Utomhushögtalare: Horn, Handhållna Och Andra Typer. Hur Ansluter Jag? Funktioner Hos Väderbeständiga Förstärkta Högtalare

Innehållsförteckning:

Video: Utomhushögtalare: Horn, Handhållna Och Andra Typer. Hur Ansluter Jag? Funktioner Hos Väderbeständiga Förstärkta Högtalare

Video: Utomhushögtalare: Horn, Handhållna Och Andra Typer. Hur Ansluter Jag? Funktioner Hos Väderbeständiga Förstärkta Högtalare
Video: Как сделать рупорные колонка / How to make a horn speaker 2024, April
Utomhushögtalare: Horn, Handhållna Och Andra Typer. Hur Ansluter Jag? Funktioner Hos Väderbeständiga Förstärkta Högtalare
Utomhushögtalare: Horn, Handhållna Och Andra Typer. Hur Ansluter Jag? Funktioner Hos Väderbeständiga Förstärkta Högtalare
Anonim

En högtalare är en enhet som är utformad för att förstärka en reproducerad ljudsignal. Enheten omvandlar mycket snabbt en elektrisk signal till ljudvågor, som sprids genom luften med hjälp av en diffusor eller membran.

Bild
Bild

Särdrag

Högtalarnas tekniska egenskaper är detaljerade i regleringsdokumenten - GOST 9010-78 och GOST 16122-78 . Och även viss information finns tillgänglig i lagnummer 268-5, som utvecklades av "International Electrotechnical Committee".

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt dessa dokument är de viktigaste egenskaperna hos högtalare:

  1. karakteristisk kraft - detta är en indikator på ljudtrycksnivån lika med 94 dB på ett avstånd av 1 m (intervallet för frekvensområdet i detta fall bör vara från 100 till 8000 Hz);
  2. bullerkraft är den genomsnittliga ljudnivån som en högtalare kan producera på en speciell testbänk i 100 timmar;
  3. maximal kraft - den högsta styrkan hos det utgående ljudet som högtalaren återger i 60 minuter utan att skada fodralet;
  4. nominell effekt - ljudkraft vid vilken linjära snedvridningar i informationsströmmen inte känns.

En annan viktig egenskap är att känsligheten hos en högtalare är omvänt proportionell mot dess karakteristiska effekt.

Bild
Bild

Ansökan

Högtalare används ofta i olika samhällsskikt. De används i vardagen, i kultur- och sportevenemang i olika skalor (för hög musik eller tillkännagivanden om starten), inom transport och i industrin. För närvarande högtalare har blivit utbredd inom säkerhetsområdet . Så dessa enheter används för att varna människor om brand och andra nödsituationer.

Högtalare används ofta för att förmedla all information av reklamskaraktär till människor. I det här fallet är de installerade på platser med en stor koncentration av människor, till exempel på torg, i köpcentrum, i parker.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många typer av högtalare. Dessa enheter skiljer sig från varandra på grund av närvaron eller frånvaron av vissa parametrar.

  1. Med strålningsmetoden finns högtalare av två typer: direkt och horn . Vid direkt strålning levererar högtalaren signalen direkt till miljön. Om högtalaren är ett horn, sker överföringen direkt genom hornet.
  2. Efter anslutningsmetod: låg impedans (ansluten via effektförstärkarens utgångssteg) och transformator (ansluten till utgången från den översättande förstärkaren).
  3. Efter frekvensområde: lågfrekventa, mellanfrekventa och högfrekventa.
  4. Beroende på design : overhead, mortise, case och basreflex.
  5. Efter volymomvandlartyp: elektret, rulle, tejp, med en fast rulle.

De kan också vara: med eller utan mikrofon, väderbeständiga, vattentäta, endast inomhus, utomhus, handhållna och med fästen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Det finns många anmärkningsvärda högtalare på marknaden idag. Men flera modeller är av högsta kvalitet och mest prisvärda.

Hornhögtalare PASystem DIN-30 - är en väderanordning som är utformad för att sända musik, reklam och andra annonser, och kan också användas för att varna befolkningen i nödsituationer. Ursprungsland Kina. Kostnaden är cirka 3 tusen rubel.

Bild
Bild

Hornhögtalare liten - en mycket bekväm modell till ett lågt pris (endast 1700 rubel). Produkten är tillverkad av plast, har ett bekvämt handtag och ett bälte.

Bild
Bild

Visa ER55S / W - Manuell megafon med siren och visselpipa. Den ursprungliga enheten väger drygt 1,5 kg. Den genomsnittliga kostnaden är 3800 rubel.

Bild
Bild

Vägghögtalare Roxton WP -03T - högkvalitativ och samtidigt billig modell (cirka 600 rubel).

Bild
Bild

Dammsäker högtalare 12GR-41P - tillverkad av aluminium för hög hållfasthet. Den kan installeras både inomhus och utomhus, eftersom den är utrustad med ett dammskyddssystem. Kostnaden är cirka 7 tusen rubel.

Bild
Bild

Även om de flesta högtalare tillverkas i Kina, deras kvalitet förblir på rätt nivå.

Urvalstips

När du väljer en högtalare är det viktigt att inte bara ta hänsyn till dess utseende och tekniska egenskaper, utan också att beräkna ljudområdet. I slutna rum rekommenderas att installera takanordningar eftersom de kan fördela ljudet jämnt.

I köpcentrum, gallerier och andra utökade lokaler är det bättre att installera horn. På gatan behövs lågfrekventa enheter som skyddas mot fukt och damm.

Bild
Bild

Vid utformning av ett varningssystem är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till rumsnivåkarakteristiken. Ljudnivåvärden för de vanligaste rummen:

  • industrilokaler - 90 dB;
  • köpcentrum - 60 dB;
  • polyklinisk - 35 dB.

Experter rekommenderar att du väljer högtalare baserat på att ljudtryckets nivå överskrider ljudnivån i rummet med 3-10 dB.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för installation och användning

Som nämnts ovan rekommenderas att installera hornhögtalare i långa korridortyp. Vart i de bör riktas i olika riktningar så att ljudet sprids jämnt i rummet.

Det bör komma ihåg att enheter som är för nära varandra kommer att skapa starka störningar, vilket kommer att bidra till felaktig användning.

Du kan ansluta högtalaren själv , eftersom varje enhet åtföljs av en instruktion, där alla diagrammen beskrivs i detalj. Om detta inte fungerar är det bättre att söka hjälp från en specialist.

Rekommenderad: