Ikoner På Tvättmaskinen: Avkodning Av Symboler. Vad är "Delicate", "Soak" Och Andra Lägen För?

Innehållsförteckning:

Video: Ikoner På Tvättmaskinen: Avkodning Av Symboler. Vad är "Delicate", "Soak" Och Andra Lägen För?

Video: Ikoner På Tvättmaskinen: Avkodning Av Symboler. Vad är
Video: What do Washing / Laundry Symbols Mean? 2024, April
Ikoner På Tvättmaskinen: Avkodning Av Symboler. Vad är "Delicate", "Soak" Och Andra Lägen För?
Ikoner På Tvättmaskinen: Avkodning Av Symboler. Vad är "Delicate", "Soak" Och Andra Lägen För?
Anonim

Moderna tvättmaskiner är utrustade med många användbara funktioner. Tack vare detta kan användaren effektivt och noggrant rengöra alla föremål, inklusive kläder av känsliga tyger. Tvättlägen och ytterligare tillval styrs med knappar och omkopplare på frontpanelen.

Vissa tillverkare kompletterar dem med textbeskrivningar, men det är inte alltid möjligt att passa in ett stort antal bokstäver i ett begränsat utrymme . Därför använder de flesta företag konventioner. Hur man avkodar ikonerna på tvättmaskinen kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Funktionssymboler kan placeras var som helst på kontrollpanelen. De placeras bredvid motsvarande knappar, den elektroniska displayen, runt vridväljaren för programval och till och med på tvättmedelsfacket. På den senare skrivs ofta avkodning av tecken ritade på andra ställen.

De flesta konventionerna är intuitiva . De skapas med hänsyn till associationer så att användaren enkelt och enkelt kan hantera tvättprocessen. Till exempel identifieras program som är utformade för känsliga tyger ofta med fjäril- eller fjäderdesigner som är förknippade med ömhet.

Alla alternativ kan dock inte representeras grafiskt på ett sådant sätt att det är klart första gången vad som menas. Dessutom kan ibland åsikter om lämpliga beteckningar för samma alternativ skilja sig från en tillverkare till en annan. I detta fall kommer instruktionsboken som bifogas tekniken till undsättning. Du kan också använda data från denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förklaring av beteckningar

Arbetsprocesser

Den viktigaste knappen på en tvättmaskin är utformad för att slå på och stänga av maskinen. Ikonen ser alltid ut som en öppen cirkel med en vertikal rand inuti.

På alla modeller finns också en startknapp . Det trycks efter att tvätten har laddats, pulver och balsam placerats i behållaren, inställt tvättläge, önskad temperatur, ytterligare program.

Det är efter detta som processen med att rena saker börjar. Knappen brukar betecknas med en rombe med en remsa inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter bör du överväga de grundläggande tvättprocesserna

  • " Blöta ". Alla tvättmaskiner har inte det här alternativet. Det används för att ta bort envis smuts. I det här fallet värmer enheten upp vattnet till 30 ° C och skakar något så att de mättas bättre med rengöringsmedel. Det går vanligtvis inte automatiskt över till huvudläget. Maskinen väntar på att användaren manuellt trycker på tvättknappen eller tömmer det smutsiga vattnet för att uppdatera det. Processen indikeras av bilden av bäckenet med en vågig linje.
  • " Tvättning ". Den aktiva processen att rengöra saker symboliseras av ett bassäng med tvålbubblor. Tekniken värmer upp vattnet till önskad temperatur och börjar rotera trumman med optimal hastighet (i enlighet med det valda läget). Tvättprogram kan variera beroende på tygtyp, intensitet, varaktighet. Dessa nyanser kommer att diskuteras vidare.
  • Sköljning . Efter rengöring med rengöringsmedel byter tvättmaskinen vattnet och går över till sköljläge. Denna process kan indikeras med en bild av ett bassäng med vatten / fallande droppar / duschhuvud. Vissa enheter erbjuder dig att välja en vanlig eller skonsam sköljning. I det här fallet kan det andra läget ha samma ikon som det första, men ritat med tunnare linjer (som i Indesit -tekniken).
  • " Snurra ". Detta alternativ på de flesta tvättmaskiner har en grafisk beteckning i form av en vriden spiral. För många användare liknar en sådan ritning en snigel. Om det finns en överstruken spiral på kontrollpanelen kan du helt avbryta centrifugeringen. Detta är användbart om känsliga föremål inte tål starkt tryck och är benägna att deformeras.
  • " Dränera ". Ibland kan det vara nödvändigt att med våld tömma vattnet från trumman. I det här fallet trycker du på knappen med en bild av ett bassäng med en pil som pekar nedåt.
  • " Torkning " … Vissa tvättmaskiner har också detta alternativ. Det kan illustreras med en ritning av solen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattentemperatur

Vanligtvis väljer användaren det tvättläge som är lämpligt för de föremål som laddas i enheten. I det här fallet anger själva tekniken den optimala temperaturen. men många modeller av tvättmaskiner gör att du självständigt kan justera temperaturnivån.

I detta fall finns, förutom vridomkopplaren för tvättlägen, en rund temperaturregulator på panelen. En termometerikon placeras bredvid den senare, och siffrorna är placerade runt (30, 40, 50, etc.). Genom att vrida på ratten ställer användaren in önskad nivå.

Om det är nödvändigt att tvätta i kallt vatten, ställs regulatorn i läge "snöflinga".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvätttyper

Det finns flera typer av tvätt, som alla har sina egna egenskaper och grafiska symboler

  • " Preliminära ". Ett vertikalt randmönster i ett bäcken kan indikera en process som liknar blötläggning, men med större intensitet. Det föregår huvudbehandlingen av saker och främjar bättre fläckborttagning.
  • " Manuell ". Många känsliga tyger har märket "endast handtvätt" på etiketterna. Detta betyder dock inte att en person kommer att behöva göra allt själv varje gång. Detta alternativ finns på många moderna tvättmaskiner. Det betyder tvätt i låga hastigheter vid låg temperatur. Detta läge betecknas som standard - en ritning av en hand som sänks ner i bäckenet.
  • " Delikat" ("Berezhnaya") . Detta läge är lämpligt för känsliga tyger (siden, kashmir). Tidigare sades det att bilderna för en sådan tvätt är lämpliga valda: en fjäril, en fjäder och liknande. Vissa tillverkare illustrerar detta program med ett sidenbandsmönster.
  • " Snabb ". Vanligtvis åtföljs knappen för det accelererade tvättläget av en bild av klockratten med ett markerat tidsintervall. Om en kvartscirkel fylls tar processen bara 15 minuter. Ett sådant program är endast lämpligt för uppfriskande saker som har använts i ett par dagar. Om hälften målas över betyder det att enheten kommer att tvätta saker i en halvtimme. Detta alternativ är lämpligt för lätt nedsmutsad tvätt. Ibland målas inte cirkeln över utan åtföljs helt enkelt av ett nummer (till exempel 15, 20, 30). I vissa modeller illustreras snabbläget med en ritning av ett bäcken med bokstaven R eller två pilar.
  • " Ekonomisk ". Trädbilden betecknar ett läge för ekonomiska hemmafruar. I detta fall optimeras trummans rotationshastighet, temperatur och vattenmängd så att tvätten går snabbare. Detta minskar förbrukningen av vatten och el. Detta tillvägagångssätt för att rengöra saker låter dig inte bara minska nyttokostnaderna utan uppfyller också miljöbegreppet klok resursförbrukning. Detta förklarar valet av ikonen för att illustrera programmet.
  • " Natt ". Detta läge är perfekt för dem som inte har tillräckligt med tid att tvätta under dagen. Det är också relevant för regioner där betalningar för el och vatten på natten reduceras. Enheten i detta läge fungerar så tyst som möjligt. Vattnet rinner inte automatiskt. Detta görs av användaren på morgonen. Ikonen för nattläge är tydlig för alla - det är en månad med stjärnor eller ordet "natt".
  • " Intensiv ". Detta program är lämpligt för hårt smutsad tvätt. Bilden för henne matchas vanligtvis till det lämpliga - en T -shirt med en mörk fläck.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många tillverkare erbjuder användarna att sortera tvätten efter typ eller typ av tyg. I enlighet med detta koncept placeras ikoner på panelen, som alla motsvarar ett program avsett för en viss grupp kläder.

  • " Syntet ". Ett program för att tvätta sådana föremål kan illustreras med ikonen för en kemikaliekolv, en lång ärm med en krok eller en tom galge.
  • " Mörk syntet ". I vissa modeller föreslås sådana saker att fördelas i en separat kategori. Symbolen för programmet är en svart T-shirt.
  • " Bomull ". Sådana kläder avbildas i form av en T-shirt, underkläder, en klänning med en blomma. Ibland kan du se en teckning av en blommande bomullstuss.
  • " Ull ". Läget som skapats för att tvätta ullplagg symboliserar ett garn (eller flera nystan) garn.
  • " Tunt linne ". Spetsar, siden och andra känsliga föremål tvättas i den fina tvättcykeln. Matchande mönster är en nattlinne med fluga.
  • Denim . Byxmönster är en symbol som representerar ett program avsett för tvätt av jeans. I det här läget bleknar tyget inte och krymper inte.
  • " Skjortor ". Bilden av en upprättad skjorta eller flera vikta skjortor symboliserar ett läge som är utformat för att tvätta just sådana saker. Normalt laddas enheten med cirka 5 skjortor åt gången.
  • " Sportkläder ". Oftast behöver en sportuniform särskild omsorg, oavsett om det är professionell utrustning eller bara träningskläder. På tvättmaskinens panel kan programmet för denna typ av kläder illustreras med en bild på en T-shirt eller en T-shirt med ett nummer. Ibland läggs en boll till klädmönstret.
  • " Barns saker ". Detta är en annan typ av underkläder som kräver särskild behandling. Babykläder tvättas med hög hastighet och vid ganska höga temperaturer. Detta tillåter inte bara att ta bort all smuts, utan också att desinficera tyget. Sköljning sker i ett intensifierat läge, eftersom resterna av tvättmedel måste försiktigt avlägsnas. Det är lätt att gissa att detta läge indikeras av ett mönster av reglage eller en flaska med en bröstvårta.
  • " Gardiner ". Ett sådant program är inte vanligt, men alla värdinnor kan uppskatta dess bekvämlighet. Lägesymbolen är en ridåritning.
  • " Filt ". Bilden av motsvarande objekt indikerar att du i detta läge kan tvätta ner, syntetiska och andra filtar, överkast, mattor.
  • " Vinterkläder ". Bergstoppar är en ikon som sällan ses på tvättmaskiner.

Ändå symboliserar det ett extremt användbart program som är utformat för att tvätta ner jackor, bolognesebyxor och skiddräkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare funktioner

Ofta är moderna tvättmaskiner utrustade med ytterligare alternativ som ökar bekvämligheten med att använda utrustning och kvaliteten på rengöringssaker

  • " Antibakteriell tvätt ". Det medicinska korset som visas på utrustningspanelen innebär fullständig desinfektion av saker. Processen sker vid högsta möjliga temperatur (90 ° C).
  • Ytterligare sköljning . Ibland är det nödvändigt att ta bort så mycket av pulvret som möjligt från kläderna. Till exempel är detta viktigt för allergiker. I det här fallet blir alternativet "Aquaplus" användbart. På Candy -tvättmaskiner indikeras det med ett mönster på två droppar med ett + -tecken. På tekniken för andra märken kan du hitta en symbol i form av ett handfat med vatten och ett plus eller ett duschhuvud med några droppar.
  • Strykning . Järnbilden indikerar att det här läget inte tillåter tyget att skrynklas för mycket. Denna effekt uppnås genom att reducera trummans rotationshastighet. Under sköljningen drar maskinen också mer vatten än vanligt.
  • " Skydd mot barn ". En teckning av ett leende barn kan innebära blockering. Detta alternativ tillåter inte att barnet av misstag slår på utrustningen. På vissa tvättmaskiner placerar tillverkarna ett hänglåsmönster för att indikera denna förmåga.
  • Starta fördröjning . Klockritningen kan illustrera en fördröjd start. Som regel ligger den bredvid knappen som låter dig ställa in starttiden för tvätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett läge?

Sortera tvätten noggrant innan du påbörjar processen. I det här fallet bör man ta hänsyn till tingenas färg (färgade eller vita), materialen från vilka de är gjorda. Om din tvättmaskin har program för olika material (bomull, syntet, silke) kan du helt enkelt välja den som passar dig . Själva tekniken kommer att justera den optimala temperaturen och hastigheten, välj spinnmetoden. Du kan fokusera på typen av saker (babykläder, sportkläder, jeans) genom att trycka på lämplig knapp.

Om du har speciella önskemål är det värt att använda andra tekniska möjligheter. Till exempel, om saker inte tål strykning och ångning, kan du aktivera alternativet för lätt strykning. Om plaggetiketten säger”vrid inte ut”, tryck på knappen med motsvarande värde för att eliminera risken för deformation av tyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvättråd

Det är strängt förbjudet att trycka på knapparna på tvättmaskinen slumpmässigt. Om du väljer en inställning som inte är lämplig för den tvättade tvätten kan föremålen skadas eller inte tvättas väl. Om du försöker starta flera tvättlägen samtidigt kan detta leda till allvarliga skador på utrustningen . Detsamma gäller för att av misstag starta inkompatibla funktioner.

I detta avseende är det viktigt att noggrant studera instruktionerna som är kopplade till hushållsapparaten innan du börjar använda den . Även om du tidigare har ägt en tvättmaskin och många av symbolerna verkar bekanta för dig bör du inte lita på denna kunskap. Samma tillverkare förbättrar sina produkter över tid, vilket innebär att den kan göra ändringar i utformningen av nya modeller. När det gäller olika märken kan ikonerna på deras hushållsapparater variera avsevärt.

Bild
Bild

Om det inte finns någon avkodning av konventionella ikoner på enhetens panel och du inte kan komma ihåg alla symboler kan du förenkla ditt liv . Skriv ut en kopia av instruktionssidan eller skriv ner grundsymbolerna på ett papper och lim detta fuskark på tvättmaskinen med tejp. Detta sparar dig besväret med att behöva titta i bruksanvisningen eller söka efter information på Internet varje gång.

Rekommenderad: