Alternativ För Förkläden I Köket (65 Foton): Typer Av Förklädesfinisher, Egenskaper Hos Metallprodukter. Funktioner Av Trä- Och Stenförkläden

Innehållsförteckning:

Video: Alternativ För Förkläden I Köket (65 Foton): Typer Av Förklädesfinisher, Egenskaper Hos Metallprodukter. Funktioner Av Trä- Och Stenförkläden

Video: Alternativ För Förkläden I Köket (65 Foton): Typer Av Förklädesfinisher, Egenskaper Hos Metallprodukter. Funktioner Av Trä- Och Stenförkläden
Video: Publix Kitchen: Aprons Meal | River City Live 2024, April
Alternativ För Förkläden I Köket (65 Foton): Typer Av Förklädesfinisher, Egenskaper Hos Metallprodukter. Funktioner Av Trä- Och Stenförkläden
Alternativ För Förkläden I Köket (65 Foton): Typer Av Förklädesfinisher, Egenskaper Hos Metallprodukter. Funktioner Av Trä- Och Stenförkläden
Anonim

Köksdesignen ska inte bara vara spektakulär, utan också praktisk, eftersom alla arbetsplan nära spishällen utsätts för temperaturer och ånga. Förutom den estetiska komponenten är det således nödvändigt att förlita sig på stabiliteten hos materialet från vilket förklädet är gjort. Keramiska plattor, glas, mosaik - detta är inte en uttömmande lista över möjliga förklädesdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Förklädet kan säkert kallas kökets "arbetskläder". Det ska trimmas så att det skyddar väggarna och dekorerar interiören. Kanske har huset inte längre ett sådant dekorativt element, som förutom design har en rik funktionalitet. Förklädet fungerar som en barriär mellan möbler, väggar och fett, droppar, ånga, värme. Därför är det så viktigt att inte bara passa in i den övergripande kompositionen, utan också att välja rätt material med fokus på egenskaperna.

Ett förkläde kan vara grunden för hela interiören, den ljusaste och mest uttrycksfulla platsen runt vilken alla inredningsartiklar förenas och harmoniseras . Om du vill kan du minska dess roll till ett minimum genom att utföra i ett neutralt färgschema, en lugn konsistens. Ett bra designdrag är att matcha färgen på panelen och bänkskivan.

När du väljer, var noga med att ta hänsyn till ett sådant faktum som praktiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mörka material gör alla ränder och fläckar mer märkbara, men de är oumbärliga om det är nödvändigt att dimma ett alltför ljust headset. Detsamma kan sägas om för ljusa färger - droppar fett och vatten är mycket märkbara på det, så noggrann vård kommer att krävas. Om rummet behöver visuell töjning bör du vara uppmärksam på designen i form av horisontella ränder . Speglade ytor lägger till volym, ljusa lägger till luft. Mot bakgrund av ett varmt intervall ser maten mer aptitlig ut, detta bör också beaktas, särskilt om du strävar efter att ständigt hålla din vikt normal.

Designers rekommenderar att satsa inte på färg, utan på en ovanlig konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Neutrala paletter som matchar väggar, möbler eller arbetsyta ser mer attraktiva och snygga ut. Rekommendationer när du väljer är ganska godtyckliga, du bör först och främst vägledas av din smak och egenskaper hos förklädesmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Genom att göra ett förkläde i köket kan du använda en mängd olika material: keramik och porslin, porslin, glas, mosaik, stål, trä. Panelen kanske inte installeras alls, även om det är väldigt opraktiskt att göra en yta av tapeter. Billig typ av akryl- och plast -ABS -paneler är mycket populära.

Vid val av material måste följande nyanser beaktas

  • Estetisk komponent . Om materialet är mycket hållbart, men inte passar in i den valda stilen, måste du välja mellan andra alternativ.
  • Enkel vård . Oavsett hur vackert materialet är, om du ständigt behöver stå över det med en trasa, är det osannolikt att det ger stort nöje. Helst bör fett vara lätt att ta bort utan att behöva några speciella rengöringsmedel. Ett hårt material med en slät yta är det bästa valet ur denna synvinkel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Resistent mot fukt . En viktig punkt, eftersom vatten regelbundet kommer på förklädet, dessutom måste det rengöras regelbundet. Glöm inte att alla porösa, svampiga ytor, förekomst av sprickor kan bli grogrund för mögel, svamp, mikrober.
  • Värmetolerans . Kokzonen måste vara värmebeständig.
  • Uthållighet . Ju starkare materialet är, desto längre håller förklädet sig, trots exponering för värme, vatten, tvättmedel, slipmedel.
  • Lätt att installera . Denna faktor är viktig om du bestämmer dig för att installera förklädet själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga var och en av materialen separat och utvärdera alla för- och nackdelar.

Metallisk

Ett metallförkläde är en exotisk typ av köksdesign, men designers inkluderar det alltmer i sina projekt. Med rätt val kommer han verkligen att göra köket otroligt snyggt, ovanligt, elegant. En sådan lösning kan anses särskilt framgångsrik i utformningen av ett loft eller högteknologiskt, modernt, klassiskt, Provence-land. Detta alternativ passar bra med material av trä, plast, tegel och gips, glas.

Oftast är de gjorda av rostfritt stål, eftersom denna metall är den mest budgetmässiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom rostfritt stål tillverkas dock mässing, kopparförkläden. De är mycket effektiva, men ganska dyra.

Metallförklädet kan vara antingen matt eller glansigt, kombinerat . Det andra alternativet är bra för små utrymmen eftersom det expanderar utrymmet genom reflektioner. Metallförkläden med mönster, mönster i mosaikteknik ser mycket imponerande ut. Av nackdelarna bör det noteras att en sådan panel kommer att kräva konstant vård, varje droppe kommer att vara synlig på den, varje touch kommer att lämna ett märke. För att förhindra att detta händer, välj en yta med mönster. Naturligtvis är metallen extremt motståndskraftig mot fukt, temperatur, mekanisk påkänning och kräver inga specialvårdsprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av sten

Ett stenförkläde kan vara tillverkat av konstgjort, dekorativt material eller naturligt. Natursten används sällan i köksdesign, eftersom den är väldigt dyr och inte särskilt hållbar. Det enda undantaget är granitplattor. Jämfört med vacker men ömtålig marmor är detta det bästa alternativet. Men analoger av artificiellt ursprung används ofta i design. De är gjorda av akryl och kvarts, gips. De två första motstår perfekt fukt, utsätts inte för deformation. Om du bestämmer dig för att installera ett gipsförkläde måste det lackeras.

Av nackdelarna bör det noteras:

  • hög kostnad;
  • omöjlighet till självinstallation utan speciella färdigheter;
  • dålig kombination med andra material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjort av trä

Ett träförkläde anses vara ett ganska kontroversiellt beslut. Strukturen av naturligt trä är för känslig för fukt, lukt, smuts. Ett uppenbart plus är trädets miljövänlighet, naturlighet och estetiska effekt. Ytan på ett sådant förkläde måste behandlas ordentligt med skyddande lacker och oljor. En praktisk lösning skulle vara att placera ett träförkläde bakom en glasspärr, men det är inte lätt att montera här. Det är meningsfullt bara om designlösningen kräver ett sådant element.

Det är mer praktiskt att ersätta trä med MDF, HDF och spånskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller utseende kommer nästan alla interiörer bara att dra nytta av närvaron av en träplatta, särskilt eftersom den enkelt kan kombineras med både olika paletter och material. Det bidrar också till att skapa en atmosfär av mys och komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

HDF

Detta träbaserade material är en tät 3 mm skiva med UV-mönster och lackbeläggning. Den är tätare än MDF och tål bättre fukt. Av fördelarna är det möjligt att notera motståndskraft mot stötar, miljövänlighet, lång livslängd, möjligheten att placera spektakulära bilder i interiören, enkel installation, låg kostnad, enkelt underhåll.

Men det finns också nackdelar: storleken begränsas av tryckstandarder, materialet kan bli gult, det finns risk för mögel och bakterier, och det är lätt att deformeras. Använd inte tvättmedel med aggressiv komposition och slipande partiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskiva

Detta är en spånskiva baserad på naturligt sågspån. Med moderna utskriftsmöjligheter kan du göra absolut vilken komposition som helst. Du kan beställa din favoritreproduktion, familjefoto, landskap, djur, blommor och så vidare. Av detta material kan du skapa exklusiva alternativ som ger interiören individualitet.

Ett sådant förkläde kommer att se väldigt imponerande ut, locka uppmärksamhet, eliminera behovet av en komplex, genomtänkt design.

Bild
Bild

Detta är det bästa sättet att göra något unikt för lite pengar . Den laminerade beläggningen skyddar skivan och tätningen från yttre påverkan. Installationen är mycket enkel, du kan hantera den själv. Dess nackdelar är desamma som för HDF -material, naturligt trä: kort livslängd, kan inte installeras ovanför hällen, annars är deformation möjlig, mikroorganismer kan föröka sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat

Detta är ett ark av plast i ett stycke, liknande struktur som glas. Den kan vara färgad, transparent. Det är väldigt enkelt att välja ett material för vilken inredning som helst, eftersom det finns många färg- och tryckvariationer. Polykarbonat ger intrycket av bräcklighet, eftersom det ser ut som en glasyta, men det är en bedräglig illusion. Det är nästan omöjligt att bryta det, även om du försöker.

Detta förkläde är lätt att rengöra, torka bara av den släta ytan med ett tvättmedel , även med en aggressiv komposition. Du behöver inte oroa dig för att det kommer att finnas spår av färgämnen och produkter på panelen. Polykarbonat har utmärkt fuktbeständighet och är inte en grogrund för svampar och mikroorganismer. Det enda du bör tänka på är att saltlösningar kan lämna spår, som dock lätt kan tvättas bort.

Fördelarna inkluderar också enkel installation, ljudisoleringsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat plus och samtidigt ett minus är värmebeständighet mot låga temperaturer, men svagt motstånd mot höga temperaturer. Det vill säga polykarbonat kan smältas och deformeras. Vi måste täcka hällen med lock.

Designalternativ

Köksinredning kräver alltid fantasi, medel och kunskap. Bänkskivan, förklädet och själva headsetet är mycket viktiga i det inre av köket. Designen ska vara konsekvent i samma stil, belysningen, rummets storlek bör beaktas. Rätt inredning är mycket viktigt. Ibland kan krukväxter, textilier eller ett akvarium helt förändra en ödmjuk design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett förkläde är det viktigt att inte bara beakta materialets egenskaper, utan också texturen och färgen. Genom att följa inredningsarkitekternas rekommendationer kan du rädda dig själv från allvarliga felberäkningar.

  • Du bör välja ett förkläde efter att du har bestämt dig för headsetets färg och rummets allmänna stil, du måste också välja färg på golv, tak och väggar. Annars finns det risk för att en del av interiören "faller ut" från helhetsbilden.
  • Förklädet kan fungera som en oberoende interiör, det kan vara orelaterat i färg till någonting, men detta är endast tillåtet i en svartvit design. Till exempel kommer ett köksutrymme i vitt att bli mycket livfullt av en ljusfärgad panel av blått, rött, gult, orange.
  • Det är effektivt när förklädet delvis matchar färgen på uppsättningen, till exempel i hällens område. Resten av panelen ska vara neutral.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kontraster och motsatser är alltid uttrycksfulla. Kombinationer av vitt och svart, rött och svart är underbart. Dessutom kan kontrast användas när det gäller val av texturer - matt och glans passar bra ihop.
  • Glöm inte att alla inredningsartiklar ska kombineras med varandra, så den övergripande bilden ser mer fördelaktig ut. Det räcker med att det gröna förklädet matchar färgen på stolarnas klädsel för att göra interiören mer organisk.
  • Ett utmärkt drag är en kombination av ett förkläde med ett golv i färg, särskilt om headsetet är tillverkat i ett lugnt område. Ett annat knep är att välja textilier i samma ton för duetten på golv och förkläde.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du inte vet vad du ska välja ett förkläde till, låt det vara i harmoni med väggarna. Detta är det enklaste och säkraste alternativet, särskilt i ett studiokök. Eller ordna panelen i en färgkombination med headsetet, detta ger intrycket av kompositionens integritet.
  • Om din design är begränsad till två färger bör förklädet dekoreras i en ton som är gapet mellan väggarna och golvet. Med andra ord måste väggarna vara ljusare än förklädet, golvet måste vara mörkare.
  • En elegant lösning är att kombinera en bänkskiva, ett förkläde och ett golv eller de två första elementen i samma sortiment.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning spelar en stor roll i inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bakgrundsbelysta headsetet förbättrar effekten av den lyxiga ramen. Begränsa dig inte till en ljuskrona, plocka upp strålkastare, lampor i form av strålkastare.

Vackra exempel

Den enkla lakoniska inredningen i köket i ett återhållsamt färgschema är perfekt utspädd av en ovanlig metallpanel.

Bild
Bild

Ett stenförkläde kompletterar interiören perfekt i både modern och klassisk stil.

Bild
Bild

Trä kommer alltid att vara en populär designlösning, eftersom naturliga och naturliga motiv inte tappar sin relevans.

Bild
Bild

Med HDF -material kan du förkroppsliga absoluta fantasier i köksinredningen.

Bild
Bild

Den sofistikerade belysningen av en backsplash i polykarbonat kan helt förändra hela köksupplevelsen.

Rekommenderad: