Bandinspelare "Vesna" (28 Bilder): Kassettinspelare "Spring-202 Olympic" Och "Spring-212", "Spring-202-1" Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Bandinspelare "Vesna" (28 Bilder): Kassettinspelare "Spring-202 Olympic" Och "Spring-212", "Spring-202-1" Och Andra Modeller

Video: Bandinspelare
Video: Как создать эффекты задержки аналоговой ленты с помощью катушки для магнитофона 2024, April
Bandinspelare "Vesna" (28 Bilder): Kassettinspelare "Spring-202 Olympic" Och "Spring-212", "Spring-202-1" Och Andra Modeller
Bandinspelare "Vesna" (28 Bilder): Kassettinspelare "Spring-202 Olympic" Och "Spring-212", "Spring-202-1" Och Andra Modeller
Anonim

I denna artikel kommer vi att berätta om den verkligt ikoniska sovjetiska kassettbandspelaren "Vesna", som släpptes istället för de vanliga rullarna. På 70 -talet var det mycket vanligt bland unga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkeshistoria

Produktionen av kassettljudåtergivande enheter från Vesna -serien utfördes av det ukrainska företaget Iskra 1963. Kostnaden för den här enheten var verkligen astronomisk. För det för att köpa en sådan produkt skulle en vanlig anställd vid ett forskningsinstitut i Sovjetunionen behöva arbeta en hel månad - för "våren" bad de om cirka 200 rubel . Trots ett så högt pris var kvaliteten på ljudåtergivning ganska halt, så denna teknik fick populärt smeknamnet "brusåtergivare".

Bild
Bild

Vesna -motorn vid den tiden blev en riktig huvudvärk för teknikens skapare, så efter några år tvingades de överge den tekniskt komplexa motorn och ersätta den med en vanlig japansk samlarmotor. Exakt en ny bandspelare i Vesna-305-serien presenterades för konsumenterna, och några år senare öppnades produktionen av Vesna-306 med en trefas borstlös motor i Zaporozhye . Ett utmärkande drag för de senaste modellerna var närvaron av ett tvåväxlad driftsläge - 4, 76 och 2, 38.

Alla modeller som producerades var konstant efterfrågade, eftersom dessa bandspelare arbetade på batterier, och de kunde tas med på semester utan hinder. Det var på sådan utrustning som artisterna av författarens sång spelade in sina konserter. Denna teknik var hållbar, därför, på grundval av dessa enheter, skapades en annan serie kassettinspelare senare, inklusive så välkända modeller som "Ritm-202" och "Karpaty-202 ".

Numera är "Vesna" bandspelare efterfrågade bland samlare av sällsynta radioprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner hos bandspelare

Vesna -bandspelaren fungerar på sin egen högtalare och kan, beroende på modell, vara mono- eller stereo. De återgivna ljuden varierar upp till 10 000 Hz, och den nominella effekten vid utgången från de inbyggda förstärkarna för högtalarna är 0,8 W, för de externa högtalarna - 2x3 W.

På kvällen före de olympiska spelen 1980, som hölls i Moskva, tillkom "olympiska" attributet till namnet på de producerade Vesna -modellerna, vilket höjde kassettspelarens pris många gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bandinspelarens design var ganska attraktiv för tiden . Fram till 1978 klistrades plasthöljet över på baksidan och på sidorna med en dekorativ film med en träliknande struktur, och sedan 1978 började det tillverkas i vanlig plast med tillägg av element av aluminiumdekor.

Bild
Bild

Toppmodeller

Vesnas bandspelare gavs ut igen flera gånger. Följande modeller är mest populära bland användare.

Vår

Den allra första rulle-till-rulle-bandspelaren i Vesna-serien. Två spår, bandrotationshastighet - 9, 53 cm / s, för ljudåtergivning, standardspolar nr 10 (storlek ca 100 mm) installeras. Var och en rymmer 100 m band med en tjocklek på cirka 55 mikron - detta gjorde det möjligt att lyssna på upp till 18 minuters musikinspelning på varje spår utan att stanna.

Reproducerbara frekvenser i intervallet från 100 till 6000 Hz, uteffekt - 1 W . Enheten drivs av 10 batterier med en standardstorlek 373, deras laddning var tillräcklig för 6-8 timmars kontinuerlig drift. Stödde enheten för att fungera från en extern källa med en spänning på 12 W. Den elektroniska modulen omfattade 11 germaniumtransistorer och 5 halvledardioder.

Bandspelaren hade en stämplad kaross av stålplåt. Produktens mått - 340x250x130 mm, vikt - 5,5 kg. När den började säljas kompletterades den med en mikrofon, ett externt batteri och en väska av konstläder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spring-2

Denna modell lanserades 1965. Visuellt skilde det sig bara i inskriptionen, men kvaliteten på reproduktionen av den andra "våren" var mycket högre. Så utökades rapporteringsområdet till 10 000 Hz, och banddrivningsmotorn ersattes med en mycket kraftfullare. Modellen tillverkades fram till 1967, det finns till och med produkter som släpptes för 50 -årsjubileet för den stora socialistiska revolutionen i oktober i jubileumsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kom i detaljhandeln med ett pris på 190 rubel. För jämförelse såldes rörmodeller under dessa år för 100-110 rubel . Det är denna "vår" som kan ses i filmen "The Caucasian Captive", som tittaren har älskat, (utrustningen är installerad i "dansskolan" av Trus och erfarna), liksom i filmen "Old bekantskap ", där huvudpersonen Nikadilov använder sådan utrustning under en operation som kallas" Bush ".

Bild
Bild

OS-202 våren

"Spring-202" presenterades 1977, det hänvisades inte längre till den tredje, utan till den andra klassen av ljudåtergivning. Utrustningens akustiska parametrar förblev desamma, men själva bandspelarens utrustning blev mycket rikare . - extra brusreduceringsalternativ, separata tonkontroller för låga och höga frekvenser, samt en omkopplingsbar justeringsfunktion för inspelningskvalitet och bandräknare. Ett par hybridmikrokretsar i kategorin K237 användes i arbetskretsen.

Bild
Bild

1983 behärskades produktionen av "Spring-200-1" -modellen, liksom den förbättrade våren "205-1 "vars särdrag är utgångsförstärkaren baserad på den integrerade kretsen och liftningen. Vid den tiden producerades liknande bandspelare på Carpathian Radio Instrument Plant (de fick namnet "Karpaty-202" och "Karpaty 202-1"), liksom i Perm (de är bättre kända som "Ritm-202" och "Ritm-202-1"). Den totala upplagan av denna serie "Vesna" var 2 miljoner enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spring-212

Stereobandinspelare av den andra kategorin av komplexitet med inbyggd högtalare. Den producerades från 1985 till 1990 i flera modifikationer . Enligt individuella tekniska egenskaper, till exempel ett block för att installera en inställningsskala för utrustning, kan det antas att den här modellen ursprungligen troligtvis var tänkt som en vanlig radiobandspelare, men av en eller annan anledning sattes inte radiosändaren in Gillar det. Även om hantverkare ganska framgångsrikt installerade ett kort med en FM -tuner och en stereodekoder i denna enhet.

Bild
Bild

På 80-talet drogs den sovjetiska köparen alltid till allt främmande och nytt; under de åren var tvåkassettbandspelare den ultimata drömmen för vårt folk . De var dyra, men ändå sålde de ut väldigt snabbt. Av någon anledning strävade inte Sovjetunionens radioelektroniska industri med att etablera produktionen av sådana produkter under lång tid, men med beaktande av marknadens behov beslutades 1989 att producera en serie "Vår -225-stereo "bandspelare.

Det var den första inhemska tvåkassettbandspelaren.

Bild
Bild

När det gäller deras tekniska egenskaper var de betydligt sämre än sina västerländska motsvarigheter, men den vanliga sovjetiska personen var nöjd med allt, så modellen förblev populär i många år.

Spring-305

"Spring-305" kallades den första folkkassettspelaren, där tillverkarna övergav en alltför komplex motor och ersatte den med en kollektormotor. Denna modell var mycket efterfrågad, men trots förbättringarna förblev kvaliteten på ljudåtergivning inte särskilt hög . Faktum är att bristen på praktisk erfarenhet av tillverkning av borstlösa AC -motorer och den reducerade byggkvaliteten hos 305 -modellen kompenserade för motorns ovillkorliga fördelar.

Bild
Bild

Spring-306

"Vesna-306" bandspelaren kännetecknades av en något längre batteritid jämfört med "Spring-305", dessutom utmärkte modellen sig genom lägre strömförbrukning och högre ljudkvalitet. Varvtalets stabilitet var högre, så trovärdigheten var också mer exakt.

Bild
Bild

Men trots alla uppenbara fördelar med 306, erkändes Spring-305 som en populär favorit.

Visuellt såg båda enheterna ganska attraktiva ut, trots att ingenjörerna under dessa år inte alltid kunde ge ljudåtergivande utrustning ett snyggt utseende. Denna bandspelare fick en ganska tunn kropp och låg vikt - cirka 2,25 kg.

Sådana enheter kombinerade den tidens mest framgångsrika tekniska lösningar . Så inuti finns ett ungersktillverkat trepoligt BRG-huvud, men det viktigaste är närvaron av en elektroniskt styrd kontaktlös motor, som under de åren ansågs vara en ganska progressiv teknik. Tack vare denna typ av kontroll fick bandspelaren möjlighet att ändra bandrörelsens hastigheter, denna metod ansågs hållbar och gav hastighetsstabilitet tack vare den inbyggda hastighetssensorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, " Spring-305" och "Spring-306" hade några fler trevliga alternativ . För det första är det möjligheten att fixera kassetten med en fjädermekanism och speciella styrningar. Kassetter utrustade med ett liknande system utmärktes av mycket högre akustiska parametrar.

För det andra, trots de blygsamma måtten, hade bandspelarna en inbyggd strömförsörjningsenhet-för jämförelse, i samma populära under dessa år "Electronics-302" -kassett var strömförsörjningsenheten bärbar.

För det tredje försåg banddrivningsmekanismen för ett par svänghjul - tack vare detta var det möjligt att jämna ut bandets vibrationer under ljudåtergivning vid transport eller i rörelse.

Vår-204

Detta är den enda radiobandspelaren som producerades under varumärket Vesna 1980. Det anses vara ett samlarobjekt nuförtiden. Den fungerar i flera intervall och har dimensioner på 360x270x100 mm. Under de åren såldes den till ett pris av 350 rubel.

Bild
Bild

Tyvärr har få bandspelare i dessa serier överlevt till vår tid i ett fungerande skick, så det är mycket problematiskt att hitta dem till försäljning.

Rekommenderad: