Klättervägg Vid Dacha: Utomhusklättringsvägg Vid Lekplatsen. Hur Man Gör En Klättervägg För Barn Med Egna Händer? Material För Komplexet

Innehållsförteckning:

Video: Klättervägg Vid Dacha: Utomhusklättringsvägg Vid Lekplatsen. Hur Man Gör En Klättervägg För Barn Med Egna Händer? Material För Komplexet

Video: Klättervägg Vid Dacha: Utomhusklättringsvägg Vid Lekplatsen. Hur Man Gör En Klättervägg För Barn Med Egna Händer? Material För Komplexet
Video: Klättervägg på Idre Fjäll 2024, April
Klättervägg Vid Dacha: Utomhusklättringsvägg Vid Lekplatsen. Hur Man Gör En Klättervägg För Barn Med Egna Händer? Material För Komplexet
Klättervägg Vid Dacha: Utomhusklättringsvägg Vid Lekplatsen. Hur Man Gör En Klättervägg För Barn Med Egna Händer? Material För Komplexet
Anonim

Bergsklättring Är en populär sport bland både vuxna och barn. Många klätterväggar öppnar nu. De finns i underhållnings- och fitnesscenter. Men det är inte nödvändigt att gå någonstans för att träna och vila gott - en liten klättervägg kan installeras även på gården eller i en sommarstuga. Denna spelsimulator kommer definitivt att tilltala barn från 4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ursprungligen tänktes klätterväggen som en modern simulator för klättrare. Det uppfanns av fransmannen François Savigny. Han ville komma med en apparat som gjorde det möjligt för klättrare att träna när som helst på året och i alla väder, och han lyckades. Senare uppskattades också simulatorn, som var avsedd för proffs, av vanliga människor.

Dess främsta egenskap är att den är utmärkt för att träna hela kroppen . Klättring involverar alla muskler i kroppen, från benen och armarna till fingrarna och ryggen.

För barn är ett stort plus att klättring perfekt utvecklar finmotorik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också fördelaktigt för barn med dyspraxi. Detta är en sällsynt sjukdom där en person inte kan utföra några komplexa rörelser. Regelbunden utbildning kan lösa detta problem och utveckla koordination.

Klättringspel låter dig också utveckla logiska tänkandes färdigheter, för för att klättra upp måste du tänka på var du ska sätta din hand eller fot och räkna ut några steg framåt

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, om du installerar en utomhusklättervägg på landet eller i ett förortsområde, kommer barn att spendera mer tid i naturen. Men för att spelen ska vara säkra måste man komma ihåg vilka regler som bör följas när man installerar en klättervägg.

  1. Om strukturen är avsedd för barn ska den inte vara hög. Om det är mer än tre meter, för barnets säkerhet, måste du använda skyddsutrustning med rep och styra processen.
  2. Strukturen måste vara mycket solid. Alla detaljer måste vara väl fixade.
  3. Den måste installeras så att det finns en säker beläggning under den, till exempel: sand eller gräs.

Om du gör allt enligt reglerna kommer all spelträning att vara fördelaktig och upplyftande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer?

Klättring gym kan delas in i flera grupper

Stationär … Dessa är de vanligaste simulatorerna som ser ut som en hög vägg med färgglada hållare. De kan ofta ses i köpcentra i barnområden. Du kan också installera en sådan struktur i ditt lanthus, eftersom det är pålitligt och lätt att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modul … Sådana klätterväggar är bra eftersom de enkelt kan monteras och sedan demonteras någon annanstans. Detta är bekvämt för utomhuslekplatser, från vilka klätterväggen kan tas bort för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

sporter … Dessa modeller är lämpliga för vuxna eller barn över 8 år. Simulatorerna är utformade för dem som har minst lite sportträning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klättringskomplex … Denna design är intressant i och med att den förutom själva väggen kan kompletteras med stänger, horisontella stänger, ringar eller plastsving. Detta alternativ är perfekt för en familj med flera barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

För din webbplats kan du välja något av dessa alternativ, med fokus på barnets ålder och preferenser.

Träning

Du kan bygga en klättervägg på gatan med dina egna händer. Det är värt att starta denna process med förberedelse och inköp eller sök efter nödvändigt material.

Verktyg och material

Den främsta för förortsgatan klättervägg kan till och med bli en vanlig sköld av plankor . Men ett säkrare och mer praktiskt alternativ är en plywoodskiva. Du måste ta plywood med en tjocklek på 15 mm. Även för klätterväggen behöver du sådana detaljer som:

  • träbjälkar som mäter 50 x 50 mm;
  • pluggar, ankarbultar;
  • självgängande skruvar, bultar för fastsättning av delar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör också köpa bra grejer. Nu kan du hitta många intressanta alternativ för både små barn och äldre barn. Så, barn kommer att gilla ljusa plastkrokar i form av olika djur, frukter eller seriefigurer. För äldre barn kan du köpa vuxenutrymmen:

  • mycket liten;
  • fickor;
  • lättnader;
  • hyllor;
  • nypor.

När du gör en hemklättervägg kan du också byta ut köpta lastrum med improviserade medel. Olika bitar av trä eller brädskärningar kommer att göra. Det viktigaste är att slipa dem mycket bra för att undvika mindre repor och splitter.

Dessutom kan hemlagade krokar målas eller till och med målas på ett intressant sätt.

Bild
Bild

Val av sittplats

När allt material är förberett kan du fortsätta att välja plats. Klätterväggen bör placeras bort från asfalt och gatsten. Det är bäst att hitta ett mysigt hörn på en tomt i skuggan av träd. I det här fallet bör det inte finnas några rabatter eller buskar i närheten. Om sommarstugan är liten kan simulatorn installeras alldeles intill huset.

Bild
Bild

Mått och form

Klätterväggens storlek beror på dess syfte och barnens ålder. På sommarstugan kan du montera en liten struktur bestående av 2-3 ark plywood i en standardfärg. Formen kan vara annorlunda. Ett populärt alternativ är en vanlig vägg, som visar sig vara mycket pålitlig och stabil.

Men om så önskas kan konstruktionen utföras i formen:

  • "Lådor", som tar de främre och bakre väggarna under miniklättringsväggarna, sidoväggarna - under väggstängerna och den horisontella stången, och platsen under en improviserad baldakin - under sandlådan;
  • trappor som leder till en rutschkana från vilken du kan glida;
  • en triangel, som kan klättras från tre sidor samtidigt.

Sådana idéer är lämpliga för dem som vill utrusta lekplatsen på ett originellt sätt och har tid och lust för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Men till en början kan du göra med den enklaste simulatorn som är fäst på väggen. Du kan bygga den på ett par timmar.

Processen att montera klätterväggen börjar med att skapa en solid grund. Det är mest bekvämt att montera den på väggen . Till att börja med fästs balkar på den med hjälp av pluggar eller ankarbultar. Det är redan nödvändigt att skruva plywoodskivor på denna ram. De fixeras med vanliga självgängande skruvar. Efter det måste du börja installera krokarna. De ska placeras i rätt vinkel och lutning.

Bredvid den färdiga klätterväggen är det värt att göra ett litet område täckt med rengjord sand. En sådan "kudde" kommer att fungera som en garanti för att barnets träning kommer att vara helt säker, och även om han faller kommer han fortfarande inte att bli skadad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

Klätterväggen på lekplatsen kan också dekoreras på ett originellt sätt med dina egna händer. Det finns ett stort antal alternativ för kreativ design . Du kan färglägga både bakgrunden och hållarna. Här är några roliga klätterväggsidéer.

Strandstil

För att göra det mer intressant för barnet att spela på simulatorn kan dess bas målas under stranden, som visar havet och palmerna där. Området med sand, som ligger nedan, kommer bara att komplettera denna bild. Krokar kan göras till en del av ett ritat träd så att barnet kan klättra i ett palmer eller i form av olika havsdjur.

Denna idé kommer att tilltala små barn som precis har börjat sina första träningspass.

Bild
Bild

Med levande detaljer

Du kan också gå åt andra hållet, vilket gör bakgrunden solid och krokarna färgade. Du kan dekorera din hemklättervägg med ditt barn.

Bild
Bild

Efter installationen och dekorationen kan du börja träna. Under de första dagarna måste en vuxen vara med barnet. Han kommer att kontrollera det och förklara vad och hur man gör. Efter några dagar kan den lilla klättraren lämnas ensam på lekplatsen.

Klätterväggen i landet hjälper till att väcka barn en kärlek till aktiv rekreation och sport … Därför är det definitivt värt att ta sig tid att installera en färdig simulator eller till och med göra en själv på webbplatsen.

Rekommenderad: