Dammsugarmotorborstar: Varför Gnistrar Och Brinner Elektriska Motorborstar? Val Av Borstar För Motorn I Huset. Hur Väljer Man En Borsthållare?

Innehållsförteckning:

Video: Dammsugarmotorborstar: Varför Gnistrar Och Brinner Elektriska Motorborstar? Val Av Borstar För Motorn I Huset. Hur Väljer Man En Borsthållare?

Video: Dammsugarmotorborstar: Varför Gnistrar Och Brinner Elektriska Motorborstar? Val Av Borstar För Motorn I Huset. Hur Väljer Man En Borsthållare?
Video: Borsta kattens tänder 2024, April
Dammsugarmotorborstar: Varför Gnistrar Och Brinner Elektriska Motorborstar? Val Av Borstar För Motorn I Huset. Hur Väljer Man En Borsthållare?
Dammsugarmotorborstar: Varför Gnistrar Och Brinner Elektriska Motorborstar? Val Av Borstar För Motorn I Huset. Hur Väljer Man En Borsthållare?
Anonim

Penslar i en elmotor spelar en mycket viktig roll. Deras livslängd kan bero på olika orsaker. Ju snabbare dammsugaren är, desto snabbare uppstår vanligtvis slitage på borstarna. Det antas att med korrekt användning av borsttekniken kan du inte ändra det på 5 år. Det finns fall där de inte har ändrats på 10 år eller ännu mer. Det höga slitage på borstarna leder till att de byts ut. Det finns ett antal orsaker till att borstar misslyckas, vi kommer att överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild

Särdrag

Elektricitet levereras till elmotorns ankarlindningar med hjälp av kollektoraggregatet. Under driften av apparaten roterar ankaret, kontakten dyker upp, antalet varv är ganska stora, detta leder till stark friktion. Borstarna bildar en "glidande" kontakt som omvandlar mekanik till elektrisk energi. Deras huvuduppgift är: att ta bort och leverera ström till kollektorerna. Elektrisk ström tas bort från sliringarna. Det viktigaste är att borstarna är korrekt installerade . Satsen med dem inkluderar klackar med trådar riktade mot högkvalitativ fästmekanism för bultarna på borstarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns olika typer av dem:

  • grafit - syftar till enkel omkoppling, består av grafit;
  • kol-grafit - de kännetecknas av låg hållfasthet, de används oftare på utrustning med minimal belastning;
  • elektrografit - är mycket hållbara, tål det genomsnittliga kontaktläget;
  • koppar -grafit - har god styrka, har starkt skydd, vilket sparar från gaser, liksom olika vätskor.

Det finns också förbättrade modeller av borstar i ett plastfodral. När det gäller typer skiljer de sig inte från ovanstående, bara de har skydd i form av en kropp eller ett plastskal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Onormal bågning av elmotorn

Gnistor uppstår på grund av mekanisk verkan av borsten och uppsamlaren. Detta fenomen uppstår även med en motor som kan användas. Borsten rör sig längs kollektorn, bildas i sin tur och bryter sedan förbindelsen med kontakterna. Ett litet antal gnistor som brinner anses vara ett acceptabelt fenomen för en arbetsenhet, men om det gnistor mycket är det nödvändigt att diagnostisera dammsugaren.

Felaktig lutningsvinkel kan vara den verkliga orsaken till haveriet. Rätt position: två borstar roterar parallellt med varandra och längs samma väg . Vid en långsiktig drift av enheten kan borstarna i den skifta, därför är det nödvändigt att kontrollera denna process så att det inte finns några krökningar. Om poppar uppstår, stark gnista uppträder, produktens kropp blir svart, vi kan prata om en inter-turn-krets.

Det är svårt att lösa ett sådant problem på egen hand, det är bättre att kontakta en specialist eller byta ut motorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan orsak till felet är slitage på delar . I detta fall demonteras dammsugaren helt. Borstar skapar kontakt mellan speciella elektroder, de är komponenter i en elmotor, så du måste först diagnostisera den, byta ut gamla delar och sedan använda tekniken. Vissa experter rekommenderar att du lägger till ytterligare reservdelar i satsen för en ny produkt.

Dålig kontakt mellan teknikelement kan uppstå när nya borstar installeras. De måste vara tätt monterade. Felet uppstår i närvaro av damm, rengör i detta fall regelbundet kontakterna. Om kontakten är dålig kan du låta enheten fungera i 10 minuter med neutral hastighet.

Överdriven stress, som är förknippad med hög friktion, skapar smuts. Ju fler kolavlagringar som uppstår, desto snabbare bryts enheten ned. Kontakter måste alltid vara rena.

Smuts (kolavlagringar) avlägsnas med sandpapper eller krita, sedan måste ytan avfettas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av borstehållare

Borstehållarnas huvuduppgift är att säkerställa trycket på borsten, dess korrekta pressning, fria rörelse samt fri åtkomst för byte av borstar. Borsthållarna skiljer sig åt i pressmekanismer och fönster för borsten. Sådana element betecknas med bokstäver, där den första bokstaven är elementets allmänna namn, den andra är dess typ (radiell, lutande, etc.), den tredje är typen av mekanism (dragfjäder, tryckfjäder, etc.).

Borsthållarna är indelade för industri- och transportapplikationer. Vanliga industriella dammsugare används för dammsugare, vi kommer inte att lista deras typer, vi kommer bara att bo på en av de mest effektiva - RTP. Den har en konstant tryckspiralfjäder. I detta avseende är det möjligt att använda höga borstar (upp till 64 mm), vilket ökar resurserna för enheterna. Denna typ av hållare har hittat sin tillämpning i många elektriska maskiner, i synnerhet dammsugare.

Dammsugarfel kan associeras med en sprucken hållare. Vi ändrar det bara till ett nytt. Om det har skiftat på grund av försvagade fästelement, återställer vi det till sitt ursprungliga tillstånd, vi stärker infästningen på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du byter borstar på motorn från dammsugaren nedan.

Rekommenderad: