Hur Tömmer Jag Tvättmaskinen? Manuell, Tvångs- Och Nöddränering Av Rester. Varför Gick Maskinen Sönder?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tömmer Jag Tvättmaskinen? Manuell, Tvångs- Och Nöddränering Av Rester. Varför Gick Maskinen Sönder?

Video: Hur Tömmer Jag Tvättmaskinen? Manuell, Tvångs- Och Nöddränering Av Rester. Varför Gick Maskinen Sönder?
Video: Fix water evacuation error Cylinda washing machine - Fixa uttömningsfel på Cylinda tvättmaskin 2024, April
Hur Tömmer Jag Tvättmaskinen? Manuell, Tvångs- Och Nöddränering Av Rester. Varför Gick Maskinen Sönder?
Hur Tömmer Jag Tvättmaskinen? Manuell, Tvångs- Och Nöddränering Av Rester. Varför Gick Maskinen Sönder?
Anonim

Under tvättmaskinens drift kan situationer uppstå när tvättcykeln inte avslutas och vatten finns kvar i maskinen. Innan du tar reda på varför maskinen gick sönder är det viktigt att veta hur man tömmer vattnet. Detta kan göras med våld på flera sätt. Det är möjligt att frigöra utrustningen från vatten manuellt och med hjälp av nöddränering av rester.

Orsaker till problemet

Behovet av att tömma tvättmaskinen kan uppstå i flera fall. Vatten kan förbli inuti, inte bara i en situation där maskinen har gått sönder, utan också av andra skäl.

  • Tvätten är för tung . Varje maskin rymmer ett visst antal saker, vilket anges i dess tekniska pass. Om värdinnan lägger mer än vanlig tvätt i trumman kan vattensensorn inte korrekt bestämma innehållet i tanken, så kontrollmodulen ger inte kommandot att tömma vätskan.
  • Avloppssystemet är igensatt . Om en blockering inträffar i något element i detta system kommer normalt inte vatten att tas bort under tvätten. För att identifiera problemet måste du först inspektera avloppsslangen och avloppet, sedan filtret och gummirören.
  • Avloppspumpen är ur funktion . Den startar inte om det uppstår ett haveri i elmotorn. För att identifiera ett fel tas pumpen bort och motorlindningen kontrolleras med en testare. Vanligtvis är sådana pumpar inte separerbara, så i händelse av en haveri måste du helt ändra enheten.
  • Sensorn som detekterar vattennivån är felaktig . Om det inte fungerar kommer den elektroniska enheten inte att få information om närvaron av vatten, därför startar inte avloppet. Sensorn kanske inte fungerar bra på grund av en blockering i röret som ansluter den till tvättbadet. Efter rengöring av ett sådant rör återställs arbetet. Om sensorn visar att den är ur funktion bör den bytas ut.
  • Kontrollmodulen fungerar inte . Om det är något fel i programvaran eller om de elektroniska elementen är ur funktion, kommer vattnet inte att rinna ut, eftersom avloppssystemet inte kommer att få det nödvändiga kommandot. Vid en sådan haveri behöver du hjälp av en kvalificerad tekniker som kommer att byta ut nödvändiga delar eller hela styrmodulen som helhet.
  • Värmeelementet är ur funktion . Vid ett sådant fel kan maskinen sluta fungera under sköljningen. Glödlampor eller felsymboler på resultattavlan hjälper dig att hitta problemet. Så snart värmeelementet byts ut fungerar enheten som vanligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningar

Tvångsdränering av vatten är möjligt med flera metoder, men inte alla är lämpliga för alla modeller av tvättmaskiner och alla kan inte implementeras under vissa förhållanden. Dessutom finns det alltid risk för en "översvämning", även om alla åtgärder är korrekta. Det är också viktigt att komma ihåg säkerhetsåtgärderna, enligt vilka den första åtgärden efter att ha upptäckt ett stopp i tvättprocessen med en fördröjd dränering av vatten bör vara att koppla bort maskinen från elnätet.

Förbered några trasor, ett handfat och en platt skruvmejsel innan arbetet påbörjas. Det finns flera sätt att tömma vatten från en frånkopplad tvättmaskin.

Genom avloppsslangen . En sådan detalj finns i alla tvättmaskiner utan undantag, därför är det möjligt att säkerställa utflödet av vätska med dess hjälp i händelse av haveri. Efter att ha avslöjat att vattnet har stannat kvar i maskinen är det först och främst nödvändigt att inspektera avloppsslangen (se till att det inte är igensatt, det finns inga knäckar). Efter att ha kopplat bort slangen från avloppet sänker vi dess ände i bassängen så lågt som möjligt så att vattnet rinner ut av sig själv. Detta alternativ är inte lämpligt för alla tvättmaskiner.

Vissa tillverkare, inklusive Siemens och Bosch, utrustar sina enheter med ett internt skydd mot vattentömning (detta anges i instruktionerna, så kontrollera denna punkt i dokumentationen innan du lossar avloppsslangen).

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en nödslang . Denna metod för att bli av med vatten är endast tillgänglig om nödslangen ingår i designen på din enhet (den finns inte i alla modeller av automatmaskiner). Den är vanligtvis placerad i det nedre främre facket. Ta ut slangen och frigör den från kontakten, sänk ner den fria delen i bassängen. Diametern på en sådan del är vanligtvis liten, så processen kommer att ta lite tid, men samtidigt kommer vattnet att falla exakt i den substituerade behållaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom avloppsfiltret . Du hittar den genom att öppna den nedre panelen. Ett sådant element i maskinen är utformat för att skydda avloppspumpen från eventuell igensättning, till exempel om det finns några föremål kvar i fickorna på byxorna eller knapparna lossnar under tvätten. Vatten kan också tvingas dräneras genom detta filter. När du har tagit bort panelen bör du luta maskinen för att byta ut ett bassäng under den. Vrid sedan filterhandtaget, dra filtret mot dig och töm vattnet. Med denna metod faller vatten ofta inte bara i bassängen, utan också på golvet, så resterna bör tas bort med en trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuellt genom luckan . Det är möjligt att tömma vattnet på detta sätt endast om dörren inte är låst. Sedan kan du öppna den och skrapa ut vätskan från trumman för hand med en slev eller mugg.

Om det finns mycket vatten i maskinen, öppna luckan genom att luta maskinen bakåt. Denna metod är inte helt bekväm och kommer dessutom inte att hjälpa till att bli av med vatten helt.

Bild
Bild

Genom avloppsröret . Detta element i maskinen är placerat under trumman. För att komma till den måste du ta bort enhetens bakvägg (i vissa maskiner - den ena). Av denna anledning används denna metod för att bli av med vatten sällan om de tidigare metoderna inte hjälpte. Lägg ett kärl och trasor under munstycket, koppla bort det från pumpen och töm vattnet. Om en blockering upptäcks måste den avlägsnas, och sedan kommer själva vattnet att smälta in i bassängen. Innan du installerar tillbaka röret, var noga med att inspektera det - om det finns skador måste elementet bytas ut.

Om det finns vatten kvar i maskinen eftersom det är för mycket kläder i den måste du sluta tvätta, vänta på att dörrlåset lossnar, ta bort några av kläderna och börja tvätta ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialistrekommendationer

Förhindra funktionsstörningar där vatten slutar rinna ur maskinen, du kan följa enkla försiktighetsåtgärder.

  • Kontrollera fickorna på kläderna medan du laddar saker i maskinen. Det är särskilt viktigt att ta bort metallföremål som nycklar, mynt, ringar eller gem innan du tvättar dem.
  • Kontrollera styrkan för att fästa dragkedjor och knappar. Var noga med att fästa ormen eller knapparna innan du lägger dina kläder i trumman.
  • Rengör saker från synlig smuts. Efter inspektion av plagget innan du laddar det, rengör sand, tråd, damm och liknande smuts.
  • Kontrollera regelbundet filterens skick. Du måste rengöra avloppssystemet så ofta som rekommenderas av tillverkaren av din utrustning. Om tvätten är sliten eller luddig ska filtret rengöras omedelbart efter tvätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterlevnad av sådana instruktioner i många fall gör att du kan förhindra situationer när vatten måste tvingas tappas ur tanken. Men det är omöjligt att helt försäkra dig mot sådana fall, så det är viktigt att i förväg ta reda på vilka möjliga åtgärder som kan vidtas.

Som du kan se är uppgiften att tömma vattnet från maskinen vid en haveri inte så svår, så många klarar det på egen hand. Om du inte är säker på dina förmågor är det bättre att ringa en mästare som snabbt tömmer vattnet, bestämmer orsaken till problemet, reparerar maskinen och ger en garanti för sitt arbete.

Rekommenderad: