Gör-det-själv Schäslong (38 Bilder): Måttritningar. Hur Gör Man En Schäslongstol Från Pallar? Hemmagjorda Solstolar Av Metall-, Plywood- Och Polypropylenrör

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Schäslong (38 Bilder): Måttritningar. Hur Gör Man En Schäslongstol Från Pallar? Hemmagjorda Solstolar Av Metall-, Plywood- Och Polypropylenrör

Video: Gör-det-själv Schäslong (38 Bilder): Måttritningar. Hur Gör Man En Schäslongstol Från Pallar? Hemmagjorda Solstolar Av Metall-, Plywood- Och Polypropylenrör
Video: Bygg ett fint skjul till soptunnan eller veden 2024, Mars
Gör-det-själv Schäslong (38 Bilder): Måttritningar. Hur Gör Man En Schäslongstol Från Pallar? Hemmagjorda Solstolar Av Metall-, Plywood- Och Polypropylenrör
Gör-det-själv Schäslong (38 Bilder): Måttritningar. Hur Gör Man En Schäslongstol Från Pallar? Hemmagjorda Solstolar Av Metall-, Plywood- Och Polypropylenrör
Anonim

Att göra saker med egna händer är alltid ett nöje. Det finns inget att säga om de möjligheter som öppnar för besparingar. Dessutom kommer en självtillverkad trädgårdssolstol också idealiskt att tillgodose specifika människors behov.

Bild
Bild

Ritningar och mått

Innan tillverkningen är det lämpligt att rita ett diagram som underlättar arbetsprocessen. Det är till exempel inte svårt att fokusera på ritningen, att göra en utmärkt schäslong med en längd av 1, 3, en bredd på 0,65 och en höjd av 0,4 m . Bredden på den mellersta stödposten kommer att vara 0, 63 m, och staplar med en sektion på 0, 2x0, 3 m kommer att stå runt omkretsen. Avståndet mellan ryggstödet och själva ryggen i upphöjt tillstånd kommer att vara 0, 34 m. 0, 1 m. Mellan dem måste lämnas luckor av storlek 0, 01 m.

Bild
Bild

Och så här ser sitsramen i en tygchais ut. Dess längd kommer att vara 1, 118 m, bredd kommer att vara 0, 603 m. I den främre delen är två remsor av olika längder och bredder på 0, 565 m fyllda med ett gap på 0, 01 m. Denna del måste vara särskilt försiktig. Närmare den andra kanten är 4 plankor med en bredd av 0, 603 m med ett steg på 0, 013 m redan fyllda.

När du bestämmer de övergripande dimensionerna för en schäslong är det bättre att fokusera på måtten på standardmodeller, till exempel:

  • 1, 99x0, 71x0, 33;
  • 1, 9x0, 59x0, 28;
  • 3, 01x1, 19x1, 29;
  • 2x1m.
Bild
Bild

Material och verktyg

Att göra en solstol med egna händer är möjlig på en, högst två dagar. För att göra detta behöver du ingenting, förutom material och verktyg som finns i nästan alla hem. Viktigt: det är ingen mening att betrakta prover som finns i butiker som en referens . De kan vanligtvis tillverkas endast i en välutrustad produktionsmiljö. Väldigt få människor har sådana workshops.

Först måste du bestämma om landningsytan ska vara gjord av mjuka eller hårda element. I det första fallet behöver du ett tyg som är pålitligt och motståndskraftigt mot utomhusförhållanden. I den andra finns det träplankor, av vilka de utgör en hård uppsättning.

Det är dock viktigt att förstå att en mjuk schäslong inte är lämplig för vistelser utomhus längre än 2-3 timmar i rad . I de flesta fall används den antingen på dachas (där du måste arbeta på gården, främst med endast korta pauser), eller på fiske, vid en picknick. Den styva strukturen kommer att kräva mycket mer ansträngning under montering, och själva materialen kommer att kosta mycket.

Tillverkningen av metallkonstruktioner bör betraktas som sist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mer lämpliga material är följande:

  • profil plastelement;
  • plywood;
  • naturlig trämassa.

Men även när du stannar vid en solstol måste du ta reda på vilket träd du ska använda. Huvudvalet är mellan massivt trä och limmad plywood. Det andra alternativet väljs av dem som vill spara tid, även om de lägger ner lite mer energi. Dessutom är plywood solstolar billigare än de som är gjorda av massivt trä. Ett enkelt virke kan inte användas till en solstol.

Det är helt enkelt inte tillräckligt motståndskraftigt mot plötsliga förändringar i temperaturförhållanden . Befuktning är också skadligt för sådant trä, och båda dessa faktorer tillsammans kan göra mycket skada. Lärke är rent mekaniskt lämpligt, men det kommer snabbt att blekna och bli grått i den ljusa solen. Av de raser som växer i vårt land är endast bok och ek användbara. Men de kan inte användas färdiga heller: du måste impregnera arbetsstyckena med en vattenpolymeremulsion, känd under namnet "Eco-jord".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valnöt- och hornbalkarrayer kan inte användas alls. Även om de är hållbara, motståndskraftiga mot fukt och starkt ultraviolett ljus, kan de snabbt skadas av vedmaskar och andra skadedjur. Från importerat trä är det bästa alternativet Hevea. Dess fördelar är:

  • relativt lågt pris (jämförbart med lagrad ek);
  • kemisk, fysisk och biologisk resistens;
  • tillräckligt hög hållfasthet;
  • enkel bearbetning;
  • förmågan att göra en tunn graciös carving;
  • ädelt utseende;
  • inget behov av impregnering, polering, lackering.

Hevea -trä har dock bara en liten nackdel: det säljs i form av relativt korta ämnen. Men för solstolar, solstolar och andra hemlagade möbler är detta minus inte alltför kritiskt. Om människor väljer plywood, så finns det en gaffel igen: vilken typ att föredra. Flygplåt, trots sitt lovande namn, är dåligt: det är dyrt, böjer sig knappt och är benäget att spricka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tallbyggnadsmaterial kan lätt brinna ut i ljuset . Och dess kostnad kommer inte att skona plånboken på något sätt. Den enda vägen ut är att köpa förpackningsplywood. Det är sant att det måste förbättras avsevärt, impregnerat med samma välbekanta "Eco-jord". En gipsborste används för impregnering.

Arbetsstycket bearbetas 2-3 gånger på båda sidor före skärning. Ett intervall på 15 till 30 minuter återstår mellan impregneringen. Sedan måste du torka plywood i 24 timmar. Viktigt: om temperaturen är mer än 25 grader och luftfuktigheten är mindre än 60%kan du begränsa dig till att torka över natten. Behovet av impregnering av plywood innan skärning beror på att det på så sätt blir mindre damm och smuts.

Kapningen av själva plywood (och trä, om en matris väljs) måste göras mycket exakt. Därför måste du lägga åt sidan sågarna och använda en elektrisk sticksåg. Mätningen utförs med hjälp av en linjal eller konstruktionstejp. Observera: i avsaknad av erfarenhet av en sticksåg är det bättre att först träna färdigheter på trimning och avfall av trä . Först efter det kan du på ett säkert sätt ta dig an efterbehandlingen.

När det gäller plywood måste det komma ihåg att ett tillräckligt motstånd mot fukt uppnås endast på den del som gjorts den andra eller tredje dagen efter impregnering. För limning av remsorna rekommenderas att använda PVA -monteringslim. Men det är opraktiskt att använda flytande naglar. Efter limning måste du vänta samma 2 eller 3 dagar.

Det är bättre att fylla på så många klämmor som möjligt, vikter för klämning av arbetsstycken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av metallfästen hjälper också till att påskynda arbetet. Men man måste förstå att huvuden på de självgängande skruvarna sticker ut. Att sätta och måla dem hjälper till att lösa problemet. Gradvis rostning av fästelement och lossning av strukturen kommer också att vara ett problem. Det är därför erfarna husbyggare lägger omedelbart skruvarna åt sidan och använder finishspikar, de är också spikar för plattband.

Några av dem (dyrare) är gjorda av brons, medan andra (billigare) är gjorda av högkvalitativt rostfritt stål. Tack vare anodisering i olika toner kan du välja ett perfekt oansenligt alternativ för "ditt" material. När det gäller böjda plywooddelar får de aldrig övertorkas. Annars blir materialet snabbt mycket sprött, ännu mer än obehandlad plywood. Remsorna på det längsgående golvet spikas med slutspikar, och tvärgolvets lameller fixeras med en torg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta namn fick en jämn sköld av trä. På en torg med lämplig storlek slås profilkonturer. De måste göras exakt så mycket som krävs, eftersom du inte kan ta bort lamellerna förrän limet är helt torrt. Dessutom är algoritmen för åtgärder följande:

  • transparent polyeten läggs på torget;
  • stänger hamras längs profillinjerna;
  • den första raden av plywood är spikad på dem;
  • de andra raderna innan fästning är belagda med lim;
  • efter att limmet har härdat rivs 85% av arbetsstyckena och stavarna av torget;
  • stängerna rengörs med en spikavdragare;
  • naglarnas problematiska ändar skärs av.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på ovanstående måste vi också lägga till att de förbereder sig för arbete:

  • spikavdragare;
  • en hammare;
  • borsta;
  • fästelement;
  • elektrisk sticksåg;
  • roulett;
  • linjal.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur lätt är det att göra av trä?

Det är verkligen möjligt att använda virke eller plywood på de sätt som beskrivs ovan. Men bara detta är mycket mödosamt och tidskrävande. Kentucky -systemet gör saker och ting mycket lättare. För arbete behöver du:

  • 6 skenor 0, 375 m på sätet;
  • 2 lameller för bakben, längd 0,875 m;
  • 2 lameller per rygg 0, 787 m lång;
  • 2 förkortade lameller per rygg (0,745 m);
  • 2 lameller för frambenen (1,05 m);
  • 9 delningsremsor 0,228 m långa;
  • borra och borra 6 mm.
Bild
Bild

Tillverkningstekniken är följande:

  • bitar av virke viks i rad;
  • anslut dem med tråd eller stift;
  • lägg ut elementen en efter en;
  • fäst dem i ett rutmönster.

Det optimala materialet för en Kentucky solstol är tallblock. De måste slipas med smörblomma till en helt slät yta. Rekommendation: det är bättre att ordna snittet i form av en halvcirkel, då ser designen mer estetiskt tilltalande ut.

Hålen för fästelementen måste borras i enlighet med ritningen. Tapparnas kanter är fixerade med muttrar.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för att skapa en solstol i tyg

Grunden för designen är en säng eller en hopfällbar säng. Du måste borra hål i huvudramen. 4 snitt görs i hjälpramen (annars kan ryggstödets lutning inte justeras). Sedan förbereder de hål för rälsändarna för att sätta sätet.

Tvärkanterna på det cirkulära tvärsnittet är belagda med lim och läggs i hålet. Därefter mäts vävnaden av den önskade volymen (efter fixering ska den sjunka). En symaskin hjälper dig att avsluta tyget. Därefter dras tyget över tvärstången. Det är nödvändigt att spika fast det med naglar.

Bakbenen är gjorda av ett par lameller 0, 02x0, 04x1, 22 m; dessutom behöver du 1 skena med mått:

  • 0,02x0,04x0,61 m;
  • 0,02x0,04x0,65 m;
  • 0,02x0,06x0,61 m.

Sitsen är gjord av 4 brädor 0, 02x0, 04x0, 6 m och 2 brädor 0, 02x0, 04x1, 12 m. En bit behöver en bräda på 0, 02x0, 04x0, 57 och 0, 02x0, 06x0, 57 m. Ryggstöd kommer att tillhandahållas 2 delar 0,02x0,04x0,38 m. För samma ändamål förbereds en stav med en sektion på 0,012 m och en längd på 0,65 m. För ett tygsäte behöver du en bit lämplig duk som mäter 1,37x1,16 m och ett par trästavar med en diameter på 0, 012 m, längd 0,559 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att slutföra allt nödvändigt arbete behöver du också:

  • 4 bultar;
  • 4 nötter;
  • 8 puckar;
  • skruvar;
  • snickerilim;
  • borra;
  • smörj- eller vinkelslip;
  • rundfil.

Alla detaljer poleras i förväg och impregneras med skyddande blandningar. Tvärstänger bildas i botten av sätesbenen för att fixera ryggstödet. Ryggstödsramen måste också ha bulthål. På ramen drar sätena tillbaka 0,43 m från toppen innan de gör ett hack.

Hålet i ryggstödet görs exakt i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst måste du göra ryggstödsramen. Plankan fixeras så tätt som möjligt med en storlek på 0,02x0, 06x0, 61 m. Om två plankor används, lämna ett gap på 0,01 m för att fixera tyget. Hålen under montering av rygg och sitsram är fixerade med bultar och muttrar, ramställen är säkert åtskilda av en bricka. Viktigt: att dra åt de extra låsmuttrarna kommer att öka solstolens tillförlitlighet.

Montera sedan ryggstödet. Bultar och brickor håller också remsorna. Stora pluggar pressas in i hålet med lim. Det starka tyget viks i två lager och sys på 0,015 m från kanterna. Vänd ut på framsidan, böj kanten för stången och sy den.

Följande åtgärder utförs:

  • materialets kanter skjuts mellan lamellerna;
  • sätt en stång i böjningen;
  • rengör grovheten med en fil, smörjmedel eller vinkelslip.
Bild
Bild

Hur kan du annars göra?

Från pallar

Men att göra en solstol för ett sommarboende med egna händer är också möjligt från pallar. Det är ännu enklare. Först läggs en pall ovanpå en annan, och den tredje tas bredare än de två föregående. Sedan demonteras denna pall-back. Alla botten-, fram- och bakskivor är avsatta. Hälften av de bästa också.

Nästa steg är att ställa ryggstödet på fötterna. Du kan göra ben av gamla rester. Sedan är alla förberedda element anslutna med skruvar. Andra monteringsalternativ är inte tillräckligt pålitliga. I slutet av arbetet kan den hemlagade schäslongen bara målas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av metall

Du kan göra en schäslong och rostfritt stål. Det blir snarare en tygprodukt med en stålram. 3 ramar bildas av rörformade ämnen: 1, 2x0,6 m, 1, 1x0, 55 m och 0,65x0,62 m. De måste slipas och sedan anslutas med fästelement . Först monteras ryggstödsramarna och dess stöd, varefter de bara tar plats.

När det är klart sätts alla bitar ihop.

Bild
Bild

Från polypropenrör

Endast förstärkta rör kan användas för detta jobb. Avsnitt 40 går till ramen, och andra element är gjorda av rör med en sektion på 32 . För att ansluta dem behöver du adapterfästen. Då behöver vi fler hörn under sänggaveln. Huvuddelarna löds med varandra med speciella lödkolvar och täcks sedan med trasa.

Rekommenderad: