Digitalradio: Ett Val Av Radio Med Bra Mottagning, Digital Tuner Och Elnät. Utländska Högkänsliga Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Digitalradio: Ett Val Av Radio Med Bra Mottagning, Digital Tuner Och Elnät. Utländska Högkänsliga Och Andra Modeller

Video: Digitalradio: Ett Val Av Radio Med Bra Mottagning, Digital Tuner Och Elnät. Utländska Högkänsliga Och Andra Modeller
Video: Vi pratar om högkänslighet 2024, April
Digitalradio: Ett Val Av Radio Med Bra Mottagning, Digital Tuner Och Elnät. Utländska Högkänsliga Och Andra Modeller
Digitalradio: Ett Val Av Radio Med Bra Mottagning, Digital Tuner Och Elnät. Utländska Högkänsliga Och Andra Modeller
Anonim

Hittills har digitala modeller ersatt klassiska radiomottagare, som inte bara kan arbeta med radiosändningar utan också tillhandahålla sändningar av stationer via Internet. Dessa enheter presenteras på marknaden i ett stort sortiment, därför är det nödvändigt att ta hänsyn till de grundläggande prestandaegenskaperna när du väljer dem. Förekomsten av ytterligare funktioner spelar också en stor roll.

Särdrag

En digital radiomottagare är en modern typ av enhet som har förmågan att ta emot radiovågor med efterföljande återgivning av en ljudsignal. Moderna digitala frekvensinställda modeller kan också stödja MP3 och har dedikerade kontakter som AUX, SD / MMC och USB.

Alla radiomottagare skiljer sig åt i designfunktioner, de kan inte bara ta emot signalen utan också digitalisera den, förstärka och konvertera den till en annan form och filtrerar med frekvensen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med sådana enheter inkluderar:

  • automatisk kanalsökning;
  • närvaron av en timer, klocka med larm och kanalminne i designen;
  • högkvalitativ ljudåtergivning;
  • komplettera med RDS -system;
  • möjligheten att arbeta med flash -kort och USB.

Dessutom kan digitala mottagare söka efter stationer i två huvudlägen: automatisk (med möjlighet att spela in alla stationer som finns i enhetens minne) och manuell. När det gäller nackdelarna finns det praktiskt taget inga, med undantag för de höga priserna för vissa modeller.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Radio med digital frekvensinställning fungerar på samma sätt som konventionella radiomottagare, det enda som dessutom kan användas för radiosändningar är Internet. Funktionsprincipen för denna enhet är ganska enkel. Interaktionen mellan honom och radiostationerna sker genom speciella gateways på Internet, så det är inte alls nödvändigt att använda andra typer av teknik (till exempel en dator). En lista över radiostationer som stöds av gatewayen och är lämpliga för sändning spelas automatiskt in i radiominnet från Internet. För att lyssna på dina favoritradiostationer behöver användaren bara byta, vilket görs i enkla modeller med en frekvenssynthesizer.

För närvarande släpper tillverkarna moderna modeller av enheter som använder en streamingversion av WMA-formatet, med en bitgradering på upp till 256 Kbps, vilket gör att du kan ta emot radiostationer med högkvalitativ Hi-Fi.

För att styra radion med tunern krävs en höghastighetsinternetanslutning; platser med låg bandbredd mellan gatewayen och mottagaren är inte tillåtna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har digitala modeller möjlighet att bearbeta en signal i SDR -format. Det händer på följande sätt: enheten tar emot signaler i realtid och överför dem sedan till en fast mellanfrekvens med hjälp av mjukvarubearbetning. På grund av detta erhålls en hög känslighet i hela intervallet och selektivitet.

Under bearbetning av signaler, vars frekvens inte överstiger 20-30 MHz, är uppspelningshastigheten upp till 12 bitar. Bandpass-sampling används för att bearbeta högfrekventa signaler i digitala enheter. Det låter dig kringgå alla möjliga begränsningar och konvertera smalbandssignaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Art egenskaper

Digitala mottagare presenteras på teknikmarknaden i ett stort antal arter. Nu till salu kan du hitta både stationära (drivna från det elektriska nätet) och bärbara modeller, som alla har följande prestandaegenskaper.

  • Stationär mottagare … Det kännetecknas av sin tunga vikt och solida dimensioner, men det ger en utmärkt signal och bra ljud. Dessa enheter har ofta ett utökat FM-intervall, inbyggt minne och stereoljud. Mottagare för fastlåsta stationer är enkla att använda och lämpar sig väl för musikälskare.
  • Högkänslig handhållen mottagare … Jämfört med stationära modeller har den en kompakt storlek, låg vikt och är dessutom utrustad med en autonom strömförsörjning. Bärbar radio med digital inställning av frekvens köps vanligtvis för resor till sommarstugor och för resor. När du väljer en sådan modell måste du vara uppmärksam på närvaron av en dubbel typ av strömförsörjning: från elnätet och batterierna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom skiljer sig digitala radioapparater mellan varandra och på sättet de drivs på, skiljer mellan laddningsbara, batteri- och nätverksmodeller. Det senare alternativet är mycket populärt eftersom det kan ge högkvalitativt ljud.

Nätverksmottagare är mycket dyrare än batteridrivna mottagare, men många tillverkare erbjuder budgetmodeller som alla kan köpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa modellerna

Om du föredrar en eller annan version av en digital mottagare bör du vara uppmärksam på många indikatorer, vars huvudsakliga anses vara ett acceptabelt pris och hög kvalitet. De bästa mottagarmodellerna som har fått många positiva recensioner inkluderar följande enheter.

Perfeo Sound Ranger SV922 . Det är en bärbar enhet med ganska bra mottagning och högkvalitativ sändning, den har en miniatyr MP3 -spelare och har ett hållbart plastfodral som tål tung fysisk aktivitet. Produkten produceras med en högtalare, som är placerad på panelens framsida och gömd under ett metallnät. Dessutom ger designen kontakter för arbete med microSD -kort och en flash -enhet. Dessutom finns det också en snygg LED -display som visar den information du behöver. Minnet för en sådan radio kan lagra upp till 50 stationer, vars intervall skannas både i manuellt läge och automatiskt. Fördelarna med enheten: kompakt storlek, högt och högkvalitativt ljud, långsiktig drift.

Nackdelar: skärmens bakgrundsbelysning kan inte stängas av för att spara batteri när du använder radion utanför staden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Degen DE-26 … Denna avancerade utländska mottagare har kompakta dimensioner och kan fungera med radiostationer i SW-, MW- och FM-banden. Tillverkaren har kompletterat enheten med ett speciellt system för digital signalbehandling, tack vare vilken signalen från stationen tas emot utan störningar, stabil och förstärkt. Designen ger också en plats för installation av microSD -kort, en bakgrundsbelyst display och en teleskopisk antenn. Den digitala radion fungerar på både nät och batterier. Fördelar: Prisvärd, bra byggnad och vacker design. Nackdelar: automatisk sökning av vågor tillhandahålls inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritmix RPR-151 . Denna modell är producerad med hög känslighet och fasta program, har förmågan att arbeta med alla våglängder och MP3 -filer. Produkten levereras med ett inbyggt högkapacitetsbatteri som gör att du kan ta det med dig på resor. Radiohögtalarna är ganska höga och fungerar både i mono och när hörlurar är anslutna. Fördelar: snabb sökning efter vågor, överkomlig kostnad, lång livslängd.

Nackdelar: Ibland kan det bli mycket brus när du spelar filer från ett minneskort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

HARPER HDRS-033 . Detta är en professionell mottagare som är särskilt populär bland många musikälskare. Designen väger 2,2 kg, så det är svårt att ta med sig en sådan radio på en resa. En radiomottagare med en stationssökningsskala, en digital signalförstärkare, två stora högtalare och en teleskopantenn produceras. Den kan fungera både på batterier och elnät, kroppen är gjord av MDF -paneler.

Fördelar: en bra känslighetsnivå, ett stort urval av arbetsområden, en original halvantik design. Nackdelar: stor storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luxele RP-111 . Skiljer sig i elegant design och kompaktitet (190 * 80 * 130 mm). Designen har en kraftfull främre högtalare och en ratt som styr tunern. Enheten fungerar med ett brett frekvensområde, en liten ficklampa finns också i designen, en extra laddare ingår i paketet, så att mottagaren kan användas både stationärt och i en bärbar version. Enheten levereras med brickor för två typer av kort - microSD och SD, ett bekvämt hörlursuttag och en infällbar antenn för signalstabilitet.

Fördelar: original design, högt ljud. Nackdelar: för känslig knapp för att söka efter radiostationer, så det är obekvämt att söka efter vågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående modeller kan följande nyheter särskiljas separat

Makita DMR 110 . Denna digitala radio fungerar med både nät- och litiumjonbatterier och stöder digitalt format FM, AM och DAB. Produkten är utrustad med en flytande kristallskärm och LED-bakgrundsbelysning, kontrollen utförs av en konventionell regulator och ett bekvämt tryckknappstangentbord. Mottagaren är konstruerad för att klara hårda förhållanden, den är skyddad mot fukt, damm och har en IP64 -tillförlitlighetsklass. Programmering kan göras via USB -porten, för varje enskilt intervall i produktens minne finns det 5 platser. Fördelar: utmärkt kvalitet, stor informativ display. Nackdelar: anständig vikt och hög kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sangean PR-D14 . Detta är en av de mest populära radiomottagarna, som kännetecknas av låg vikt, kompakta dimensioner och utmärkt byggkvalitet. Alla kontroller finns på frontpanelen, enheten har möjlighet att lagra upp till 5 radiostationer, som växlas mellan varandra med numrerade knappar. Displayen på produkten är flytande kristall, svartvit, har en unik bakgrundsbelysning.

Fördelar: signalstabilitet, bra montering, användarvänlighet, lång livslängd, ytterligare funktioner, timer och klocka. När det gäller nackdelarna har den här modellen inte dem.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du ska köpa en digital mottagare måste du vara uppmärksam på många nyanser, eftersom varaktigheten av enhetens drift och uppspelningskvaliteten kommer att avundas av det rätta valet. Först och främst bör du kontrollera hur mottagaren tar upp signalen. Det rekommenderas att föredra modeller med klart ljud, som har den högsta sändningen, utan störningar … Då måste du bestämma var du planerar att använda enheten oftast: hemma eller på resor. I detta fall väljs antingen stationära eller bärbara modeller. Det första alternativet anses vara det bästa, eftersom det kännetecknas av ökad känslighet.

Det intervall som mottagaren kan använda spelar också en stor roll. De flesta enheterna kan stödja sändningsnätet från 80 MHz, men ibland finns det platser (utanför staden, i naturen) där digitala sändningar visar sig vara ofullständiga.

Därför rekommenderar experter att köpa modeller som börjar arbeta med frekvenser från 64 MHz.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att ta reda på om radion är utrustad med en inbyggd DAB-modul, som är ansvarig för stabil drift i sökandet efter vågor. Ljudkvalitet anses också vara en viktig indikator, eftersom de flesta enheter produceras med endast en högtalare, vilket ger återgivning vid alla frekvenser. En modell utrustad med flera högtalare och en mini -subwoofer är ett bra val.

Förutom allt ovan måste radion nödvändigtvis ha speciella kontakter för anslutning av externa enheter. Det är bäst att välja produkter med möjlighet att ansluta en flash -enhet, de kan användas i framtiden inte bara som en radiomottagare utan också som ett litet musikcenter. Glöm inte att det finns utgångar för anslutning av hörlurar.

Rekommenderad: