Rubemast: Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Garagetaket: Rubemast Eller Glasisolerande? Tekniska Egenskaper, Material RNP 350-1.5, RNA 400-1.5 Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Rubemast: Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Garagetaket: Rubemast Eller Glasisolerande? Tekniska Egenskaper, Material RNP 350-1.5, RNA 400-1.5 Och Andra Typer

Video: Rubemast: Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Garagetaket: Rubemast Eller Glasisolerande? Tekniska Egenskaper, Material RNP 350-1.5, RNA 400-1.5 Och Andra Typer
Video: 3. Trä som material - egenskaper del 1 - kursen Att välja trä 2024, April
Rubemast: Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Garagetaket: Rubemast Eller Glasisolerande? Tekniska Egenskaper, Material RNP 350-1.5, RNA 400-1.5 Och Andra Typer
Rubemast: Vad är Det Bästa Sättet Att Täcka Garagetaket: Rubemast Eller Glasisolerande? Tekniska Egenskaper, Material RNP 350-1.5, RNA 400-1.5 Och Andra Typer
Anonim

När man bygger och reparerar är det användbart för människor att veta vad rubemast är och hur man lägger det. Ett lika viktigt ämne är det bättre att täcka garagetaket - med rubemast eller glasisolering. Vissa aspekter är tekniska egenskaper hos materialet RNP 350-1, 5, RNK 400-1, 5 och andra typer av rubemast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Åtminstone sedan början av 1900 -talet har takmaterial använts vid uppläggning av tak. Men den första beundran för detta material avtog avsevärt när det blev klart att det inte var tillräckligt perfekt. Rubemast blev vidareutvecklingen av en sådan beläggning. Införandet av speciella tillsatser är tillåtet:

  • öka produkternas livslängd;
  • öka frostbeständigheten;
  • garantera motstånd även vid betydande temperaturfluktuationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som takmaterial är rubemast ett bituminöst material som produceras i rullform. Det ser dock mer attraktivt ut totalt sett. Skillnaden mellan den och dess "föregångare" är ganska imponerande även efter långvarig användning. Följande kan användas som grund:

  • glasfiber;
  • kartong;
  • glasfiber.

Införandet av en stor mängd bitumen ökar materialets plasticitet. Som ett resultat överlever den mekanisk påfrestning mycket bättre än takmaterial.

Risken för sprickor på rubemasten är nedan. Ytan blir relativt slät. Dess hydrofoba egenskaper är ganska höga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Rubemastens specifika vikt är ibland 2,1 kg per 1 m2. Med en typisk rullstorlek - dess yta är 9-10 kvadratmeter. m, den väger 18, 9-21 kg . Styrkan är ganska hög: materialet går sönder endast med en kraft på 28 kgf. Ingenjörerna lyckades uppnå en livslängd på minst 120 minuter vid en temperatur av 75 grader. Samtidigt kommer vattenabsorptionen inte att överstiga 2% på en dag.

Sprödheten hos bindemedelskomponenten förekommer i intervallet från -10 till -15 grader. Oftast är rulllängden 10 m. Och den typiska bredden är 1 meter. Detta är parametrarna för produkter från ledande märken - till exempel TechnoNIKOL . Dess vikt är 3 eller 4,1 kg.

Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Oftast vänder de sig till proffs när de bestämmer vad som är det bästa sättet att täcka garagetaket - med glasisolering eller med ett avancerat takmaterial. Men även vanliga konsumenter tycker att det är bra att veta hur detta eller det där alternativet skiljer sig åt. Det är relativt enkelt att sätta Rubemast, och det finns inga problem med installationen . Dess ark är flexibla och stabila under installationen, de kan böjas även med 2-2,5 cm. Fukt sipprar inte under rullmaterialet - så inga problem bör uppstå från denna sida.

Stekloizol är ett annat derivat av takmaterial (eller en annan förbättrad undertyp av det) . Det är mer korrekt att använda glasisolerat om förkylningen i ett visst område börjar tidigare och varar längre. Metallplattor och wellpapp är mycket starkare, men det är svårare att montera dem.

Istället för rubemast kan du också använda bikrost (men dess livslängd är högst 10 år). Geotextiler kan hålla -7 gånger längre: men det är mycket dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

RNP

Material i kategori 350-1, 5 är alltid tillverkat med strössel. Dess brandmotståndskategori är G4; standardindikatorer föreskrivs i GOST 30244 . Det deponerade takmaterialet har en bas med en densitet av minst 0,35 kg per 1 kvm. m. RNP är avsedd att användas som foder. Naturligtvis används den också för att dekorera platta tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

RNA

Rubemast typ 400-1, 5 produceras genom att applicera beläggningskompositionen på basen i form av kartong. Takbrädan är förimpregnerad med bitumen. En grov förband appliceras på framsidan . Polyeten är fäst på den nedre delen av rullen, vilket ytterligare förbättrar egenskaperna hos den färdiga enheten.

Materialet är utmärkt för alla klimatzoner på Ryska federationens territorium.

Bild
Bild

HPP

Förutom det främre taket kan en sådan rubemast också utföra en vattentätningsfunktion. Ytbeläggning utförs på en glasfiberbas. Designen är lämplig:

  • för de övre skikten av takmattor;
  • för deras nedre lager;
  • vid vattentätning av taket.
Bild
Bild
Bild
Bild

HKP

Denna sort är också gjord på glasfiber. Leverans sker vanligtvis i rullar på 9 kvm. m. På dukarnas undersida appliceras polyeten i form av en film. Oftast sker färgning i gråtoner.

Det huvudsakliga tillämpningsområdet är vattentätning.

Bild
Bild

Läggteknik

Som redan nämnts är användningen av rubemast relativt enkel och enkel - men ändå är det värt att arbeta med det så noggrant som möjligt och använda en speciell teknik. Fel i detta fall kan devalvera materialets fördelar. Installationsproceduren är uppdelad i endast 2 alternativ: i ett fall värms rullarna upp med en gasbrännare, smälter, och i det andra limmas de på mastiken . Oavsett det specifika tillvägagångssättet bör materialet hållas varmt i förväg, vid ungefär samma temperatur som det kommer att läggas vid. Alla installationer av antenner, rör, ventilationskanaler och andra element som kan störa måste vara klara i förväg.

Var noga med att också ta hand om takytans renhet . Ordning och renlighet kommer mycket att förenkla och påskynda arbetet. I vissa fall läggs rubemastbeläggningen även på höghus. I den här situationen är den mest lämpliga lösningen att använda en kran. I förväg måste små porer och sprickor mättas med en primer, bäst av allt - på bituminös basis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta säkerställer optimal vidhäftning och identisk värmeutvidgning av alla lager i takkakan . Det rekommenderas att grunda med en rulle för att påskynda processen. Du måste applicera primern två gånger. Så snart den primära massan är torr är det nödvändigt att applicera det översta lagret. Noggrann mätning är mycket viktig.

Rullar rullas ut i förväg på ytan och de ser vad och hur det lägger sig, om det visar sig att placera rubemasten korrekt . Överlappningen måste vara minst 20 mm. Viktigt: du kan utesluta rivning av dukarna genom att skära dem med en speciell konstruktionskniv. Facken måste markeras och numreras. Så snart materialet har lagts på de angivna platserna kan du börja smälta.

Det är nödvändigt att arbeta med brännaren nedifrån och upp . Rubemast trycks ner direkt efter uppvärmning. Samtidigt övervakar de noggrant så att det inte finns några märken på materialet och brännskador inte syns. Så snart rubemasten är svetsad bör den rullas med en rulle för att förhindra att det bildas stötar och fördjupningar.

Endast om varje lager är väl lagt kan det garanteras att rubemasten passar bra ovanpå det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsföreskrifter kräver:

  • använd ballongvärme endast med tryckreducerare;
  • varva ner rullen för att svetsas uteslutande med en poker, men inte med händer eller fötter;
  • stå inte mot brännarmunstycket;
  • täta primerlösningsmedlen väl, håll dem borta från barn och husdjur;
  • använd tjocka handskar, trånga kläder och robusta skor.
Bild
Bild

Om det finns gammalt takmaterial eller annat material måste det tas bort. De sönderfallande delarna av betongsubstratet slås ner med en hammare . Det är användbart att förjämna ytan med en cement-sandbruk. Istället för att köpa en primer kan du göra den själv. I en metalltank blandas 7 delar av 76: e bensinen med 3 delar bitumenbaserad mastik; denna blandning måste värmas upp utan att röra om.

Primern hälls helt enkelt på huvuddelen av ytan och dras isär med en mopp . Hörnsektioner och distanspunkter är belagda med svänghjulsborstar. Rullen bör värmas upp tills ytorna börjar fastna. Intilliggande remsor läggs med rumpmetoden. Samtidigt utesluts överlappning.

När du har lagt underlaget lägger du takmaterialet igen . Den ska ha en övre remsa för hårdfasering. Den initiala rullen placeras så att remsan ligger ovanpå kanten på de underliggande remsorna. Komprimering utförs med ett hemgjordt ramningsverktyg.

Ett fragment av beläggningen måste klippas av för att läggas på takets sidor, samtidigt som det ger en överlappning på det tidigare lagda överdraget och en böjning som täcker sidorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet värms upp . Efter läggning på sidan förseglas den för att säkerställa vidhäftning över hela området. Rubemast kan också läggas ut på ett trätak. Du måste först bilda en massiv trälåda. Ytterligare en flerskiktad plywood eller OSB placeras på den; själva materialet läggs i flera lager.

Användningen av mastik är också ganska effektiv. Det är bättre att applicera det inte på själva rubemasten, utan på basen. Bredden på anslutningsskiktet är inte mindre än 0,5 m . Avrullningen av rullen i detta fall måste synkroniseras med användning av en blåslampa. Täckmaterialet används med en marginal - cirka 10% av det kommer fortfarande att spenderas på ytbeläggning, överlappningar och liknande kostnader.

Bitumenmastikskiktet kan vara högst 2 mm tjockt . Överlappningen i detta fall är cirka 8 cm. Det är nödvändigt att trycka ner beläggningen tills bitumen börjar rinna ut ur sömmen. Det är bäst att uppnå detta inte manuellt, utan med hjälp av speciella rullar. Experter rekommenderar att du använder "kallt" snarare än "varmt" bituminöst lim, eftersom det är mer skonsamt och minskar risken för brand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transport och förvaring

Rubemast får inte förvaras eller transporteras liggande. Det är också omöjligt att lämna det i ett vertikalt läge i flera rader . Med tanke på att bitumen ingår i materialets sammansättning kan stark uppvärmning ha en negativ effekt på det. Rullar förpackas med pappersremsor med en minsta bredd på 0,5 m. I stället kan kartongremsor med en minsta bredd på 0,3 m användas.

Kanterna på fästremsorna limmas mycket säkert . Standarderna tillåter användning av annat material, om de bara garanterar materialets säkerhet. Lastning utförs på det mest praktiska sättet.

Stora partier rubemast laddas och lossas naturligt med en mekaniserad metod. Med en liten mängd varor som skickas är det naturligtvis lättare att använda den manuella metoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rullar ska placeras så att rubinmasten inte kan röra sig fritt under transport . De är ordnade i ordning och komponerar med högsta möjliga densitet. Efter en eller två vertikala rader placeras en horisontell nivå, sedan upprepas denna växling (om fordonets kapacitet tillåter). Det rekommenderas att använda bälten, distanser för att förhindra kontakt med en ömtålig last med väggarna i höljet. Stabiliteten kan ökas genom att läggas med plywood.

Skicka takmaterial och rubemast är endast möjligt i täckta vagnar . De måste laddas antingen manuellt eller på lastpallar med gaffeltruckar. Rubemastens tillvägagångssätt med uppvärmningsanordningar är inte tillåtet. Vid transport i horisontellt läge, lägg inte mer än 5 andra rullar på varje rulle. Sådan transport bör ske så snabbt som möjligt; horisontell lagring på ett lager eller en plats är strängt förbjudet.

Rekommenderad: