Tvättmaskinfel: Orsaker Till Haverier. Vad Ska Jag Göra Om Maskinen Går Sönder Och Inte Tvättar Bra? Reparera

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskinfel: Orsaker Till Haverier. Vad Ska Jag Göra Om Maskinen Går Sönder Och Inte Tvättar Bra? Reparera

Video: Tvättmaskinfel: Orsaker Till Haverier. Vad Ska Jag Göra Om Maskinen Går Sönder Och Inte Tvättar Bra? Reparera
Video: Whirlpool AWE6100 Tvättmaskin 2024, April
Tvättmaskinfel: Orsaker Till Haverier. Vad Ska Jag Göra Om Maskinen Går Sönder Och Inte Tvättar Bra? Reparera
Tvättmaskinfel: Orsaker Till Haverier. Vad Ska Jag Göra Om Maskinen Går Sönder Och Inte Tvättar Bra? Reparera
Anonim

En tvättmaskin är en viktig hushållsapparat. Hur mycket det gör livet lättare för värdinnan blir uppenbart först efter att hon bryts ner och du måste tvätta berg av linne med dina händer. Låt oss bo mer i detalj om orsakerna till enhetsavbrott och hur man diagnostiserar fel.

Diagnostik

De flesta moderna tvättmaskiner innehåller ett inbyggt självdiagnosesystem, som, om ett fel uppstår, omedelbart gör sig kännbara genom att stoppa arbetet och visa ett felkodmeddelande. Tyvärr, det är omöjligt att veta alla numeriskt-alfabetiska indikatorer på det fel som används, eftersom kodningen skiljer sig från tillverkare.

Som regel anges huvudlistan med störningar i användarmanualen, och i händelse av problem kan varje ägare enkelt avgöra vilka av enhetens element som misslyckades.

Bild
Bild

Maskiner med delvis mekanisk styrning föreskriver inte sådan kodning, därför kan du bestämma källan till problemen i dem genom att följa enkla tips.

  • Om strukturen är påslagen, men inget tvättläge startas , då kan orsaken till ett sådant obehagligt fenomen vara ett fel i uttaget, ett brott i nätsladden, ett avbrott i strömbrytaren, ett fel på luckans lock, en löst stängd dörr.
  • Om du inte hör typiska motorljud efter start , då ligger orsaken i frånvaron av en signal från styrenheten. Detta händer vanligtvis när motorborstarna går sönder eller slits ut, eller en lindning går sönder. Dessutom uppstår ett liknande problem med ett internt motorfel.
  • Om motorn brummar, men trumman inte snurrar, fastnar den . Det är möjligt att trycklagren är trasiga.
  • Brist på omvänd indikerar ett fel på kontrollmodulen.
  • Om vätska kommer in i trumman mycket långsamt kan grovfiltret vara igensatt. I avsaknad av vatten som kommer in i trumman måste du titta på ventilen: troligen är den trasig. Om vatten tvärtom hälls i en för hög volym, indikerar detta en nedbrytning av nivågivaren. När vätska rinner ut, i de allra flesta fall, uppstår en nedbrytning av dräneringsslangarna eller manschetterna.
  • Med starka vibrationer under tvätten går fjädrarna eller stötdämparen ofta sönder . Mindre vanligt leder ett fel på stödlagret till ett sådant fel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte själv kan fastställa orsaken till maskinens haveri är det bättre att använda tjänster från professionella hantverkare. De har kunskap om egenskaperna hos maskiner från alla tillverkare och har också den utrustning som är nödvändig för diagnostik.

Större störningar och deras orsaker

Tvättmaskinfel är vanligt förekommande, eftersom denna teknik vanligtvis används i intensivt läge och, liksom alla andra mekaniska apparater, har sina svaga punkter. Orsakerna till haverier är vanligtvis fel i användningen av teknik, slitage på huvuddelarna och enheterna, felaktiga tillverkningsbeslut eller fabriksfel.

Låt oss bo mer i detalj om de vanliga funktionsstörningarna hos moderna tvättanordningar

Bild
Bild

Tänds inte

Om maskinen inte slås på kommer detta att manifestera sig på olika sätt: enheten kanske inte reagerar alls på användarkommandon, eller så kan den tända ljussensorer, men startar inte tvättläget.

Den vanligaste orsaken till problemet är strömavbrott . Omedelbart måste du se till att uttaget fungerar. Det är inte svårt att göra detta: du behöver bara ansluta en känd fungerande enhet till den. Därefter måste du noggrant inspektera kontakten: det är möjligt att det finns ett avbrott i anslutningsområdet med sladden eller det finns andra skador. Det händer också att kontakten helt enkelt inte är tätt ansluten till kontakten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har utfört alla dessa manipulationer, men inte har hittat källan till felet, kan du gå vidare till ytterligare diagnostik. Ibland visar det sig att tvättmaskinen är i perfekt skick, men mekanismen för att slå på den var felaktig. De flesta moderna produkter har barnskyddsfunktion , som syftar till att förhindra oavsiktlig aktivering av teknik. Om detta program är aktiverat svarar resten av knapparna helt enkelt inte på användarkommandon. För att inaktivera skyddet måste du oftast slå en kombination av flera knappar, sedan tänds lägesindikatorn på displayen.

Många enheter slås inte på om om luckans lås inte är låst . Som regel blinkar indikatorerna, men tvätten startar inte. Orsakerna kan vara underkläder som fastnar under låset eller ett tekniskt fel - deformation av bultkroken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om tvättmaskinen inte startar utan någon uppenbar anledning är styrenheten troligen ur funktion. Sedan måste du bedöma tillståndet för det elektroniska kortet, kontrollera om mikrokretsen är översvämmad med vatten, se till att nätverkskondensatorn fungerar korrekt.

Trumman snurrar inte

Om tvättenhetens trumma inte roterar, har den troligtvis fastnat. Det är väldigt enkelt att kontrollera det, du behöver bara flytta det från insidan med händerna. Om det verkligen fastnar kommer det att stå eller vackla något, men inte rotera . Ta i så fall bort fodralet och använd en ficklampa för att leta efter objektet som fastnat. I många maskiner faller ben från damunderkläder, små knappar och mynt in i detta utrymme. Trumman kan också fastna från ett slitet lager. Det är fullt möjligt att fastställa en sådan uppdelning visuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om programmet körs går motorn, men trumman rör sig inte, så troligtvis växelbältet föll av . Vissa produkter låter dig dra åt det, men om ett sådant alternativ inte tillhandahålls måste bältet bytas ut mot ett nytt. Tänk på att när du köper den här delen måste du definitivt välja en modell som är helt identisk med den första när det gäller geometriska parametrar.

I direktdriven teknik är trumman direkt ansluten till motorn . Den överförande länken i detta fall är frånvarande, och detta ökar konstruktionens tillförlitlighet kraftigt. Men om ett problem uppstår med en sådan enhet, kommer alla läckor från tanken omedelbart in i motorn och leder till kortslutning.

I det här fallet måste reparationer utföras på en specialiserad verkstad och för mycket pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om trumman inte roterar i en modern bil och det inte hörs något från en motor som körs, behöver du byte av motorns kolborstar: för detta måste motorn demonteras helt, borstarna som har tjänat deras liv ska dras ut och nya ska läggas på dem.

Var särskilt uppmärksam rengöring av kollektorlameller , eftersom de ger bra kontakt. Ofta är orsaken till felet en kabelbrott eller nypning, lite mindre ofta är det ett gap mellan styrenheten och själva motorn. Samtidigt når kommandot för att börja arbeta helt enkelt inte trumman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattnet värms inte upp

Knappt någon kommer att argumentera med påståendet att maskinen inte tvättar bra i kallt vatten. Därför, om maskinen är igång, roterar trumman, tvättar och sköljer, men vattnet inte värms upp, bör detta vara en anledning till en omedelbar diagnos. I nästan 100% av fallen uppstår ett liknande problem på grund av en nedbrytning av värmeelementet. Det kan finnas flera orsaker till detta:

  • utseendet på skalan på värmeelementkroppen på grund av för hårt vatten (å ena sidan minskar detta betydligt värmeledningsförmågan, å andra sidan orsakar det förstörelse av metallelement);
  • fysiskt slitage på delen: vanligtvis föreskriver användarhandboken utrustningens maximala livslängd, med hänsyn till naturlig avskrivning;
  • frekventa spänningsfall i nätverket.
Bild
Bild

För att komma till värmeelementet måste du ta bort enhetens baklucka, koppla bort alla kablar och sensorer och sedan ta bort värmaren. Ibland kan du visuellt fastställa att varan redan är felaktig. Om det inte finns några yttre tecken på skada är det bättre att diagnostisera med en speciell testare.

Om värmeelementet kan användas och vattnet fortfarande inte värms upp, kan du överväga andra alternativ för felet:

  • nedbrytning av temperaturgivaren (vanligtvis finns den i slutet av värmaren);
  • fel på kontrollmodulen, brist på anslutning till den på grund av en trasig ledning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dörren öppnas inte

Ibland uppstår en situation när maskinen har tvättat och centrifugerat klart, men dörren har inte låsts upp. Endast en mästare kan hjälpa till här, men det tar lång tid att vänta på honom, så värdinnorna tvingas ständigt köra tvätten i en cirkel så att tvätten inte bleknar.

Ett sådant fel kan hända av två skäl:

  • maskinen tömmer inte vattnet helt eller så trycker tryckvakten på att vätskan fortfarande finns i trumman och inte öppnar dörren;
  • det finns en uppdelning av UBL.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spinn fungerar inte

Om maskinen har slutat tömma avloppsvattnet ligger orsaken till störningen med stor sannolikhet dräneringssystemfel eller dess individuella element: en slang, en ventil, samt ett filter eller en pump.

Först måste du tömma allt vatten från maskinen, stänga av det i en kvart och försök att starta en andra tvätt. Detta brukar räcka. Om åtgärden inte visade sig vara effektiv kan du använda gravitationskraften och installera enheten högre och slangen tvärtom lägre. Sedan rinner vattnet ut av sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att ett sådant fel uppstår måste du tvätta utloppsfiltret regelbundet . Under drift hamras små föremål, ludd och damm i den. Med tiden bildas en slemmig lera på väggarna, vilket leder till att utloppet smalnar, vilket kraftigt komplicerar dräneringen. Om dräneringsfiltret inte fungerar måste det försiktigt dras ut, sköljas under en stark ström av vatten och placeras i en citronsyralösning i 10-15 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om enheten inte börjar snurra kan orsakerna vara mer vanliga: till exempel läggs för många saker i den eller de är för stora. När tvätten är ojämnt fördelad i trumman börjar maskinen vibrera vid centrifugering. Detta gör att säkerhetsmekanismen slås på, så tvätten stannar. För att åtgärda detta problem måste du omfördela tvätten eller ta bort hälften av trummans innehåll.

Obalans kan också orsakas av skador på spindeln eller lagret. Dessutom är centrifugering ofta frånvarande om trumman inte roterar vid enheten. Vi har beskrivit ovan hur man bestämmer orsaken till detta fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stark vibration och buller

Källan till ökat buller kan vara vibrationer, vilket märks med blotta ögat. Det händer så att bilen verkar studsa runt badrummet. Se i så fall till att alla transportskruvar är borttagna.

När du placerar maskinen måste den ställas strikt i nivå, medan det rekommenderas att använda silikonunderlägg under benen . Men de allmänt annonserade antivibrationsmattorna, vilket framgår av ägarnas recensioner, blir ett absolut ineffektivt köp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dålig lukt

När en obehaglig rutten lukt kommer från bilen måste den rengöras, och det är bättre att utföra en allmän rengöring. Till att börja med bör du köra en torr tvätt med citronsyra eller en speciell anti-skalkomposition , och spola sedan avloppssystemet noggrant med antiseptiska medel. Man måste komma ihåg att även med god omsorg kan maskinen (om den sällan fungerar i högtemperaturlägen) bli siltad med tiden, särskilt platsen under tätningsgummit lider.

Orsaken till den obehagliga lukten kan också vara en felaktig fastsättning av avloppsslangen . Om den ligger under trummans nivå (30-40 cm från golvet) kommer lukten från avloppet att komma in i enheten. Om detta är problemet behöver du bara fixa slangen högre. Efter bearbetning måste själva maskinen torkas och ventileras. Detta är vanligtvis tillräckligt för att lukten ska försvinna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Förutom ovanstående problem stöter modern teknik oftast på att ett dörrlås går sönder. I det här fallet stängs maskinen av och dörren öppnas inte. Du kan åtgärda detta problem med en fiskelina . För att göra detta, sätt in den i botten av luckan och försök att lyfta upp den för att dra upp kroken på låset. Om dessa åtgärder inte hjälper, måste du ta bort låset manuellt. Det är nödvändigt att ta bort topplocket på enheten, nå kroken från baksidan och öppna den. Om du ser att kroken är deformerad eller sliten måste du definitivt byta ut den, annars uppstår problemet igen.

I vissa fall kan det hända att maskinen inte tar upp sköljmedlet i slutet av tvätten och kanske inte byter läge. Endast en specialist ska lösa sådana problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedbrytningar av maskiner från olika tillverkare

De allra flesta tillverkarna, när de skapar sina tvättmaskiner, introducerar de senaste idéerna. Allt detta leder till det faktum att enheter av olika märken har sina egna specifikationer för driften samt funktionsstörningar som bara är förknippade med dem.

Bild
Bild

Indesit

Detta är ett av de märken som inte täcker sina värmeelement med ett skyddande lager. Den använder rostfritt stål av medelhög kvalitet, och detta gör enheten mer prisvärd. Men under förutsättningarna att använda hårt vatten blir ett sådant element med en sannolikhet på 85-90% överväxt med skala och misslyckas efter 3-5 år.

Det här märket kännetecknas av programvarufel: de angivna lägena är inte helt körda, de fungerar i en felaktig sekvens och vissa knappar blir helt inaktiva. Detta indikerar direkt en nedbrytning av styrsystemet och behovet av att omlasta det. Kostnaden för sådana reparationer är så hög att det ofta är mer lönsamt att köpa en ny struktur.

Ett annat problem med dessa maskiner är lagren . Det kan vara mycket tidskrävande att reparera dem på egen hand, eftersom sådant arbete kräver demontering av hela trumkonstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lg

De mest populära enheterna i detta märke är modeller med direktdrivning. I dem är trumman fixerad direkt, och inte genom en remdrivning. Å ena sidan gör detta tekniken mer tillförlitlig, eftersom den minimerar risken för slitage på rörliga delar. Men nackdelen är att en sådan design oundvikligen kommer att leda till frekventa utrustningsstörningar: avloppsbanan för sådana maskiner är igentäppt mycket oftare. Som ett resultat tänds inte avloppet och maskinen visar ett fel.

Utrustning av detta märke stöter ofta på störningar i ventilen och vattenintagssensorer. Orsaken är svagt tätande gummi och frysning av sensorn. Allt detta leder till ett överflöd av tanken, när maskinen med konstant självdränering tvingas samla vatten utan att stanna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch

Modeller från denna tillverkare anses vara den högsta kvaliteten i mellansegmentet. Tillverkaren har lagt särskild vikt vid utrustningens ergonomi och dess stabilitet. Frekvensen av störningar är inte särskilt hög här, men misstag händer. Den svaga punkten är värmeelementstyrenheten, vars nedbrytning inte tillåter att vattnet värms upp. Förutom, användare står ofta inför en lös remdrivning.

Alla dessa störningar neutraliseras dock lätt hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ariston

Det här är bilar i ekonomiklass med hög tillförlitlighet. Störningar uppstår främst på grund av felaktig användning: till exempel för hårt vatten och otillräckligt underhåll av utrustning. Det finns dock också typiska problem. Den överväldigande majoriteten av användarna noterar utseendet på en obehaglig lukt från tandköttet, högt ljud och vibrationer under arbetet . Allt detta leder till snabbt slitage på de rörliga delarna. Tyvärr kan de flesta elementen i enheten inte demonteras hemma, och deras funktionsfel kräver ingripande av en mästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Electrolux

Elektrikern på dessa maskiner är "halt": i synnerhet är strömbrytaren ofta ur funktion eller nätverkskabeln deformeras. Vanligtvis kallas sådana maskiner med en speciell testare för att diagnostisera ett haveri.

Vissa användare har noterat programvarufel som händer med maskiner av detta märke . Till exempel kan tekniken hoppa över hela sköljnings- och centrifugeringsstegen. Detta indikerar felaktig funktion av styrenheten, vilket medför behov av att omprogrammera den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samsung

Tvättmaskiner av detta märke kännetecknas av hög byggkvalitet och pålitlig elektronik. Risken för fel på sådan utrustning är försumbar, så maskinägare vänder sig inte ofta till servicecenter. I de flesta fall är störningar förknippade med värmeelementets fel: en sådan uppdelning sker i minst hälften av fallen. Denna typ av fel kan enkelt åtgärdas hemma.

Av de typiska nackdelarna med maskiner kan man också peka ut för lätt motvikt och därmed utseendet av starka vibrationer. Under dessa förhållanden kan bältet töjas eller till och med gå sönder. Naturligtvis kan elimineringen av sådana uppdelningar bemästras hemma, men i det här fallet behöver du en originaldel.

Utloppsfiltret sitter väldigt obekvämt (bakom fodralets bakre panel), och det kan vara svårt att öppna det . Det är därför användarna är mycket ovilliga att rengöra den. Som en konsekvens genererar systemet snabbt ett fel.

Rekommenderad: