Byte Av Värmeelement I Tvättmaskinen: Hur Byts, Tas Bort Och Dras Ut? Reparationsregler. Vad Rekommenderar Experterna?

Innehållsförteckning:

Byte Av Värmeelement I Tvättmaskinen: Hur Byts, Tas Bort Och Dras Ut? Reparationsregler. Vad Rekommenderar Experterna?
Byte Av Värmeelement I Tvättmaskinen: Hur Byts, Tas Bort Och Dras Ut? Reparationsregler. Vad Rekommenderar Experterna?
Anonim

Numera finns tvättmaskiner inte bara i varje stadshus, de är bra hushållshjälpare i byar och byar. Men varhelst en sådan enhet finns, går den ibland sönder. Den vanligaste av dem är värmeelementets fel. Låt oss överväga hur man utför en sådan reparation och ta reda på vad proffsen rekommenderar.

Bild
Bild

Fel på symtom

Varje uppdelning kan identifieras med några tecken. Genom att veta vilka "symptom" ett visst fel kan ha kan du omisskännligt förstå vilken reservdel som är orsaken. Baserat på många års erfarenhet av reparation av olika tvättmaskiner identifierar experter tre huvudfaktorer som indikerar en nedbrytning av värmeelementet.

  • Vattenuppvärmningsprocessen startar inte, men tvättprogrammet avbryts inte . Vissa typer av tvättmaskiner har ett program som utför tvätt i kallt vatten, så innan du ringer befälhavaren eller börjar demontera maskinen, kontrollera vilket tvättläge och temperatur som är inställda. Om du fortfarande inte gjorde ett misstag med installationen av programmet och vattnet fortfarande inte värms upp, kan vi dra slutsatsen att värmeelementet inte fungerar. Några av de gamla modellerna av tvättenheter, när värmeelementet misslyckas, börjar snurra trumman oändligt i väntan på nödvändig uppvärmning av vattnet. Moderna maskiner kan ge ett fel i driften av värmeelementet redan innan tvättprocessen startar.
  • Andra symptom på fel - detta är en utlösning av en strömbrytare i strömförsörjningsnätet. Oftast händer detta någon gång efter att tvättmaskinen slagits på i det ögonblick då vattenuppvärmningen ska starta enligt programmet. Orsaken till detta "beteende" hos strömbrytaren orsakas av stängningen av den elektriska kretsen på spiralen på värmedelen.
  • I det tredje fallet utlöses en jordfelsbrytare, genom vilken enheten är ansluten till elnätet … Om detta händer i det ögonblick som värmeelementet slås på, betyder det att värmeelementet har ett strömläckage till höljet. Detta beror på skadad isolering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De angivna skyltarna kan inte kallas helt korrekta, de anses fortfarande vara indirekta, men 100% bekräftelse kan endast erhållas efter demontering av enheten och ringning av värmeelementet med en multimeter.

Hur hittar man en uppdelning?

Efter att ha identifierat indirekta tecken är det nödvändigt att hitta en uppdelning. För att inspektera och göra mätningar är det nödvändigt att delvis demontera tvättmaskinen och få fri tillgång till den elektriska delen av värmaren.

Bild
Bild

I alla fall är frånvaron av vattenuppvärmning ett tecken på att värmeelementet gått sönder - kontakter på det kan oxideras och en av ledningarna kan helt enkelt falla av. I det här fallet är det inte nödvändigt att byta värmeelement, men det räcker bara med att rengöra kontakterna och fästa den trasiga tråden ordentligt.

Om en översiktlig inspektion inte avslöjade uppenbara defekter på värmeenhetens elektriska del, är det nödvändigt att ringa den med en speciell enhet .- en multimeter. För att mätningarna ska vara korrekta är det värt att beräkna motståndet hos ett specifikt värmeelement. För att göra detta måste vi veta exakt vilken makt den har. Det står vanligtvis i den och i bruksanvisningen. Ytterligare beräkning är enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss säga att effekten på ditt värmeelement är 2000 watt. För att ta reda på arbetsmotståndet måste du kvadrera spänningen på 220V (multiplicera 220 med 220) . Som ett resultat av multiplikationen får du numret 48400, nu måste du dela det med effekten av ett specifikt värmeelement - 2000 W. Det resulterande talet är 24,2 ohm. Detta kommer att vara motståndet hos en fungerande värmare. Sådana enkla matematiska beräkningar kan utföras på en miniräknare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu är det dags att ringa värmeelementet. Först måste du koppla bort alla ledningar från den. Nästa steg är att växla multimetern till ett läge som mäter motstånd och välja det optimala intervallet på 200 ohm . Nu kommer vi att mäta den parameter vi behöver genom att applicera enhetens sonder på anslutningarna till värmeelementet. Arbetsvärmeelementet visar en siffra nära det beräknade värdet. Om enheten visade noll under mätningen, berättar detta om närvaron av en kortslutning på den uppmätta enheten, och detta element måste bytas ut. När multimetern visade 1 under mätningen kan man dra slutsatsen att den uppmätta komponenten har en öppen krets och också måste bytas ut.

Bild
Bild

Hur tar man bort?

Reparationsarbete med alla hushållsapparater börjar med att dra ut kontakten ur vägguttaget. Sedan kan du gå direkt till avlägsnandet av själva värmeelementet . Det är värt att överväga att det finns sådana typer av tvättmaskiner där värmeelementet är placerat på baksidan av tanken, och det finns också de där värmaren är placerad framför (i förhållande till tanken). Låt oss överväga demonteringsalternativ för varje typ av installation.

Om är framför

För att ta bort värmaren från en maskin med denna design, du måste göra följande:

  • först måste du ta bort frontpanelen;
  • demontera bunkern för tvättpulver;
  • ta bort tätningskragen, för detta måste du sträcka fixeringsklämman och fylla tätningen inåt;
  • nu tar vi bort frontpanelen;
  • koppla bort terminalerna på dörrlåset;
  • när allt onödigt är borttaget kan du börja demontera själva värmeelementet, för vilket du måste koppla bort alla ledningar;
  • skruva loss fästmuttern och tryck in fästbulten inåt;
  • innan du drar ut delen måste du svänga den lite.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha lyckats demontera det gamla defekta värmeelementet är det nödvändigt att rengöra sitt säte från skala och smuts. Först då är det tillåtet att säkert installera ett nytt värmeelement. Dess fixering sker i omvänd ordning.

Om bakom

Tänk på sekvensen för att ta bort värmeelementet från tvättmaskinen, där denna del är installerad på baksidan av tanken. För detta behöver vi:

  • koppla bort enheten från all kommunikation;
  • skruva loss skruvarna på bakpanelen och ta bort den;
  • nu fick vi full tillgång till värmeelementet och dess ledningar, de måste vara avstängda;
  • skruva loss fästbulten och tryck in den;
  • Värmeelementet dras ut hårt, så du måste bända av det med en platt skruvmejsel;
  • rengör sitt säte noggrant efter att vi har tagit bort det element vi behöver;
  • vi installerar det nya värmeelementet på sin plats, och så att gummitätningen passar lätt kan den smörjas lite med tvål eller diskmedel;
  • vi kopplar tillbaka alla ledningar och vi monterar enheten i omvänd ordning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter och installerar jag?

Innan du börjar reparera tvättmaskinen måste du tömma vattnet från det och koppla bort det från elnätet. Ytterligare för att påbörja reparationsarbete måste du förbereda en uppsättning skiftnycklar, platta och Phillips -skruvmejslar, tänger eller tänger.

Innan demontering påbörjas är det nödvändigt att förstå på vilken sida värmeelementet är placerat i tvättmaskinens struktur. Det beror på enhetens funktioner i en viss modell av hushållsapparater. När alla onödiga tillbehör har tagits bort kommer befälhavaren endast att se värmeelementets baksida, på vilken elkablarna och fästmuttern kommer att fästas. För att demontera värmaren är det nödvändigt att koppla bort alla ledningar och skruva loss muttern. Därefter måste du skaffa den gamla värmaren. För detta behöver du:

  • skjut fästbulten in i tankens inre hålighet med en skruvmejsel,
  • bänd sedan värmeelementet med en skruvmejsel och ta bort det med svängande rörelser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att ersätta den defekta delen med en ny. Detta gör att du kan glömma problemen med värmeelementet under lång tid, i motsats till dess reparation.

Under installationen av en ny del är det nödvändigt att få en tät passning på plats utan snedvridningar och knäckar av gummitätningen. Om detta inte görs kommer vatten att läcka från under tandköttet - det här är inte bra.

Efter installationen, säker fixering av det nya värmeelementet och dess anslutning, skynda inte på att slutligen montera tvättmaskinen ., men kolla om den nya värmaren fungerar. För att göra detta, börja tvätta vid en temperatur på 60 grader och efter 15-20 minuter. vidrör dörrglaset. Om det är varmt betyder det att värmeelementet fungerar som det ska och att problemet har eliminerats. Nu kan du äntligen montera bilen och sätta den på plats.

Bild
Bild

Algoritmen för att byta ut värmeelementet är densamma för nästan alla moderna märken av tvättmaskiner och har mindre avvikelser. Skillnaden kan bara vara i svårigheten att komma åt . Detta förfarande är enkelt och kräver inga speciella färdigheter, så det kan göras oberoende utan att ringa specialister.

Tips från mästarna

Innan du startar oberoende arbete med att byta ut tvättmaskinens värmeelement det är lämpligt att överväga några användbara tips.

  • Tyvärr är de flesta flerbostadshus gamla och många privata hus är inte jordade. Detta ökar avsevärt sannolikheten för att få en elektrisk stöt om isoleringen av värmeelementet skadas. Om ett så allvarligt problem upptäcks är det nödvändigt att koppla bort enheten från det elektriska nätverket, ringa sedan en mästare eller utföra reparationer själv.
  • Efter installation av värmeelementet är det lämpligt att kontrollera tätningsgummiets täthet. För att göra detta, häll varmt vatten i tanken över värmeelementnivån. Om det läcker vatten från tandköttet måste du dra åt muttern något. Om detta enkla förfarande inte hade någon effekt är det nödvändigt att installera värmeelementet igen. Kanske, någonstans på det elastiska bandet finns det en hall.
  • I tankens inre hålrum är värmeelementet fixerat med en metallfäste. Om värmeelementet inte träffar det, kommer det att stå ojämnt och börja röra trumman under tvätten. Som ett resultat kommer värmaren snabbt att misslyckas.
  • För att avgöra på vilken sida värmaren är placerad i skrivmaskinen kan du använda en ficklampa och belysa trummans insida. Denna metod används ofta av hantverkare vid reparation av bilar. Endast för denna bestämningsmetod är det nödvändigt att ha god syn.
  • För att inte bli förvirrad i ledningarna och inte gissa vid montering vilken tråd som kommer varifrån, är det lämpligt att markera dem med en markör eller ta ett foto. Denna metod kommer att spara mycket återmonteringstid.
  • Koppla försiktigt bort ledningarna vid demontering av sådana hushållsapparater. Du bör inte göra för skarpa rörelser och dra ut de nödvändiga delarna med iver. Detta kan orsaka allvarliga skador på enheten.
  • Att byta värmeelement är inte den svåraste uppgiften, men du bör inte ta till det om du absolut ingenting vet om tvättmaskinens enhet eller är rädd för att göra allvarliga misstag. I en sådan situation är det bättre att ringa professionella hantverkare eller besöka en tjänst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om din utrustning fortfarande omfattas av garantin kan du inte reparera den själv. Detta kan upphöra med garantin för din enhet, så experimentera inte.

En illustrativ algoritm för utbyte av värmeelementet ges nedan.

Rekommenderad: