DIY Radioantenn: Hur Man Gör En FM -antenn För En Radiomottagare Enligt Ritningarna? Långdistansantennkrets

Innehållsförteckning:

Video: DIY Radioantenn: Hur Man Gör En FM -antenn För En Radiomottagare Enligt Ritningarna? Långdistansantennkrets

Video: DIY Radioantenn: Hur Man Gör En FM -antenn För En Radiomottagare Enligt Ritningarna? Långdistansantennkrets
Video: Indoor Dipole FM Radio Antenna 2024, April
DIY Radioantenn: Hur Man Gör En FM -antenn För En Radiomottagare Enligt Ritningarna? Långdistansantennkrets
DIY Radioantenn: Hur Man Gör En FM -antenn För En Radiomottagare Enligt Ritningarna? Långdistansantennkrets
Anonim

Radio har länge varit ett av sätten att kommunicera med omvärlden för människor i alla åldrar. Det kommer att vara särskilt värdefullt på vissa svåråtkomliga platser där det inte finns någon tv och ännu mer sådant som Internet. Alla radiomottagare behöver en antenn för att fungera. Det är inte alltid möjligt att köpa det, men du kan göra det själv hemma. Det finns många fall där en enkel hemgjord antenn någonstans i landet fungerar mycket bättre än en som köpts i en butik. Tänk på i den här artikeln hur man gör en antenn för en radio med egna händer och av vilka material.

Bild
Bild

Allmänna tillverkningsprinciper

Innan du tar reda på vad och hur antennen för radion är gjord med dina egna händer, bör det sägas lite om vad principerna för dess tillverkning och design bör vara för att dess effektivitet ska kunna maximeras. Först måste du förstå att om radion inte fungerar bra på antennen, som den har, vilket är fallet ganska ofta, då är en hemgjord FM -antenn som förstärker signalen den enda vägen ut . Dessutom måste den placeras så korrekt och på rätt höjd som möjligt så att det finns en minimal mängd störningar för arbete av hög kvalitet. En viktig punkt som måste beaktas innan man börjar skapa en sådan enhet är polarisering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En bra antenn för långdistansmottagning bör placeras uteslutande vertikalt, som själva vågen.

Dessutom bör det förstås att alla enheter som tar emot radiovågor har en viss känslighetströskel. Om signalen är under den blir mottagningskvaliteten dålig. Radiovågor försvagas vanligtvis när det är ett stort avstånd mellan mottagaren och stationen som sänder radiovågor. Dåliga väderförhållanden kan vara en annan faktor. Dessa punkter måste också beaktas när du väljer design och typ av antenn. Vanligtvis är de i följande riktning:

  • riktad;
  • ostyrd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och när det gäller rörlighet kan de vara följande:

  • mobil;
  • stationär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Icke-riktade modeller arbetar enligt principen att ansluta punkt till punkt eller peka på många andra inom en radie av 50-100 meter. Men icke-riktade kan arbeta i hela området runt dem.

Dessutom, innan du gör någon modell, bör du veta att de är följande:

  • stång eller stift - denna typ av sådana anordningar presenteras i form av en enkel stav eller en rundad form; piska är den enklaste typen av design, någon inomhusantenn är vanligtvis piska;
  • tråd - sådana modeller är gjorda av materialet med samma namn och är böjda i olika positioner;
  • teleskopiska är strukturer som viks; de är vanligtvis gjorda av metallstavar som ser ut som teleskop;
  • infällbara modeller finns i nästan alla bilar; fördelen med denna design är att den kan installeras var som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Oavsett antennutformning kommer driftsprinciperna att vara desamma överallt.

Verktyg och material

Det ska sägas att det finns ett stort antal alternativ för att skapa antenner. De är gjorda av koppartråd, och av ett kondensatorrör, och av tråd och till och med från en tv -kabel. Och det här är inte en komplett lista över material från vilken en antenn alls kan tillverkas. Om vi pratar om material, för att skapa en antenn måste du ha följande element till hands:

  • krympslang;
  • lindningskabel typ PEV-2 0, 2–0, 5 mm;
  • högspänningstråd eller koaxialkabel;
  • linjal;
  • bo;
  • skjutmått;
  • lim för plast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är en grov lista över material och kan variera beroende på material som finns. Förutom, Det kommer inte att vara överflödigt om ett diagram över enheten som du kommer att utveckla innan det utvecklas . Ritningarna på enheten gör det möjligt att inte bara bestämma vilka dimensioner som behövs för att ta emot ett visst våglängdsområde, utan också göra det möjligt att korrekt beräkna de nödvändiga parametrarna för själva enheten - typ, längd, bredd, några strukturella egenskaper. Dessutom kan du omedelbart grovt bestämma var du ska löda uttaget, om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Här är några instruktioner för att skapa antenner, som var och en hjälper dig att göra en FM-modul av riktigt hög kvalitet för mottagning av radiovågor. Så, För att göra en sådan enhet bör du följa en viss algoritm för åtgärder.

  1. Ta någon högfrekvent koaxialkabel . Vi demonterar dess fläta och tar bort den yttre isoleringen. Du kan också använda högspänningskablar från transformatorer med samma namn, som används i bildskärmar och tv-apparater utrustade med ett katodstrålerör. De har stor styvhet och kommer att vara ett utmärkt alternativ för mottagarantenner.
  2. Nu måste du klippa av en bit på 72 eller 74 millimeter från den förberedda tråden . Dessutom måste noggrannheten observeras till millimeter. Med hjälp av ett lödkolv lödder vi en liten bit tråd till kabeln, från vilken en spole från en lämplig plastbit kommer att lindas i framtiden. Ledningarna måste lindas runt 45 varv. I detta fall kommer en bit inre isolering med en längd av 1, 8 centimeter att användas. Om så önskas kan du räkna om spolen för en annan diameter. Men du måste observera 2 punkter:

    • spolens längd kommer att vara 18 millimeter;
    • induktansen bör ligga på nivån 1, 3–1, 4 µH.
  3. Nu gör vi en noggrann lindning av 45 varv . Hur detta kommer att göras kan du se luckorna på dess ändsidor. Du måste hälla lite lim i dem för att strukturen ska bli starkare.
  4. I nästa steg av montering av antennen krävs det att man lägger ett värmekrymprör på den resulterande strukturen . Det bör värmas upp med någon bekväm metod. Men det är bäst att göra detta med en sluten eld, eller så kan du använda en konstruktion hårtork.
  5. Om du behöver en slingantenn är dess funktion närvaron av en aluminiumring. Dess diameter är 77 centimeter och innerdiametern ska vara 17 millimeter. Att hitta en sådan vara är lätt i alla sportaffärer. Och även ett kopparrör bör finnas till hands. Om en sådan antenn krävs, bör den centrala kärnan, flätan och även en liten bit koaxial tråd lödas till kontakterna hos den variabla kondensatorn. Trådens andra ände, den centrala kärnan och flätan är lödda till den ovannämnda aluminiumbågen. I det här fallet kan du också använda bilklämmor, som bör rengöras väl i förväg. Deras diameter bör vara från 1, 6 till 2, 6 centimeter. Och även en bra rengöring av kontaktpunkten bör göras.
  6. Förhållandet mellan ramens omkrets och bandslingans omkrets bör vara 1: 5 . Dessutom måste 1 cm isolering tas bort från kabeländen och från mittledaren. Och även från mitten av kabeln för FM -antennen, markera 5 millimeter i båda riktningarna och ta bort den yttre isoleringen. Efter det tar vi bort kabelhöljet för att bryta det.
  7. Nu bör du kontrollera antennens räckvidd och se till att ramen har resonans i intervallet 5-22 MHz . Om kondensatorns kapacitans är annorlunda kan dessa parametrar ändras. Om du behöver lågfrekventa områden är det bättre att ta en ram med en större diameter - en eller en och en halv meter. Om vi pratar om högfrekventa, räcker det med en 0,7 meters ram. Detta slutför skapandet av slingantennen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett ganska intressant alternativ skulle vara ett rör eller en magnetisk antenn. Förresten, det kan inte bara vara internt, utan också externt.

Huvudlagerdelen av en sådan anordning kommer att vara ett värmerör eller vattenrör. För att göra en antenn av denna typ måste du ha till hands sådana element som:

  • en begagnad transformatorkärna som kan tas bort från någon gammal TV;
  • isoleringstejp;
  • lim;
  • Scotch;
  • folie av tunn mässing eller koppar;
  • cirka 150 centimeter koppartråd med en diameter på en kvarts kvadratmillimeter;
  • stift för anslutning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först, för omslag med det första lagret, läggs en kärna av ferrit, och ovanpå finns det 2 lager av elektrisk tejp, varefter ett enda lager folie. Nu bör 25 varv med kabel med 1 cm överlappning lindas runt detta skärmämne för bästa isolering av kontakterna . Och glöm inte att du måste göra obligatoriska kranar på 7: e, 12: e och 25: e varv. Slingan ska anslutas till andra delar och trådändarna ska sättas in i stiften. Kranen från den sjunde vändningen ska sättas in i jordkontakten och de andra 2 ska anslutas till antennterminalerna.

Det sista steget i arbetet blir att ställa in radiosignalmottagningen. I detta fall kommer det att utföras genom det vanliga valet av lindningsförbindelsen till den anslutna kretsen.

Bild
Bild

Ett annat ganska vanligt och enkelt alternativ för att skapa en antenn av denna typ är en folienhet. För att skapa det måste du ha följande material:

  • nippers eller tänger;
  • kniv;
  • en rulle folie eller koppartråd;
  • en torr planka i form av en kvadrat, som har en sida som mäter 15 centimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inget svårt att skapa en sådan enhet. För att klara det måste du följa flera steg.

  1. Först ska en fyrkant klippas ur folie . Den ska mäta 13 centimeter på utsidan, och bredden på folieremsan ska vara 1,5 centimeter. Skär en 3 mm rektangel längst ner i mitten för att öppna ramen.
  2. Den skurna foliebiten ska limmas på brädet . Nu måste du löda den inre kärnan i den skärmade tråden till höger och flätan till vänster till foliefirmen. Detta bör göras något med en förskjutning till höger om den centrala luckan - någonstans med 2,5 millimeter. Förresten, avståndet mellan den skärmade tråden och flätan ska vara samma. Här måste det sägas att om antennen används för att arbeta i VHF -intervallet, bör kvadratstorleken ökas till 15 centimeter, och folieremsans bredd i detta fall kommer att vara cirka 18 millimeter.

Viktig! Om du behöver förstärka signalen för denna typ av antenn, kan den omsluts med en bit koppartråd. Dess fria ände bör tas ut genom fönstret.

Bild
Bild

Dessutom finns det ett mycket enkelt alternativ för att skapa en enkel radioantenn. Vi kommer att behöva ha sådana material och verktyg till hands:

  • lödkolv;
  • kontakt för att ansluta antennen till radion;
  • rullblock som låter dig fixera antennen i önskat läge;
  • ståltråd;
  • koppartråd;
  • växla;
  • keramiska isolatorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt kommer att vara extremt enkelt här - anslut bara ledningarna, pluggen och rullarna med ett lödkolv . Och lederna måste lindas med eltejp för att stärka strukturen och bevara dess integritet. Dessutom, för att få en sådan antenn att se så estetiskt tilltalande som möjligt, kan den installeras på ett speciellt stativ, tidigare av trä. Som du kan se finns det många antennmodeller som var och en kan ge en högkvalitativ radiosignal under olika förhållanden.

Bild
Bild

Rekommendationer

Om vi pratar om rekommendationer för skapande och användning av sådana antenner, bör först och främst flera noteras

  • Det bör inte finnas några främmande föremål i närheten av en sådan enhet. Annars kan de störa upptagningen av signalen eller reflektera den, vilket också kommer att påverka kvaliteten på mottagningen negativt.
  • Var noga med att skydda antennen från miljöpåverkan. Annars kan dess delar rosta och förr eller senare kommer enheten helt enkelt att misslyckas.
  • I de flesta fall är det absolut nödvändigt att göra ritningar innan arbetet påbörjas, där det är nödvändigt att i detalj föreskriva enhetens dimensioner och dimensioner, dess typ, samt algoritmen för åtgärder för dess skapande. Detta gör det möjligt att snabbt och exakt implementera en viss idé och få en högkvalitativ antenn för att ta emot en stabil FM-signal.

Rekommenderad: