Bandinspelare "Yauza": "Yauza-5" Och "Yauza-206", "Yauza-6" Och Andra Rulle-till-rulle Modeller. Vilka är Deras Egenskaper, Schema Och Funkt

Innehållsförteckning:

Video: Bandinspelare "Yauza": "Yauza-5" Och "Yauza-206", "Yauza-6" Och Andra Rulle-till-rulle Modeller. Vilka är Deras Egenskaper, Schema Och Funkt

Video: Bandinspelare
Video: Как создать эффекты задержки аналоговой ленты с помощью катушки для магнитофона 2024, April
Bandinspelare "Yauza": "Yauza-5" Och "Yauza-206", "Yauza-6" Och Andra Rulle-till-rulle Modeller. Vilka är Deras Egenskaper, Schema Och Funkt
Bandinspelare "Yauza": "Yauza-5" Och "Yauza-206", "Yauza-6" Och Andra Rulle-till-rulle Modeller. Vilka är Deras Egenskaper, Schema Och Funkt
Anonim

Bandinspelarna "Yauza-5", "Yauza-206", "Yauza-6" var på en gång en av de bästa i Sovjetunionen. De började släppas för mer än 55 år sedan och lämnade trevliga minnen för mer än en generation musikälskare. Vilka egenskaper och egenskaper hade denna teknik? Vad är skillnaderna i beskrivningen av olika Yauza -modeller? Låt oss ta reda på det.

Bild
Bild

Historia

1958 var ett landmärkeår, började fungera fullt ut GOST 8088-56 , som införde allmänna egenskaper för modeller av utrustning som producerats av olika företag. En gemensam standard har reducerat all ljudinspelningsutrustning för konsumenter till en enda nämnare. Efter det började en mängd olika modeller dyka upp på marknaden, deras kvalitet förbättrades märkbart. Det är viktigt att bandhastigheten har blivit densamma . Den första stereofoniska bandspelaren "Yauza-10" togs i produktion 1961. I den här modellen fanns det två hastigheter-19,06 och 9,54 cm / s, och frekvensområdena var 42-15100 och 62-10 000 Hz.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Rulle-till-rulle-bandinspelaren och rulle-till-rulle-bandspelaren har inga grundläggande skillnader, de har en annan layout av magnetbandet, men operationsschemat var liknande . I en kassettbandspelare finns bandet i en behållare, du kan ta bort kassetten när som helst. Kassettinspelare var kompakta, vägde lite och ljudkvaliteten var hög. Dessa enheter "varade" fram till mitten av 90-talet av förra seklet och lämnade ett gott minne av sig själva bland flera generationer av musikälskare.

Rulle-till-rulle modeller finns oftast i studior, magnettejp kan förmedla de minsta nyanserna av ljudimpulser. Studioenheter kan arbeta med höga hastigheter och leverera högsta ljudkvalitet. I vår tid har denna teknik åter börjat användas i skivbolag. Rulle-till-rulle-bandspelaren kan ha upp till tre hastigheter, oftast användes den i vardagen.

Tejpen i rulle -till -rulle -bandspelaren är begränsad på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

Yauza-5 bandinspelaren lanserades 1960 och hade en tvåspårig inspelning . Hon gjorde det möjligt att göra inspelningar från en mikrofon och en mottagare. Övergången till olika spår åstadkoms genom att ordna om spolarna. Varje rulle hade 250 meter film, vilket var tillräckligt för 23 och 46 minuters spel. Den sovjetiska filmen var inte av bästa kvalitet, de föredrog att använda produkterna från märkena Basf eller Agfa. I försäljningssatsen ingår:

  • 2 mikrofoner (MD-42 eller MD-48);
  • 3 spolar med ferrimagnetisk tejp;
  • 2 säkringar;
  • fixeringsrem;
  • anslutningskabel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkten bestod av tre block

  1. Förstärkare.
  2. Banddrivenhet.
  3. Ram.
  4. Bandinspelaren hade två högtalare.
  5. Resonansfrekvenserna var 100 och 140 Hz.
  6. Enhetens mått är 386 x 376 x 216 mm. Vikt 11, 9 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vakuumrörinspelare " Yauza-6 " började produktionen 1968 i Moskva och lockade omedelbart användarnas uppmärksamhet. Modellen var framgångsrik, den moderniserades flera gånger under 15 år. Det fanns flera modifieringar som inte skilde sig fundamentalt från varandra.

Denna modell erkändes av användare och specialister som en av de mest framgångsrika . Hon åtnjöt välförtjänt popularitet och var en bristvara i handelsnätverket. Om vi jämför "Yauza-6" med analoger av företagen "Grundig" eller "Panasonic", så var modellen inte sämre än dem när det gäller tekniska egenskaper. Ljudsignalen kan spelas in på två droshky från en mottagare och en mikrofon. Enheten hade två hastigheter.

  1. Mått 377 x 322 x 179 mm.
  2. Vikt 12,1 kg.

Banddrivningsmekanismen togs från "Yauza-5", den utmärktes av sin tillförlitlighet och stabilitet i drift . Modellen var bärbar, det var en låda som såg ut som ett fodral, locket lossades. Modellen hade två 1GD-18-högtalare. Satsen innehöll en mikrofon, sladd, två filmrullar. Känslighet och ingångsimpedans:

  • mikrofon - 3,1 mV (0,5 megohm);
  • mottagare 25,2 mV (37,1 kΩ);
  • pickup 252 mV (0,5 megohm).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsfrekvensområde:

  1. Hastighet 9,54 cm / sek 42-15000 Hz;
  2. Hastighet 4, 77 cm / sek 64-7500 Hz.

Ljudnivån för den första hastigheten översteg inte 42 dB, för den andra hastigheten varierade denna indikator runt 45 dB -märket. Det motsvarade nivån på världsstandarder, utvärderades av användare på högsta nivå. I detta fall översteg halten av olinjära deformationer inte 6%. Detonationskoefficienten var ganska acceptabel 0, 31 - 0, 42%, vilket motsvarade nivån på världsstandarder. Ström levererades från en ström på 50 Hz, spänningen kunde vara från 127 till 220 volt. Strömmen från nätverket är 80 W.

Enheten kännetecknades av sin driftsäkerhet och behövde bara förebyggande underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rulle-till-rulle bandinspelaren "Yauza-206" har producerats sedan 1971, det var en moderniserad modell av andra klassens "Yauza-206 ". Efter introduktionen av GOST 12392-71 gjordes övergången till ett nytt band "10", inspelnings- och uppspelningskontrollenheterna förbättrades. Ljudkvaliteten och andra viktiga egenskaper har förbättrats markant efter sådana ändringar.

En bandräknare dök upp, antalet spår var 2 stycken

  1. Hastighet 9, 54 och 4,77 cm / s.
  2. Detonationsnivå 9,54 cm / s ± 0,4%, 4,77 cm / s ± 0,5%.
  3. Frekvensområdet vid en hastighet av 9,54 cm / s - 6,122600 Hz, 4,77 cm / s 63 … 6310 Hz.
  4. Olinjärt förvrängningströskel på LV 6%,
  5. Uppspelningseffekt 2, 1 W.

Bas och höga frekvenser var lika väl underhållna, ljudet var särskilt bra . Till exempel lät Pink Floyds kompositioner nästan perfekta i sin helhet. Som du kan se producerades bandspelare av hög kvalitet i Sovjetunionen; vad gäller deras egenskaper var de inte på något sätt sämre än utländska motsvarigheter. Traditionellt hade sovjetisk ljudutrustning en betydande brist vad gäller design och design.

Många decennier senare kan det sägas: Sovjetunionen var ett av de ledande länderna inom tillverkning av högkvalitativ ljudutrustning för hushåll.

Rekommenderad: