Sandlådesvamp: Hur Man Gör En Barnsandlåda Med Egna Händer? Ritningar, Svamp Av Trä, Parabol Och Polykarbonat

Innehållsförteckning:

Video: Sandlådesvamp: Hur Man Gör En Barnsandlåda Med Egna Händer? Ritningar, Svamp Av Trä, Parabol Och Polykarbonat

Video: Sandlådesvamp: Hur Man Gör En Barnsandlåda Med Egna Händer? Ritningar, Svamp Av Trä, Parabol Och Polykarbonat
Video: New Open World 2D Adventure! Finally Here! - Kynseed 2024, April
Sandlådesvamp: Hur Man Gör En Barnsandlåda Med Egna Händer? Ritningar, Svamp Av Trä, Parabol Och Polykarbonat
Sandlådesvamp: Hur Man Gör En Barnsandlåda Med Egna Händer? Ritningar, Svamp Av Trä, Parabol Och Polykarbonat
Anonim

Numera försöker många familjer på fritiden från jobbet att spendera tid utanför staden, där barn kan tillbringa nästan hela dagen på en inhägnad trädgårdstomt. I sådana fall är det bra om det finns en sandlåda med en baldakin på platsen, som skyddar barn i hett väder från de stekande solstrålarna. Och om en inte är tillgänglig är det inte alls nödvändigt att lägga pengar på dyra fabriksvaror. Med verktyg och nödvändigt praktiskt material på platsen kan du enkelt bygga en sandlåda med tak själv.

Bild
Bild

Funktioner i barnens sandlåda

Små barn tillbringar ibland en lång tid i sandlådan (hela promenaden), så strukturen ska inte bara vara intressant, men det kommer också att vara bra om det ger skydd mot stekande sol, regn och genomborrande vind. Vi pratar om ett tak som skyddar mot de faktorer som anges ovan som påverkar barnets hälsa negativt.

Bild
Bild

Om sandlådan är fäst på verandan eller har väggar på ena sidan, är det fullt möjligt att begränsa dig till ett visir.

Men oftast är sandlådorna för barn öppna, och de installeras i mitten av lekplatsen, vilket gör att vinden går i den. På grund av detta, när du planerar att bygga en sandlåda på platsen, bör du ta hand om att inte göra ett visir på det, utan ett fullvärdigt skyddstak, som oftast tillverkas i form av en svamp. En ljus, korrekt utformad svamp lockar inte bara barns uppmärksamhet utan kan också skydda sig mot regn och solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg

Oftast tillverkas träsandlådor-svampar på lekplatser. Och detta är inte av misstag, men på grund av materialets tillgänglighet (trä) och enkelheten att arbeta med det. Sandlådor av trä, även när de behandlas med ett ämne från fukt, ruttnar efter några år (vanligtvis efter 10 år). Och de behöver också årliga kosmetiska reparationer, eftersom färgen bleknar i solen eller glider av träytan under påverkan av regn.

Förutom trä används plast aktivt idag, markiser för sandlådor är gjorda av polykarbonat (plastmaterial) . Efter att ha gjort en låda med tunna lameller på baldakinen är en sådan struktur lättare mantlad med polykarbonat än med trä (för att dekorera ett tak i form av en svamp från trä kommer det att vara nödvändigt att göra trianglar). Men plast är svårare att fästa på en träbas, eftersom spikar används för att göra detta, vilket kan spricka plasten. För att undvika detta måste naglarna väljas små. Du kan göra ett tak av metall, såväl som av skiffer, men det här arbetet kommer att vara mer besvärligt än att göra en trä- eller plastkapell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra sandlådan själv behöver du följande

  • Bräda ca 12 m lång, 30-40 mm tjock, minst 30 cm bred.
  • Rackstång 90 × 90 mm, längd 4,5 m.
  • Plankor 15 m långa för spärrar och takramar, med en sektion på 20 × 100.
  • Plywood eller OSB 8 mm tjock, två ark på 150 × 150 cm.
  • Antiseptisk.

Dessutom kommer krossad sten, sand och geotextiler att krävas för tillverkning av dränering och fundament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från verktygen bör du förbereda:

  • sticksåg eller såg;
  • måttband, byggnadshörna;
  • en skruvmejsel med självgängande skruvar eller en hammare med spik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge sandlådan ett estetiskt utseende måste du köpa färg.

Design

Det första steget är att skapa ett projekt för den framtida sandlådan. Om arbetet utförs för hand, är det inte nödvändigt att göra detaljerade ritningar, planera allt noggrant och göra bara de nödvändiga diagrammen på papper . Dessa inkluderar som regel förhållandet mellan lådans yta och takets yta. Deras område kan vara detsamma. Det är tillåtet att baldakinen sticker ut något bortom lådan, vilket säkert kommer att skydda barnet från regnet (se ritning).

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för att skapa

Du måste börja med att designa formuläret. Det enklaste alternativet anses vara en fyrkantig sandlåda, vars yta kan vara annorlunda. Men fyrkantiga sandlådor är små, rektangulära sandlådor kan göras för stora företag.

Bild
Bild

Med hjälp av ett rep och en pinne stramar vi omkretsen av den framtida strukturen, eftersom det kommer att vara nödvändigt att ta bort det översta jordlagret för att installera dräneringssystemet . Vanligtvis avlägsnas det översta lagret till ett djup av 20-30 cm. Så snart detta är gjort, i stället för den borttagna jorden, lägger vi krossad sten eller expanderad lera. Versionen med grus blir billigare. Så att den krossade stenen inte visas under killarnas spel måste du tampa den väl i marken och strö den med sand.

Bild
Bild

Sådan skorpa (dränering) kommer att tillåta fukt under regn att snabbt gå djupt ner i marken, vilket förhindrar pölar från att dyka upp i sandlådan.

När dräneringen är installerad bör man vara noga med att göra basen till den framtida sandlådan . Detta är ett slags dräneringsskydd, exklusive utseende av grus i sanden eller utseende av gnagare från marken. Det mest framgångsrika alternativet för att göra en bas anses vara användningen av geotextiler (fiberduk). Med en viss styrka kommer det samtidigt att tillåta fukt att passera bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den relativt höga kostnaden för geotextiler ersätts den ofta av polyeten, plywood eller beläggningsplattor.

Om ett sådant behov uppstår är det bättre att använda kakel .eftersom plywood ruttnar snabbt i marken och polyeten rivs eller äts av gnagare. Om beläggningsplattor läggs för nära varandra kommer de att bli anledningen till att fuktstagnation i sandlådan uppstår.

Bild
Bild

Vissa utesluter installationen av fundamentet från projektet, som förutom ovanstående också blir anledningen till att jordföroreningar dyker upp i sandlådan med tiden . Så snart jorden är förberedd kan du börja göra och installera lådan, som oftast görs 2, 5 med 3 m (du kan också göra den rektangulär om du vill). Det bästa materialet är tallskivor med en tjocklek på 2,5-3 cm. I hörnen måste du göra 4 stavar (sektion 45 med 5, 5), cirka 15 cm av deras längd kommer att ligga i marken. Det är denna del, förutom beläggning med ett antiseptiskt medel, som måste behandlas med bitumen.

Bild
Bild

Nästa steg är att göra sidoväggarna, som är önskvärda att ha sittplatser runt hela omkretsen. Medelhöjden på sidoväggarna varierar från 30 till 35 cm . Ju högre de är, desto mer sand måste tas in i sandlådan. De förberedda brädorna av önskad storlek spikas på stavarna. Sedan, från slutet längs hela längden, spikas en bräda på dem, som fungerar som en bänk, dess bredd bör inte vara mer än 10 cm. För att en sådan bänk ska kunna docka väl måste dess kanter klippas av vid en vinkel på 45 grader.

Bild
Bild

Så snart den nedre basen av svamp sandlådan är klar, fortsätter vi att göra locket (taket) . I mitten av den framtida sandlådan gör vi ett hål med ett djup av minst 1 m. Svampbenet (stöd för taket) kommer att fixas här, som också är av timmer (avsnitt 10 vid 10). Benets nedsänkningsdjup sträcker sig från 0,7 till 1 m. Platsen nedsänkt i marken behandlas också med ett antiseptiskt medel.

Bild
Bild

För bästa fixering rekommenderas att strö benet med spillror.

Om jorden representeras av lös sandsten, är det användbart att fylla den med cement . Det är inte nödvändigt att göra benet för långt, eftersom taket placerat högt inte skyddar mot regn. Den optimala höjden är 1,5-2 m. Trähatten är gjord av 4 trianglar, som är fästa på ett trästöd (lameller, till exempel) från insidan, och det är mer ändamålsenligt att mantla dem med plywood från utsidan, vilket kommer att dölja lederna.

Bild
Bild

För att alla barn i sandlådan ska kunna vara under taket är det, som nämnts ovan, viktigt att takets nedre ände är parallell med de nedre sidoväggarna eller sticker ut något bortom dem. Du kan också bygga ett svamptak med dina egna händer från en gammal parabolantenn och ta bort alla onödiga delar från den . Endast en sådan baldakin täcker som regel inte sandlådan helt. Och om du anpassar lådan till parametrarna för en parabolantenn, kommer en sådan sandlåda att vara utformad för högst 2-3 barn.

Rekommenderad: