Activator Tvättmaskiner: Vad är Det? Activator Automatisk Maskin Med Vridning Och Uppvärmning Av Vatten Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Activator Tvättmaskiner: Vad är Det? Activator Automatisk Maskin Med Vridning Och Uppvärmning Av Vatten Och Andra Modeller

Video: Activator Tvättmaskiner: Vad är Det? Activator Automatisk Maskin Med Vridning Och Uppvärmning Av Vatten Och Andra Modeller
Video: Toy Washing Machine Playgo kids toys - Red Laundry Playset, unboxing review movie, Обзор игрушки 44 2024, April
Activator Tvättmaskiner: Vad är Det? Activator Automatisk Maskin Med Vridning Och Uppvärmning Av Vatten Och Andra Modeller
Activator Tvättmaskiner: Vad är Det? Activator Automatisk Maskin Med Vridning Och Uppvärmning Av Vatten Och Andra Modeller
Anonim

Det moderna livet fylls ständigt på med tekniska innovationer, särskilt när det gäller hushållsapparater. Multifunktionella automatiska modeller har helt fördrivit sina "gamla" föregångare från marknaden. Samtidigt är tvättmaskiner av aktivatortyp fortfarande efterfrågade idag, precis som automatmaskiner, eftersom de har hög kvalitet och driftsäkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Tvättmaskinen av typen activator är en anordning för tvätt av kläder, där tvålösningen sätts i rörelse av en paddelskiva av hållbar förstärkt plast.

Bladen i sådana maskiner är konvexa revben, som utåt liknar element i trummodeller. Många tror att aktivatorn endast är avsedd för sommarstugor, eftersom den är opretentiös i drift och kompakt. Faktiskt det används ofta av familjer och studenter som bor i hyrda lägenheter, landsälskare och ägare till hus där det inte finns någon vattenförsörjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta innebär att enheten av aktivatortyp är en ersättningsbar hushållsapparat, även om den i komfort är på många sätt sämre än moderna automatmaskiner.

De främsta fördelarna med aktivatormaskiner inkluderar:

  • liten storlek, vilket gör det bekvämt att lagra och transportera utrustning;
  • enkel vård och hantering;
  • möjligheten att öka varaktigheten av centrifugering och tvätt;
  • en hög rening, som är 65% (för automatiska modeller överstiger den inte 50%);
  • förmågan att tvätta med tvättmedel avsedda för handtvätt och eventuell vattenhårdhet;
  • lågt pris;
  • kapacitet upp till 10 kg linne.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller nackdelarna är de också tillgängliga: i tvättprocessen är mänskligt deltagande nödvändigt (du måste skölja för hand), ingen centrifugering, uppvärmning av vatten i en separat behållare, minimal funktionalitet och oförmåga att bygga utrustning under kantstenen.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Utformningen av tvättmaskiner av aktivatortyp är mycket enkel och består av sådana grundläggande delar som en timer, en motor, en aktivator och en lasttank. Den övre delen av maskinen är utrustad med ett gångjärn eller avtagbart lock genom vilket linne laddas, och den nedre delen är utrustad med en elmotor och en aktivator. Enhetens huvudkomponent anses vara en aktivator, som är ett roterande element som cirkulerar vatten . Aktivatorn är vanligtvis i form av en skiva eller en skruv, den är placerad antingen på en lutande botten av tanken (asymmetrisk) eller på en plan (axelsymmetrisk).

Bild
Bild
Bild
Bild

När maskinen börjar fungera flyttar aktivatorn tvätten medurs i badkaret.

På aktivatorns yttre cirkel placeras speciella korta blad, som ansvarar för skapandet av ytterligare vattenflöden. Tack vare den icke-enhetliga bubbelpoolen fördelas tvätten jämnt i badkaret och tvättas effektivt. Principen för användning av tvättmaskiner av denna typ är följande:

  • först hälls vatten i tanken tvättpulver tillsätts och tvätt läggs i;
  • då startar timern och tvättens längd, centrifugering väljs (om modellen har en centrifug);
  • därefter driver motorn aktivatorn , och tvättprocessen börjar;
  • så snart timern ger en signal för att slutföra arbetet, får linnet (du måste skölja den separat i en annan behållare för hand, eller helt enkelt hälla rent vatten i maskinen).
Bild
Bild

Det sista steget i tvätten är centrifugering, som utförs automatiskt i närvaro av en centrifug, och manuellt om inte.

Sammanfattningsvis är det värt att notera det aktiveringsenheter misslyckas sällan, men om detta händer är det lätt att hitta reservdelar till dem för reparation . Oftast, i sådana modeller, går motorn sönder, timern eller plasttanken spricker.

Bild
Bild

Översikt av arter

Tvättmaskiner av aktivatortypen skiljer sig åt inte bara i designfunktioner utan också i omfattningen (mini, hushåll, industri), förekomsten av ytterligare funktioner och lastvolymen. därför varje modell har sina egna fördelar och nackdelar, som är viktiga att tänka på när man köper utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med graden av automatisering

De vanligaste är aktivatormaskiner med kilväxel och elektromekanisk styrning . De har den enklaste formen av ett tidsrelä, en aktivator och en vattentank. Vissa modeller har också ett centrifugeringsläge. De är dessutom utrustade med ett drivhandtag och en gummirulle.

Halvautomatiska enheter är mer avancerade, som, till skillnad från den tidigare versionen, inte bara innehåller en tvätttank, utan också en centrifug. Centrifug- och aktivatormotorerna i liknande modeller drivs av ett tidsrelä.

Centrifugkorgen aktiveras genom en speciell elastisk koppling, och aktivatorn - via en kilväxel.

Bild
Bild

Förtjänar särskild uppmärksamhet och automatiska maskiner . De finns med centrifugeringsfunktion och uppvärmt vatten. Dessutom har sådana modeller ett tvättprogram som låter dig välja tvättens smutsgrad och tygtyp. Använd den elektroniska kontrollpanelen för att ställa in önskat läge. Bland automatmaskiner är det särskilt populärt bubbelmodell, som kännetecknas av en ökad tvättkvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet tankar

En eller två tankar kan finnas i varje aktivatormaskin. Det första alternativet tillåter bara en tvätt, och alla operationer sker inom en enda tank. Det andra alternativet är avsett både för tvätt (i den första tanken) och för att torka kläder (i den andra tanken).

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Tvättmaskiner av Activator-typ har visat sig bra på hushållsmarknaden, och trots att sådana enheter anses vara "föråldrade" när det gäller teknisk och funktionell förmåga, fortsätter många hemmafruar fortfarande att använda dem. De vanligaste modellerna av sådana maskiner inkluderar följande alternativ.

" Baby-2 " … Det är en kompakt enhet för små tvättpartier, eftersom den endast är avsedd för en vikt på upp till 1 kg. Vattenförbrukning för tvätt är 28 liter, tvättid - 5 minuter, sköljning - 4 minuter. Aktivatorn för sådana modeller är inbyggd i sidoväggen och motorn är placerad utanför tanken. Detta ökar säkerheten vid användning av enheten ytterligare. Maskinens enda nackdel är att vatten med en temperatur högre än +80 grader inte kan hällas i tvätttanken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Renova WS-40PET … Detta är en halvautomatisk enhet som är utmärkt för sommarstugor som inte är anslutna till en central vattenförsörjning. Vikten på denna enhet är bara 12,7 kg, så den kan enkelt transporteras. Den största fördelen med modellen anses också vara en måttlig strömförbrukning (360 W), möjligheten att ladda tvätt upp till 4 kg och två tvättlägen (denna modell har två tankar). Nackdel - under drift vibrerar maskinen kraftigt och kan godtyckligt tömma vatten från tanken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frigidaire MLCE10ZEMW . Tillverkaren har utrustat denna maskin med möjlighet att ansluta kall- och varmvattensystem. I sådana enheter kan du tvätta både grova tyger och känslig tvätt. Designen inkluderar en torkcentrifug och en tvättkammare, vilket gör utrustningen funktionell. Det finns inga nackdelar med denna modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den dyraste lyxiga framåtvända maskinen från Whirlpool från Spirit-serien förtjänar särskild uppmärksamhet.

Den är utrustad med en pekskärmsfärgskärm, är utformad för en tvätt på upp till 5,5 kg tvätt och är helt tyst.

Driftsregler

Tvätt i maskiner av aktivatortyp är enkelt och bekvämt, eftersom för att starta arbetsprocessen är det tillräckligt att byta reläet på kontrollpanelen; det är inte nödvändigt att ansluta enheten till vattenförsörjningssystemet . I slutet av tvätten dräneras allt smutsigt vatten i avloppet genom en speciell slang som är fäst vid tankens botten. I automatiserade modeller drivs pumpen av en pump.

Bild
Bild

Alla tvättmaskiner av denna typ är försedda med filter för att hålla kvar trådar, djurhår och tygludd.

Installera enheten på ett sådant sätt att så att ett minimumavstånd på 5 cm återstår mellan den och väggen, annars kommer buller att genereras från vibrationer . Dessutom bör tvättmaskinen förses med enkel åtkomst till vattenkranen och uttagen. Enheten är inställd på en viss höjd som är tillräcklig för att tömma vattnet, vilket föredrar en fast och jämn bas.

Bild
Bild

För att utrustningen ska fungera länge är det viktigt att följa följande regler för dess användning

  • För det första du bör noggrant läsa manualen för tekniken och studera dess struktur, driftsprincip . Om maskinen används för första gången är det lämpligt att torka av den med en fuktig och sedan torr trasa.
  • Sedan måste du sortera tvätten i grupper beroende på färg och smutsgrad . Innan du tvättar bör bomullsartiklar blötläggas och mycket smutsiga områden ska tvålas. Tvättens vikt beräknas endast när den är torr.
  • Efter de förberedande åtgärderna är det nödvändigt att fixera avloppsslangen i det övre läget och häll i tvättmedlet . Använd inte tvättmedel med låg skumbildning, det kommer att vara ineffektivt. Därefter väljs tvättläget med en speciell strömbrytare, vatten hälls och en timer ställs in.
  • Innan du sköljer ska du centrifugera och tömma vattnet från tanken . Tiden för sköljning väljs beroende på tvättmängd och tygtyp.
  • Maskinens arbete slutar med att sänka dräneringsslangen och tömma vattnet från tanken . Därefter tas kontakten ur uttaget, sladden hängs på en speciell hängare och tvätten tas bort.
Bild
Bild

Under drift av maskiner av typen activator du bör försöka undvika stötar och mekaniska skador . Enhetens plastelement får inte komma i kontakt med aktiva ämnen som dikloretan och aceton, liksom med föremål som värms upp till temperaturer över +80 grader. Du kan bara rengöra den förorenade ytan på utrustningen med en mjuk trasa som kan fuktas med tvål eller läsk.

Det är strängt förbjudet att använda metallborstar, sand och andra slipande produkter för rengöring.

Under hela driftstiden är det nödvändigt smörj regelbundet motorlagren . Enheten kan endast förvaras i ett torrt rum, vars lufttemperatur inte är lägre än +5 grader och luftfuktigheten inte är mer än 80%. Om det uppstår störningar under drift behöver du inte skynda dig för att åtgärda dem med egna händer. Först och främst bör du ta reda på orsaken till sammanbrottet, bedöma graden av dess komplexitet och söka hjälp från mästarna. Ibland kan självreparation leda till negativa konsekvenser och ett hot mot livet.

Rekommenderad: