Induktionshällens Effekt: Induktionshällens Strömförbrukning. Vilken Spis är Mer Ekonomisk - Gas, Elektrisk Eller Induktion?

Innehållsförteckning:

Video: Induktionshällens Effekt: Induktionshällens Strömförbrukning. Vilken Spis är Mer Ekonomisk - Gas, Elektrisk Eller Induktion?

Video: Induktionshällens Effekt: Induktionshällens Strömförbrukning. Vilken Spis är Mer Ekonomisk - Gas, Elektrisk Eller Induktion?
Video: Induction vs Gas vs Electric 2024, April
Induktionshällens Effekt: Induktionshällens Strömförbrukning. Vilken Spis är Mer Ekonomisk - Gas, Elektrisk Eller Induktion?
Induktionshällens Effekt: Induktionshällens Strömförbrukning. Vilken Spis är Mer Ekonomisk - Gas, Elektrisk Eller Induktion?
Anonim

Numera blir elektriska spisar mer och mer populära. Induktion elektriska spisar är erkända som de mest moderna, säkra och effektiva. Vad är det, vad är deras arbete baserat på, vad är deras makt - du får svar på dessa och andra frågor genom att läsa artikeln.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Kokarnas funktion av denna typ är baserad på principen om elektromagnetisk induktion - under de glaskeramiska brännarna finns induktionsspolar som, förutsatt att det finns ferromagnetiska köksredskap på brännaren, skapar ett elektromagnetiskt fält som fungerar som värmekälla.

Som sagt, bara disken värms upp, och temperaturen på kaminen som helhet (inklusive brännarna) stiger inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brännarna kan värma upp en andra gång redan från själva disken - upp till cirka 60 grader. Denna driftsprincip minskar elförbrukningen, eftersom den termiska energi som genereras när induktionsfältet skapas inte används för att värma kaminen, utan går nästan helt till en användbar verksamhet.

Den inbyggda kontrollpanelen styr arbetsprocessen . Den kan känna igen närvaron / frånvaron av rätter på kokplattan, automatiskt slå på / av och justera intensiteten hos det elektromagnetiska fältet. Spisar av induktionstyp skiljer sig åt i effekt, antal och storlek på brännare, närvaro / frånvaro av en ugn, möjligheten att justera uppvärmningsgraden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med denna typ av häll inkluderar:

  • snabbare uppvärmning av maträtter;
  • säkerhet - risken för oavsiktliga brännskador eller brand är nästan helt frånvarande;
  • enkel användning;
  • hög effektivitet;
  • signalen för att stänga av spisen är frånvaron av rätter i arbetsområdet;
  • spisens effekt beror inte på nätets spänning;
  • det finns inget behov av en huva;
  • ekonomisk strömförbrukning.

Som vanligt fanns det några nackdelar:

  • för tallrikar av detta slag krävs speciella rätter med höga magnetiseringshastigheter;
  • reparation vid eventuella fel eller driftstörningar är ganska komplicerad och dyr;
  • glaskeramik är ett relativt skört material (i jämförelse med metaller);
  • elektromagnetisk strålning kan påverka andra köksapparater och apparater;
  • ganska hög kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Effektvärde

Effektivitetsindikatorerna för induktionshällar är en storleksordning högre än för konventionella el- eller gasugnar och är cirka 80-90%. Hällens totala effekt består av effektvärdena för de enskilda brännarna. Kraften i arbetsområdet är direkt relaterad till dess storlek. Till exempel är effekten av en brännare med en diameter på 12 cm 1 kW, för brännare med en diameter på 16 cm är denna siffra 1,5 kW, om arbetsytans diameter är från 18 till 21 cm, då kommer effekten att öka till 2-2,5 kW, för brännare av större storlek blir effektindikatorn högre - cirka 3 kW. Alla dessa indikatorer anges i produktens tekniska datablad. Medeleffekten för en 4-brännare induktionshäll är 7 kW.

Strömens frekvens i induktionsspolar varierar i genomsnitt från 20 till 60 kHz . När det gäller effekt kan induktiva kokplattor villkorligt delas in i lågeffekt (upp till 3,5 kW), medelhög effekt (3,5-5 kW) och hög effekt (5-10 kW).

Bild
Bild

Elförbrukning

Energiförbrukningen för elektriska induktionsspisar beror främst på antalet och storleken på de installerade kokzonerna, liksom på de mest använda uppvärmningslägena. Naturligtvis, när man använder den maximala värmenivån, är energiförbrukningen också maximal. Men man bör komma ihåg att energikostnaderna också beror på den tid som läggs ner på matlagning. Med hänsyn till det faktum att induktionsspisar värmer mat i genomsnitt 2-3 gånger snabbare än konventionella spisar, kommer du att spara tid och därmed energibesparingar.

Många spisar är utrustade med en funktion som visar energin som förbrukas för att laga / värma mat

För att beräkna den genomsnittliga elförbrukningen för en induktionsspis per månad måste du veta enhetens totala effekt, panelens genomsnittliga användningstid per månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följ tillverkarens enkla rekommendationer för att minimera energikostnaderna:

  • Använd små brännare för att brygga kaffe, värma upp eller förbereda 1-2 portioner av vilken maträtt som helst;
  • om du vill laga soppa i en stor kastrull är det bättre att göra det på en stor brännare;
  • för att laga / steka mat i medelstora behållare är det bättre att använda ett medelstort arbetsområde;
  • för ovala rätter har vissa modeller av induktiva spisar parade brännare;
  • för nödvärme tillhandahåller tillverkare ofta speciella högeffektkretsar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra arter

Om du vill ta reda på vilken typ av spis som är ledande inom effektivitet kan du utföra ett enkelt test: tid koktiden för samma mängd vatten på olika typer av kaminer. Du kommer att upptäcka att en induktionsanordning kokar vatten 4-5 gånger snabbare än en vanlig elspis.

Med kaminens drift i cirka 2 timmar om dagen per månad blir den elektriska energiförbrukningen för en induktiv spis 156-165 kW; den klassiska elektriska har 602–620 kW. Således är en induktionsspis minst 4 gånger mer ekonomisk än sin klassiska produkt när det gäller energiförbrukning.

Bild
Bild

Om du jämför hällarna med andra indikatorer får du ungefär följande bild:

Indikatorer Gas Klassisk elektrisk spis Induktion
Förbrukad energi Naturgas Elektricitet Elektricitet
Effektivitet,% 30-60 60-70 80-90
Särskilda redskap - - +
Säkerhet Hög brandrisk Säker Säker
Uppvärmningshastighet, poäng 3 av 4 1 av 4 4 av 4
Ugn (exakt temperaturkontroll) Nej Ja Ja
Ta hand om din enhet Standard Standard Särskild

Det bör noteras att induktiva spisar är mycket dyrare än gas- och klassiska elektriska spisar.

Bild
Bild

Tips

När du köper en induktionshäll, glöm inte att det kräver speciella kokkärl - vanliga grytor, glas och keramiska behållare är inte lämpliga för denna typ av spis. Vanligtvis är redskap för induktiva spisar märkta med en sicksack eller ordet induktion. Men du kan också köpa ett speciellt adapterställ för vanliga köksredskap.

När du väljer en induktiv spis ska du vägledas av kvaliteten på ledningarna i ditt hem . Om du har ett gammalt hus och ledningarna i det inte har ändrats på länge är det bättre att välja en lågeffektsenhet med en energiförbrukning på upp till 3,5 kW. Anslutningen av en sådan enhet utförs genom att helt enkelt ansluta kontakten till ett eluttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kraftenheter är kabelkraven mycket högre: för spisar med en elförbrukning på mer än 10 kW är det nödvändigt att lägga en separat kabel från växeln med obligatorisk jordning. Anslut inte induktionsenheter genom förlängningssladdar eller tees.

Eftersom glaskeramik är ett villkorligt skört material, hantera utrustningen noggrant och noggrant. Tappa inte fat eller tunga föremål på det, rengör det med slipande produkter. Vid eventuella fel eller störningar, kontakta specialiserade servicecenter, du behöver inte demontera och försöka reparera det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Annars kommer du att förlora garantiservice, vilket gör att du fortfarande måste vända dig till proffs.

Rekommenderad: