Gör-det-själv-musikcenter (22 Bilder): Ett Hemmagjort Center Från En Bilradio. Hur Gör Man Det Från En Surfplatta För Hemmet?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-musikcenter (22 Bilder): Ett Hemmagjort Center Från En Bilradio. Hur Gör Man Det Från En Surfplatta För Hemmet?

Video: Gör-det-själv-musikcenter (22 Bilder): Ett Hemmagjort Center Från En Bilradio. Hur Gör Man Det Från En Surfplatta För Hemmet?
Video: Gör det själv tips - Så skapar du ditt egna fotokollage 2024, Mars
Gör-det-själv-musikcenter (22 Bilder): Ett Hemmagjort Center Från En Bilradio. Hur Gör Man Det Från En Surfplatta För Hemmet?
Gör-det-själv-musikcenter (22 Bilder): Ett Hemmagjort Center Från En Bilradio. Hur Gör Man Det Från En Surfplatta För Hemmet?
Anonim

Trots att det finns tusentals färdiga modeller av musikcentra i butikerna är konsumenten inte nöjd med nästan ingen av de föreslagna. Men musikcentret är enkelt att göra med dina egna händer - även med fall från en gammal teknik som är föråldrad sedan länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

För modeller monterade "från grunden" använd:

  • uppsättning högtalare för ett stereosystem;
  • färdig mp3-spelare;
  • färdig radiomottagare (det är lämpligt att välja en professionell modell);
  • dator (eller hemlagad) strömförsörjning;
  • en färdig förförstärkare med en equalizer (en enhet från valfri musikutrustning, till exempel: en elgitarr, en DJ-sampler, en mixer, etc. kommer att göra);
  • radiodelar till förstärkaren - enligt det valda schemat;
  • kylradiatorer eller fläktar till förstärkaren;
  • emaljtråd för filter av flerfiliga kolumner;
  • nätverkskabel ШВВП (2 * 0, 75 kvm).
  • obrännbar kabel KSPV (KSSV, 4 * 0, 5 eller 2 * 0, 5);
  • 3, 5-jack-kontakter för anslutning av högtalare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En passiv högtalare - vanligtvis en subwoofer - är lämplig som ett färdigt hölje, som är lätt att demontera och göra om, eventuellt ersätta topp-, botten- och sidoväggarna med längre. Styrs av ritningen på. Det blir svårt att installera en förstärkare och en strömförsörjning i "satelliter" (högfrekventa högtalare) - en radiator eller kylfläktar kommer att ta mycket plats. Om mitten är liten, använd karossen och stödstrukturerna från bilradion. För ett självtillverkat fodral behöver du:

  • spånskiva, MDF eller naturligt träskiva (det senare alternativet är det mest att föredra - till skillnad från MDF, där det ofta finns hålrum);
  • möbelhörn - gör strukturen lätt demonterad;
  • tätningsmedel eller plasticine - eliminerar sprickor, vilket gör strukturen ogenomtränglig för lufttrycket som produceras av högtalaren;
  • dämpande material för högtalare - eliminerar effekten av resonans;
  • epoxilim eller "Moment-1";
  • impregnering mot mögel, vattentät lack och dekorativ färg;
  • självgängande skruvar, bultar och muttrar, brickor av lämpliga storlekar;
  • kolofonium, lödningsmedel och lödmedel för lödkolv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för färg kan du också använda en dekorationsfilm. Av verktygen behöver du:

  • klassiskt installationsprogram (borr, slipmaskin och skruvmejsel), en uppsättning borrar och en skärskiva för trä, en slipskiva för metall och en uppsättning bitar ingår;
  • låssmedens uppsättning (hammare, tång, sidoskärare, plana skruvmejslar, en hacksåg för trä), du kan också behöva sexkantar av olika storlekar;
  • för att underlätta och påskynda sågningen behöver du och kontursåg;
  • lödkolv - det är lämpligt att använda en enhet med en effekt på högst 40 W; för säkerheten vid det utförda arbetet behöver du ett stativ för det;
  • sandpapper - behövs på platser där det inte är möjligt att närma sig med en kvarn.

Perfekt om en hantverkare har en svarv. Han hjälper dig att göra alla roterande element perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Om det inte finns något färdigt fodral, börja med att göra högtalarna. Det är bekvämare att göra båda fallen samtidigt.

  1. Markera och såg tavlan (enligt ritningen av kolonnen) på dess framtida väggar.
  2. Borra hörnhål på rätt ställen … Om brädan är slät, använd sandpapper eller en slipskiva för att jämna ut de områden som ska limmas.
  3. Bred ut lite epoxilim och limma några högtalarkort på varandra eller anslut dem med hörn.
  4. En högtalare som är aktiv kräver ett separat utrymme för strömförsörjning och förstärkare … Om strömmen är placerad i den centrala enheten, är det inte nödvändigt att klippa ut den sjunde väggen för en av högtalarna. Gör i så fall ett fodral för huvudenheten enligt en separat ritning - helst när dess höjd och djup matchar högtalarnas dimensioner. Detta kommer att ge hela stereosystemet ett färdigt utseende.
  5. I huvudenheten använder du mellanväggar av samma (eller tunnare) plywood för att separera facken för strömförsörjning, förstärkare, radio, mp3 -spelare och equalizer . Det färdiga radiohuset genomgår samma förfining. Montera alla kapslingar (högtalare och huvudkropp) - utan att montera fram- och ovansidan.
Bild
Bild

Om du använder färdiga elektroniska moduler återstår bara att placera dem på rätt ställen

  1. För volymkontroller, equalizer, USB-port på en mp3-spelare, radiomodulinställningsknappar och stereoförstärkarutgångar (till högtalare) borra, såga ut tekniska hål och slitsar i huvudkroppens främre vägg .
  2. Löd haktråden e till de elektroniska modulernas ingångar och utgångar, märk dem.
  3. Placera var och en av de elektroniska enheterna i sitt eget fack e. För den elektroniska modulen för mp3-spelaren och strömförsörjningskortet behöver du rackmonterade skruvar. Som en sista utväg kommer de att ersättas av långa skruvar med ytterligare muttrar och graveringsbrickor som håller dem på plats. Det är bättre att dölja fästhuvudena från utsidan (botten, baksidan) så att de inte repar ytorna som själva mitten står på. Det är lämpligt att inte modifiera mottagaren - den har redan en stereoutgång, det återstår bara att tillföra ström till den.
  4. Rikta in de tekniska slitsarna och hålen med regulatorns vred , omkopplare, etc.
  5. Anslut alla enheter enligt konstruktionsschemat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Håll dig till din plan för att bygga dina högtalare

  1. Såg hål i framkanterna för högtalarna (längs deras radie) . Högtalarna ska passa in i dem fritt.
  2. Löd trådarna till högtalarterminalerna.
  3. Om kolumnen har två eller flera körfält - göra separationsfilter … För att göra detta, skär bitar av plaströr enligt ritningen - önskad längd. Slipa ändarna med sandpapper. Klipp ut sidoväggarna till spolramen och ta också bort platserna som de ska limmas med. Bred ut lite epoxilim och limma spolarnas sidor till huvudkroppen. Du kan ersätta epoxilimet med smältlim - det härdar på några minuter. När limmet har härdat, lindar du det nödvändiga antalet varv av emaljtråden på dessa spolar. Diameter och tvärsnitt av tråden bestäms också av det schematiska diagrammet för kolonnen. Montera överkorsningen - spolarna är anslutna till kondensatorerna i en typisk lågpassfilterkrets.
  4. Anslut högtalarna till de monterade filtren … Dra ut den gemensamma kabeln från varje högtalare genom att borra ett hål på sidan (från sidan av huvudenheten) eller bakom den. För att förhindra att kabeln av misstag dras av anslutningens slarviga rörelse, knyt den i en knut innan du leder den genom hålet. För högtalare med en effekt på mer än 10 W, en kulskruvtråd med ett tvärsnitt på 0,75 kvm. mm.
  5. Anslut högtalarna i testläge till den nymonterade huvudenheten för musikcentret.
Bild
Bild

Upplev ljudkvaliteten som hela systemet ger ut. Ytterligare felsökning kan krävas.

  1. Vid väsande andning, otillräcklig eller överdriven volymnivå, detekteras ofullständig återgivning av låga, medelhöga och höga frekvenser justering av equalizern kommer felsökning av förstärkaren att krävas … Kontrollera kvaliteten på radiomottagningen från radiomottagarkortet - du kan behöva en radiofrekvensförstärkare för att klara den osäkra mottagningen av radiostationer. Kontrollera hur mp3 -spelaren fungerar - den ska spela spår tydligt, knapparna ska inte fastna.
  2. Om radiomottagningen inte är klar - en extra antennförstärkare krävs . Den största efterfrågan är radioförstärkare för bilar - de förbrukar en ström på 12 V. Förstärkaren är placerad på sidan av antenningången.
  3. Efter att ha sett till att det monterade musikcentret fungerar bra, Isolera de återstående lödda kabel- och kabelanslutningarna .

Stäng och montera tillbaka kolumnerna och huvudenheten. Musikcentret är redo att gå.

Bild
Bild

Användbara tips

Vid lödning av aktiva radiokomponenter (dioder, transistorer, mikrokretsar), håll inte lödkolven vid en punkt för länge. Halvledarradiokomponenter får termisk nedbrytning vid överhettning. Överhettning avlägsnar också kopparfolien från det dielektriska substratet (glasfiberbas eller getinax).

I en bilradio är en mp3 -spelare placerad istället för ett kassettdäck eller en AudioCD / MP3 / DVD -enhet - utrymme tillåter.

I avsaknad av en standardmottagare den perfekta lösningen skulle vara extern anslutning av Tecsun- eller Degen -radioapparater - de ger mottagning på ett avstånd av upp till 100 km från FM -repeaters. Högkvalitativt stereoljud i hörlurar talar för sig själv.

I musikcentret för hemmet har mottagaren, smarttelefonen eller surfplattan en separat hylla på frontpanelen med stötfångare. Detta kommer att hålla det intakt.

Rekommenderad: