Arbolitpaneler: Brädans Egenskaper Och Tjocklek. Inredning Och Utomhus Dekoration Av Väggar Med Gips I Huset Med Egna Händer. Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Arbolitpaneler: Brädans Egenskaper Och Tjocklek. Inredning Och Utomhus Dekoration Av Väggar Med Gips I Huset Med Egna Händer. Recensioner

Video: Arbolitpaneler: Brädans Egenskaper Och Tjocklek. Inredning Och Utomhus Dekoration Av Väggar Med Gips I Huset Med Egna Händer. Recensioner
Video: Invändig beklädnad Gips 2024, Mars
Arbolitpaneler: Brädans Egenskaper Och Tjocklek. Inredning Och Utomhus Dekoration Av Väggar Med Gips I Huset Med Egna Händer. Recensioner
Arbolitpaneler: Brädans Egenskaper Och Tjocklek. Inredning Och Utomhus Dekoration Av Väggar Med Gips I Huset Med Egna Händer. Recensioner
Anonim

Varje dag kommer det fler och fler nya material för att bygga olika byggnader och strukturer. Ett av de mest populära alternativen de senaste åren är träbetongpaneler och plattor. Kunskap om egenskaperna hos sådana produkter gör att du kan tillämpa dem korrekt och effektivt lösa grundläggande konstruktionsuppgifter.

Bild
Bild

Särdrag

Sedan urminnes tider har byggare kontinuerligt letat efter ett svar på frågan - hur man lättar husväggarna samtidigt som man behåller sin styrka, normala värmeskydd och andra värdefulla parametrar? Framväxten av varje ny typ av väggmaterial orsakar omedelbart uppståndelse just av denna anledning. Arbolitpaneler skiljer sig åt i ett antal positiva aspekter:

  • de är miljövänliga;
  • släpp inte igenom värmen;
  • effektivt undertrycka främmande ljud;
  • låter dig ge en anständig luftväxling med den yttre miljön.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggblock i träbetong tillverkas genom att kombinera strimlat trä och noggrant bearbetat cement. Denna kombination gör att du samtidigt kan uppnå:

  • betydande styrka;
  • resistens mot insekter och mikroorganismer;
  • minimal värmeledningsförmåga;
  • motståndskraft mot öppen eld och stark värme.
Bild
Bild

Om produktionstekniken följs kan den mekaniska hållfastheten hos träbetong uppgå till 30 kg per 1 kvm. se Detta material tolererar perfekt stötar. Dess böjningsmotstånd kan variera från 0,7 till 1 MPa. Skillnaden förknippas inte bara med nyanser av teknik, utan också med graden av slitage, med särdragen i användningen av konstruktionsmaterial i konstruktionen. När det gäller klassen biologisk resistens garanterar materialtillverkarna fullständig immunitet mot patologiska svampar, inklusive alla former av mögel.

Bild
Bild

Det är värt att notera att träbetongplåtar överför mer värme än andra vanliga byggmaterial, inklusive tegel och luftbetong. Därför är det nödvändigt att öka väggarnas tjocklek för att kompensera för värmeförluster. Mycket allvarligare är dock ett annat problem - den höga fuktabsorberingen. Det kan nå 75 och till och med 85%. På grund av denna egenskap kan träbetong inte användas för konstruktion av väggar helt: basen måste vara gjord av ett annat material, medan alla strukturer är noggrant täckta med dekorativt skydd.

Bild
Bild

En positiv egenskap hos träbetong är dess höga ångpermeabilitet. Det låter dig behålla normal luftfuktighet i huset, även om det är fuktigt, kallt väder. Materialet anses vara frostbeständigt (30 och till och med 35 cykler). Därför rekommenderas det för uppförande av sommarstugor och andra byggnader som inte har konstant vinteruppvärmning.

Bild
Bild

Ett minimum av ljud med en frekvens på 126 till 2000 Hz sipprar genom SIP -panelerna från träbetongen. Och det är i detta frekvensområde som lejonparten av bullret som stör ägarna till privata bostäder finns. Krympningen av träbetongväggen, beroende på konstruktionsteknik, är 0,4 eller 0,5%. Denna nivå är helt okritisk för alla bostadshus.

Bild
Bild

Positiv feedback från ägarna av träbetongbyggnader är förknippad med deras anständiga motståndskraft mot brand. Förutom att det är lättantändligt brinner detta ämne långsamt (även om det kan antändas) och producerar väldigt lite rök.

Träbetongväggar är välskurna, borrade och sågade. Det är lätt att slå in spikar i dem, skruva i självgängande skruvar eller bultar. Allt detta gör att du snabbt kan påskynda reparations- och byggnadsarbeten. Eftersom konstruktionerna är relativt lätta kan en enkel grund göras för dem med minimala materialkostnader.

Bild
Bild

Avslutande plattor

Vid utförande av externa och interna efterbehandlingar är det nödvändigt att undvika användning av material och tekniska lösningar som kan orsaka skador på träbetongkonstruktioner. De stora porerna som är karakteristiska för denna typ av strukturblock måste säkert täckas från fukt från utsidan. Om detta villkor inte är uppfyllt kommer väggens tillförlitlighet att ifrågasättas. Den specifika typen av skyddande och dekorativ beläggning bestäms individuellt varje gång.

Detta tar hänsyn till:

  • typ av byggnad;
  • funktioner i dess användning;
  • föremålets placering;
  • klimat- och mikroklimatbelastning;
  • möjliga och acceptabla byggkostnader eller större reparationer.
Bild
Bild

Gips är det viktigaste och ofta det enda alternativet för att möta arbolitstrukturer. Om cementgips används, bör en 2 cm täckning appliceras på en vanlig (3 cm tjock) vägg. Så lätt som det kan tyckas skapar det en märkbar övergripande börda. Därför kan detta ögonblick inte ignoreras när man utarbetar ett projekt för huset som helhet och grunden i synnerhet.

Bild
Bild

Gips baserat på gips och kalk är också ganska utbrett. Om en kalkkomposition används kan målning av ytan med eventuell fasadfärg också användas. Många experter rekommenderar att man putsar arbolit med dekorativa blandningar. De produceras på en mycket annorlunda grund, men utan undantag släpper de alla igenom ånga bra. Detta möjliggör en lång livslängd för själva beläggningen och väggen som den appliceras på.

Bild
Bild

Det är dock inte nödvändigt att begränsa dig till gips. Arbolite kan mantlas med sidospår, spånskiva eller täckas med ett lager tegel. För din information: om en tegelsten väljs bör det finnas ett mellanrum på 4 eller 5 cm mellan den och huvudväggen. Teoretiskt kan du vägra att använda isolering. Ändå använder vissa utvecklare mineralull. Erfarenheten visar att det förbättrar konstruktionens termiska egenskaper.

Bild
Bild

Betongväggar i trä är ofta täckta med vinylfasader . Dess paneler skiljer sig inte i egenskaper från huvudmaterialet och på samma sätt "andas". Ytterligare två fördelar med en sådan beläggning är estetisk perfektion och skydd mot fukt. Men vi måste akta oss för termisk förstörelse. Även den bästa vinylen kan skadas av temperaturfluktuationer.

Bild
Bild

Återgå till användningen av gips för efterbehandling av träbetong, man kan inte bortse från att det ibland spricker. Detta beror främst på en kränkning av produktionstekniken eller på den låga kvaliteten på själva blocken. Det är oönskat att använda fuktiga paneler, eftersom deras naturliga torkning oundvikligen framkallar deformation. Du bör också ta hänsyn till krympningen av både byggnadspaneler och fogmurbruk. Med strikt efterlevnad av teknik är det möjligt att slutföra konstruktionen, samt gipsa väggarna på en säsong.

Bild
Bild

Tillverkare

När man väljer lämpliga träbetongpaneler för konstruktion av bärande skiljeväggar eller andra konstruktionselement kan man inte begränsas till enbart en uppskattning av deras dimensioner. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till tillverkarnas anseende, deras efterlevnad av standardkrav.

Bild
Bild

Först och främst är det värt att överväga produkterna från Ivanovsky OKB "Sphere " … På utrustningen för just detta företag producerar dussintals andra ryska fabriker träbetong, och detta faktum betyder redan mycket. Inte mindre högkvalitativa block tillverkas på ett annat företag från Ivanovo -regionen - in TPK "Sågbrädor " … Detta företag har tilldelat ett separat uppvärmt rum för den så kallade mognaden av sina produkter.

Bild
Bild

Lite mindre perfekta, även om de är stora i storlek, tillverkas paneler i närheten av Dmitrov, nära Moskva. Tverskoe Arbolit 69 LLC har precis börjat jobba. Men i Arkhangelsk -regionen, i staden Nyandoma, har den fungerat i flera år LLC "Monolit " … De gör block av ett speciellt, "nordligt" format.

Bild
Bild

Subtiliteter av ansökan

När man talar om byggandet av hus med egna händer från träbetongelement, kan man inte ignorera särdragen i deras användning. Om du behöver skapa en struktur med en icke-standardform, använd trapetsformade och triangulära paneler. En stenhuggande cirkelsåg används för exakt konfiguration och anpassning till storlek. Viktigt: om geometrin är riktigt komplicerad och pretentiös, bör du omedelbart beställa produkter i önskat format. Det är billigare och mer pålitligt.

Bild
Bild

Interna skiljeväggar är oftast konstruerade av 20x20x50 cm paneler. En speciell typ av produkt beställs för att ordna ventilationskanaler. Vid utformning av golvet är det lämpligt att göra överlägg från block i form av bokstaven U. Rekommenderad storlek i detta fall är 50x30x20 cm. Murbruk består av 1 del cement och 3 delar siktad sand.

Bild
Bild

Innan installationen av panelerna påbörjas måste ett armeringsbälte av högkvalitativ betong hällas. Bältets ändar är täckta med plywood. Vissa experter anser dock att det är tillåtet att bilda ett förstärkningsbälte av liknande block. I alla fall måste du göra rekvisita. De fixar lösningen i önskad position.

Användbara rekommendationer och recensioner

  • I nästan varje hus finns det behov av att hugga en nyuppförd träbetongvägg för ledningar. Materialets egenhet är att detta arbete kan utföras med handverktyg - en mejsel och en hammare, men det är fortfarande lämpligt att använda en väggjakt. Ett specialverktyg låter dig uppnå en ovanligt rak linje i spåret. Det är nästan omöjligt att göra samma manuellt med en stans eller slipmaskin.
  • Förutom problem med ledningar är många intresserade av frågan om efterbehandling av träbetong med gipsskivor. Inuti huset är det fullt möjligt. Men det krävs för att skapa en pålitlig ram och låda. Alla nyanser och parametrar beräknas i förväg, eftersom lådan måste tåla en betydande belastning.
Bild
Bild

Om det är värt att bygga ett hus av träbetong eller inte - var och en bestämmer själv. De som noggrant närmade sig valet av material och studiet av teknik svarar positivt på detta alternativ. Hus som är byggda av betongpaneler i trä på golvmark är inte särskilt känsliga för förstörelse på grund av rörelser och är nästan inte täckta med sprickor. Det är värt att notera att det finns några klagomål om obehaglig lukt. Vid konstruktion bör dessutom särskild uppmärksamhet ägnas åt vattentätning och dränering.

Rekommenderad: