Tvättlägen I Tvättmaskinen: Beskrivning Av Funktionerna "Förtvätt" Och "Snabbtvätt", "Ull" Och "Intensiv Tvätt", Eco Bubble -program

Innehållsförteckning:

Video: Tvättlägen I Tvättmaskinen: Beskrivning Av Funktionerna "Förtvätt" Och "Snabbtvätt", "Ull" Och "Intensiv Tvätt", Eco Bubble -program

Video: Tvättlägen I Tvättmaskinen: Beskrivning Av Funktionerna "Förtvätt" Och "Snabbtvätt", "Ull" Och "Intensiv Tvätt", Eco Bubble -program
Video: WASHING WOOL ON HAND WASH CYCLE - WHIRLPOOL WASHING MACHINE 2024, Mars
Tvättlägen I Tvättmaskinen: Beskrivning Av Funktionerna "Förtvätt" Och "Snabbtvätt", "Ull" Och "Intensiv Tvätt", Eco Bubble -program
Tvättlägen I Tvättmaskinen: Beskrivning Av Funktionerna "Förtvätt" Och "Snabbtvätt", "Ull" Och "Intensiv Tvätt", Eco Bubble -program
Anonim

Automatiska tvättmaskiner har många fördelar, tack vare vilka värdinnan kan spara tid, ansträngning och pengar. En av dem är ett individuellt tillvägagångssätt för alla typer av produkter som använder lämpligt läge. Ett korrekt valt tvättprogram kan omedelbart ta bort all slags smuts utan att skada saker. Alla lägen i tvättmaskinen har detaljerade beskrivningar. Låt oss bekanta oss med typerna av dessa program.

Vad är dem?

På marknaden för automatiska tvättmaskiner ges den största preferensen utrustning med maximalt antal funktioner och ett överflöd av specialprogram, eftersom detta hjälper till att uppnå briljanta tvättresultat och förhindra skador på saker. Det är nödvändigt för att kunna tillämpa denna eller den typen av program korrekt och att använda maskinens funktioner på ett klokt sätt. Först måste du ta reda på vilken typ av tvättlägen som klassificeras.

Bild
Bild

Efter typ av linne

Programmet väljs med hänsyn till materialet - bomull, syntetfiber, denim, ull, siden, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ekonomiska program

Här beror valet på vad värdinnan föredrar att spara: vatten, tidsintervall, el eller tvättpulver. Besparingar uppnås genom att minska värme eller vattenavfall och även minska tidsintervallet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukvårdens funktioner

Denna typ av klassificering kännetecknas av en högtemperaturregim, ytterligare sköljning av tvättade kläder och är avsedd för personer som behöver noggrann behandling av sina saker: allergiker eller barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av standardlägen

Efter att ha placerat föremål i maskinen, tillsatt pulver och tryckt på "Start" -knappen, nästan vilken modell av tvättmaskin som helst oavsett tillverkare utför den en liknande procedur:

  • vattenintag och uppvärmning;
  • tvätta sig själv direkt;
  • borttagning och centrifugering av vatten;
  • sköljning;
  • den sista push-up av saker.

Den sekventiella implementeringen av alla ovanstående åtgärder är maskinens hela cykel, som reglerar funktionerna i dessa operationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snurra

Antalet varv för spinnprogrammet är i de flesta fall från 600 till 1000 . Tillverkaren förbehåller sig alltid rätten att välja önskat program för användaren.

Lätt att stryka och intensiteten på torkningen beror på den korrekt valda centrifugeringen.

Höga varv bör användas vid spinning av bomullsprodukter, och för linne, siden och syntet är det bättre att överge denna operation helt, annars kan du helt enkelt förstöra denna typ av material och komplicera strykningsproceduren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sköljning

Sköljning tar bort sköljmedel och spår av pulver från tygfibrerna. Om det behövs föredrar värdinnorna att använda ytterligare sköljning för att uppnå en mer grundlig rengöring av tvättmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blöta

Blötläggning är ett förberedande steg för mycket smutsig tvätt för huvudrengöringsproceduren. I detta fall tvätten blötläggs med en stationär trumma och den valda temperaturen överstiger inte 30 ° C.

Förblötläggning förlänger hela processen med en kvart till en halvtimme.

Bild
Bild

De flesta ägare av automatiska tvättmaskiner vet inte ens hur stort utbudet av deras program är . Många av dem har de vanligaste metoderna som är idealiska för olika typer av material. Skillnaderna mellan enheterna är bara temperaturregimerna och tvätttiden. Men tyvärr, på grund av okunskap, använder inte användarna alltid tvättmaskinens fulla funktionalitet. Fastän noggrann studie av detaljerna i vart och ett av tvättprogrammen säkerställer inte bara en lång tids användning av dina favorit saker, utan också besparingar i tid och pengar.

Det finns en viss uppsättning program i nästan alla tvättmaskiner. Särskilda egenskaper kan bara vara unika funktioner , beteckningar och symboler på kontrollpanelen. Även om dessa skillnader inte påverkar kärnan i vart och ett av lägena. Det finns de som anses vara vanliga och mest kända.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bomull

"Bomull" används aktivt för att bli av med fläckar som har dykt upp på ytan av bomullsartiklar . Temperaturgränsen är 95 ° C och centrifugering utförs vid betydande hastigheter . Vid tvivel om färghastigheten för en viss produkt, rekommenderas att när du väljer detta program, självständigt justera uppvärmningsgraden och antalet varv.

Bild
Bild

Det finns flera alternativ för bomullstvättar:

  • 40 grader: varaktighet - en och en halv timme, avsedd att ta bort mindre orenheter från naturliga fibrer;
  • 60 grader: rengöringsprocessens varaktighet är lite mindre än två timmar, det rekommenderas att tvätta vita produkter och sängkläder enligt denna typ;
  • 95 grader: varaktighet - ett par timmar, är en imitation av kokande bomullsartiklar, väl lämpad för blekning av ljusfärgade föremål, samt för att bli av med feta fläckar.

När du väljer vart och ett av alternativen bör du vägledas av materialets egenskaper, dess färg och föroreningsgrad, och även typen av tvättpulver bör beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöringsprocessen inkluderar: tvätt, sköljning och centrifugering. Trumman roterar med hög hastighet, eftersom bearbetning av saker av naturfibrer kräver stor ansträngning. Sköljningen utförs flera gånger, och centrifugeringen utförs endast med maximal hastighet. Detta förklaras av bomull absorberar fukt starkt och torkar mycket längre.

När du tvättar kläder av bomull i mättade färger är det otillåtet att värma vattnet över 40 grader. Detta beror på att produkten kan ändra sin ursprungliga färg . Om det inte finns mycket stark förorening, kommer en högtemperaturregim att vara olämplig samtidigt - detta kommer att leda till onödig förbrukning av el och tid. Dessutom kommer varmt vatten snabbt att slita ut tyget.

Om objektet har en tendens att krympa, bör höga grader också undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Syntet

Temperaturregimen i detta program varierar från 40-60 ° C . Antal använda snurrande varv - maximalt . Denna inställning är oumbärlig för bearbetning av kläder som innehåller syntetfibrer. Dessutom spelar mängden syntet i kompositionen ingen roll i detta fall. Denna typ av rengöring varar i genomsnitt en och en halv till två timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ull

När den här inställningen är vald raderas objekt. vid låga temperaturer (endast 5-10 ° C) utan centrifugering . Trumman roterar långsamt (upp till 80 varv) och vinglar något. Minimal användning av vatten är nödvändig för att endast dämpa de laddade ullarna något. Sköljning tar en ganska lång tid, med upprepad påfyllning av vatten. Varaktigheten av en sådan operation är bara 1 timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silke

Sidentyger bearbetas i ungefär en timme (50-60 minuter). Trumman roterar svagt och centrifugeringen utförs vid ett litet antal varv eller är helt frånvarande . Vattentemperaturen når 30-40 ° C. Denna typ av tvätt är känslig och liknar handtvätt. Med sin hjälp blir det möjligt att tvätta inte bara känsliga och känsliga tyger, utan också saker dekorerade med dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intensiv tvätt

Inställningen är lämplig för bomulls- och linnekläder som har blivit mycket smutsiga och svåra fläckar. Vattenuppvärmning kan nå 90 ° C. Trumman roterar snabbt, det är möjligt att använda en upprepad sköljning … I detta fall tillhandahålls användning av blekmedel och fläckborttagare. Drifttiden med ett sådant program är två och en halv, eller till och med fyra timmar. Allt förklaras lång tvättprocess , som inkluderar: förblötläggning, långsam och sedan intensiv tvätt och centrifugering vid höga hastigheter.

Man bör komma ihåg att hela denna process är mycket kostsam, inte bara när det gäller tid, utan också el, så den bör endast användas i extrema fall.

Bild
Bild

Preliminära

Detta två timmar långa program används för mycket smutsiga plagg och innehåller två behandlingar samtidigt: blötläggning och tvätt. Det rekommenderas att lägga pulvret i båda facken: den första delen av tvättmedlet används i det första steget av rengöring, och den andra efter att vattnet har tappats. Produkterna förvaras först vid en temperatur på 30 grader och tvättas sedan enligt en förutbestämd cykel vid 95 ° C. Trumman roterar med låga hastigheter i det första steget och ökar sin intensitet i det andra. Detta läge kräver också betydande energiförbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dagligen

Det huvudsakliga kännetecknet för denna typ är en halvtom trumma. Daglig tvätt behövs lite smutsiga saker . Det tar inte mycket tid och el att genomföra det. Vatten överstiger inte 30 ° C . Tvättens längd är 50 minuter . Denna typ av behandling är oersättlig för arbetskläder och produkter i olika färger.

Bild
Bild

Ytterligare egenskaper

För att öka intresset och lusten att köpa mer moderna modeller av tvättmaskiner, introducerar tillverkarna nya ytterligare alternativ i dem, som hjälper till att bättre ta bort envisa fläckar och helt enkelt uppdatera tvättens utseende.

  • Extra sköljning - ett bra alternativ, som har ett annat namn - "antiallergi". Det är oumbärligt för personer som lider av allergier mot hushållskemikalier och är perfekt för barnfamiljer. Alternativet är unikt genom att det säkerställer att även de minsta spåren av tvättmedlet som används rensas ut ordentligt. Funktionen hjälper också till att bearbeta produkter vars struktur kräver ytterligare rengöring - mattor, leksaker av tyg, ytterkläder.
  • Utan att snurra Är ett bra sätt att bevara livslängden för vissa saker. Inaktivering av motsvarande funktion vid bearbetning av produkter av känsliga material sparar dem från för tidigt slitage.
  • Försenad start - om det är omöjligt att ta de tvättade sakerna vid bestämd tid, flyttas de i vatten, följt av sköljning och centrifugering.
  • Försenad start - ett bra fynd för upptagna människor som spenderar lite tid hemma. De föremål som behövs för tvätt placeras i trumman och pulvret hälls. Enheten startar själva tvätten vid den tidpunkt som användaren förinställer panelen. Då återstår det bara vid en lämplig tid att dra ut och hänga tvätten.
  • Torkning … Skakar saker bra och förhindrar att veck bildas. För material som kan bearbetas vid höga temperaturer kan du välja en snabbare process.
  • Strykning / lätt strykning . Den valda inställningen innebär inte en mellanliggande centrifugering, och sköljningen utförs med en stor mängd vatten. Denna metod är helt enkelt oersättlig för skrynkliga tyger som linne, eftersom den hjälper till att bli av med svåra blåmärken.
  • Kalltvätt . Den används för produkter som endast ska tvättas i kallt vatten. Med denna inställning värms vattnet upp till maximalt 30-35 ° C.
  • Vattennivåkontroll . Maskinen själv mäter vikten av de föremål som ska tvättas och bestämmer den mängd vatten som krävs. Om det inte finns tillräckligt med vatten under tvättprocessen lägger programmet till det, om det tvärtom finns tillräckligt med vatten, begränsar det flödet.
  • Delvis belastning . Denna inställning säkerställer att tvättprocessen fortsätter enligt det vanliga schemat, men bara snabbare, eftersom vattentillförseln är begränsad och energi sparas. Denna rengöringsmetod är användbar när du tvättar sportkläder och vardagsgarderobartiklar.
  • Tvätta på natten - den automatiska maskinen fungerar så tyst som möjligt. Slutspinnet utförs inte, och slutet av processen utförs utan användning av en ljudsignal.
  • Skydd mot barn . I denna typ av installation blockeras åtkomst till tvättmaskinens funktion i alla steg i bearbetningen av produkter. Genom att trycka på den önskade ikonen på kontrollpanelen garanteras skydd mot inträngning i inställningarna för manöverenheten.
  • Balanserad snurr … Denna inställning fördelar tvättbara föremål jämnt över trumman vid centrifugering.
  • Extra vatten … Huvudtvätten med stor belastning kan kompletteras med denna funktion, eftersom standardmängden vatten kanske inte är tillräcklig för sköljning i denna typ av inställning.
  • Diagnostik av funktionsstörningar . Funktionen ger möjlighet att analysera tillståndet för alla större delar av tvättmaskinen för störningar.
  • Brist på strykning … Vattnet dräneras inte helt, vilket hjälper till att bli av med envisa veck och blåmärken på kläder.
  • Kontroll av vattens genomskinlighet . Också en oumbärlig funktion för allergiker och småbarnsfamiljer. Maskinen själv avgör om föremålen har sköljts tillräckligt, eller om vattnet ännu inte är tillräckligt transparent och innehåller tvål.
  • Skumkontroll . Överdrivet skum täpper till produkten med överskott av kemikalier. I detta fall avlägsnas överskott av skum som genereras under centrifugering och deponeras på saker från trumman med en speciell pump.
  • Eco Bubble - ett unikt system som säkerställer bildandet av aktiva bubblor, tack vare vilket pulvret löser sig bättre i vatten och aktiverar dess effekt på de förorenade områdena i vävnaden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Innan du tvättar saker i en automatisk maskin rekommenderas att du noga läser etiketterna på produkterna, sorterar allt efter typ, färg och smutsgrad. Att följa denna enkla regel är nyckeln till att välja rätt behandlingsfunktion och ett framgångsrikt fläckborttagningsresultat.

Bild
Bild

Vilket läge att välja är befogenheten för enhetens ägare . Han kan antingen lägga till ytterligare inställningar för bearbetning av saker eller inaktivera befintliga operationer i det valda programmet. Men regimen definieras bäst enligt vissa kriterier, annars kan det valda alternativet bli farligt för dina favorit saker:

  • enligt sakernas syfte - barnkläder, sportkläder, skor;
  • efter material - linne, ull, bomull, blandade tyger;
  • enligt villkoren - ekonomi, express, kombi eller tvätt med ånga.

Huvudvillkoret för att ställa in ett tvättprogram är en adekvat bedömning av föroreningsgraden och tyget.

Bild
Bild

Grundläggande rekommendationer vid bestämning av lägen:

  • bomullsprodukter , inklusive saker för ett nyfött barn, är det tillåtet att tvätta med höga temperaturer (från 60 till 95 ° C) och ett stort antal varv (upp till 1400);
  • färgade saker gjorda av naturmaterial - 40 ° C, tillåtet antal varv - upp till 1400;
  • Linné - 40-50 ° C, centrifugering - upp till 600 varv / min, snurrning för kläder;
  • syntet - 40 ° C, centrifugering - 600 varv / min;
  • siden, ull och andra känsliga tyger - 40 ° C, 400-600 varv / min;
  • jeans - 60 ° C, centrifugering - 800 varv / min.

Dessutom kan du alltid inkludera i rengöringsprocessen blötläggning, snurrande kläder, lätt strykning eller torkning.

Bild
Bild

Avkodning ikoner

Beteckningarna på processerna för att tvätta och bearbeta saker på olika modeller av tvättmaskiner skiljer sig från varandra, eftersom alla tillverkare själva bestämmer vilken bild, enligt deras åsikt, som är mest begriplig för användaren. Vi kommer att prata om samma processer, som bara skiljer sig åt i symboliskt utförande.

Bild
Bild

Tvättsteg indikeras med:

  • en cirkel eller en rhombus med ett streck - start / stopp;
  • triangel och 2 rader - start / paus;
  • spiral - snurr;
  • genomkorsad spiral - ingen snurrning;
  • en bassäng med vatten, med ett vridande streck ovanpå - tvätt;
  • ett handfat med vatten och 2 streck - intensiv tvätt;
  • ett handfat där händerna sänks - handtvätt;
  • bassäng och 1 linje - förtvätt;
  • handfat och 2 streck - daglig tvätt;
  • skål med föremål - snabb tvätt;
  • snöflinga - kalltvätt;
  • ett handfat med prickade linjer eller en dusch inuti - sköljning;
  • ett bassäng med en pil - vattendränering;
  • soltorkning;
  • strykjärn.

Ritade beteckningar för olika typer av tyger:

  • bomull - moln;
  • syntet - kolv eller hängare;
  • siden - fjäder;
  • jeans - byxor;
  • ull - en boll eller trådsnyte.
Bild
Bild

Huvudlägena har:

  • sak med fläckar - intensivt läge;
  • en blomma som ser ut som en kamomill - känsligt läge;
  • trä - ekoläge (ekonomisk tvätt).

Följande video förklarar tvättlägena i tvättmaskinen LG.

Rekommenderad: