Arbetstriangel I Köket: Vad är Det Och Hur Man Ordnar Det Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Arbetstriangel I Köket: Vad är Det Och Hur Man Ordnar Det Korrekt?

Video: Arbetstriangel I Köket: Vad är Det Och Hur Man Ordnar Det Korrekt?
Video: Checklista, så storstädar du köket 2024, April
Arbetstriangel I Köket: Vad är Det Och Hur Man Ordnar Det Korrekt?
Arbetstriangel I Köket: Vad är Det Och Hur Man Ordnar Det Korrekt?
Anonim

Köket är platsen för att förbereda och äta mat. Förbereder sig på det och sätter ordning på bordet efter varje måltid, känner kvinnor ett sammanbrott på kvällen. Orsaken till detta är ofta inte ens ett överflöd av köksbekymmer, utan felaktig bildning av arbetsytor. Genom att ordna om köket kommer hemmafruarnas vardag att förändras.

Bild
Bild

Om konceptet

Trots att ett nytt sätt att organisera utrymme - en arbetande triangel i köket utvecklades på 40 -talet. XX -talet, idag har det inte tappat sin relevans. Under de åren lagade de mat i köket och åt i vardagsrummet. I ett litet kök placerades utrustning och möbler som var nödvändiga för matlagning, som var mycket stora. Med introduktionen av konceptet försvann trångheten från det: det ersattes av bekvämlighet. När de lär känna henne för första gången märker de svårigheterna med att prestera. När de tar sin utföringsform försvinner de. Arbetstriangeln i köket sparar tid och energi för hemmafruar.

Det finns 3 huvudzoner i köket:

  • matlagningsområde;
  • förvaringsutrymme;
  • tvättstuga.

En arbetande triangel erhålls genom att dra raka linjer mellan zonerna ovan. Hur spis, diskbänk och kylskåp är anordnade beror på om köket kommer att verka trångt och om tillagningsprocessen kommer att bli tortyr. Det optimala avståndet mellan dem är från 1, 2 till 2, 7 m, och det totala avståndet är 4-8 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Efter att ha uppdaterat det inre i köket går de vidare till arrangemanget av möbler och elektriska apparater. Allt ordnas bråttom, trött under renoveringen. Banala tankar om var man ska hänga skåpet, sätta matbordet lämnas för dem som gör reparationerna inte med egna händer, utan med deltagande av kvalificerade hantverkare. Detta tillvägagångssätt kommer att slå tillbaka i framtiden med bristen på effektivitet i rörelse och otillgänglighet för de nödvändiga föremålen när du lagar mat. Om du spenderar lite mer tid och slår arbetsområdena först kommer detta inte att hända. Arbetstriangeln i köket är korrekt placerad med hänsyn till följande tips.

  • Gas / induktion / elektrisk spis och ugn är placerade nära diskbänken och inte långt från bordet. Annars kan du bränna dig genom att bära den heta grytan till diskbänken för att tömma vattnet.
  • Den idealiska platsen för tvätt är nära kylskåpet och gasspisen.
  • Ett högt skåp med hyllor placeras bredvid kylskåpet (bär inte paket med köpt i snabbköpet från hörn till hörn).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler

Beroende på vilken layout som väljs kommer arbetstriangelns läge i köket att vara annorlunda.

Bild
Bild

Linjär layout

Denna typ av layout kallas på ett annat sätt för en rad. Av det andra namnet är det klart att med en sådan layout står köksuppsättningen längs väggen. Lagringsutrymmet är organiserat i väggskåp, och spisen, diskbänken och kylskåpet är i rad. Lösningen är idealisk för kök som är små, smala eller långa. Det bör finnas utrymme mellan dem för flera arbetsytor.

Enradig layout kommer att ge dissonans till det inre av stora kök. På grund av det ökade avståndet mellan zonerna kommer värdinnorna att ha svårt och obekvämt att röra sig genom dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnkök

Av namnet är det tydligt hur ett sådant kök ser ut. Designers gillar det här alternativet, men de förtydligar gärna: det är lämpligt för rektangulära eller fyrkantiga kök. Kökssatser köps i L- eller L-formade. Det finns 2 alternativ för att ordna möbler i det här fallet:

  • sjunka i hörnet;
  • spis eller kylskåp i hörnet.

Det första alternativet förutsätter placering till vänster och höger om bänkskivan. En diskmaskin är gömd under den ena och ett skåp för förvaring av krukor under den andra. Efter arbetsytorna placeras ett kylskåp på vänster sida och en spis med en ugn placeras till höger. De viktigaste förvaringsplatserna för köksredskap och bulkprodukter är väggskåp. Det andra alternativet innebär att placera det i hörnet av ett kylskåp eller spis. Det är tillåtet, men irrationellt. Det är svårt att implementera det i lägenheter i "Chrusjtjov", där ledningarna under vattnet tas ut i hörnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

U-format kök

Detta layoutalternativ är de glada ägarna till lägenheter med stora kök. I dem är arbetstriangeln fördelad på tre sidor. "Hålrummen" mellan spis, diskbänk och kylskåp är fyllda med förvaringsutrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Parallell layout

På jakt efter det perfekta alternativet för breda och långsträckta kök (bredd från 3 m) tänker de på en parallell layout. Det är lämpligt för rum med balkong eller loggia. En av hörnen i triangeln (eller två) kommer att vara på ena sidan, och de andra två (eller en) kommer att vara på den andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Köksö

Alla har inte ett stort kök i lägenheten. Ett "ö" -kök är ett idealiskt layoutalternativ för rum med en yta på mer än 20 kvadratmeter. meter. Det ser snyggt ut och får köket att se mindre ut. "Ön" förvandlas till ett av hörnen av triangeln genom att placera ett handfat eller spis i mitten. Det första alternativet försvinner om reparationer utförs i köket i lägenheten. Anledningen till detta är behovet av att komma överens med bostadskommittéerna om överföring, installation av rörledningen och kommunikation. Om "ön" är ett av triangelns hörn implementeras de andra zonerna i köksuppsättningen. Ibland används "ön" som matplats. I detta fall placeras headsetet antingen i rad eller som med en U-formad layout.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Halvcirkulärt kök

Detta layoutalternativ är lämpligt för stora och långa rum. Möbelfabriker producerar headset med konkava / konvexa fasader. I detta fall är möblerna arrangerade i en halvcirkel. Kökssatsen är placerad på rad med den enda skillnaden att hörnen inte är hörn, utan bågar. Om headsetet är arrangerat i två rader, avvisas de av de råd som är typiska för en parallell layout.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konceptet med en triangel i köket är populärt bland designers . De gör det, men inte alltid. Ibland håller hemmafruar, som förlitar sig på sina vanor, inte överens med de designprojekt som de föreslår. Detta är normalt: om de inte har en själ för något av de klassiska alternativen, skapar de ett nytt designprojekt, med hänsyn till deras önskemål. Alla vänder sig inte till designers.

Reparationer med egna händer bedöms bekvämligheten med klassiska köksdesignalternativ oberoende, tar papper, en penna och ritar hörnen i triangeln på den.

Rekommenderad: