Vilken är Den Bästa Ugnsrengöringen? Typer Av Självrengöring. Vad är Pyrolytisk Och Hydrolysrengöring? Deras Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Vilken är Den Bästa Ugnsrengöringen? Typer Av Självrengöring. Vad är Pyrolytisk Och Hydrolysrengöring? Deras Fördelar Och Nackdelar

Video: Vilken är Den Bästa Ugnsrengöringen? Typer Av Självrengöring. Vad är Pyrolytisk Och Hydrolysrengöring? Deras Fördelar Och Nackdelar
Video: Product Support: How to clean your pyrolytic oven | Beko 2024, April
Vilken är Den Bästa Ugnsrengöringen? Typer Av Självrengöring. Vad är Pyrolytisk Och Hydrolysrengöring? Deras Fördelar Och Nackdelar
Vilken är Den Bästa Ugnsrengöringen? Typer Av Självrengöring. Vad är Pyrolytisk Och Hydrolysrengöring? Deras Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Rengöring av ugnen är en manipulation som inte kan undvikas när du använder köksenheten. Det finns olika metoder för hur man städar insidan av ugnen. Varje typ av rengöring har sina positiva och negativa sidor.

Vyer

Idag finns det flera typer av rengöringsugnar:

  • hydrolytisk;
  • pyrolytisk;
  • katalytisk;
  • traditionell.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla apparater måste rengöras, oavsett vilken typ av skåp det är: en inbyggd elektrisk ugn, gasugn eller en oberoende bakenhet . Behandlingsmetoden beror på det specifika alternativet.

Många moderna modeller av köksutrustning inkluderar en speciell beläggning för att underlätta avlägsnande av smuts, samt en speciell självrengörande funktion.

Med vatten

Begreppet hydrolysrengöring är avlägsnande av kol och fett från ugnens inre yta med ånga. Fördelen med detta tillvägagångssätt är att hushållskemikalier inte används, vilket kan påverka skåpets väggar mycket aggressivt. Du kan värma spisen inte särskilt mycket, utan att konsumera mycket el, och därför pengar.

Men denna metod har också en nackdel: det finns ingen garanti för att den smutsiga placken kommer att tas bort helt. Om fläckarna äts kraftigt måste de hanteras separat. Så hydrolysrengöring används ofta bara som ett hjälpmedel för rengöring av ugnen.

Bild
Bild

I konventionella ugnar

I konventionella enheter ser processen med ångexponering ut så här:

  • vatten hälls i en metallskål;
  • ett diskmedel tillsätts för att underlätta borttagning av fett;
  • skålen placeras inuti, ugnen är stängd;
  • temperaturen är inställd på 200 grader;
  • väntar en stund på att ångan korroderar föroreningarna;
  • skåpet stängs av, varefter det är nödvändigt att vänta på att det svalnar;
  • ytan torkas av med en ren trasa.
Bild
Bild

I ugnar med ångfunktion

Vissa ugnar har en inbyggd självrensande hydrolysfunktion.

Behandlingsprocessen liknar den vanliga: vatten hälls på ett bakplåt i ugnen eller i en speciell urtagning i botten, dörren stängs ordentligt och ett speciellt arbetssätt för kaminen slås på. Modern teknik kommer att signalera ägaren att processen är över.

Bild
Bild

Efter det återstår att stänga av enheten för att slutföra rengöringsprocessen med en trasa. Dörren måste öppnas försiktigt för att inte bränna dig. Om smutsen inte har försvunnit kan du upprepa proceduren för ångbehandling.

Vissa modeller av moderna spisar möjliggör användning av speciella kompositioner för rening istället för vatten. De hälls också i en behållare längst ner i ugnen och ugnen värms upp.

Använda en ångrengörare

Du kan använda en ångrengörare för att ta bort avlagringar på ugnsväggarna. Ånga levereras under tryck, på grund av vilket inte bara plack tas bort från väggarna, utan också alla mikrober elimineras. Många anser att användningen av en sådan enhet är mycket bekvämare än behållare med vatten.

Bild
Bild

Rengöring vid hög temperatur

Pyrolysrengöring radikalt löser ugnens problem. Alla kolavlagringar under påverkan av höga temperaturer förvandlas till aska. Det finns inga spår av fett. Men pyrolytisk rengöring har sina nackdelar.

  • Denna metod för att ta bort smuts används om särskilt hållbara material användes vid tillverkning av ugnen, som klarar en temperatur på 500 grader. Det finns ugnar som tillhandahåller ett system för en sådan rengöring av bakkammaren. Priset på dessa enheter är dyrare än andra modeller, och det är vettigt att välja dem endast med mycket intensiv användning.
  • När ugnskammaren pyrolytiskt rengörs är en brinnande lukt oundviklig.
  • Vid höga temperaturer i ugnen, även ute, värms det märkbart.
  • Pyrolysbehandling är energikrävande.
  • Kablarna måste klassas för hög effekt.
Bild
Bild

För att bearbeta en självrengörande köksenhet, välj ett specialläge på ugnens kontrollpanel. Ugnsluckan är låst så att den inte kan öppnas och brännas. Vissa ugnar låter dig välja bearbetningstemperatur. Du kanske inte omedelbart börjar skjuta i 500 grader, men försök till exempel att göra det på bara 300, om smutsen inte är gammal. Detta fokus kommer att spara lite på el.

Bild
Bild

Katalytisk metod

När det gäller katalytisk rengöring av ugnen betyder det att man använder en speciell självrengörande beläggning på dess väggar. Det är ungefär som ett teflonskikt på porslinet. Den otvivelaktiga fördelen med det katalytiska systemet är enkel avlägsnande av föroreningar. Ingen exponering för mycket höga temperaturer och hushållskemikalier krävs - bara torka insidan av spisen med en ren trasa under tillagningen.

Bild
Bild

Rengöringseffektiviteten ökar genom att installera ett specialfettfilter i ugnen.

Katalytisk rengöring har också sina nackdelar . Ugnens inre paneler har en begränsad livslängd och kräver byte, även om själva katalytiska rengöringsskåpen inte är billiga. Samtidigt täcker inte en speciell fettavstötande förening ugnen helt. Så vissa delar av kaminens inre utrymme måste fortfarande tvättas för hand.

Traditionell metod

En trasa, svamp och olika hushållskemikalier hjälper till att rengöra ugnen inte sämre än nya produkter. Detta tillvägagångssätt kännetecknas av energibesparingar. Å andra sidan är dina egna tillfälliga arbetskostnader också värda något, liksom de olika rengöringsmedlen som används i köket. Dessutom kan mekanisk påfrestning på ugnens inre yta skada den.

Bild
Bild

Ofta, innan de börjar ordentligt städa inuti ugnen, använder de improviserade verktyg som finns tillgängliga i alla hem, till exempel läsk, citron eller vinäger.

Bild
Bild

Tidigare kan du applicera en sodapasta som fuktats med vatten på ugnens väggar och lämna en stund så att natriumbikarbonat inte hinner torka, varefter ytan måste torkas med en mjuk trasa. En betydande del av fettavlagringar försvinner.

Läsk och ättika blandas också för rengöring. Som ett resultat av interaktionen mellan ett ämne och ett annat bildas koldioxid, vilket bidrar till att förstöra torkat fett. Erfarna hemmafruar rekommenderar att du först behandlar ugnen med ättika och applicerar sedan läsk ovanpå med en våt svamp. Efter två timmar måste skåpet sköljas noggrant.

Om föroreningarna är färska kan du använda citronsaft utspätt med vatten i förhållandet 1: 1. Ugnen fuktas med denna komposition och lämnas i ungefär en timme. Därefter torkas rester av smuts och surt rengöringsmedel med en svamp.

Bild
Bild

Ugnens innehåll - bakplåtar och galler - måste också rengöras genom att torka bort smutsen med en svamp eller placera dem i en diskmaskin.

Bild
Bild

Efter inledande rengöring tar värdinnorna placket kvar i ugnen på allvar.

Medel

Det enklaste sättet är att använda tvätttvål. Det är billigt och alltid till hands. Den kan användas för att rengöra ugnen efter varje tillagning.

Bild
Bild

Men om fettet är torrt, är det liten nytta av detta botemedel. För att utföra behandlingen görs en tvålösning, med vilken väggarna torkas. Sedan återstår tvålen att tvätta bort.

Bild
Bild

Läskbaserade produkter är effektiva för att bekämpa föroreningar. De måste sprutas inuti spisen, vänta lite och torka väggarna.

Du kan använda gelformuleringar Oven Cleaner, Sanita och andra, som fungerar enligt samma princip: de appliceras på ugnens inre yta, vänta en stund enligt instruktionerna och skölj noggrant. Med tanke på att sådana produkter består av starka syror måste du arbeta med gummihandskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man välja?

Vilken metod att rengöra ugnen är bättre, varje hemmafru bestämmer själv. Om ugnen är multifunktionell och låter dig "bränna ut" smuts, är det enklaste sättet att använda denna funktion att välja den lämpligaste tiden på dagen för rengöring av kammaren när elavgiften är lägre än vanligt.

Bild
Bild

Lata människor och de som inte använder ugnen mycket kan helt enkelt installera en enhet med fettavvisande ytor i köket, och lägger ner minst tid på att rengöra den.

Och om ugnen är den vanligaste, utan några krångligheter, är en manuell rengöringsmetod eller ett hydrolysalternativ det mest lämpliga. För människors hälsa är "hydroprocessing" mycket säkrare än att använda hushållskemikalier, men för att uppnå idealisk renhet i bakkammaren är sådana medel sällan möjliga utan.

Rekommenderad: