Gör-det-själv-dammsugare: Hur Man Gör En Kraftfull Tvättdammsugare Av En Vanlig? Hur Monterar Man En Fjäder? Hemmagjorda Modeller Från En Kylare Och Ett Fat

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-dammsugare: Hur Man Gör En Kraftfull Tvättdammsugare Av En Vanlig? Hur Monterar Man En Fjäder? Hemmagjorda Modeller Från En Kylare Och Ett Fat

Video: Gör-det-själv-dammsugare: Hur Man Gör En Kraftfull Tvättdammsugare Av En Vanlig? Hur Monterar Man En Fjäder? Hemmagjorda Modeller Från En Kylare Och Ett Fat
Video: HomeMade Wet & Dry Vacuum Cleaner 2024, April
Gör-det-själv-dammsugare: Hur Man Gör En Kraftfull Tvättdammsugare Av En Vanlig? Hur Monterar Man En Fjäder? Hemmagjorda Modeller Från En Kylare Och Ett Fat
Gör-det-själv-dammsugare: Hur Man Gör En Kraftfull Tvättdammsugare Av En Vanlig? Hur Monterar Man En Fjäder? Hemmagjorda Modeller Från En Kylare Och Ett Fat
Anonim

En dammsugare är en smart enhet som tar bort damm och olika föroreningar genom att suga in dem med en luftström. De första dammsugarna tillverkades i USA 1869. Moderna enheter är utrustade med alla nödvändiga delar: en centrifugalkompressor, en luftrenare, uppsättningar utbytbara munstycken och borstar och många andra.

Enheter kan vara hushåll, industriella, bärbara, golvstående, manuella, automatiska. Det finns ett stort utbud av dammsugare i butiker, men enheten kan skapas hemma med egna händer om du följer instruktionerna och har allt nödvändigt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggdammsugare från hushåll

Från en hushållsdammsugare kan du göra en kraftfull konstruktionsanordning.

Du behöver följande information:

  • korrugerad slang;
  • filtrera;
  • motor;
  • hjul;
  • rör;
  • fästelement;
  • eluttag;
  • luftintagsmotor;
  • lagringstank som samlar skräp, damm och sågspån;
  • en 41 liters fat är lämplig som behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta på den steg-för-steg-skapandeprocessen

  • Det är nödvändigt att bestämma den optimala längden på ledningarna för anslutning till strömförsörjningen och installera uttaget. Med en krona med en diameter på 43 mm måste du borra ett hål i toppen av locket.
  • I mitten av platsen där uttaget och kroppen finns måste du installera en gummipackning och fixa den med självgängande skruvar.
  • Då måste du förstärka tumlaren. För att göra detta, borra små hål i locket för det. För att förhindra att kortet kommer i kontakt med höljet måste det installeras på hyllorna. Själva ställen är skurna ur en reservoarpenna.
  • Anslut därefter strömkabeln. Två ledningar ansluts till omkopplaren och den tredje till monteringsskruven där marken från uttaget är ansluten. Detta är nödvändigt för att enheten ska jordas.
  • Nästa steg är att fixa filtret. I botten av dammbehållaren och på tanklocket måste ett hål på 96 mm skäras ut och hål för skruvarna måste borras runt omkretsen. Skär en plugg ur plywood, dra åt alla element med skruvar, fäst filtret på stången med en hårnål.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sedan måste suganslutningen installeras. Borra ett hål i toppen av tanken med en 58 mm bit. Sedan måste du sätta in ett rör med en fläns i den, som kan tillverkas av en bit av ett avloppsrör.
  • För att samla fjädern för att linda sladden på dammsugaren måste du linda sladden på en spole, sedan dra och dra den cirka 1, 6 meter, sedan måste den sträckta delen av sladden lindas oberoende på spolen. Fjädern kommer att tappas och lindas till slutet.
  • Därefter måste du installera en tank för att samla skräp, stäng den med ett lock så att filtret ligger inuti. Sedan måste du fästa en del av den gamla dammsugaren med en motor och dra av allt med en metallklämma.
  • Det sista steget är att ansluta slangen. Istället för en slang kan du använda ett VVS -korrugerat rör. Sätt i det i anslutningsröret och slå sedan på enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man ett tvättmedel?

Med hjälp av instruktionerna kan du göra en tvättanordning från en enkel dammsugare. Vanligtvis använder folk tvättmaskinen väldigt sällan. En sådan enhet är avsedd för allmän rengöring av huset eller när du behöver tvätta smutsiga fläckar.

Steg-för-steg-instruktionerna för att skapa en enhet är följande

  • Där det finns en luftström är det nödvändigt att fixa vattenfiltret. Följande material behövs för filtret: en behållare, en vinkel, ett kort rör för avloppssystemet, en korrugering med en diameter som är lämplig för röret. En slang från en gammal dammsugare är lämplig som korrugering. Eftersom slangen är väldigt mjuk kommer den att rulla bra.
  • Det är nödvändigt att mäta diametern på den plats där du vill sätta in munstycket och förlängningsrören, och få en vinkel som kan passa denna diameter. Sedan måste du såga av röret så att det inte når botten.
  • Med en kniv på locket måste du skära de runda hålen. Hålens diameter måste vara jämn för att passa röret.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sedan ska rören sättas in runt omkretsen och förstärkas med en limpistol.
  • Efter det måste du göra ett tygfilter på det korta röret. Ett sådant filter kommer att förhindra att vattendroppar kommer in i dammsugaren, eftersom tyget är ett tillförlitligt material. Med hjälp av kinesisk eltejp måste detta tyg lindas på plast och dras tätt.
  • Därefter ska du ta slangen från dammsugaren och sätta in den i ett kort rör och sedan fästa ett munstycke på den. Med eltejp måste dessa anslutningar tätas.
  • Sedan måste du stänga locket på hinken ordentligt och rengöra huset. Som ett resultat av rengöring kommer allt vatten att placeras i tanken. Och filtret förblir torrt, det kommer bara att rengöras smuts på det. Röret som sattes in i dammsugaren blir också torrt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Råd: du behöver inte göra en tvättmaskin av en trelitersburk, eftersom det blir väldigt lite utrymme i den och vatten kan komma in i utloppsröret. Om du till exempel behöver rengöra soffan är det bättre att applicera ett tvättmedel på ytan, vänta lite, fukta ytan med en våt trasa och använd sedan bara en dammsugare. En självtillverkad tvättmaskin sparar utrymme: det finns inga onödiga rör, slangar och olika tillbehör. Och även en sådan enhet kan användas utan vatten för rengöring av byggföroreningar, bilar. Allt skräp finns kvar i skopan, täpper inte dammpåsen och minskar inte dragkraften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra tillverkningsalternativ

Förutom ovanstående metoder finns det flera andra lösningar för hur man gör en dammsugare själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från kylaren

För att rengöra svåråtkomliga ytor måste du använda en dammsugare som drivs med 12 volt. Som strömförsörjning kan du använda ett batteri eller ett block.

En liknande enhet kan göras med dina egna händer hemma. För att skapa det behöver du följande material och verktyg till hands:

  • datorkylare;
  • nätsladd;
  • växla knapp;
  • gitter;
  • dammuppsamlingsduk;
  • lödkolv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så, för att skapa en dammsugare från en kylare, måste du följa det ytterligare schemat

  1. Med ett lödkolv måste du ansluta kylaren till nätsladden och till strömförsörjningen.
  2. För att göra det enklare att använda enheten måste du slå på sladden.
  3. På sidan där damm sugs in är det nödvändigt att förstärka grillen så att inga främmande föremål kommer över.
  4. Du måste göra en speciell påse med en dammtät trasa: för detta måste du klippa av en remsa, vika den på mitten och sy den på båda sidor, du kan lägga till den med vadderingsmaterial för kuddarna. Sedan måste du göra en sida och sätta på ett elastiskt band.
  5. Därefter fästs dammpåsen på baksidan av kylaren. Det är det, minidammsugaren är redo att gå!
Bild
Bild
Bild
Bild

Från tunnan

Du kan också göra en dammsugare med en fat med en volym på 210 liter. Bläckfat kan användas eftersom de har förseglade lock och snäppringar. Du måste också använda luftslangar från en gammal dammsugare.

Tänk på steg-för-steg-instruktionerna för att skapa en dammsugare från ett fat

  1. Det är nödvändigt att ta bort locket, som har en tätning, och sedan göra ett hål i mitten. Det är nödvändigt att fixera filterkåpan ovanifrån.
  2. I botten av fatet bör plywood förstärkas och hjulsvängningsstöd installeras.
  3. Placera inloppet på vänster sida av locket, det kan böjas. Fatväggen är en separator. Ett billuftfilter kan användas som filter.
  4. Locket måste förstärkas med plywood och fixera fästplattan med en skruv. Själva plattan måste fästas i en plywoodcirkel med två självgängande skruvar.
  5. Turbinens inre del måste fixeras i mitten av fatet. Dess kapacitet är 1,8 kW.
  6. Nästa steg är att göra ett block: för detta måste du ta 3 ark plywood och limma dem. Använd sedan en handrouter för att fästa skopan, motorn och locket. Det finns ett lock ovanpå blocket; på- och av -knappar måste vara inbyggda i det. Enheten är klar att använda!

Dammsugaren kommer att visa sig vara pneumatisk, med hjälp av den kan du ta bort sågspån och spån. Dess enda nackdel är att den är stor i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från en hårtork

Du kan göra en dammsugare med en enkel hårtork. Detta kommer att kräva:

  • hårtork;
  • plastflaska med lock;
  • lättare;
  • penna;
  • tång eller nippers.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en sådan enhet med dina egna händer, använd följande instruktioner

  1. Först måste du smälta plastkåpan. För att göra detta måste du ta trådskärarna och värma lockets botten över tändarens eld.
  2. Sedan måste du sätta in en penna och skjuta genom mitten av det mjuka locket. Du får en "dropper".
  3. Sedan ska du ta en prästkniv och skära av spetsen på "pipetten".
  4. För att göra ett munstycke måste du skära av en halv med en hals från flaskan och släta ut kanterna med hjälp av uppvärmning. Och skär flaskan på mitten.
  5. Därefter måste du ta grillen från den gamla hårtorken och linda den med den ihåliga sidan inuti plasthalsen med eltejp.
  6. Därefter måste du ansluta alla delar och skruva på munstyckets lock. Fäst sedan det hela på baksidan av hårtork, där grillen är.

Hårtorken är redo att gå, den kan plocka upp små skräp i svåråtkomliga delar av huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vakuum

För att göra en dammsugare, följande material behövs:

  • plastlåda;
  • fungerande dammsugare "donator";
  • borra med olika borrar;
  • återanvändbart 3M filter;
  • limpistol;
  • möbelhörn;
  • bultar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en dammsugare är inte särskilt svårt

  1. Du måste ta en verktygslåda med måtten 591x291x311 mm.
  2. För att stärka motorn på rätt sätt måste du dra åt kraftdelen med bultar.
  3. För att förhindra att motorn överhettas gör vi ett hål för bultarna och använder sedan en borr för att borra kontakten för kabeln och ventilationsgrillen.
  4. Med hjälp av möbelhörn måste du installera 3M -filtret korrekt. Tack vare hörnen kan filtret tas bort och sedan rengöras eller bytas ut.
  5. På den plats där sugmotorn och filtret sitter måste en tätning limmas. Det ska passa bra till röret och inte ha några luckor.
  6. Kablarna måste läggas längs lådans sidor. De kan fästas med en limpistol.

Nu kan dammsugaren användas i arbetet. En sådan gör-det-själv-vakuumapparat med kanalfläkt kan perfekt ersätta en köpt och uppfylla alla tekniska indikatorer. Du kan fylla på patroner och följa alla föreskrifter samtidigt som enheten hålls i gott skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsteknik

När du gör en fristående enhet kan du köpa delar och reservdelar av fabrikstyp för att spara tid och ansträngning. När du installerar filter bör du dock komma ihåg att HEPA -filter inte är lämpliga för en hemmagjord enhet, eftersom sådana produkter kan hålla kvar små dammpartiklar i själva porerna i filtret. Allt detta leder till att filtren fylls med skräp, och följaktligen kommer sugkraften gradvis att minska. Filtret kan inte rengöras, eftersom det blir svårt att blåsa ut dammet och vid sköljning kan en sönderfallsprocess uppstå. Bakterier kan också utvecklas och orsaka obehaglig lukt under drift.

Om det inte finns något filter i en enkel dammsugare kan allt detta leda till motsatt effekt . Om dammsugaren inte har ett filter måste enheten ha ett idealiskt rengöringssystem, och det kommer att vara mycket svårt att göra det hemma. Därför, om en person behöver en dammsugare utan filter, är det bättre att köpa den i affären och inte göra den själv. Använd inte enheten om den är igensatt av damm. Stäng i så fall av strömmen och rengör enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att optimera maskinens prestanda kan 2 slangar anslutas. Den första slangen är för sugning och den andra för utblåsning. Den andra kan noggrant rengöra olika områden och svåråtkomliga ytor, eftersom det utblåsta dammet omedelbart samlas upp med sugslangen.

För att rengöra kaminer och eldstäder på ett snyggt sätt rekommenderar vi att du använder en askdammsugare . Om du rengör sådana platser med en enkel hushållsdammsugare försämras enheten snabbt. Filtreringsprocessen kommer inte att kunna rengöra stora askpartiklar. Som ett resultat kan brinnande kol brinna genom sopsäcken, värma upp och deformera enhetens plasthölje. En enkel dammsugare har inte heller tillräckligt med sugkraft för att ta bort aska med hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss bo på några ytterligare villkor för att använda hemgjorda dammsugare

  • Tryck inte fast munstycket mot området som ska rengöras så att dammsugaren inte värms upp och minskar kvaliteten på rengöringen. Enheten måste ha tillgång till luft. Under arbetets gång är det också omöjligt att kraftigt föra fram munstycket, du måste rengöra alla platser noggrant och jämnt.
  • Om dammsugaren inte är tvättmedel är det förbjudet att använda den vid rengöring av vätska.
  • Om ett främmande ljud hörs under drift måste du stänga av enheten och kontrollera den.

Dessa regler måste beaktas så att det inte finns några problem med enheten och att den inte går sönder.

Rekommenderad: