Kalkstensvägar (51 Bilder): Valet Av Kalksten För Stenläggning Av Trädgårdsvägar. Hur Lägger Man En Sten Med Egna Händer I Landet?

Innehållsförteckning:

Video: Kalkstensvägar (51 Bilder): Valet Av Kalksten För Stenläggning Av Trädgårdsvägar. Hur Lägger Man En Sten Med Egna Händer I Landet?

Video: Kalkstensvägar (51 Bilder): Valet Av Kalksten För Stenläggning Av Trädgårdsvägar. Hur Lägger Man En Sten Med Egna Händer I Landet?
Video: Tips! Så lägger du sten i trädgården - ©Flisby AB, Flisbybloggen 2024, April
Kalkstensvägar (51 Bilder): Valet Av Kalksten För Stenläggning Av Trädgårdsvägar. Hur Lägger Man En Sten Med Egna Händer I Landet?
Kalkstensvägar (51 Bilder): Valet Av Kalksten För Stenläggning Av Trädgårdsvägar. Hur Lägger Man En Sten Med Egna Händer I Landet?
Anonim

Kalkstensträdgårdar är estetiska och funktionella. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad de är och vilket material som används för dem. Dessutom kommer vi att överväga de viktigaste nyanser av att välja en sten och ett läggningsschema.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dacha-stigar av kalksten gör dachas angränsande territorium välskött. Kakel låter dig skapa en hållbar beläggning. Det är en sedimentär bergart som bildas under komprimering under tryck av andra typer av bergskikt . Det bryts i öppna gropar med flis från reservoaravlagringar. Mineralet har en kaklad struktur, kanterna kan vara jämna och flisade. Baserat på fyndigheten och berget kan stenens nyans och tjocklek variera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på kalkstenen är 2-15 cm. Samtidigt används täta sorter för stenläggning. De klarar viktbelastningen på delar av gågator och tillfartsvägar . Kalkstensvägar är hållbara, enkla att installera och har en variabel struktur. Sådana vägar kombineras med någon stilistisk lösning av trädgårdstomten. De passar bra in i det strama, rustika, kreativa landskapet. Kakel anses vara ett mångsidigt material för beläggning. Dess naturliga dekorativitet kan inte jämföras med någon konstgjord sten.

Bild
Bild

Platta stenar genomgår minimal bearbetning innan de avslutas. De har en grov, halkfri yta. Sådana stigar är säkra för fotgängare både på vintern och i dåligt väder . Färgerna på stenen är ganska ihållande, inte bleknar under drift. Plattorna är miljövänliga, tåliga och frostbeständiga. Motståndskraftig mot fukt och nötning. Det anses vara en av de bästa vägtyperna.

Formen på stenarna kan vara oval, flisad, rund, rektangulär . Stenen är inert mot atmosfäriska fenomen och extrema temperaturer. Om det behövs kan den enkelt skäras, slipas, poleras. Den kan graveras om så önskas. Till skillnad från konventionella plattor kräver dock beläggning att ett projekt skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av design

Utformningen av asfalterade trädgårdsvägar tar hänsyn till markens, byggnadernas, landskapets särdrag. Formen på kalkstensbanan ska inte ha skarpa böjar . Samtidigt kan den vara både lindande och lakonisk rak.

Designa stigar så att det inte finns några stora träd i närheten av dem. Deras rötter kan urholka asfalterade ytor med tiden.

När det gäller andra nyanser är det värt att uppmärksamma de viktigaste

  • Bredden på huvudträdgården bör vara 1,5-3 m.
  • Skyddets bredd för hushållsändamål är 0,7-1,5 m.
  • Hushållens vägar är alltid de kortaste och rakaste.
  • Promenader, slingrande och långa, men inte breda.
  • Bredden på sekundär (från andra material) kan vara 2 gånger mindre.
  • För dränering bör beläggningen läggas till för en liten lutning på sidorna.
  • Det är nödvändigt att utforma ett extra avlopp (spår).
  • Kraftig tortuositet och spårbrott utesluts.
  • Den totala beläggningsytan bör inte uppta mer än 15% av den totala ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en kalksten

Sammansättningen av kalksten varierar, vilket bestäms av typen av sedimentärt berg.

Flera typer av sten används för stenläggning av trädgårdsvägar: sand, granit, skiffer.

Mindre ofta är stigarna i landet utrustade med kalksten eller dolomit . Varje typ av beläggningsmaterial har sina egna egenskaper. Till exempel är sandsten flagsten prisvärd och tunn. Det kan vara grågrönt, gulaktigt, rött, mörkgrått. Dess betydande nackdel är dess bräcklighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granitsten är den mest pålitliga och hållbara . Med korrekt installation kommer en sådan beläggning att hålla i över 100 år. Medeltjockleken på granitstenen är 8 cm. För att välja en sten för stenläggning av trädgårdsvägar är det nödvändigt att ta hänsyn till jordtypen och lastvolymen. Det är oönskat att köpa en stor sten: ju större storlek, desto lägre styrka.

Bild
Bild

Materialparametrar bör anpassas till längd och bredd med minimal trimning. Den optimala storleken på stenen är 10-20 cm på vardera sidan. När det gäller texturen kan den variera:

  • tumlande sten kännetecknas av antikens effekt;
  • sandblästrat - jämnt grovt;
  • flisad upprepar mineralets naturliga flis;
  • buskhamrad innebär ett mejslat stenskott;
  • sågad ger skärning utan ytbehandling;
  • polerad har en relativ grovhet.

När du väljer ett material är det bättre att ta stenen som inte har några defekter. De viktigaste är flagnande, rost och utblåsning.

Delaminering av beklädnaden är full av delaminering ett par år efter beläggning . Förekomsten av rost och utblåsning kommer att komplicera fodrets gång. Du måste spendera tid på att rengöra och tvätta stenplattorna. För att bli av med avlagringar av lösliga salter (utblomstring) måste du göra med en pensel. Dessutom måste stenen fortfarande täckas med en vattenavvisande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att köpa flaggstenen, vars insättning ligger i den första klimatzonen. Det kommer att motsvara särdragen i klimatet i en viss region . Fuktkoefficienten är viktig. Ju längre kalkstenen förvaras i solen, desto lägre är dess styrka. Stenens kanter är inte så viktiga (de kan enkelt korrigeras med en slipmaskin). Tjockleken och måtten kan dock variera från sats till sats.

Därför måste du ta material från en sats . Dessutom ska den inte vara fuktig, annars börjar den smula sönder direkt efter avslutad. När det gäller färg är grön flagstone starkare och mer hållbar än andra typer. Den mjukaste är en gulaktig sten. Mineral av ljus färg är mer mottaglig för delaminering än andra. Den har fler lager, så den smulas tidigare än andra sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemangsalternativ

Arrangemanget av trädgårdsvägar i en sommarstuga kan vara annorlunda. De kan lägga ut stigar med gräsmatta mellan plattorna . Det kan läggas med en sutur och sömlös teknik. I det första fallet väljs stenen med luckor på upp till 1 cm. När de läggs sömlöst monteras plattorna nära varandra. Felaktiga delar trimmas med en kvarn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta mönster ser naturligt och vackert ut . Installationen av en sömlös typ tar dock mer tid och ansträngning. Mer material läggs på det på grund av trimning och bättre sammanfogning. Läggning av kalksten kan vara enfärgad och kontrasterande. Spektakulära färgade stigar ger landskapet en speciell smak. I det här fallet kan huvudfärgen överlappa med husets fasad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Gör-det-själv-kalkstensteknik består av ett antal sekventiella steg. Trots den olika installationsmetoden är beredningen av basen ett obligatoriskt steg . Inledningsvis är det nödvändigt att beräkna mängden material för beläggning med fokus på den framtida platsens område. Beräkningen utförs genom att multiplicera banans bredd med längden.

Detta görs för varje del av banan, om den har böjningar . Efter beräkning av områden summeras de.

För att inte möta problemet med brist på råvaror på grund av montering i framtiden måste du köpa flaggsten med en marginal på 10-15% av det erforderliga beloppet.

Förbered verktygen när materialet är inköpt. Arbetet kommer till nytta:

  • pinnar, måttband, markeringsrep;
  • byggnadsnivå, vanligtvis ett måttband;
  • spade, kratta, vibrerande platta;
  • gummiklubba, hammare;
  • kvarn, betongblandare, spatel.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra beläggningen korrekt är det nödvändigt att förbereda sand, cement, krossad sten, samt bromsa plattor. Ytterligare förberedande arbete kommer att kräva en ungefärlig layout och implementering av basen med kudden . Först och främst utförs markering med hänsyn till det tidigare valda projektet.

De tar ett måttband, mäter spårets bredd, plus måtten på sidokanterna till det . Banans bredd kontrolleras var halvmeter (särskilt på radiella sektioner). Vid basens gränser drivs insatserna i marken, sedan dras ett rep över dem som markerar gränserna för den framtida vägen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utgrävning av jorden utförs till ett djup av 35-50 cm (parametern beror på antalet lager och typen av kudde under stenstenen). Det bördiga jordlagret överförs till en annan plats . Botten av gropen är jämn och sedan tampad. Sedan hälls ett lager krossad sten (10 cm), eftersom ren sand inte ger en enhetlig belastning.

Observera en dräneringslutning på 3 grader . Efter utjämning av lagret av spillror hälls ett lager sand (5 cm) ovanpå. Ett fiberduk eller geotextil placeras på ytan av dräneringsskiktet. Det kommer att förhindra ogräs från att gro. Sedan kan ett lager kudde placeras under flagstenen på geotextilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kantelementen på banans sidor är fixerade med cementbruk . Kudden hälls i enlighet med lutningen. Stenen läggs med stora element. Den är jämn med en gummiklubba. Efter att ha lagt ut stora stenar fylls luckorna med små fragment. Vid behov måste stenen flisas eller skäras.

Bild
Bild

Läggningsmetoder

Beroende på typ av viktbelastning kan beläggningsunderlaget variera. Plattorna läggs på sand, sand och grusbädd, betong, torrblandning eller färdiggjord murbruk. Varje typ av kudde innebär sin egen installationsteknik.

På sanden

Denna installationsmetod är enklare än andra. Det är inte särskilt praktiskt och är endast lämpligt för asfaltering av små och korta stigar. Arbetsordningen är följande:

  • en sandkudde hälls över geotextilen (med ett lager på 15 cm);
  • montera en trottoarkant (för att förhindra att plattorna flyttas);
  • lägga sten med sömmar på 1-2 cm (varje element sänks i sanden);
  • sömmarna mellan plattorna är täckta med sand eller gräsmatta.

Denna beläggningsmetod är inte lämplig för ljungjord. Du kan lägga stenen direkt på sanden och kringgå skapandet av ett dräneringsskikt. Denna teknik skiljer sig dock inte åt när det gäller den färdiga beläggningens praktiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av en sand- och gruskudde

Denna teknik skiljer sig praktiskt taget inte från beläggning på en sanddyna. Den enda skillnaden är ytterligare ett lager av spillror ovanpå geotextilen. Efter att den har jämnats och tampats läggs kalkstenen. Suturbehandling liknar den tidigare tekniken.

Bild
Bild

På betong

Att lägga kalkstenen på en grus-sandkudde är enkelt i etapper. Installation av kalksten på betong innebär installation av formning under underlaget. För arbete kan du använda en sten av medeltjocklek (3-5 cm). Djupet på flagstensgraven är i detta fall 20-30 cm. Beläggningstekniken är följande:

  • efter att ha trampat diket monteras formen på sidorna under screed;
  • ett spillror, grus eller trasigt tegel hälls;
  • ett lager betong hälls ovanpå, det jämnas med regeln, får torka;
  • i flera dagar ser de till att skiktet inte torkar ut, för vilket de fuktar betongen;
  • flagsten bli av med smuts och utföra en ungefärlig layout;
  • alla icke-anliggande kanter på plattorna måste beskäras;
  • lim appliceras på basen och plattorna själva;
  • varje sten pressas in i basen och tar bort överflödigt lim;
  • i slutet av installationen rengörs ytan från skräp och tvättas med vatten.

Om läggningen utförs på en torr blandning, hälls ytan rikligt med vatten efter att ha lagt stenen. Sömmar kan förseglas med en uppslamning av cement och sand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spårunderhåll

Efter installationen kan ytan borstas med metallborst. För en stor mängd arbete används en borr med liknande fäste för att rengöra smuts. Detta kommer att ge stenen djup och få den att sticka ut från gräsmattan. För att öka beläggningens livslängd är det nödvändigt att behandla stenen med en impregnering med fukt- och dammavvisande egenskaper . Om det samlas smuts på ytan kan banan sköljas med vatten från en slang. Fallna löv måste också avlägsnas, liksom ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Vi erbjuder flera exempel på den spektakulära utformningen av trädgårdsvägar med sten

En slingrande trädgårdsstig med tegelkanter

Bild
Bild

Beläggning av stora plattor avgränsade av en smal trottoarkant

Bild
Bild

Rak trädgårdsstig som sticker ut över marken

Bild
Bild

En slingrande väg utan kant, gjord med suturteknik

Bild
Bild

Ett exempel på en gångväg med en kombination av kalksten och andra stenar

Bild
Bild

En bred gångväg med fyrkantig kalksten som trottoarkant

Rekommenderad: