Klätterhåll: Klätterstenar, Trähållare Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Och Fixar Avsatsen? Hur Placeras?

Innehållsförteckning:

Video: Klätterhåll: Klätterstenar, Trähållare Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Och Fixar Avsatsen? Hur Placeras?

Video: Klätterhåll: Klätterstenar, Trähållare Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Och Fixar Avsatsen? Hur Placeras?
Video: NIBE visar hur – Vilka ventiler ska jag vrida på när systemtrycket sjunker? 2024, April
Klätterhåll: Klätterstenar, Trähållare Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Och Fixar Avsatsen? Hur Placeras?
Klätterhåll: Klätterstenar, Trähållare Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Och Fixar Avsatsen? Hur Placeras?
Anonim

Klättring är en aktiv aktivitet, därför försöker föräldrar, som är oroliga för barnets fysiska tillstånd, att registrera sina barn i det här avsnittet. Dessutom är inte bara alla muskelgrupper involverade i denna sport, utan också logiskt tänkande utvecklas.

Av denna anledning är klättringsväggar mycket efterfrågade; de görs hemma om det behövs. I sådana fall är det nödvändigt att ta hänsyn till yttranden från experter, som hävdar att inte bara konstruktionens form utan även krokarna är viktiga vid klättringsväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Klätterkrokar är klätteranordningar som fästs på en vägg för att bilda en mängd olika avsatser. Dessa avsatser är av stor vikt för klättraren, eftersom de inte bara tränar fysisk styrka utan också logiskt tänkande . I specialiserade centra är det ingen slump att alla rutter har olika åldersdifferentiering.

De skiljer sig åt både i höjden på strukturerna och i egenskaperna hos krokarna, som inkluderar tillverkningsmaterialet, sortens storlek och dess form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla befintliga sorter av klätterväggar kan delas in i två huvudgrupper. Dessa är yrkesutbildningar och amatörsporter.

Sorterna skiljer sig från varandra i form, vilket påverkar komplexiteten eller användarvänligheten . För personer som är engagerade i bergsklättring på en professionell nivå krävs krokar, som är svårare att klättra på grund av deras form, vilket inte tillåter starka krokar, både med hand och fot. Hobbykroken har ett bekvämt inre hack för bra grepp om fingrarna. De är vanligtvis stora och bekväma i form, så att du enkelt kan trycka av dem med fötterna.

När det gäller parametrarna för dessa element i klätterväggen är de stora, imiterar bergig terräng, och det finns också små storlekar, kallade "knappa".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Amatöraktiviteter inkluderar följande alternativ

" Fickor", namngiven analogt med en ficka . De har en stor inre fördjupning som ger ett fast grepp med alla fem fingrar. Det finns fickor på spåren för proffs, där de spelar en sekundär roll och ligger främst i taket.

Bild
Bild

Pincett är små krokar som fäster vertikalt . Designen är ganska smal, så du kan fånga den genom att ta tag på ena sidan med tummen och på den andra med 4 andra. Strukturen har inga inre urtag, det finns bara en liten urtagning för tummen.

Bild
Bild

" Revben" är en modell som innehåller funktionerna "nypor" (smal form) och "hyllor " (Greppet utförs av tummen på ena sidan och resten på den andra).

Bild
Bild

" Hål" är en barnslig typ av grepp som har en viss svårighet att gripa . Faktum är att formen på "hålet" liknar torkning. Barn med starka händer tar tag i rundan utanför. Om det är svårt för någon att utföra ett sådant grepp, kan du sätta tummen i mitten av cirkeln och hålla fast vid dess hälft.

Bild
Bild

" Djur" krokar anses vara den mest barnsliga sorten .ha rätt form. Det finns inga bestämda svårigheter att fånga "djur". De används när man arbetar med små barn som fortfarande behöver förklaras vilket grepp som är bättre att ta.

Bild
Bild

För professionella klätterväggar

" Minifickor" kontra "fickor ", ha ett litet hack som gör att du bara kan fånga det med tummen när armen eller handleden är utsträckt.

Bild
Bild

" Hyllor" som är mindre i form än "minifickor ", har inga inre spår, vilket gör det svårt att nå med handen. Elementet fick sitt namn på grund av 90-graders hängslen, som finns praktiskt taget längs hela krokens omkrets. Svårigheten att arbeta med dem ligger i det faktum att du bara kan ta tag i dem med en hand i en vinkel på 90 grader.

Bild
Bild

" Passiv" eller "Sloper " - detta är en av de svåraste typerna av grepp, när det är gripande som det är nödvändigt att förstå vilken sida man ska fokusera på.

Bild
Bild

Inte bara deras form är viktig för lastrummen, utan också storleken, som ibland inte tillåter gripande.

Denna typ inkluderar "Mizer", som främst används för benstöd ."Gruvarbetare" står emot "Reliefs", som kännetecknas av imponerande storlek och olika former, vilket för en snabb uppgång kräver skicklighet och förståelse när och vad det är bättre att fånga. Det bör noteras att modellerna som presenteras ovan har olika former och storlekar, till exempel "Passives" ("Sloper").

Förutom, modellerna skiljer sig åt i tillverkningsmaterialet . Det finns plast- och träalternativ. Plastmodeller är analoger av alternativ av sten, vilket är ett halt material, vilket är svårigheten att arbeta med det. Trämodeller är de vanligaste inom amatörsporter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fastsättning

Installerade hållare, till exempel i en klättervägg hemma kan snabbt bli uttråkad. För att kunna ändra rutten rekommenderas det inte att montera dem direkt på väggen . För att byta ut spåret är det inte nödvändigt att köpa nya alternativ, du behöver bara byta ut de befintliga. För att få denna möjlighet måste du fixa utrustningen på plywoodskivor.

Efter att rutten har planerats bestämmer vi hur det är bekvämare att placera lastrummen. Vi gör hål för fästelement: på insidan, på ett avstånd av 20 cm från varandra, lägger vi hårdvara eller, som de också kallas, "bulldoggar" eller "krabbor ". Det är bättre att montera mer hårdvara omedelbart. Detta gör att du inte kan ta bort panelen när det blir nödvändigt att byta grepp.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att placera "hållarna" korrekt är det bättre att använda bultarna som passar dem för fabriksmodellerna. Modeller kan också fästas på stödet med hjälp av skruvar.

När du använder modeller av olika former måste du placera dem så att handtagen för vilka täckningen sker är borta från varandra för att undvika skador.

Bild
Bild

Val

För en klättervägg kan du göra dina egna krokar, eller så kan du köpa fabriksklättringssatser. Detta set består av 50% handtagskrokar. Nästa 50% delas mellan varandra genom nypor och fickor, bland vilka det alltid finns en del av tillgångar och skulder i uppsättningen.

Oftast ingår inte fotkrokar i satsen, du kan göra dem själv eller köpa en fabriksversion. Experter rekommenderar att välja mindre modeller för dessa ändamål. Detta komplicerar leden och är ett säkert alternativ för nybörjare.

Barn som precis har börjat med bergsklättring rekommenderas att köpa modeller med djupa fickor, vilket är lämpligt att använda i kombination med mindre modeller där barn utvecklar fingerstyrka. Men det är inte värt att missbruka en sådan sort, eftersom detta kan orsaka deformation av barns händer som ännu inte har bildats korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det enklaste sättet att göra krokar med egna händer är från träblock. I detta fall är trä ett material som enkelt kan ges vilken önskad form som helst. Färdiga trämodeller måste slipas väl och lackeras för att eliminera sannolikheten för splitter.

Förutom trä kan du göra grepp av sten, som också kan poleras och trimmas. Svårigheten att arbeta med en sten är att du behöver de nödvändiga verktygen och skyddsglasögonen för att förhindra att skräp kommer in i dina ögon.

Träkrokar är fästa på skruvar eller bultar, och stenen är fäst vid ett särskilt starkt lim som är utformat för detta ändamål.

Rekommenderad: