Vad är Katalytisk Ugnsrengöring? Vad Betyder Denna Metod? Väljer Ett Inbyggt Elektrisk Skåp Med Katalytisk Rengöring

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Katalytisk Ugnsrengöring? Vad Betyder Denna Metod? Väljer Ett Inbyggt Elektrisk Skåp Med Katalytisk Rengöring

Video: Vad är Katalytisk Ugnsrengöring? Vad Betyder Denna Metod? Väljer Ett Inbyggt Elektrisk Skåp Med Katalytisk Rengöring
Video: Förvara smart med vakuumpåsar 2024, April
Vad är Katalytisk Ugnsrengöring? Vad Betyder Denna Metod? Väljer Ett Inbyggt Elektrisk Skåp Med Katalytisk Rengöring
Vad är Katalytisk Ugnsrengöring? Vad Betyder Denna Metod? Väljer Ett Inbyggt Elektrisk Skåp Med Katalytisk Rengöring
Anonim

Fram till nyligen var ugnens huvudproblem ångor och fettavlagringar, som satte sig på apparatens innerväggar och ackumulerades med tiden. Dessa föroreningar svarade inte bra på traditionell rengöring, vilket kräver regelbunden användning av slipmedel och metallsvampar. Men för närvarande har problemet lösts framgångsrikt tack vare en speciell katalytisk reningsteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metodens väsen

Ugnens katalytiska rengöring är oberoende förekommande reaktion av klyvning av fett, sot och andra ämnen genereras under tillagningen. Processen med sönderdelning av komplexa föreningar till kol och vatten blev möjlig tack vare speciella plattor som täcker ugnens inre yta. Hemligheten med dessa plattor ligger i en speciell emaljbeläggning, som innehåller oxidativa kemiska katalysatorer, absorbenter som består av nanopartiklar samt porösa och icke-porösa substrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen för mirakelbeläggningen är baserad på reglerna för kemiska reaktioner i en varm miljö .… Den består av följande: under tillagningen, när temperaturen i ugnen överstiger 200 grader, börjar processen med att bryta ner fett. Dess förlopp kännetecknas av samtidig avlägsnande av sönderdelningsprodukter, vilket blir möjligt på grund av verkan av nanopartiklar.

Reaktionen fortsätter på grund av aktiveringen av en kemisk katalysator, som börjar fungera automatiskt, så snart temperaturen överskrider tröskeln ovan. Det bör noteras här att ju mer temperaturen i ugnen stiger, desto mer aktivt fortsätter matsmältningsprocessen . Dess acceleration sker med hjälp av kopparoxid, kobolt och mangan, som spelar rollen som de viktigaste katalysatorerna.

Fettabsorberande emalj appliceras på ugnens alla väggar med undantag av botten och glasdörren … Detta beror på att sylt, sylt, smält socker och mejerikomponenter ofta rinner ner till botten av apparaten under bakprocessen. Dessa produkter brinner direkt på en het yta och kan skada emaljbeläggningen, så ugnens botten är gjord av traditionella material.

I vissa inbyggda elektriska ugnar appliceras emaljbeläggningen dessutom på fläktbladen, så att de, liksom apparatens innerväggar, alltid kan förbli rena.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom all annan modern teknik har katalytisk ugnsrengöring både styrkor och svagheter. Till fördelarna metoder innehåller ett antal viktiga punkter.

  1. Full automatisering av processen rengöring innebär inte mänskligt deltagande, vilket förenklar vården av ugnen.
  2. Låg temperatur tröskel genom att starta rengöringsprocessen, ofta bara 150 grader, kan du bli av med fettföroreningar även när du använder ugnen vid låga temperaturer.
  3. Till skillnad från pyrolytisk rengöring som utförs efter tillagning, kräver höga temperaturer och hög energiförbrukning, katalytisk rengöring utförs under tillagningen och kräver inte ytterligare slöseri med tid och el. Dessutom är denna metod mycket effektivare än ångrengöring: den bryter inte bara ner fett och andra föroreningar utan tar också bort dem från ugnens inre yta.
  4. Denna metod är universell , den kan användas inte bara i elektriska utan även i gasugnar.
  5. Katalytisk rengöringsfunktion påverkar praktiskt taget inte kostnaden för ugnen.
  6. Artiklar intill ugnen möbler upplever inte höga temperaturbelastningar under rengöring, till skillnad från till exempel pyrolysmodeller, för vilka enheten värms upp till 500 grader för rengöring.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med det katalytiska förfarandet inkluderar en lägre, i jämförelse med pyrolys, reningseffektivitet … Detta beror på att endast apparatens väggar är belagda, så galler, metallplåt, grill och dörr måste rengöras manuellt.

Dessutom, när klibbiga och söta ämnen kommer på emaljbeläggningen, stannar rengöringsprocessen i dessa områden.

Det är värt att notera speciell emalj förlorar sina arbetskvaliteter med tiden, varför plåtarna måste bytas vart femte år . För att förlänga livslängden rekommenderas att endast torka av emaljen med en mjuk trasa; det är förbjudet att använda grova och grova tyger. För rättvisans skull bör det dock noteras att avtagbara paneler av denna typ ofta är dubbelsidiga. Därför, med förlust av arbetsegenskaper på en av sidorna, vänds arket säkert och används i ytterligare 5 år.

Bland nackdelarna noterar de också ofullständig fettfördelning när ugnen är påslagen en kort stund … Dess slutliga borttagning sker dock nödvändigtvis när enheten återanvänds. Därför är denna typ av rengöring mer lämplig för dem som använder ugnen regelbundet.

För dem som sällan bakar är det bättre att välja enkla modeller, som efter varje användning är tillräckligt för att rengöra den med en hård svamp och lämna den ren till nästa gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller med rengöringsfunktion

Bland de elektriska inbyggda skåpen utrustade med möjlighet till katalytisk rengöring av den inre ytan, ett antal modeller bör lyftas fram.

  1. Ugn Bosch HBN 431E3 tillverkad i rostfritt stål och svartmålad. Ugnens volym är 67 liter, den maximala uppvärmningstemperaturen är 250 grader. Modellen är utrustad med grill, termostat, timer, barnskydd och kan fungera i sju lägen. Enheten är tillverkad i dimensioner 60x60x65 cm, har en effekt på 2, 8 kW och kostar 12 728 rubel.
  2. Elektrisk ugn Samsung NV70K1341BG också utrustad med en katalytisk rengöringsfunktion, har en volym på 70 liter och kan värmas upp till en temperatur på 250 grader. Inbäddningens dimensioner är 57,2x56x54,5 cm, elgrillens effekt är 1,6 kW, priset är 17 684 rubel.
  3. Ugn med katalytisk rengöring Korting OKB 470 CMX Med en kapacitet på 66 liter kan den fungera i sju lägen, är utrustad med avfrostnings- och konvektionsfunktioner, har en elektrisk grill och en timer med möjlighet att stänga av ugnen. Modellen är tillverkad i dimensioner 59, 7x59, 6x54, 7 cm och kostar 24 490 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis bör det noteras att metoden för katalytisk rengöring av ugnar är idealisk för dem som ofta använder apparaten, men inte vill betala för mycket för en alltför avancerad modell . Den kemiska metoden är den mest tillgängliga, kräver inte mänskligt ingripande och kan minimera ugnens underhåll.

Rekommenderad: