Grout För Gatstenar Och Beläggningsplattor: Hur Fylls Fogarna? Hur Tätar Man Dem Med Modifierad Fyllsand? Blandningar

Innehållsförteckning:

Video: Grout För Gatstenar Och Beläggningsplattor: Hur Fylls Fogarna? Hur Tätar Man Dem Med Modifierad Fyllsand? Blandningar

Video: Grout För Gatstenar Och Beläggningsplattor: Hur Fylls Fogarna? Hur Tätar Man Dem Med Modifierad Fyllsand? Blandningar
Video: Hårfön och mossgröt mot ogräs mellan stenarna - Trädgårdshacks med GardenR 2024, April
Grout För Gatstenar Och Beläggningsplattor: Hur Fylls Fogarna? Hur Tätar Man Dem Med Modifierad Fyllsand? Blandningar
Grout För Gatstenar Och Beläggningsplattor: Hur Fylls Fogarna? Hur Tätar Man Dem Med Modifierad Fyllsand? Blandningar
Anonim

När man bestämmer sig för hur man fyller sömmarna i beläggningsstenarna och beläggningsplattorna väljer ägarna till sommarstugor och bakgårdar oftast en injekteringsbruk som gör att de kan utföra jobbet snabbt och exakt. Det är inte alls nödvändigt att använda färdiga byggnadsblandningar. Det är värt att prata mer detaljerat om hur du kan försegla sömmarna med modifierad sand eller cement-sandkomposition, vilken andel ingredienser du ska välja.

Bild
Bild

Behovet av injektering

En vacker kaklad yta på stigarna, på husets innergård eller på det blinda området ger alltid landskapsdesignen en speciell dragningskraft. Idag säljs beläggningsmaterial i ett brett sortiment, du kan enkelt välja de som passar i färg eller form.

Men i jakten på vackra former eller utformning av beläggningsplattor glömmer ägare ofta behovet av att korrekt täta lederna mellan elementen. För gatsten kan denna tillsyn vara ett allvarligt problem. Utan injektering av hög kvalitet förstörs material, utblomstring uppträder på plattans yta och utseendet förändras.

Läggning av beläggningar kan utföras på olika underlag (baserat på förväntade belastningar) . Samtidigt ger inte ens den mest täta övergången mellan elementen till varandra fullständig täthet. Den kaklade mattan har luckor som måste fyllas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vägran att använda injekteringsbruk gör beläggningen sårbar för olika yttre hot

  1. Fukt . Vatten som faller ut med nederbörd, som bildas när snö och is smälter, börjar förstöra plattorna. Vid frysning blir det svårt, expanderar, förskjuter beläggningsstenarna, vilket leder till dess förstörelse, bildning av sprickor.
  2. Rötter och stjälkar av växter . Om basen inte var betong eller vanlig jord användes sand för att fylla fogarna, plantor kommer att sås med tiden vid lederna. Deras rötter kan genomtränga även asfalt, och för brickor är de fiender nummer 1 alls.
  3. Ruttnande organiskt material . Det kommer in i sömmarna genom att överföra det från skosulorna, det bärs av vinden. Insekter startar i sömmarna, sönderfallsprocesserna har också en viss kemisk aktivitet.

För att undvika sådana farokällor är det tillräckligt att injektera i tid och sedan förnya den regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan man använda för att fylla sömmarna?

När du väljer hur du fyller sömmarna i beläggningsplattor bör du noga överväga valet av ingredienser. Du bör definitivt inte använda stenbrottssand som innehåller en stor mängd lerföroreningar. Blandningar baserade på den är av låg kvalitet och spricker snabbt. Det finns många andra formuleringar som kan appliceras direkt efter styling eller över tid.

Modifierad sand . Denna typ av aggregat kan helt enkelt hällas i sprickorna. Modifierad fyllningssand innehåller ytterligare polymertillsatser som härdar efter kontakt med vatten. Till skillnad från cementhaltiga aggregat lämnar det inga märken på ytan av beläggningen. Den modifierade sanden tränger lätt in i sömmarna och låter luft passera igenom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klisterlim . Till skillnad från kompositioner på en cement-sandbas har den elastiska polymerbindemedel. För beläggning med dräneringsbas, välj fuktgenomsläppliga blandningar (t.ex. PFL från Quick Mix eller Rod Stone). Om den färdiga injekteringen är vattentät måste du ta kompositioner med trass och cementbindemedel. Dessa produceras av samma Quick Mix, Perel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel . Denna typ av material kan kallas en förbättrad lösning för förstärkning av kakelfogar. Det löser problemet med ogräsväxt, förbättrar sandfyllningens egenskaper. Akryltätningsmedel appliceras på ytan av de fyllda lederna och fixerar dem. Det är helt transparent, absorberas i sanden och stärker dess ytskikt.

Bild
Bild

Cement-sandblandning . Torra kompositioner kan användas för att gnugga över klassiska betongplattor. För keramik är det bättre att välja andra alternativ.

Bild
Bild

Spackel med primer . Det säljs i form av färdiga lösningar som blandas i en behållare med vatten. Det är nödvändigt att införa blandningen i sömmarna med en konstruktionsspruta så att den sticker ut ovanför ytan till en höjd av cirka 1 mm. Efter torkning efter 24 timmar kan sömmarna gnidas. Du kan göra en färgad injektering genom att tillsätta ett speciellt pigment till den vita basen.

Bild
Bild

Den mest miljövänliga och säkra lösningen vid arbete med kakel med olika densitet på gården eller på landet är modifierad sand i kombination med ett tätningsmedel . Om beläggningens estetik är av stor betydelse kan du använda ett kitt med en primer, vilket ger en möjlighet att skapa mellanlägg som matchar själva beläggningsstenarna.

Bild
Bild

Vilka verktyg behöver du?

Vid injektering av skarvar i beläggningsplattor är det värt att förvärva den nödvändiga uppsättningen material och verktyg i förväg. Bland de användbara enheterna finns:

  • tjock gummispatel;
  • ett tråg för att blanda lösningen (om området är stort - en betongblandare);
  • skyffel;
  • mjuk borste;
  • konstruktionssikt för sand;
  • trasor, onödiga gamla saker;
  • hinkar eller vattenslang.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett allt du behöver kan du börja arbeta.

Bädda in metoder

Du kan göra jämna sömmar för en gatuväg eller en kaklad innergård på landet på olika sätt. Vanligtvis används återfyllning med en torr blandning, men du kan täcka luckorna med murbruk: kakellim, tätningsmedel . Instruktionerna hjälper dig att utföra alla steg korrekt. Men även här finns det några finesser. Till exempel kan du inte börja arbeta direkt efter installationen - du måste vänta minst 72 timmar om det finns monolitisk betong nedanför.

Det finns andra viktiga punkter också . Arbetet utförs endast på torra plattor, i klart väder. Det bör inte finnas någon ackumulerad fukt, skräp, jord mellan sömmarna.

Bild
Bild

Flytande lösningar

De används för att lägga kakel, naturstenstensten. Granit- och marmorbeläggningar är mer krävande när det gäller val av kompositioner, och arbetet måste utföras mycket noggrant.

Om klassisk Portlandcement används, ta en blandning av PC400 -märket i förhållandet 1: 3 till sand. Lösningen bereds så att den har konsistensen av flytande gräddfil.

Fyllningssekvensen kommer att vara följande:

  • blandningen fördelas längs sömmarna i portioner;
  • det är jämnt med en gummispatel, ett metallverktyg fungerar inte - repor kan kvarstå på ytan;
  • efter att ha bearbetat alla ytor, torkas de med en trasa, tar bort överskott och droppar av blandningen;
  • härdning tar 3-4 dagar.

Om lösningen krymper kraftigt efter härdning kan du upprepa proceduren tills sömmarna är helt stängda.

Bild
Bild

Torra blandningar

De anses vara universella för arbete med betong, keramik och andra fina porer. De mest populära blandningarna har en cement-sandbas. Det stelnar lätt efter att ha fyllts med vatten. Du kan förbereda dem själv genom att blanda 1 del cement PC400 och 5 delar sand med en bråkstorlek på högst 0,3 mm.

Alla ingredienser kombineras, blandas utan användning av vatten.

Ordningen för injektering i detta fall kommer att vara följande:

  • blandningen är utspridd över plattans yta;
  • den sveps igenom med en pensel, gnids försiktigt in i sprickorna;
  • handlingen upprepas över hela ytan av beläggningen - det är nödvändigt att luckorna fylls till toppen;
  • överflödiga blandningar avlägsnas från beläggningen;
  • hela ytan har spillts med vatten från slangen - det är viktigt att fukta sömmarna.

Beläggningen hårdnar i cirka 72 timmar. Om injekteringen efter härdning sjunker kraftigt upprepas handlingen. Att använda en borste med lång handtag kan förenkla processen att gnugga blandningen i sömmarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modifierad sand

Detta är namnet på torra blandningar, som förutom kvartskomponenten innehåller polymertillsatser som härdar vid kontakt med vatten. Den färdiga beläggningen ser presentabel ut, den tvättar inte bort från luckorna mellan plattorna. Arbetet utförs uteslutande på torr beläggning i följande ordning:

  • sand i påsar levereras till arbetsplatsen;
  • blandningen är utspridd över ytan, gnids med en pensel;
  • sömmarna spillts rikligt - det ska finnas tillräckligt med fukt;
  • resterna av sand sopas bort från ytan, banan eller plattformen sköljs från slangen, bildandet av vattenpölar måste undvikas;
  • plattan torkas torr med en skumsvamp;
  • ytan sopas med en pensel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerisering i sömmarna sker gradvis - inom 24-72 timmar.

Rekommendationer

När du förbereder en plats med en kaklad yta för injektering är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt att rengöra dem från smuts. Det enklaste sättet att klara uppgiften är med hjälp av en kompressor och ett munstycke från en gammal dammsugare . Genom att blåsa ut skräpet kan du ytterligare påskynda torkningen av sömmarna.

Det är också nödvändigt att förbereda cement-sandbasen korrekt, annars blir konsistensen inte enhetlig.

Först placeras 1/2 av den totala volymen av all sand i behållaren, sedan tillsätts cement . Den återstående sanden hälls i slutet. Förutom att blanda ingredienserna jämnare kommer detta tillvägagångssätt också att minska dammnivån i luften. Vätska, om den tillhandahålls av receptet, tillsätts i slutet.

Bild
Bild

Särskilda tillsatser hjälper till att förbättra lösningarnas plasticitet . Även ett vanligt flytande tvättmedel som tillsätts i en viss andel kan fungera i denna kapacitet. Lösningen kan förtjockas något och dess förbrukning kan minskas.

Rekommenderad: