Beläggningsplattor (45 Bilder): Läggning Av Kakel 40x40, 50x50 Och Andra Storlekar. Hur Man Gör Trädgårdsvägar I Landet Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Beläggningsplattor (45 Bilder): Läggning Av Kakel 40x40, 50x50 Och Andra Storlekar. Hur Man Gör Trädgårdsvägar I Landet Med Egna Händer?

Video: Beläggningsplattor (45 Bilder): Läggning Av Kakel 40x40, 50x50 Och Andra Storlekar. Hur Man Gör Trädgårdsvägar I Landet Med Egna Händer?
Video: DIY: Kakla om toaletten själv – så här gör du (Expressen TV) 2024, April
Beläggningsplattor (45 Bilder): Läggning Av Kakel 40x40, 50x50 Och Andra Storlekar. Hur Man Gör Trädgårdsvägar I Landet Med Egna Händer?
Beläggningsplattor (45 Bilder): Läggning Av Kakel 40x40, 50x50 Och Andra Storlekar. Hur Man Gör Trädgårdsvägar I Landet Med Egna Händer?
Anonim

Det är nödvändigt för varje trädgårdsmästare och bara ägaren av ett lantbostad att veta allt om stigar av beläggningsplattor. Det är nödvändigt att förstå särdragen i att lägga kakel 40x40, 50x50 cm och andra storlekar. Ett separat viktigt ämne är hur man gör trädgårdsvägar i landet med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Innan du gör trädgårdsvägar från beläggningsplattor, bör du noggrant förstå detaljerna i sådant material. Omslaget, så beundrande moderna urbanister, dök upp i början av 1800 -talet "inte från ett bra liv". Städer växte snabbt, och det fanns inte tillräckligt med vanliga stenar för att asfaltera vägen och fotgängar.

Bild
Bild

Beläggningsplattor har blivit en utmärkt ersättning för traditionella beläggningsstenar. Ganska snart fick denna beläggning enorm popularitet. Men i vårt land användes det lite, eftersom det först fanns tillräckligt med vanlig sten för ett begränsat område av städer, och sedan tyckte de att det var bekvämare att använda asfalt. Kemiskt sett är beläggningsplattor enkla:

  • cement av hög kvalitet;
  • tvättad sand;
  • utvalt grus;
  • rent industriellt vatten;
  • mjukgörare (som också sänker materialets fukthållande kapacitet).
Bild
Bild

Utan användning av mjukgörare är det förresten omöjligt att säkerställa materialets frostbeständighet . Men huvudämnena för dessa ämnen är att underlätta bildandet av produkter. För ett sådant syfte försöker de använda luktfria ämnen med maximal kemisk inertitet. För aktiva reagenser skulle vara svåra att införa i betonglösningen. Kvaliteten på cementet som används är avgörande.

Bild
Bild

Men sandens betydelse kan inte heller ignoreras. Det ska inte blandas med lera. Användningen av fritt flödande kvartssand är idealisk. De utmärks av tillräcklig styrka och dessutom är de visuellt vackra. Silning av granit används främst för fyllning.

Som ett resultat kan vi dra slutsatsen att beläggningsplattor är helt naturliga, men innehåller inte fast natursten, därför är de ganska billiga utan att förlora sin yttre skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten ackumuleras inte på ytan som det gör med betong eller asfalt. Det kommer att sippra ner i marken och absorberas där. Om du plötsligt behöver reparera beläggningen eller få åtkomst till värmeröret, kan materialet enkelt demonteras och läggas om . Det är också enkelt att byta ut enskilda block. Och resultatet av en sådan reparation är mycket mer attraktivt än en lappning av asfalt.

Bild
Bild

Det är också värt att notera följande funktioner i beläggningsplattor:

  • en mängd olika färger och geometriska lösningar;
  • mekanisk styrka (med strikt överensstämmelse med teknik);
  • minsta sannolikhet för nötning
  • brist på skadliga utsläpp;
  • minimalt behov av vård;
  • lämplighet året runt.
Bild
Bild

Beläggningsplattor kan erhållas genom vibrationspressning eller vibrationsgjutning. Dessa tekniker påverkar inte sammansättningen av de använda komponenterna, men de påverkar direkt egenskaperna hos den färdiga produkten.

Vibropressade strukturer uppskattas särskilt för hållfasthet och hållbarhet . Deras inre struktur är ungefär densamma som för de tuffaste bergsmineralerna. Men vibrationsgjutning har också sina fördelar - det är en relativt enkel, om än mer tidskrävande metod, och plattorna som erhålls på detta sätt är nästan immuna mot kontaminering.

Bild
Bild

Översikt över kakeltyper

I en privat trädgård är inte bara design viktigt, utan också de praktiska egenskaperna hos beläggningsplattor. Varje tillverkare bestämmer självständigt sina dimensioner enligt sin linjal och bestämmer också hur sådana strukturer ska göras. Det viktigaste kriteriet som inte kan ignoreras är tjockleken på kakelelementen. Det är av henne som de bedömer vad produkten kan användas till:

  • de tunnaste används för vanliga gångstigar;
  • mer kraftfulla produkter används för cykelvägar och universella vägar;
  • för monolitiska områden och för att ordna parkeringsplatser, uppfartar är den tjockaste typen av trottoarblock bäst lämpade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mer exakt är ett 3 cm tjockt material lämpligt för en gångväg. Detta är en budgetlösning som gör att du kan röra dig fritt på platsen och ordna områden under bodar . Men för tillfartsvägar är sådant material definitivt inte lämpligt. Men den kan också användas för att dekorera grillplatser.

En kakel på 5-6 cm anses vara universell . Det är relativt dyrt, men det kan till och med användas för registrering av entréer till garage där bilar eller minibussar står parkerade. För privat bruk är en sådan bärighet tillräcklig.

Bild
Bild

Ännu tjockare, från 7-8 cm, är strukturer mycket dyra, mycket pengar måste läggas på installationen. Men du kan räkna med spårens utmärkta hållbarhet. Det är bättre att använda dem för hus på landet, som ofta nås av stora lastbilar.

Plattor, inklusive gatstenar, är fyrkantiga i formen. Sådana produkter är efterfrågade med dimensioner:

  • 30x30;
  • 35x35;
  • 40x40 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Större produkter (500x500 mm), och ännu fler 600x600 mm, köps främst av stora organisationer. Det är ganska svårt att lägga dem med egna händer. En mycket relevant lösning i många fall är en rektangulär kakel. För det mesta handlar det om produkter på 20x10 eller 25x12, 5 cm . Varje företag kan dock införa några förändringar och justera denna till synes universella storlek.

I vissa fall, över ett stort område är inte enskilda plattor mer lämpliga, utan hela plattor på 1000x500x100 mm . Det är nästan omöjligt att montera dem manuellt - du måste använda specialutrustning. Men den redan bekanta raka plattan används inte alltid. Mycket bra spår kommer ibland från runda eller ännu mer invecklade former. En annan viktig punkt är färgen på elementen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte förknippat med design, eller snarare, inte bara med design . För dem som inte jagar en elit och ovanlig prestation skulle det vara mer korrekt att begränsa sig till strukturer gjorda av grå stenmassa. Det är nästan universellt och passar harmoniskt in i alla estetiska miljöer. Dessutom minskar avvisningen av ytterligare färgämnen avsevärt kostnaden för sådana produkter.

Om så önskas kan du ge plattorna nästan vilken färg som helst. Det måste emellertid förstås att färgen som introduceras uppifrån, i motsats till färgen fördelad över hela plattans volym, lätt tvättas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta fall använder du:

  • gul;
  • Röd;
  • och bruna färgämnen (andra alternativ är sällsynta och opraktiska).
Bild
Bild

Vågformade plattor är mycket efterfrågade. På grundval av detta kan fantastiska mönstrade kompositioner erhållas. Utformningen av sådana mönster i olika färger praktiseras. I trädgården, med hjälp av sådana block, kan du förkroppsligar den mest originella idén. Vanligtvis har vågiga plattor följande dimensioner:

  • 230x103x60;
  • 200x100x60;
  • 200x100x45 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

"Clover" har också ett mycket gott rykte. Det räcker med att säga att det ofta används av både professionella verktyg och privata husägare. Gällande storleksnät:

  • 295x295x30;
  • 267x218x45;
  • 267x218x60 mm.

Gatstenar (tegelstenar) föredras för platser som utsätts för kraftigt slitage. Under mer godartade förhållanden används vanliga plattor, som bara imiterar en kullerstensyta. När det gäller material intar klinkerplattor exceptionella positioner när det gäller styrka. Men det är väldigt dyrt och inte alla har råd.

Viktig. Det slutliga urvalet bör alltid anförtros åt proffs, åtminstone i samråd med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du lägga ut?

Bara att välja typ av kakel för att dekorera vägen nära huset är inte tillräckligt. Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till de olika grundritningarna som ska ritas . Närhelst det är möjligt bör du välja sådana stylingsalternativ som på denna plats minskar beskärningen. Ju mer komplexa och invecklade murverkets geometriska former, desto mer måste du trimma. Att jaga förenkling är dock inte alltid klokt - du måste behålla en optimal balans.

Bild
Bild

Det svåraste är att dra upp krökta zoner. I dem är mängden trimning maximal. Därför väljs sådana alternativ endast i tre situationer:

  • när det bäst passar det omgivande rummet;
  • när du behöver justera webbplatsens konturer;
  • när du behöver dramatiskt förbättra landskapsdesign.

Viktig. Det rekommenderas att villkorligt förbereda sitt utseende i den virtuella modellen innan du lägger ut. Sådan planering kommer att eliminera många mycket obehagliga misstag.

Bild
Bild

Kakel med identiska dimensioner läggs ut både enligt ett givet mönster och i valfri ordning. Gatsten läggs:

  • med sömskift;
  • med matchande tvärsömmar;
  • i par;
  • i en vinkel på 90 grader.
Bild
Bild

De mest praktiska och enkla scheman är:

  • Fiskbens;
  • sexhörning;
  • längsgående och tvärgående (typiskt för "Gamla stan");
  • kaotisk layout;
  • skift av rader i förhållande till varandra, i längsgående och tvärgående plan (typiskt för "spolen");
  • Schackbräde;
  • vaxkaka.
Bild
Bild

Styling

Layout och markering

För att korrekt göra en stenläggningsplatta i landet med egna händer måste du först uppskatta det belopp som krävs. Viktig. Beräkna efterfrågan med en marginal på minst 15% . Detta undviker problem med tillverknings- och konstruktionsfel. Planen (ritningen) låter dig hjälpa till att göra allt korrekt. Som praktiken visar lönar sig den tid som läggs på att förbereda sig genom att spara material och pengar.

Bild
Bild

Stoppa installationen

Men bara att lägga en stig i trädgården eller trädgården är knappast rimligt. Det är också nödvändigt att ta hand om kantstenarnas placering. Block används för tillverkning, som är flera gånger tjockare än de plattor som används. Gränsen ska gå längs hela banans omkrets. Annars kommer det att krypa, och ogräs kommer också att tränga in.

För arbete kan du använda:

  • plast;
  • en natursten;
  • betongstenar;
  • gelémassa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkningen av den framtida platsen utförs med pinnar, sladdar och garn . Det är lämpligt att gå runt platsen i olika riktningar. Detta gör att du kan bestämma spårlayouten så exakt som möjligt. Under arbetets gång kan den markerade linjen övervakas. Det finns praktiskt taget inget behov av att höja det.

Bild
Bild

Dränering

Det är omöjligt att lägga ut beläggningsplattor utan dränering. Intern dränering görs i våta lerområden. Förutom att lägga rör måste du ha en viss lutning. På torr mark kan du begränsa dig till extern dränering. Den skapas med en lutning på 2-3 grader mot trottoarkanten.

Bild
Bild

Stenläggning

Arbetssekvensen är följande:

  • gräva ett dike med ett djup av 0,2 m;
  • avlägsnande av växter;
  • jordpackning;
  • vid behov - placera betong;
  • installation av gränser;
  • återfyllning, utjämning av grus eller krossad sten;
  • beredning av lösningen;
  • återfyllning av våt grov sand över grusdynan;
  • försöker på kakel;
  • vid behov - ytterligare packning av sand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Att ta hand om beläggningsplattor är inte så svårt. Huvudnyanser:

  • rengöra omfattande två gånger om året;
  • sopa med polymerborstar;
  • tvätta med en vattenstråle (utan starkt tryck);
  • använd trä- och gummiskrapor;
  • överge stål- och aluminiumblad;
  • undvik klorhaltiga produkter;
  • använd endast läkemedel som rekommenderas av specialister;
  • rengöring från is, bör inte utföras med salt- och saltblandningar;
  • ta bort smörj- och maskinoljor omedelbart.
Bild
Bild

Vackra exempel

Bilden visar hur elegant ljusgråa och terrakotta beläggningsplattor kan se ut. Block av olika storlekar och former används medvetet på ett strikt definierat sätt . Det är viktigt att den mörkröda kanten runt omkretsen bara förbättrar uppfattningen av strukturen.

Bild
Bild

Att kombinera en ljus stenväg med en ljusröd rand är också en bra idé . I detta fall bidrar tankeväckande gränser och grönt gräs till en positiv uppfattning om kompositionen.

Bild
Bild

En vinklad layout kan se ut så här . Den röda och svarta kombinationen ser i alla fall ovanlig ut.

Bild
Bild

Vita och rosa rutor, alternerande enligt en viss regel, kan se lika bra ut . De sticker positivt ut med sin ljusstyrka, mot bakgrunden av mörkgrönt gräs. Några saftiga blommor betonar detta förhållande.

Rekommenderad: