Rörradio: Krets, Radiokomponenter Och Sändare Av En Hemlagad Enhet. Beskrivning Av De Enklaste Radioapparaterna, De Bästa Gamla Modellerna På Lampor

Innehållsförteckning:

Video: Rörradio: Krets, Radiokomponenter Och Sändare Av En Hemlagad Enhet. Beskrivning Av De Enklaste Radioapparaterna, De Bästa Gamla Modellerna På Lampor

Video: Rörradio: Krets, Radiokomponenter Och Sändare Av En Hemlagad Enhet. Beskrivning Av De Enklaste Radioapparaterna, De Bästa Gamla Modellerna På Lampor
Video: NEXA BRIDGE X 2024, April
Rörradio: Krets, Radiokomponenter Och Sändare Av En Hemlagad Enhet. Beskrivning Av De Enklaste Radioapparaterna, De Bästa Gamla Modellerna På Lampor
Rörradio: Krets, Radiokomponenter Och Sändare Av En Hemlagad Enhet. Beskrivning Av De Enklaste Radioapparaterna, De Bästa Gamla Modellerna På Lampor
Anonim

Rörradioer har varit det enda alternativet för signalmottagning i decennier. Deras enhet var känd för alla som visste lite om teknik. Men även idag kan färdigheterna att montera och hantera mottagare vara användbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

En fullständig beskrivning av en rörradio kommer naturligtvis att kräva omfattande material och kommer att utformas för en publik med ingenjörskunskaper. För nybörjare är det mycket mer användbart att demontera kretsen för den enklaste mottagaren för amatörbandet . Antennen som tar emot signalen är uppbyggd på ungefär samma sätt som i en transistoranordning. Skillnaderna avser den ytterligare länken mellan signalbehandling. Och den viktigaste av dem är sådana radiokomponenter som elektroniska rör (som gav namnet till enheten).

Den svaga signalen används för att styra den kraftfullare strömmen som flödar genom lampan. Ett externt batteri ger ökad ström genom mottagaren.

Bild
Bild

Tvärtemot vad många tror, sådana mottagare kan tillverkas inte bara på glaslampor utan också på basis av metall- eller metallkeramikcylindrar . Eftersom det nästan inte finns några fria elektroner i en vakuummiljö, införs en katod i lampan.

Flukten av fria elektroner utanför katoden uppnås genom stark uppvärmning. Sedan spelar anoden in, det vill säga en speciell metallplatta. Det säkerställer ordnad rörelse av elektroner. Ett elektriskt batteri placeras mellan anoden och katoden. Anodströmmen styrs av ett metallnät, placerar den så nära katoden som möjligt och låter den "låsas" elektriskt. Kombinationen av dessa tre element säkerställer enhetens normala drift.

Bild
Bild

Naturligtvis är detta bara ett grundläggande schematiskt diagram. Och de verkliga kopplingsscheman i radiofabriker var mer komplicerade. Detta gällde särskilt de sena modellerna av överklassen, monterade på förbättrade typer av lampor, som var omöjliga att göra under hantverksmässiga förhållanden. Men med en uppsättning komponenter som säljs idag är det möjligt att skapa både kortvågs- och långvågsmottagare.

De så kallade regenerativa enheterna förtjänar särskild uppmärksamhet . Slutsatsen är att ett av stegen i frekvensförstärkaren har positiv feedback. Känsligheten och selektiviteten är högre än i den traditionella versionen. Den övergripande arbetsstabiliteten är dock mindre. Dessutom uppträder obehaglig falsk strålning.

Bild
Bild

Drosslar i mottagningsanordningar används så att utspänningen stiger smidigt, utan överspänningar. Krusningsspänningen bestäms av egenskaperna hos den anslutna kondensatorn. Men redan med en kondensatorkapacitans på 2, 2 μF uppnås bättre resultat än när man använder kapacitiva strömförsörjningsfilter på 440 μF. En speciell omvandlare behövs för att konvertera enheten från VHF till A | FM. Och några av modellerna är till och med utrustade med sändare, vilket kraftigt utökar användarnas möjligheter.

Bild
Bild

Produktionshistoria

De äldsta med goda skäl kan kallas inte rörradio, utan detektorradio. Det var övergången till rörteknik som vände upp och ner på radioteknik. De arbeten som utfördes i vårt land i början av 1910 - 1920 -talet var av stor betydelse i dess historia. I det ögonblicket skapades mottagande och förstärkande radiorör och de första stegen togs för att skapa ett fullvärdigt sändningsnätverk. På 1920 -talet, tillsammans med radioindustrins framväxt, ökade antalet lampor snabbt.

Bokstavligen varje år dök en eller flera nya mönster upp. Men de gamla radioapparater som lockar uppmärksamhet hos amatörer idag dök upp mycket senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den äldsta av dem använde diskanthögtalare. Men det är naturligtvis mycket viktigare att karaktärisera de bästa designerna. Ural-114-modellen har producerats sedan 1978 i Sarapul.

Nätverksradion är den senaste rörmodellen av Sarapul -anläggningen. Det skiljer sig från tidigare modeller av samma företag genom ett push-pull-förstärkarsteg. Ett par högtalare är placerade på frontpanelen. Det finns också en variant av denna 3-högtalarradio. En av dem var ansvarig för de höga frekvenserna, och de andra två för de låga frekvenserna.

Bild
Bild

En annan high-end rörradiobandspelare - " Estland-Stereo " … Produktionen började 1970 vid ett Tallinn -företag. Paketet innehöll en 4-växlad EPU och ett par högtalare (3 högtalare inuti varje högtalare). Mottagningsområdet omfattade en mängd olika vågor - från lång till VHF. Utgångseffekten för alla ULF -kanaler är 4 W, strömförbrukningen når 0,16 kW.

Bild
Bild

Angående modellen " Rigonda-104 ", då producerades den inte (och inte ens designad). Men användarnas uppmärksamhet lockade alltid " Rigonda-102 " … Denna modell tillverkades ungefär från 1971 till 1977. Det var en monofonisk radio med fem band. För att ta emot signalen användes 9 elektroniska rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ännu en legendarisk modifiering - " Spela in". Mer exakt, "Record-52", "Record-53" och "Record-53M " … Det digitala indexet för alla dessa modeller visar tillverkningsåret. År 1953 byttes högtalaren ut och enheten moderniserades vad gäller design. Tekniska specifikationer:

  • ljud från 0, 15 till 3 kHz;
  • strömförbrukning 0,04 kW;
  • vikt 5,8 kg;
  • linjära dimensioner 0, 44x0, 272x0, 2 m.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Underhåll och reparation

Många rörradioer är nu i ett fult skick. Deras restaurering innebär:

  • allmän demontering;
  • avlägsnande av smuts och damm;
  • limning av sömmarna på trälådan;
  • kvartsisering av den inre volymen;
  • rengöring av tyget;
  • spolning av vågen, reglage och andra arbetselement;
  • rengöring av avstämningsblock;
  • blåsa ut täta komponenter med tryckluft;
  • testning av lågfrekventa förstärkare;
  • kontroll av mottagningsslingor;
  • diagnostik av radiorör och belysningsanordningar.
Bild
Bild

Att sätta upp och justera rörradioer skiljer sig inte mycket från samma procedur för deras transistormotstycken. Justera sekventiellt:

  • detektorstadium;
  • IF -förstärkare;
  • heterodyne;
  • ingångskretsar.

Den bästa inställningsassistenten är högfrekvensgeneratorn.

Bild
Bild

I avsaknad av det använder de tuning efter örat för uppfattningen av radiostationer. För detta behövs dock en avometer. Anslut inte rörets voltmätare till nät.

I mottagare med flera band, ställ in HF, LW och MW i sekvens.

Bild
Bild

Hur man monterar med egna händer?

Gamla mönster är attraktiva. Men du kan alltid montera hemlagade rörmottagare. Kortvågsenheten innehåller en 6AN8 -lampa. Den fungerar samtidigt som en regenerativ mottagare och en RF -förstärkare. Mottagaren matar ut ljud till hörlurarna (vilket är ganska acceptabelt under vägförhållanden), och i normalt läge är det en tuner med efterföljande förstärkning av låga frekvenser.

Rekommendationer:

  • gör ett hölje av tjockt aluminium;
  • observera lindningsdata för spolarna och kroppens diameter enligt diagrammet;
  • förse strömförsörjningen med en transformator från vilken gammal radio som helst;
  • en brygglikriktare är inte värre än en enhet med en mittpunkt;
  • använd monteringssatser baserade på 6Zh5P fingerpentoden;
  • ta keramiska kondensatorer;
  • leverera lampor från en separat likriktare.

Rekommenderad: