Bälten För Bandspelare: Mått På Bälten För 2-kassett- Och Rullebandspelare. Varför Behöver Du En O-ring?

Innehållsförteckning:

Video: Bälten För Bandspelare: Mått På Bälten För 2-kassett- Och Rullebandspelare. Varför Behöver Du En O-ring?

Video: Bälten För Bandspelare: Mått På Bälten För 2-kassett- Och Rullebandspelare. Varför Behöver Du En O-ring?
Video: Funktionen för bälte med stripelåsning 2024, April
Bälten För Bandspelare: Mått På Bälten För 2-kassett- Och Rullebandspelare. Varför Behöver Du En O-ring?
Bälten För Bandspelare: Mått På Bälten För 2-kassett- Och Rullebandspelare. Varför Behöver Du En O-ring?
Anonim

Det har gått flera decennier sedan moderna MP3 -spelare praktiskt taget har ersatt bandspelare. Men det finns fortfarande de som föredrar retrospelare. De som älskar kassett- eller rulle-till-rulle-bandspelare som fortfarande har sådan utrustning, liksom de som vill köpa dem, kommer att hitta information om remmar som är användbara för dem.

Bild
Bild

Vad är ett bandspelare?

Bältet är en del som finns i varje bandspelare .… Bälten kallas också drivrem . Deras huvudsakliga syfte är att överföra vridmoment från drivenheten (bandspelarens motor) till hjulet (driven växel).

Rörelsen utförs på grund av bältets spänning och friktionskraften som uppstår mellan bältets och växlarnas kontaktytor (både drivande och drivna).

Bild
Bild

Drivremmen är gjorda av gummi och andra polymera material som kan skapa en ganska hög friktionskraft med metall eller plast. De har olika former:

  • rund (ring);
  • fyrkant;
  • platt.
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av intensivt arbete slits bälten ofta och går sönder. Detta beror på följande skäl: åldrande av gummi vid förhöjda temperaturer, mekaniskt slitage på grund av den konstanta verkan av två krafter - friktion och spänning. Följande kan också leda till brott i drivremmen:

  • oberoende tillverkning av bandspelare , vilket naturligtvis görs utan att ta hänsyn till materialets styrka och elasticitet, det vill säga i strid med tekniken;
  • fel storlek både remmens längd och diameter.
Bild
Bild

Dimensioner

Som redan nämnts tillverkas bälten i tre former: runda, fyrkantiga och plana. De skiljer sig från varandra, inte bara i form, utan också i storlek:

  1. Mått på rundband i millimeter: 105x2, 135x1.2, 145x1.7, 195x1.5.
  2. Platt: 130x4x0,5, 140x3,5x0,5, 145x6x0,8. Det finns också storlekar för 170, 210, 220, 300, 330, 370 och 180 mm.
  3. Fyrkant: tjocklek - från 1 till 2,2 mm, halvlängd - från 28 till 225 mm.

Det är ganska enkelt att beräkna och sedan välja bälten för rulle- och kassettinspelare: du måste mäta avståndet från remskivornas centrum, mellan vilket bältet behövs, multiplicera resultatet med 2 och lägg sedan till summan av halvan -längderna på dessa remskivors cirklar till det resulterande antalet.

Bild
Bild

Men det finns ett enklare sätt - du kan bara ta en tråd och linda den längs bältet. Knyt en knut och klipp av tråden runt den.

Med längden på denna tråd kan du bestämma vilken storlek på bältet som behövs.

Hur återhämtar sig?

Det finns flera sätt att återställa bältets prestanda. Vilken typ av reparation som beror på funktionsfelets art. Så om bältet bara är sträckt (det vanligaste problemet) kan det blötläggas i aceton i flera timmar. Om den ursprungligen var gjord av högkvalitativt gummi kan den mycket väl krympa på 8-12 timmar.

Det finns flera effektivare sätt:

  • kolofonium kan lösas i Köln och drivremmen kan smörjas med den resulterande blandningen;
  • epoxi är ett bra val för samma syfte;
  • du kan köpa speciella härdare i butiker.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör förstås att smörjförfarandet med sådana medel endast kommer att pågå i 2-3 månaders drift av bandspelaren, och då måste det upprepas.

Om bältet rivs kan det limmas. För detta ändamål kan du använda Moment -lim. I det här fallet är det viktigt att limma ihop de hängande ändarna så jämnt som möjligt. Det finns ytterligare ett sätt, men det kräver noggrannhet. I ändarna på det rivna bältet kan du göra små hål med en nål och sedan binda ihop dem med en tunn tråd. Om belastningen inte är särskilt stor, kan en sådan struktur hålla ut ganska länge.

Reparation av bälten rekommenderas endast i de fall då det inte är möjligt att köpa ett nytt av någon anledning. Den bästa lösningen på ett trasigt eller sträckt bälte är att byta ut det.

Rekommenderad: