Gartsovka För Beläggningsplattor: Sammansättning Och Proportioner. Vad Det är? Förhållande Av Injektering Och Kakelläggningsteknik, Skikttjocklek Och Förbrukning. Måste Jag Röra På

Innehållsförteckning:

Video: Gartsovka För Beläggningsplattor: Sammansättning Och Proportioner. Vad Det är? Förhållande Av Injektering Och Kakelläggningsteknik, Skikttjocklek Och Förbrukning. Måste Jag Röra På

Video: Gartsovka För Beläggningsplattor: Sammansättning Och Proportioner. Vad Det är? Förhållande Av Injektering Och Kakelläggningsteknik, Skikttjocklek Och Förbrukning. Måste Jag Röra På
Video: SWEETPEA NEED LICKING STYLE- SO GOOD SP 2024, April
Gartsovka För Beläggningsplattor: Sammansättning Och Proportioner. Vad Det är? Förhållande Av Injektering Och Kakelläggningsteknik, Skikttjocklek Och Förbrukning. Måste Jag Röra På
Gartsovka För Beläggningsplattor: Sammansättning Och Proportioner. Vad Det är? Förhållande Av Injektering Och Kakelläggningsteknik, Skikttjocklek Och Förbrukning. Måste Jag Röra På
Anonim

Gartsovka är ett byggmaterial som används när man lägger beläggningsplattor. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det är, hur det tillämpas. Dessutom kommer vi att berätta hur gör-det-själv-läggningstekniken utförs på en portier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och var tillämpas det?

Gartsovka är en tvåkomponentsblandning av fyllning och bindemedel. Dess grund kan vara kvartssand, mjöl, expanderad lera, marmor eller kalcium . Bindningskomponenten är gips, lera, kalk, cement.

Gartsovka och cementmurbruk är inte samma sak . Detta är en torrläggningsblandning som används vid arrangemang av trottoarvägar, som fungerar som bärarskikt. Dessutom används materialet inom byggbranschen. Inledningsvis finns det inget vatten i dess sammansättning.

Med sin hjälp ordnar de flytande golv, nivåunderlag av alla slag (inklusive luftbetong). Den används som dragspackel för väggar och tak. Det hälls på basen under beläggningsplattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gartsovka har en hög vidhäftning till basen. Detta är ett billigt byggmaterial i jämförelse med kompositioner av kända märken . Det är miljövänligt och har en lång livslängd. Gör att du kan återställa ytorna till deras ursprungliga utseende.

Materialet är kräsen om proportioner . Det görs inte med ögat, eftersom detta minskar kvalitetsegenskaperna och hållbarheten för den använda produkten. Det är lätt att arbeta med, det används för spackling, puts, murverk.

Det används för att gnugga kakelfogar, sprickor i sten och träfundament. De köper den för att lägga tegelväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Gartsovka kan vara klassisk och komplex. I det första fallet är det ett material bestående av 2 komponenter. I den andra kan flera ingredienser ingå i den (3-5). Samtidigt läggs ett nytt bindemedel till pärmen och fyllmedlet.

Typ av strumpeband avgör dess användning . Beläggningsplattor läggs vanligtvis på en 2-komponentsammansättning av sand och cement. När du behöver belägga stigarna med gatsten eller en stor sten måste du använda en komplex blandning.

Gartsovka klassificeras efter styrka. Baserat på detta utmärks graderna M-1, M-2, M-3, M-4 . Siffrorna anger antalet delar av fyllmedlet i förhållande till bindemedlet. Till exempel betyder varumärket M2 att konstruktionsråvarorna innehåller en del cement och två delar sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan blandningen vara lätt eller tung. Kornstorleken för den lätta gartsovka överstiger inte 0, 125 cm. Den tunga sorten innehåller komponenter med en kornstorlek på 0, 2 cm.

Gartsovka kan vara industriell och "hem" gjord av de nödvändiga komponenterna med dina egna händer … Materialets proportioner väljs utifrån den slutliga kompositionens erforderliga hållfasthet.

Industrimaterialet säljs i förpackningar om 2, 5, 10, 25, 50 kg. Dessutom finns den i form av 1-ton "stora väskor".

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man lagar mat?

Gartsovkas sammansättningar kan variera beroende på vilken typ av komponenter som tas. Exempel på blandningsalternativ finns i tabellen.

Betongbetyg Masskomposition av c: p: u (kg) Volymetrisk sammansättning per 10 liter cement, p: w (l) Betongmängd från 10 liter cement (l)
M 100 1: 4, 6: 7 41: 61 78
M 150 1: 3, 5: 5, 7 32: 50 64
M 200 1: 2, 8: 4, 8 25: 42 54
M 250 1: 2, 1: 3, 9 19: 34 43
M 300 1: 1, 9: 3, 7 17: 32 41
M 400 1: 1, 2: 2, 7 11: 24 31
M 450 1: 1, 1: 2, 5 10: 22

29

Bild
Bild

Det är inte svårt att göra en gartsovka. För detta köps komponenter och de nödvändiga verktygen förbereds. Tillagningstekniken består i rätt kombination av torra komponenter . Vätska ingår inte alls i kompositionen. Om du lägger till det, blir gartsovka en typisk sandcementmurbruk för att lägga kakel.

Först siktas ett fyllmedel (sand, kalcium) på den jämna ytan . Förekomst av klumpar och stenar är uteslutet. Kalk och cement tillsätts ovanifrån, alla material blandas.

Inom 4-6 timmar ska den torra blandningen blandas med vatten. Detta görs efter styling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet hälls direkt på byggarbetsplatsen. Det blandas också där i de givna proportionerna. Om det är nödvändigt att skapa en pålitlig och hållbar bas för att lägga kakel, används små krossade stenar eller granitflisar istället för sand . En sådan täckning är lämplig för områden med hög trafik och beläggningsområden med ökad belastning.

Förhållandet sand och cement vid beredning av arbetsmaterialet måste vara korrekt . Om det finns lite cement i kompositionen, med tiden, kommer vegetation att dyka upp mellan plattorna, vars rotsystem kommer att förstöra vägbanan. Om du använder för mycket cement spricker beläggningen.

Bild
Bild

Konsumtionsberäkning

Förbrukningsgraden beror på vilken typ av vändningsarbete. Vid puts av väggtak är förbrukningen av puts cirka 1, 4-1, 8 kg per m2 med en genomsnittlig skikttjocklek på 1 mm. När man lägger beläggningsplattor är beräkningsnormerna olika.

Den ungefärliga materialförbrukningen är cirka 5 kg / m2 när fogtjockleken når 3 mm. Vid beräkning av erforderlig mängd material beaktas indikatorerna för varje ingrediens, den totala beläggningsytan och tjockleken på det lagda skiktet.

Bild
Bild

Tips för att lägga kakel

Gartsovka används som en torr kudde vid beläggning av trottoarer. Tekniken för denna beläggning innebär att hälla blandningen på den förberedda basen . För att göra detta drar de först ut en grop, blir av med rötter, stenar och skräp, sedan ramar den med en liten lutning för avloppet.

Därefter hälls sand på botten, ramas, fuktas med vatten. Därefter hälls ett lager av spillror, vilket skapar dränering. Efter komprimering av krossad sten läggs vattentätning . Efter detta skede kan tekniken för beläggning med användning av beläggningsstenar skilja sig åt.

I det första fallet läggs ett lager hartsovka på vattentätningen, på vilket de kaklade blocken sedan sänks ner . I den andra utrustar de först en betongbas med armering. Och först efter det använder de en bärare. Dessutom används kvarnen för att täta stötfogarna mellan plattorna. För att göra detta fylls sömmarna med det och förseglas med vatten.

Bild
Bild

Sedan fylls sömmarna igen med torr blandning, eftersom det tenderar att krympa. Det är absolut nödvändigt att ramma det, och som alla baslager görs detta med en lutning . Den torra murbruk måste tampas innan man lägger gatstenarna med en speciell teknik (till exempel en vibrationsmaskin).

Tjockleken på den torra dynan under plattorna kan variera, vilket beror på vikten och storleken på sidorna på beläggningsstenarna som används och den planerade belastningen på basen . När du lägger en typisk kakel måste tjockleken på slipskiktet vara minst 5 cm. Baserat på parametrarna för modulerna kan det vara upp till 70 mm.

För att uppnå en perfekt plan yta på stansskiktet jämnas blandningen med fyrens regel eller med en lång bräda . När du har förberett kudden kan du lägga plattorna. Varje sten som ska läggas sänks ned i blandningen så att dess höjd är 1-2 cm högre än trottoarkanten.

Om det behövs, trimma den med en gummiklubba.

Bild
Bild

Under installationen kontrolleras beläggningens soliditet ständigt med en lång remsa eller sladd. Alla element måste vara på samma höjd.

Torrbeklädnad är lämplig för beläggningsytor där jorden har en låg fuktabsorberingshastighet . Efter att ha spillt brickorna från slangen, ansluter slipmaskinen pålitligt beklädnaden till en monolitisk beläggning. Och tack vare kantstenen är möjligheten att sidoelement flyttas utesluten.

Rekommenderad: