DIY Klättervägg: Hemklättringsvägg I En Lägenhet Och Ett Hus, Utomhus, Reservdelar, Design Av Klätterväggar, Plywoodtjocklek Och Fästelement

Innehållsförteckning:

Video: DIY Klättervägg: Hemklättringsvägg I En Lägenhet Och Ett Hus, Utomhus, Reservdelar, Design Av Klätterväggar, Plywoodtjocklek Och Fästelement

Video: DIY Klättervägg: Hemklättringsvägg I En Lägenhet Och Ett Hus, Utomhus, Reservdelar, Design Av Klätterväggar, Plywoodtjocklek Och Fästelement
Video: Klättervägg 2024, April
DIY Klättervägg: Hemklättringsvägg I En Lägenhet Och Ett Hus, Utomhus, Reservdelar, Design Av Klätterväggar, Plywoodtjocklek Och Fästelement
DIY Klättervägg: Hemklättringsvägg I En Lägenhet Och Ett Hus, Utomhus, Reservdelar, Design Av Klätterväggar, Plywoodtjocklek Och Fästelement
Anonim

Föräldrar har alltid brytt sig inte bara om hälsa, utan också om deras barns fritid. Om lägenhetens område tillåter, installerades olika väggstänger och simulatorer i den . Dessutom kan du installera hemma och en klättervägg, särskilt sedan nyligen har en sådan sport som bergsklättring blivit populär. Och detta är inte förvånande, eftersom muskler i denna typ av aktivitet förstärks, uthållighet och fingerfärdighet utvecklas.

För att delta i denna sport för fysisk utveckling är det inte nödvändigt att spendera tid och pengar på gym, där lämpliga grunder är utrustade . En klättervägg för barn kan göras självständigt.

Bild
Bild

Plats

En hemklättervägg kan placeras både på gården och i lägenheten.

Om du planerar att bygga en struktur i frisk luft är det nödvändigt att det är skuggsidan. Annars kommer barn inte bara att överhettas, men det är stor sannolikhet att unga idrottare som är förblindade av solens strålar kommer att falla.

Bild
Bild

I avsaknad av ett förortsområde kan du bygga en klättervägg i rummet . Det kan till och med vara en korridor. Huvudkravet i detta fall är att runt strukturen ska det vara minst 2 kvadratmeter fritt.

Vanligtvis, för en klättervägg i en lägenhet väljs valfri ledig vägg eller del av den . Det är önskvärt att klätterväggen inte är rak, utan har en lutningsvinkel. En sådan modell anses inte bara vara mer intressant, utan också säker, eftersom sannolikheten för skada vid fallande är helt utesluten och träffar elementen (krokarna) längs vilka de klättrar upp.

Bild
Bild

Design

Byggprojektet börjar med valet av en fri, ryddig vägg. Dimensionerna och formen på den framtida strukturen kan också bestämmas av det lediga utrymmet i huset.

Med en fri (ryddig) standardväggshöjd på 2,5 m är det bättre att bygga en struktur från golv till tak (om ljuskronor eller sträcktak inte stör).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det av någon anledning inte är möjligt att göra en klättervägg till hela väggens höjd, kan du resa den i sektioner i bredd så att barnet kan röra sig åt vänster och höger. Med denna design bör placeringen av lastrummen planeras ordentligt för att eliminera sannolikheten för att den unga idrottaren faller . (det är bättre om det finns fler av dem för återförsäkring än mindre).

Bild
Bild

Ett bra alternativ skulle vara en klättervägg, utformad i hörnet av rummet, som ska vara tillräckligt bred på alla sidor . Sådana modeller är särskilt intressanta för barn, eftersom de låter dig röra dig inte bara upp och ner, utan också vänster och höger.

Bild
Bild

Ett intressant alternativ, ur komplicerade strukturs synvinkel, är en klättervägg med en sluttning . Den optimala överhängsvinkeln är 90 grader. Inga speciella ritningar krävs för dess konstruktion. Graden av vinkeln regleras av längden på strålen som lanseras i taket, vars ände är ansluten till golvet och bildar en sluttning.

Bild
Bild

Verktyg och material

Strukturen byggs praktiskt taget av improviserade medel:

  • plywood, vars tjocklek inte bör vara mindre än 15 mm.
  • trästänger;
  • hammare och skruvar;
  • fästelement för krokar, representerade av muttrar och bultar;
  • krokar med hål.

För att bygga en struktur måste du förbereda verktyg:

  • insexskruvmejsel för att dra åt bultarna;
  • skruvmejsel eller borr.
Bild
Bild

För att ge ett estetiskt utseende behöver du färger och lacker och sandpapper för beklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga delarna kan variera beroende på komponentdelarna. Till exempel, istället för plywoodskivor, kan du använda glasfiberpaneler, träpaneler, som måste slipas ordentligt för att ge jämnhet.

Valet av material som nämns beror särskilt på användningen för konstruktion av en klättervägg på gatan, eftersom plywood snabbt kommer att försämras på grund av väderförhållanden (regn).

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggstadier

För att göra en klättervägg för barn med egna händer är det inte nödvändigt att lära sig några komplexa scheman. Det är fullt möjligt, efter att ha studerat en viss sekvens av montering av en klättervägg, att montera en hemlagad klättervägg själv.

Efter att ha bestämt platsen för den framtida hemklättringsväggen bör du beräkna hur mycket yta den kommer att uppta . Detta kan vara hela väggen i huset, eller det kan vara en del av det.

Det är viktigt att det inte finns några möbler i närheten av strukturen.

Sedan börjar vi göra en ram, som kan vara rak, och kanske i en viss vinkel.

Bild
Bild

Ram

Ramen är tillverkad av 50 x 50 mm virke. Detta är ett slags svarv som basen, vanligtvis gjord av plywood, kommer att fästas senare. När det gäller ramen är dess storlek och form utseendet och måtten på den framtida klätterväggen, som kan vara antingen fyrkantig eller rektangulär.

För att göra det spikas en stång på väggen som är avsatt under klätterväggen längs omkretsen. Sedan är det inre fodret gjort, vilket gör att du kan fixa mitten av strukturen.

Du bör inte spara tid och virke, begränsa dig till tillverkning av ett kors för innerfodret (det här alternativet är lämpligt för en smal, enkelradig klättervägg).

Efter att ha planerat en relativt bred klättervägg är det nödvändigt att fixa den horisontellt så ofta som möjligt inuti balken, vilket gör strukturen mer tillförlitlig.

Om det är nödvändigt att göra klätterväggen snett, är ramen gjord i en vinkel . För att göra detta visas svarven också på taket, från vilket den är ansluten till ramen på golvet. Lutningsvinkeln för strukturen beror på hur långa stavarna i taket är. När ramen är klar kan du börja bilda basen.

Bild
Bild

Grunden

Som bas kan du använda plywood med en tjocklek på minst 15 mm., En bräda som måste slipas väl är också lämplig. Om du planerar en platt struktur (inte lutad), kan spånskivor läggas till grund . För tillförlitlighet, om strukturen är gjord i en vinkel, är det bättre att använda brädor som bas.

Det valda materialet är ordentligt förberett före installationen: brädorna slipas och plywooden behandlas med ett antiseptiskt medel (när det uppförs på gatan) . För att ge strukturen ett estetiskt utseende är basen målad eller lackerad. Men först måste du göra hål för att fästa krokarna.

Bild
Bild

Det är bättre att borra dem från framsidan så att all grovhet kommer inifrån.

Så snart allt är klart fortsätter vi med installationen av krokarna.

Bild
Bild

Installation av krokar

Krokarna kan tillverkas oberoende av det tillgängliga materialet. För dessa ändamål kan träklossar spikas på basen, som är förslipade och lackerade, eller små stenar kan planteras på överlim . Men det enklaste och viktigast av allt säkrare är att köpa fabrikskrokar i specialaffärer, som inte kräver förbehandling och deras fastsättning är mer pålitlig. Till exempel kan träklossar som krokar orsaka splitter på benen och armarna, den limmade stenen kan falla av från lasten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fabrikskrokar är olika i form och storlek . Dessa kan vara olika djur eller fickor som är lämpliga för små barn. För äldre barn representeras de av små knölar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta element är fäst från baksidan till möbelmuttrar, som är fixerade med en sexkantskruv . Sådana fästelement tillåter vid behov att ersätta elementet med ett mer komplext för äldre barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för att skapa en utomhusklättervägg

När du väljer ett material för att skapa en klättervägg på gatan, bör du vara uppmärksam på en viktig detalj i det här fallet: närvaron av en baldakin. Om strukturen byggs under ett tak som kan skydda den från regn, är material som används för att bygga en klättervägg i en lägenhet (till exempel plywood) lämpliga för skapande.

Bild
Bild

Och om det är planerat att bygga en utomhuskonstruktion, bör valet av material tas närmare på allvar, eftersom det på grund av regn och snö är troligt att klätterväggen inte kommer att hålla mer än ett år om basen är gjord av plywood. För att undvika detta rekommenderas att använda glasfiberpaneler som bas . Eftersom detta material inte är helt billigt kan starka träsköldar användas istället.

I det här fallet måste man komma ihåg att en sådan design kommer att behöva dekoreras årligen. Och poängen här är inte skönhet, utan säkerhet.

Färgen i regnet, som flagnar av trädet, bildar stötar som är hårda för barnets hud. De är ganska farliga om de faller under spiken (sönderfall kan förekomma). Dessutom är det ganska smärtsamt att få ut dem under nageln.

Det enklaste sättet att bygga en klättervägg på gatan är att ansluta den till en vägg i byggnaden (veranda, ladugård etc.) . I detta fall kommer konstruktionssekvensen inte att skilja sig från konstruktionen av en struktur i en lägenhet, eftersom det redan finns ett ämne som en vägg.

Bild
Bild

Om det inte är möjligt att ansluta konstruktionen av klätterväggen med väggen, är det första steget att bygga ett stöd . Stödet är som regel en träskiva som är fäst vid sidorna på balkarna. Bjälkarna, med hänsyn tagen till flikens dimensioner, bör vara stora, klara ganska stora belastningar. Skölden spikas på balkarna från den övre delen, och deras nedre del är begravd i förberedda gropar till ett djup av minst 1 meter.

För bättre fixering rekommenderas att strö balkarna med krossad sten och sedan fylla på med cement. Annars är det stor sannolikhet att de kan vända på sig från belastningen på de inblandade barnen.

För att undvika detta är det dessutom extremt nödvändigt att fästa på balkarna, från baksidan, stöden, representerade av samma balkar, fixerade djupt i marken med hjälp av krossad sten och cementbruk.

Bild
Bild

Användbara tips

  • I lägenheten är det lämpligt att planera sammanfogningen av klätterväggen med den bärande väggen, eftersom en sådan struktur kommer att vara säker, tål alla belastningar.
  • Det är inte nödvändigt att fästa klätterväggen på väggen där ljudisoleringen byggdes av ett bräckligt material (fiberboard, spånskiva). Under påverkan av tyngdkraften är det hög sannolikhet att hela strukturen kommer att kollapsa (tillsammans med bullerisolering).
  • Glöm inte att lägga mattor under klätterväggen, både i lägenheten och på gatan, vilket skyddar barnet från att falla (mattor mjukar upp slaget).
  • För en utomhusklättervägg är det att föredra att välja en plats under en baldakin.
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du snabbt och effektivt gör en klättervägg i en lägenhet med egna händer i videon nedan.

Rekommenderad: