgad dumpning runt trädet med inlägg av grönska för varje färgzon.

Bild
Bild

Vacker växtsammansättning , spelas ut av grusets kontrast i två neutrala toner.

Bild
Bild

Platsdekoration med kontrasterande naturmaterial kompletteras med stenblock.

Bild
Bild

Dekorera en trädgård med en imitation av en pool med blått grus.

Bild
Bild

Trädgårdens ursprungliga design i form av en schackbräda , användningen av grus i olika naturliga nyanser.

Bild
Bild

Original kombination dekorativt grus och rundade stenar för dekoration av stigen.

Bild
Bild

Simulering av snötäckning av webbplatsen med tinade fläckar, kantade med grus i olika färger.

Bild
Bild

Ett mönster av stenar i vitt, blått, rött , dekorerad i trädgården i ett lanthus.

Rekommenderad: