Bandinspelare "Dnepr": En översikt över Modellerna "Dnepr-11" Och "Dnepr-14", "Dnepr-10" Och "Dnepr-5", "Dnepr-12" Och &

Innehållsförteckning:

Video: Bandinspelare "Dnepr": En översikt över Modellerna "Dnepr-11" Och "Dnepr-14", "Dnepr-10" Och "Dnepr-5", "Dnepr-12" Och &

Video: Bandinspelare
Video: Biarritz: Russian Custom in Europe | for Discovery Channel Russia 2024, April
Bandinspelare "Dnepr": En översikt över Modellerna "Dnepr-11" Och "Dnepr-14", "Dnepr-10" Och "Dnepr-5", "Dnepr-12" Och &
Bandinspelare "Dnepr": En översikt över Modellerna "Dnepr-11" Och "Dnepr-14", "Dnepr-10" Och "Dnepr-5", "Dnepr-12" Och &
Anonim

Vi lever i en modern värld. Idag, för att lyssna på musik, behöver du inte längre sätta in en skiva i en hårddisk eller en kassett i en bandspelare, du behöver bara ansluta till Internet - och dina favoritlåtar finns med dig när som helst dagen.

Men tidigare, för ungefär 15 år sedan, för att kunna njuta av sin favoritmelodi, använde folk rullband-inspelare, som var ganska massiva, och det fanns naturligtvis inget sätt att ta med sig en sådan enhet. I denna artikel kommer vi att dyka in i historien för 70 år sedan och prata om Dnepr-rulle-till-rulle-bandspelaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

Rulle-till-rulle-bandspelaren i Sovjetunionen blev populär efter andra världskrigets slut.

Det var 1946 som deras massproduktion började på inhemska radiofabriker och andra industriföretag.

I början av 1949 utvecklade, designade och skapade Kiev Musical Plant en sådan apparat, som kallades en rulle-till-rulle-bandspelare "Dnipro" (Dnipro) . Utformningen av enheten utfördes av ingenjörerna V. M. Korneichuk och V. E. Varfel. Bandinspelaren gick till historien som den första inhemska rulle-till-rulle-bandspelaren, med hjälp av vilken det blev möjligt att inte bara spela in, utan också att återge ljud både i professionella och amatörformer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Enheten var verkligen speciell för den tiden, och inte bara för att Dnepr-rulle-till-rulle-bandspelaren var så unik.

Saken är att med hänsyn till sina föregångares erfarenhet kunde anläggningarna i anläggningen förverkliga alla sina idéer, förbättra enheten och göra dess tekniska egenskaper tillräckligt höga.

Enhetens layout var unik.

Rullebandspelaren "Dnepr" hade följande funktioner och tekniska parametrar:

  • ett ferromagnetiskt band användes för att spela in ljud;
  • du kan återge ljud med vilken källa som helst;
  • mekanismens bälte rörde sig med en hastighet av 18 cm / sek och 46,5 cm / sek;
  • återspolning av tejpen utfördes endast på en rulle, höger;
  • inspelning av uppspelningstid - från 20 till 40 minuter;
  • enhetens effekt - 3 W;
  • typ av mat - elnät;
  • strömförbrukning - högst 140 W;
  • parametrar - 51x39x24, 5 cm;
  • vikt - 29 kg.
Bild
Bild

Förresten, den här enheten ansågs vid den tiden ganska kompakt och lätt. Om så önskas kan den fällas ihop i en speciell resväska eller väska och transporteras . Det var alla ovanstående parametrar som bidrog till det faktum att band-inspelaren "Dnepr" var föredragen av konsumenten och stod i nästan alla hem.

Modellöversikt

Framgången efter skapandet av den första rulle-till-rulle-bandspelaren var så stor att efter ett tag skapades andra, inte mindre framgångsrika, modeller av denna enhet. Vi skulle vilja bekanta dig med ganska populära modeller med serienummer.

Dnipro-2 . Denna enhet anses vara den allra första sovjetiska radiobandspelaren, massproducerad. När du skapade den togs den första rulle-till-rulle-bandinspelaren "Dnepr" och en radiomottagare som grund. Enheten användes som mottagare av lokala stationer med en viss frekvens av intervallet.

Bild
Bild

Dnipro-5 . Modellen skapades av ingenjörer från Kiev Musical Plant 1955. Bandinspelaren spelade in och reproducerade ljud. Den stora fördelen med denna modell var att inspelningen på den här enheten kan spelas många gånger, men den gamla musiken, som är trött, kan raderas. Inspelning och uppspelningstid för ljud var 19,05 cm / sek, kontinuerlig - 44 minuter, mått - 51, 8x31, 5x33 cm, vikt - 28 kilo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dnipro-10 . Denna modell dök upp 1958. Detta är det första i Dnipro som spelar in ett fonogram på två spår. Enheten kännetecknades av följande parametrar:

  • filmhastighet - 19,05 cm / sek;
  • spolens längd - 350 meter;
  • kontinuerlig inspelningstid - 30 minuter.

Den största skillnaden mellan enheten och dess föregångare var närvaron av funktionen "Snabbspolning framåt". Enhetens mått är 51x35x32 cm, vikt - 28 kilo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dnipro-11 . Modellen skapades 1960. Det fanns två hastigheter - 19,05 cm / sek och 9,53 cm / sek, en synkron motor och fingerlampor. Du kan styra enheten med knapparna längst ner. Bandinspelarens utseende förändrades helt, det var en bordsskiva i ett polerat träfodral. Mått - 55x35x33 cm, vikt - 24 kilo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dnipro-12 . Denna originalmodell dök upp 1966 och kännetecknades av närvaron av en tremotorig banddrivningsmekanism. Enheten var av två typer - stationär och bärbar. Enheten fungerade med 7 fingerlampor. Hade följande parametrar:

  • remhastighet - 9, 53 cm / sek och 4, 76 cm / sek;
  • bandlängd - 250 meter;
  • effekt på skrivbordsmodellen - 3 W, bärbar - 1 W;
  • storlek - 62x34x28 cm;
  • vikt - 22 kg.

Jämfört med sina föregångare är denna bandspelare mer avancerad, mer kompakt och lättare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dnipro-14 . Födelseår - 1969. Enheten kännetecknades av närvaron av:

  • en skala på vilken du kunde se mängden av det reproducerade bandet;
  • en knapp som du kan lägga till ljud med.

Även bandspelaren var utrustad med en fjärrstart, en signalomkopplare och en knapp, när du trycker på den kan du stoppa uppspelningen av ljud. Det kan till och med kallas ett slags högtalarsystem eftersom det hade tre högtalare. Bandets hastighet är 9, 53 cm / sek och 4, 76 cm / sek, bandets längd är 250 meter, inspelningstiden för inspelningen är från 2 timmar 44 minuter till 2 timmar 88 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dnipro-14a . Denna modell, liksom den föregående, dök upp 1969. Dess parametrar:

  • tvåspårigt band för inspelning;
  • filmhastighet - 9, 53 cm / s och 4, 76 cm / s;
  • filmlängd - 375 meter;
  • inspelning av uppspelningstid - från 44 till 88 minuter.

Typen av strömförsörjning är ett elnät, vars spänning är från 127 till 220 V. Enhetens dimensioner är 62x32x30, 5 cm, och vikten är 25 kg.

Idag kallas alla ovanstående modeller av rulle-till-rulle-bandspelaren "Dnepr" med rätta för rariteter. Denna enhet har sin egen fantastiska och intressanta historia. Du kan köpa en sådan enhet om så önskas. Men det bästa sättet att göra detta är i specialaffärer eller på legitima auktioner.

Rekommenderad: