Lägga Sandsten: På Sand Och På En Betongbas, Gör-det-själv-läggningsteknik På En Källare. Hur Man Lägger På Marken Och Blinda Området Runt Huset?

Innehållsförteckning:

Video: Lägga Sandsten: På Sand Och På En Betongbas, Gör-det-själv-läggningsteknik På En Källare. Hur Man Lägger På Marken Och Blinda Området Runt Huset?

Video: Lägga Sandsten: På Sand Och På En Betongbas, Gör-det-själv-läggningsteknik På En Källare. Hur Man Lägger På Marken Och Blinda Området Runt Huset?
Video: Laying a block edge course 2024, April
Lägga Sandsten: På Sand Och På En Betongbas, Gör-det-själv-läggningsteknik På En Källare. Hur Man Lägger På Marken Och Blinda Området Runt Huset?
Lägga Sandsten: På Sand Och På En Betongbas, Gör-det-själv-läggningsteknik På En Källare. Hur Man Lägger På Marken Och Blinda Området Runt Huset?
Anonim

Sandstensläggning har blivit ett populärt alternativ för landskapsarkitektur. Natursten kan monteras på marken och blindområdet runt huset, på sand- och betongfot. Innan arbetet påbörjas är det värt att studera murtekniken med egna händer - när den är ansluten till en källare och spår kommer det att ha skillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandsten beredning

Sandsten, en typ av natursten, har en heterogen sammansättning: från skalberg och kalksten, fältspat, kvarts. Det är ganska lätt att bearbeta, ser attraktivt ut, motstår yttre påverkan efter installationen. Sandsten händer:

  • sågad;
  • flisad;
  • trasig;
  • skiktade;
  • slät.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av materialet är ganska varierad . Varianter med en ojämn, strukturerad yta används för dekoration av källare och väggar i byggnader; när du skapar ett blindt område och stigar används stenar med en slät eller något korrugerad struktur, vilket möjliggör fri rörlighet.

Sandsten skördas i speciella stenbrott och levereras till kunder i förpackningar som skyddar materialet från påverkan från den yttre miljön . Innan den läggs måste den rengöras från smuts, damm som uppstår vid krossning av stenen. Det rekommenderas att blötlägga materialet som inte tidigare har genomgått värmebehandling - detta kommer att befria det från överskott av mineralsalter, som efter läggning kan visas på ytan i form av ränder. Sandsten som åldrats i vatten rengörs med en metall- eller plastborste och läggs sedan på en plastfolie för att torka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Limval

Att lägga sandsten kräver noggrann förberedelse och val av murbruk. Natursten fäster inte bra på alla material . Betong eller tegel kan användas som basytor, men en stark förbindelse kan inte erhållas med trä och plattor baserade på det.

Den enklaste limkompositionen kan förberedas på egen hand. För detta används en blandning av PVA -lim och cementbruk i ett förhållande 3/1. När du väljer färdiga material rekommenderas att man föredrar alternativ som är avsedda att installera kakel, särskilt om källaren är färdig - de är mer elastiska. På betongfoten i det blinda området eller stigarna placeras stenen på vanlig cementbruk. Bland de färdiga kompositionerna får följande alternativ goda recensioner:

  • Master Stonefix;
  • Scanmix Super;
  • Ceresit CM-11, CM-117;
  • Kreisel Multi;
  • "Polyamin PT-22".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är de viktigaste typerna av lim som används för att fästa sandsten på ytan av väggar och socklar.

Det är viktigt att kompositionen är anpassad för att fungera med ett specifikt basmaterial, den fäster bra inte bara på natursten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installerar jag spår?

Det enklaste sättet är att lägga sandstensvägar på sanden. I det här fallet markeras gatuvägar, sedan tas torv bort inom sina gränser till ett djup av 15-20 cm. Eftersom det inte rekommenderas att lägga natursten på marken fylls det resulterande området med en krossad kudde, som fungerar som ett avlopp . Sand hälls på gruset, på vilket plattorna läggs. Om du blandar basen med cement och sedan blöter den asfalterade banan med en slang blir fixeringen starkare.

Bild
Bild

På en betongbas, ett mörkt område runt huset, uppfartar, parkering under en bil på gården, utförs installationen med speciellt lim. Proceduren kommer att vara följande:

  1. blanda cement-sandbruket (1: 4) med PVA-lim (i mängden cirka 10% av den totala massan);
  2. utför en preliminär layout av stenen;
  3. från kanterna till mitten fästs plattorna en efter en på murbruk, knackas med en klubba för tätare kontakt;
  4. överflödig lösning avlägsnas efter torkning.

Den naturliga sten som läggs på betong måste torkas bort, fylla lederna med en lösning och sedan täckas med en vattenavvisande komposition.

Bild
Bild

DIY murverksteknik på väggar och källare

Att lägga sandsten på vertikala ytor är ganska enkelt, även utan hjälp. Tidigare är det värt att göra en layout på polyeten och bilda en ritning av den framtida beläggningen. Efter det kan du börja arbeta:

  1. rengör väggytan från gammalt gips, smuts, skräp;
  2. fixa metallgipsnätet, som är monterat på speciella pluggar med brickor;
  3. förbered en flytande murad murbruk i förhållandet 1: 3, ta den vanliga blandningen av cement och sand, som kastas på nätet med en murslev, eliminerar oegentligheter och andra hinder för stenens tillförlitliga fastsättning;
  4. bered en limlösning-vanligtvis tas en färdig blandning till vilken 1 del cement och flodsand tillsätts: beläggningen förblir ånggenomsläpplig och undviker utblommning;
  5. applicera lim på väggen och jämna ut med en hackad murslev;
  6. fäst 1 sten från det nedre hörnet, tryck in den för att eliminera luftfickor, flytta sedan i följd och fortsätt murverket till den valda höjden (om hela väggen är vänd, efter var 3: e rad, bör ytan få torka helt, men om detta inte görs kommer murverket oundvikligen att glida).

Efter att limmet eller murbruk är helt torrt kan du börja fylla fogarna och injektera.

Bild
Bild

Hur täcker man?

Trots det faktum att sandsten tål vittring ganska bra, efter att den har lagts utomhus, är den ofta täckt med ytterligare skyddande föreningar. Några av dem förhindrar överväxt av mossa och lav, medan andra gör det ogenomträngligt för fukt . Särskilt populära är vattenavvisande medel som måste förnyas vart 2-3 år. Det är sant att färg inte längre kommer att ligga ovanpå sådan impregnering - detta bör beaktas om du planerar att ändra källarens utseende.

Spåren kan behandlas med lack, vilket ökar materialets slitstyrka . I detta fall väljs polyuretan- eller polymerbaserade kompositioner-Tenax och andra välkända märken har sådana.

Impregneringar med en halkskyddande effekt är väl lämpade för spår, men de kan försämra materialets utseende något, göra det tråkigt.

Bild
Bild

Ibland bearbetas stenen för att få en dekorativ "våt" effekt . I detta fall används oljebaserade impregneringslack. Lämpliga kan hittas på Tenax, H & C.

Rekommenderad: