Antenner För FM -radio: Vi Väljer Utomhusmodeller För Radio, Ram Och Inomhus. Hur Ansluter Jag?

Innehållsförteckning:

Video: Antenner För FM -radio: Vi Väljer Utomhusmodeller För Radio, Ram Och Inomhus. Hur Ansluter Jag?

Video: Antenner För FM -radio: Vi Väljer Utomhusmodeller För Radio, Ram Och Inomhus. Hur Ansluter Jag?
Video: Вязание: ШИКАРНАЯ ЭФФЕКТНАЯ ЛЕТНЯЯ кофточка крючком БЕЛОСНЕЖКА МАСТЕР КЛАСС для начинающих ЧАСТЬ 6 2024, Mars
Antenner För FM -radio: Vi Väljer Utomhusmodeller För Radio, Ram Och Inomhus. Hur Ansluter Jag?
Antenner För FM -radio: Vi Väljer Utomhusmodeller För Radio, Ram Och Inomhus. Hur Ansluter Jag?
Anonim

När du väljer en radio bör du inte bara vara uppmärksam på grundstrukturen utan också på antennen. Idag i vår artikel kommer vi att prata om funktionerna i antenner för FM -radio, deras typer och anslutningsregler.

Särdrag

Trots att datorer eller åtminstone tv -apparater är mycket populära idag finns det fortfarande fans av radiosändningar. För att FM -radion ska kunna utföra alla funktioner fullt ut och korrekt måste den vara utrustad med en specialdesignad antenn. För närvarande presenteras ett stort antal typer av antenner på teknikmarknaden, som ger signalmottagning av hög kvalitet. De varierar i storlek, utseende och funktion. Låt oss överväga några av de vanligaste alternativen:

  • stångenheter är gjorda i form av en vanlig stav eller har en rundad form;
  • tråd antenner är böjda;
  • teleskopisk enhet design består av speciella metallstavar, som i sitt utseende liknar teleskop (därav namnet på denna sort);
  • infällbara enheter oftast installerade i bilar, de har en speciell infällbar design med ett mottagningselement.

Således kommer varje konsument att kunna välja vilken typ av antenn som uppfyller alla behov. Denna faktor måste beaktas vid köp av en enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

För närvarande finns det en mängd olika modeller av antenner för radio på marknaden (utomhus, slinga, smal stråle, inomhus, med ett motstånd på 75 ohm och andra sorter). Idag i vår artikel kommer vi att titta på de bästa och mest populära exemplen.

ANLI A200MU (N, 8DB, 1.80M, 420-512MHZ)

Marknadsvärdet för en sådan enhet är cirka 8 000 rubel. Antennen är lämplig för installation på en standardbasstation för drift via en radiokanal … Dessutom förstärks signalen aktivt med 8 dB. Enhetens höjd är cirka 2 meter, så det hjälper till att öka täckningen av överföringen av korrigeringar för RTK -drift.

Bild
Bild

Antenn för MP3 -spelare

Antennen tillhör typen av infällbar och har en 3,5 mm -kontakt . Det yttre höljet på enheten är därför tillverkat av metall och plast enheten har en måttlig styrka . Enheten är lämplig för mobil- och bilradio.

Antennen kan klassificeras som enriktad.

Bild
Bild

RH-660s

Detta är en dubbel teleskopisk radioantennmodell . Den är gjord av plast och koppar. Uppfattat frekvensområde - VHF: 136 ~ 174MHz / UHF: 400 ~ 470MHz. Enhetens maximala effekt är 10 W.

Bild
Bild

REXANT 34-0551

Denna modell av inomhusradioantenn utrustad med en speciell sugkopp, som förenklar processen med dess användning . Enheten kan ta emot radiosändningar i 2 band: VHF och FM.

Antennen fungerar utmärkt i kombination med alla enheter utrustade med en koaxial kontakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Processen att ansluta en antenn till en radio kan göras på flera sätt. Låt oss överväga de viktigaste.

Direkt sätt

Denna metod används vanligtvis för att ansluta teleskopiska antenner. Dessa antenner är en integrerad del av radiomottagaren … Det bör komma ihåg att med denna anslutningsmetod är den så kallade "jordfasen" radioenhetens kropp … Motståndsnivån är cirka 30 ohm. Samtidigt kan reaktansen elimineras helt - denna effekt uppnås genom omarbetning av resonanskretsen. Observera att denna typ av antenn är obalanserad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Icke-resonant strömförsörjning

I det här fallet, för att ansluta antenn används en särskild överföringsledning … Den utför riktad överföring av radiovågor. Det bör komma ihåg att vågimpedans bör vara lika med dess antenntyp.

Om du väljer denna typ av anslutning kommer du att kunna bli av med förluster och skapa den högsta nivån av radiosignaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resonant effekt

För en sådan anslutning behöver du en matare, vars längd måste vara halva längden av själva vågen … I sig är indikatorn för vågimpedans inte av avgörande betydelse, eftersom antennen matchas. Maskinen känner av en frekvens som är bärar i naturen.

Bild
Bild

Anslutningsmetoden bör väljas beroende på dina preferenser, liksom de tekniska och funktionella egenskaperna hos själva antennen.

Hur gör man det själv?

En antenn av den aktuella typen behöver inte köpas i en butik; du kan göra den med egna händer. För att göra detta behöver du några material. Bland dem:

  • transformatorkärna (du kan ta ett tidigare använt element, till exempel från en gammal TV);
  • förankringsmaterial (såsom eltejp eller tejp);
  • folie (du kan ta material från koppar eller mässing);
  • koppartråd (du behöver 1,5 meter);
  • stift för anslutning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så först och främst du måste lägga det första lagret av lindningen, som blir ferritkärnan . Täck detta element uppifrån med eltejp och folie. Nu måste du linda 25 varv med tråd - de blir tomma för skärmen. Det rekommenderas att linda tråden med en överlappning på 1 centimeter - detta kommer att bidra till högkvalitativ isolering.

På 7: e, 12: e och 25: e varv är det nödvändigt att göra en obligatorisk kran. Konturen måste kombineras med resten av delarna, och trådens kanter måste sättas in i stiften. Man bör komma ihåg att den sjunde svängens gren måste sättas in i jordkontakten och den 12: e och 25: e måste anslutas till antennterminalerna.

I slutet av dessa processer är det nödvändigt att konfigurera radiosignalmottagningen i enlighet med det aktiva schemat. För att göra detta, genom ett enkelt val, är lindningen ansluten till en ansluten krets.

Således, antennen är det viktigaste elementet i en radiomottagare . Det är mycket viktigt att uppmärksamma denna detalj och noggrant närma sig dess val.

Rekommenderad: