Mikrofonproblem: Varför Pipar Och Nynnar Det? Hur Tar Man Bort Främmande Ljud? Vad Ska Jag Göra Om Mikrofonen Dyker, Surrar Och Pipar?

Innehållsförteckning:

Mikrofonproblem: Varför Pipar Och Nynnar Det? Hur Tar Man Bort Främmande Ljud? Vad Ska Jag Göra Om Mikrofonen Dyker, Surrar Och Pipar?
Mikrofonproblem: Varför Pipar Och Nynnar Det? Hur Tar Man Bort Främmande Ljud? Vad Ska Jag Göra Om Mikrofonen Dyker, Surrar Och Pipar?
Anonim

Idag spelar mikrofonen en viktig roll i varje människas liv. Hemma installeras mikrofoner på bärbara och stationära datorer, utanför hemmet används de för telefonsamtal. Samtidigt gör ljudheadsetet det möjligt att inte bara kommunicera med andra människor, utan också låta dig styra alternativen för andra hushållsapparater genom röststyrning. Enligt de flesta mikrofonanvändare anses den mest praktiska enhetsdesignen vara ett 2-i-1-headset-en mikrofon kombinerad med hörlurar till en gadget.

Sådana enheter används inte bara för personliga ändamål, utan också för yrkesmässiga områden . Och detta är inte förvånande. Det är denna version av mikrofonen som säkerställer fullständigheten av gadgets autonomi. Trots de tekniska och konstruktionskomponenterna kan alla ändringar av mikrofonen misslyckas. Men inte alla användare kan hantera problemet och återställa enhetens funktion.

Bild
Bild

Orsaker till funktionsstörningar

Alla mikrofonproblem är konventionellt uppdelade i 2 grupper, nämligen: mekaniska skador och systemproblem . Mekanisk skada uppstår i de flesta fall oväntat. Detta kan hända några dagar efter köpet av enheten, eller flera år senare. Systemproblem uppstår omedelbart efter anslutning av headsetet . Oftast är mikrofonproblem associerade med enhetens programvara. Många trådlösa och trådbundna mikrofonproblem kan korrigeras själv.

Innan du fortsätter med felsökning måste du dock identifiera orsaken.

Bild
Bild

Trasig konduktör

Detta problem är vanligast i ett headset som är i ständig användning. Mikrofonsignalen blir svag, den gör konstiga ljud i stället för en röst, pip, surr, sprakar, surrar, pipar, visslar eller raser våldsamt . I vissa fall uppstår en genomborrande pip. På grund av sådan störning kan samtalspartnern därför inte höra rösten från ägaren till den defekta enheten. I 95% av fallen är problemet dolt i en paus vid ledarnas leder, nämligen i anslutningens område, vid ljudledningsövergången. Och i trådlösa mikrofoner är det ett avbrott i anslutningen till Bluetooth -modulen.

Bild
Bild

Kontaminering av kontakter

I vissa fall kan ett smutsskikt orsaka en dålig anslutning. Efter långvarig lagring av enheten ackumuleras damm och smutspartiklar på anslutningskontakten, vilket orsakar oxidation av metallen. Det är inte svårt att upptäcka detta problem. Titta bara på anslutningselementen. Insättningar av en brun eller grön nyans kommer att synas på deras yta ..

Det är denna ansamling av smuts som bryter kontaktens kontakt, vilket hindrar enheten från att fungera korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brist på drivrutiner för ljudkort

Denna detalj finns i alla prylar. Ljudkortet är ansvarigt för processen att konvertera ljud och digitala strömmar. Men för att plug-in-gadgeten ska fungera korrekt måste du installera programvara - drivrutiner som motsvarar huvudenhetens operativsystem och mikrofonens tekniska parametrar. Oftast finns det nödvändiga drivrutinspaketet i standardprogrammet för moderkortet. Men när du uppdaterar systemet eller installerar om det måste drivrutinen installeras på en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild

Systemet kraschar

Om mikrofonen inte fungerar eller inte fungerar korrekt bör du utföra komplex diagnostik av gadgeten … Detta problem uppstår ofta med trådlösa mikrofoner. Ljudlänken kan vara inaktiverad eller så kan drivrutinen vara inaktuell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felsökning

Efter att ha behandlat orsakerna till problemen måste du bekanta dig med sätten att åtgärda dem.

Trasig konduktör

Identifiera detta fel och ta bort främmande ljud hjälper smidig rörelse av tråden från sida till sida i fogarnas område . Med sådana rörelser dyker periodvis en bra signal upp eller ett försök att ansluta känns. Under rotation kan en stabil anslutning uppstå, men efter ett par sekunder kan signalen försvinna igen. Om ägaren till det defekta headsetet har erfarenhet av reparation av elektriska apparater, det är värt att använda en multimeter och ringa hela kretsen av gadgeten.

Efter att ha hittat en paus måste du öppna tråden, klippa av de felaktiga kontakterna, anslut sedan de avskalade trådarna med ett lödkolv och linda kopplingen med eltejp.

Bild
Bild

Kontaminering av kontakter

En tråd eller en tandpetare hjälper till att bli av med smutsig plack i boet. Pluggen är mycket lättare att sätta i ordning. Du kan använda alla platta, trubbiga föremål, till exempel en nagelfil. Det viktigaste är att det inte finns några repor på pluggens yta . Det sista rengöringssteget är torka av kontakten med en svamp lätt fuktad med alkohol.

Bild
Bild

Brist på drivrutiner för ljudkort

Varje enhets enhetshanterare hjälper dig att kontrollera de installerade mikrofondrivrutinerna. I Windows 7 måste du klicka på raden "ljud-, video- och spelenheter". I Windows 10 heter den önskade strängen "ljud-, spel- och videoenheter". Efter att ha valt den önskade raden öppnas en lista med drivrutiner. De måste installeras eller uppdateras. Vart i det finns ingen anledning att leta efter de nödvändiga drivrutinerna på World Wide Webs vida. OS kommer att fixa allt själv.

Bild
Bild

Systemet kraschar

Systemfunktionerna för PC och Internet hjälper till att kontrollera signalen. I det första alternativet måste du klicka på högtalarikonen nära klockan. Du hittar den i verktygsfältet Snabbåtkomst. Välj raden "Inspelare". Namnet på mikrofonen visas i listan som visas. Därefter måste du gå till högtalarinställningarna. Efter att du har dubbelklickat på enhetsnamnet öppnas ett nytt fönster där du kan justera mikrofonens känslighet och ultraljudsfrekvenssvar. Känslighetsreglaget ska vara maximalt och ultraljudsfrekvensen bör inte vara mer än 50% . Sedan kan du gå vidare till standard mikrofoninställning och volymkontroll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Korrekt skötsel och korrekt underhåll av mikrofonen hjälper till att förlänga enhetens livslängd i många år framöver . Om mikrofonen inte behövs, täck den med en film eller påse. Således kommer det att vara möjligt att skydda enheten från damm. Det är damm som är mikrofonernas värsta fiende, eftersom dess små partiklar sätter sig på membranet, vilket minskar enhetens känslighet och försämrar dess prestanda.

Du kan inte blåsa in i mikrofonen . I de flesta modeller kan membranet tömmas. Det bästa sättet att göra testet är med ord. Nämligen att producera flera ord eller fraser i olika nycklar. Många användare rekommenderar också att sjunga versen eller refrängen för någon låt för att avslöja mikrofonparametrarna. Korrekt lagring är det bästa sättet att förlänga din mikrofons livslängd.

Förvara i fuktiga klimat enheten i en låda med en silikagelpåse. Oftast finns sådan förpackning i mikrofonsatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att inte glömma att rengöra enheten i tid . Samtidigt har processen att rengöra dynamiska och kondensatorprylar sina egna egenskaper. Det är nödvändigt att ta bort nätet från dynamiska strukturer och skölj det försiktigt under en svag ström av vatten från kranen. Diskmedel kan användas som desinfektionsmedel. Deodorant hjälper till att bli av med obehagliga lukter. En skonsam tandborste hjälper till att avlägsna smuts i nätet. Det tvättade nätet måste läggas åt sidan tills det är helt torrt. Och först då återgå till sin rätta plats i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid rengöring av kondensatormikrofoner använd inte vatten eller annan vätska … Även några droppar vatten kan skada kondensordelen. Om ytnätet har en löstagbar mekanism är rengöringsprocessen densamma som för dynamiska strukturer. Om nätet inte kan tas bort är det att föredra att använda tandborstar med mjuka borstar. Håll mikrofonen upp och ner.

Således kommer dammpartiklar att flyga ut. En liknande rengöringsteknik fungerar för lavaliermikrofonmodeller. Det viktigaste är att se till att tandborstens borst inte fastnar i nätet . Annars kan de brytas av och störa enhetens funktion.

Rekommenderad: