Beläggning Av 3D -plattor (21 Bilder): Ritningar På Gatstenar Och Deras Läggning, Metoder För Tillverkning Av Kakel

Innehållsförteckning:

Video: Beläggning Av 3D -plattor (21 Bilder): Ritningar På Gatstenar Och Deras Läggning, Metoder För Tillverkning Av Kakel

Video: Beläggning Av 3D -plattor (21 Bilder): Ritningar På Gatstenar Och Deras Läggning, Metoder För Tillverkning Av Kakel
Video: How to Quickly Cut a Hole In Tile- TILE COACH Episode 29 2024, April
Beläggning Av 3D -plattor (21 Bilder): Ritningar På Gatstenar Och Deras Läggning, Metoder För Tillverkning Av Kakel
Beläggning Av 3D -plattor (21 Bilder): Ritningar På Gatstenar Och Deras Läggning, Metoder För Tillverkning Av Kakel
Anonim

Beläggningsplattor med 3D -effekt är ett relativt nytt ord i utformningen av stadslandskapet. Det ser inte bara original och icke -standard ut - det är också mycket mer miljövänligt. Sådana plattor används allt oftare för att dekorera torg, boulevarder, parker och gränder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Beläggningsplattor, som har en tredimensionell effekt, har många fördelar

  • Det är mycket miljövänligt . Den innehåller uteslutande naturliga ingredienser. Om vi pratar om färgämnen, på grund av vilka ett tredimensionellt mönster skapas, saknar de också toxiner, och de är helt ofarliga för människor och djur, vilket gör det möjligt att använda dem på ett stort antal platser.
  • Det är starkt och hållbart har en lång livslängd, är dåligt utsatt för slitage på grund av konstant mekanisk belastning (gång, friktion, svepning, fordonsdäck, etc.).
  • Den kan användas på fuktiga platser . Det förlorar inte sina tekniska kvaliteter och attraktiva utseende under driftsförhållanden i en "gaffel" från -45 till +50 grader.
  • Inte utsatt för blekning , ändrar inte färg även där den ständigt utsätts för direkt solljus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med en sådan kakel (och, kan man till och med säga, den enda nackdelen) är det höga priset. För det första används dyr högteknologisk utrustning för att tillverka denna typ av beläggning. För det andra kostar naturmaterial och giftfria färger mycket mer än syntetiska och giftiga.

Båda dessa faktorer påverkar kostnaden för slutprodukten. För jämförelse: en kvadratmeter vanliga beläggningsplattor kostar ungefär $ 8-8, 5, och med applicering av en 3D-beläggning-$ 50-150 (beroende på ritningens komplexitet).

Dessutom, om plattor med 3D -effekt läggs, måste man komma ihåg att de inte kan skäras i processen. De läggs upp annorlunda. Dessutom bör installationen utföras på en perfekt plan betonggjuten yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Beläggningsplattor, på vilka en tredimensionell bild sedan appliceras, görs på ett av tre sätt

Vibration gjutning . Cement och sand blandas med vatten, varefter blandningen hälls i speciella matriser som fixeras på ett vibrerande bord. När blandningen stelnar avlägsnas den från formarna och torkas tills den är helt torr.

Bild
Bild

Vibrokomprimering . Denna metod kräver pressar. En halvtorkad blandning av sand och cement läggs i dem, matriserna själva fixeras på en vibrerande maskin. Vidare påverkas kompositionen i pressformarna av en kolv, kolvtrycket är mycket högt. Dessutom utsätts matriserna för ytterligare vibrationer samtidigt med kolvens verkan, detta är nödvändigt för att blandningen ska bli tätare.

Bild
Bild

Hyperpressning . Denna metod liknar den föregående, förutom att blandningen i matriserna endast påverkas av tryck - ingen vibration appliceras.

Bild
Bild

För att få beläggningsplattor, som sedan kommer att appliceras med en bild med en tredimensionell effekt, används alltid en blandning av cement och sand av hög kvalitet.

Alternativ för att skapa en 3D -effekt

För att applicera en 3D -bild på en kakel används två metoder

  • Flexografisk utskrift . Detta kräver en fotopolymeriserande bas; det kräver färg eller gummi. Volymen i bilden uppnås på grund av att kontrast, skuggor och höjdpunkter används mot bakgrunden: ljus eller mörk. Således får mönstret volym och ser realistiskt ut. Kostnaden för denna teknik är låg, och resultatet är en kakel som håller länge och ser attraktiv ut under hela dess livslängd.
  • UV -utskrift är mycket dyrare . En fullfärgsbild appliceras på brickan. Den skiljer sig från den flexografiska utskriftsmetoden genom sin högre färgåtergivning. Detta uppnås genom ett bredare utbud av toner och mellantoner, samt höjdpunkter.

Efter att ritningen har applicerats krävs efterbehandling. Dess väsen är att ett mönster som redan har applicerats på en kakel är fyllt med en mycket transparent polymerblandning, ibland används en komposition som är resistent mot temperaturförändringar. Epoxiharts används för det. Detta skikt komprimeras och jämnas ut, varefter den slutliga behandlingen utförs med luft, som styrs med hjälp av en stråle med högt tryck. Det kan också vara kall vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

För att lägga gatstenar på vilka en tredimensionell bild appliceras krävs en jämn och solid torr grund. Andelen maximal luftfuktighet som är acceptabel i denna situation är 5 . Det kan vara en asfalt- eller betongbas. Blandningen ska vara torr eller färdiglim.

Arbetet utförs konsekvent. Först måste basen vara noggrant förberedd.

Därefter görs en preliminär layout av plattorna, inget lim används. På så sätt kan du ta reda på om mönstrets enhet bryts och om brickorna behöver klippas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter läggs de med en limkomposition. Riktningen av brickorna på kompositionen sker med hjälp av ett verktyg som en klubba . Om brickan är ojämn kan du lägga en blandning under några av elementen med hjälp av en murslev för detta. Horisontaliteten kontrolleras med en nivå, det är optimalt att göra detta var tredje rad.

Basen av asfalt eller betong är mycket tät, det tillåter inte att vatten passerar igenom. Därför är det nödvändigt att luta ytan så att smält- eller regnvatten kan rinna säkert utan att skada något. Att lägga elementen ska vara så tätt som möjligt så att de resulterande sömmarna inte skadar 3D -effekten. Limet får inte komma på plattans yta . När limet har fastnat på det måste det tas bort så snart som möjligt.

Rekommenderad: