Riktningsmikrofoner: Modeller Av Riktad, Enriktad Och Riktad Handling. Hur Gör Man Det Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Riktningsmikrofoner: Modeller Av Riktad, Enriktad Och Riktad Handling. Hur Gör Man Det Själv?

Video: Riktningsmikrofoner: Modeller Av Riktad, Enriktad Och Riktad Handling. Hur Gör Man Det Själv?
Video: Вэйн МакГрегор: Процесс творчества хореографа в реальном времени 2024, Mars
Riktningsmikrofoner: Modeller Av Riktad, Enriktad Och Riktad Handling. Hur Gör Man Det Själv?
Riktningsmikrofoner: Modeller Av Riktad, Enriktad Och Riktad Handling. Hur Gör Man Det Själv?
Anonim

Riktningsmikrofoner gör att ljud kan överföras mycket tydligt, även om dess källa är på ett visst avstånd. Sådana modeller väljs alltmer inte bara av proffs, utan också av vanliga människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Huvudsyftet med en sådan enhet är att lyssna eller spela in en konversation på ett visst avstånd. De flesta av dessa modeller fungerar mycket effektivt om avståndet inte överstiger 100 meter . När det gäller professionella riktningsmikrofoner kan de arbeta på betydligt större avstånd. Deras huvudsakliga skillnad anses vara en ganska hög känslighet.

I detta fall bör ljudsignalen som kommer från ett långt avstånd vara mycket starkare än den elektromagnetiska störningen hos själva mikrofonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Om vi pratar om riktningsmikrofoner kan de alla delas in i flera kategorier. Först och främst skiljer de sig från varandra när det gäller tekniska egenskaper. De kan vara laser-, dynamiska, kardioid-, optiska eller kondensatorer.

När det gäller riktningen finns det också många alternativ här. Det mest populära diagrammet är radardiagrammet . Det tar praktiskt taget inte upp ljudsignaler från någon annan riktning. Sådana anordningar har mycket små och smala kronblad. Av denna anledning kallas de också riktningsmikrofoner. Det finns ett annat namn för sådana enheter - de kallas mycket riktade.

Eftersom deras känslighetszon är mycket smal, används de på tv eller på arenor så att ljudet som överförs är klart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omnidirektionell

Om vi överväger denna typ av mikrofoner har alla enheter samma känslighet från alla håll. Oftast används de för att spela in alla befintliga ljud som finns i rummet. I vissa fall används rundstrålande mikrofoner för inspelning av en kör eller orkester.

Du kan också använda dessa modeller för att spela in röster från högtalare som finns i olika hörn av rummet. För "live" uppträdanden av artister rekommenderar experter inte att använda bredriktade modeller, för i detta fall kommer alla omgivande ljud att höras.

Bild
Bild

Ensidig

Dessa mikrofoner kan delas in i kardioid (enriktad) och superkardioid

  • Hjärt . Kärnan i deras arbete är att överföra ljud som kommer från endast ena sidan. Dessa mikrofoner låter dig spela in klart ljud.
  • Superkardiod . I sådana modeller är diagramets riktning ännu smalare än i den tidigare versionen. Sådana anordningar används också för att spela in enskilda röster eller instrument.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bilateral

Många kallar sådana modeller bredriktade. Ofta används sådana enheter för att spela in två personer som pratar, som står mittemot varandra. Sådana mikrofoner används oftast i studior där 1-2 röster spelas in eller en röst medan du spelar ett musikinstrument.

Bild
Bild

Populära modeller

Det finns ett stort antal tillverkare som tillverkar riktade mikrofoner. Bland dem är det värt att notera flera av de mest populära modellerna.

Bild
Bild

Yukon

Denna professionella elektroakustiska enhet anses vara en av de bästa. Den är avsedd för inspelning, samt för att lyssna på ljudsignaler från föremål som ligger på avstånd, inom 100 meter, dessutom i ett öppet område. Kondensatoranordningen är ganska känslig. Mikrofonen skiljer sig från andra i sin lilla storlek, eftersom den har en avtagbar antenn . I närvaro av en vindruta som låter dig använda den utomhus.

Denna enhet tillhör superkardioidtypen . Det vill säga, en sådan mikrofon uppfattar inte främmande ljud. Du kan slå på eller av denna modell med tryckknappssystemet. Ljudsignalen justeras på samma sätt.

När det gäller den autonoma strömförsörjningen kan den säkerställa oavbruten drift av mikrofonen i 300 timmar.

Bild
Bild

Enheten har ett speciellt fäste för montering av mikrofonen på Weaver -fästet. När det gäller designegenskaperna för Yukon riktmikrofon är de följande:

  • förstärkningen av ljudsignalen är 0, 66 decibel;
  • frekvensområdet ligger inom 500 hertz;
  • mikrofonens känslighet är 20 mV / Pa;
  • ljudsignalnivån är 20 decibel;
  • enheten väger bara 100 gram.
Bild
Bild
Bild
Bild

Boya BY-PVM1000L

Denna typ av riktad pistolmikrofon är avsedd att användas med DSLR eller videokameror, liksom med bärbara inspelare. För att begränsa mikrofonens direktitet har tillverkarna som producerar dem ökat enhetens längd . Av denna anledning har pickupzonen en ganska hög ljudkänslighet. Men utanför det uppfattar mikrofonen inte främmande ljud alls.

Stommen i denna modell är tillverkad av hållbart aluminium . Du kan ladda en sådan enhet via XLR -kontakten eller använda vanliga batterier. Setet innehåller en "hamster" vindruta, samt ett antivibrationsfäste. Oftast köps sådana enheter för arbete på filmuppsättningar eller för professionella inspelningar på teatrar.

Bild
Bild

När det gäller de tekniska egenskaperna hos sådana riktningsmikrofoner är de följande:

  • enhetstyp - kondensator;
  • frekvensområdet är 30 hertz;
  • känsligheten ligger inom 33 decibel;
  • körs på 2 AAA -batterier;
  • kan anslutas via XLR-kontakt;
  • enheten väger bara 146 gram;
  • modellens längd är 38 centimeter.
Bild
Bild

Rode NT-USB

Denna högkvalitativa modell har en kondensatoromvandlare samt ett kardioidmönster. Oftast köps dessa mikrofoner för scenarbete. Specifikationerna för denna mikrofon är följande:

  • frekvensområdet är 20 hertz;
  • det finns en USB -kontakt;
  • vikten är 520 gram.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att göra rätt val måste du följa några regler. Först och främst måste du bestämma mikrofonens huvudsyften . Och först efter det måste du vara uppmärksam på de tekniska egenskaperna. Om enheten bara köps för att sjunga i karaoke måste ljudsignalöverföringen vara tydlig. Men för inspelning i studion är en högkänslig mikrofon lämplig. De som köper en enhet för arbete i ett öppet område måste välja en modell som har vindskydd.

Isåfall, när ett köp görs för ett specifikt instrument bör frekvensområdet vara snävt inriktat . Musiker bör välja de mikrofoner som fungerar bäst med deras instrument. Enhetens utseende är också viktigt.

Du måste också vara uppmärksam på närvaron av ytterligare enheter som ingår i satsen. De kommer att göra ljudkvaliteten bättre.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Inte alla kan köpa en riktad mikrofon av hög kvalitet, eftersom priset på produkten i vissa fall är ganska högt. I det här fallet kan du göra en hemlagad mikrofon hemma. Det här alternativet är till exempel lämpligt för bloggare som spelar in videor från jakt, turistresor eller promenader. För att göra detta är det tillräckligt att köpa följande komponenter:

  • den enklaste och billigaste elektretmikrofonen;
  • skivkondensator klassad till 100 pF;
  • 2 små 1K -motstånd;
  • transistor;
  • 1 kontakt;
  • 2-3 meter tråd;
  • kropp, kan du använda ett rör från ett gammalt bläck;
  • kondensator.
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan uppsättning kommer att kosta "mästaren" väldigt billigt. När alla komponenter finns i lager kan du gå vidare till själva monteringen. Till den köpta mini-mikrofonen måste du ansluta allt du behöver i en viss sekvens . Efter det måste du se till att kretsen fungerar. Efter att ha kontrollerat att allt är i ordning måste du skölja bläckröret och använda det som en kropp. I botten måste du borra ett hål för tråden och dra försiktigt i den. Efter det kan kabeln anslutas till den monterade mikrofonmodellen och prova den i praktiken.

Som ett resultat kan vi säga det Riktningsmikrofoner kan användas inom helt olika verksamhetsområden . Tillverkarna tillverkar trots allt modeller med olika tekniska egenskaper för detta. Om en person har förmågan att göra allt med sina egna händer, kan du göra en mikrofon själv.

Rekommenderad: