Vilken Ugn är Bättre: Elektrisk Eller Gas? Jämförelse Och Skillnader Mellan En Gasugn Och En Elektrisk Ugn

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Ugn är Bättre: Elektrisk Eller Gas? Jämförelse Och Skillnader Mellan En Gasugn Och En Elektrisk Ugn

Video: Vilken Ugn är Bättre: Elektrisk Eller Gas? Jämförelse Och Skillnader Mellan En Gasugn Och En Elektrisk Ugn
Video: Gasspis - Smeg CX68MSE8 2024, Mars
Vilken Ugn är Bättre: Elektrisk Eller Gas? Jämförelse Och Skillnader Mellan En Gasugn Och En Elektrisk Ugn
Vilken Ugn är Bättre: Elektrisk Eller Gas? Jämförelse Och Skillnader Mellan En Gasugn Och En Elektrisk Ugn
Anonim

En modern ugn är den bästa hjälpen i alla kök, tack vare vilken du kan förbereda läckra och varierade rätter. Varje hemmafru drömmer om en ugn som tillagas perfekt och har många användbara funktioner. Det är värt att överväga mer detaljerat vilken enhet som är bättre: gas eller elektrisk.

Egenskaper hos en gasugn

Naturligtvis är det svårt att göra rätt val om du inte känner till alla funktioner i en viss modell. För att veta exakt vilken ugn som är rätt för dig måste du göra en liten jämförelse mellan en gas- och en elektrisk apparat. Huvuddragen i gasugnar som lockar de flesta moderna konsumenter är deras överkomliga pris. Gasugnen är mycket praktisk och lätt att använda . Det värms upp snabbt, vilket gör att du kan laga ett brett utbud av rätter och kraftigt påskyndar själva tillagningsprocessen. En sådan enhet kyler också ner ganska snabbt, vilket också är mycket bekvämt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel kännetecknas sådana enheter av enkel och bekväm kontroll, som även en nybörjarkock kan hantera. Detta är vanligtvis en enkel och okomplicerad mekanisk kontroll. Dessutom kan gasugnen fungera inte bara från elnätet, utan också från gasen i en kompakt cylinder, vilket gör att den kan användas både i en stadslägenhet och utanför staden vid dacha. Trots att den inre kammaren i en gasugn snabbt och starkt kan värmas upp, skadar en sådan anordning inte alls de intilliggande möblerna . Skåp och bord som kommer att placeras bredvid en sådan enhet kan vara gjorda av absolut alla material och du bör inte oroa dig för deras integritet. Möblerna kommer inte att deformeras, smälta osv.

Bild
Bild

Klassiska gasugnar är utrustade med ett uppvärmningsläge - det här är bara bottenvärmen. Men bland moderna modeller kan du också hitta de ugnar som har två uppvärmningslägen - dessa är nedre och övre uppvärmning. Sådana modeller låter dig laga en mängd olika rätter, allt från enkla pajer till komplexa kötträtter. Dessutom finns det modeller som också är utrustade med sidovärmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan gasugnen inte skryta med en mängd användbara funktioner, men fortfarande har vissa moderna modeller flera användbara tillägg som är värda att nämna. Till exempel är många apparater utrustade med en automatisk tändning, som gör att du säkert kan tända brännaren utan att behöva tändstickor eller en tändare. Och även bland de ytterligare funktioner som är ansvariga för säkerheten är det värt att notera gasreglering. Om elden av någon anledning slocknar av misstag, tack vare den här funktionen, stoppas gastillförseln automatiskt, vilket skyddar dig från problem. Och det finns också modeller med en timer, tack vare vilken det är mycket bekvämare att laga mat.

Idag producerar moderna tillverkare snygga och olika modeller av gasugnar . Om du bestämmer dig för att köpa en apparat som fungerar specifikt på gas, kan du enkelt välja en snygg modell som passar perfekt i alla moderna interiörer. Om vi pratar om bristerna, så finns de säkert också. Den största nackdelen med gasugnar är att uppvärmningstemperaturen inte kan justeras exakt. Under tillagningsprocessen kan temperaturen bli högre, vilket påverkar matens smak negativt. Därför måste du övervaka maträtten hela tiden och regelbundet justera elden. Dessutom blir den inre kammaren i sådana ugnar mycket smutsig.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med en elektrisk ugn

En elektrisk ugn, till skillnad från en gasapparat, har mycket fler ytterligare funktioner, tack vare vilka moderna hemmafruar alltmer väljer just ett sådant alternativ för sitt kök. Den största fördelen med den elektriska ugnen är dess praktiska egenskaper . I en sådan ugn är det mycket bekvämt att laga rätter av absolut vilken komplexitet som helst, eftersom du exakt kan ställa in temperaturregimen. Dessutom finns i de flesta moderna modeller redan alla typer av automatiska program, tack vare vilka du enkelt och snabbt kan förbereda en utsökt maträtt till middag.

För att göra detta behöver du bara förbereda maten, sätta in dem i ugnen och slå på önskat läge, och enheten klarar resten på egen hand.

Bild
Bild

Ett annat plus med elektriska modeller är deras säkerhet . När det finns en sådan enhet i huset ska du inte vara rädd för öppen eld, gasläckage och det faktum att ugnen på något sätt kan förstöra möblerna i köket. Den elektriska ugnen kan väljas med valfri kontroll, vilket du gillar bäst. Det finns alternativ med den vanliga mekaniska styrningen, och det finns elektronisk eller mekanisk-elektronisk styrning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att nämna direkt att modeller med enkel mekanisk styrning har ett litet antal funktioner, men modeller med elektronisk styrning har mycket fler möjligheter.

Elektriska ugnar har ett stort antal ytterligare funktioner och lägen . Till exempel är detta olika uppvärmning: övre, nedre och kombinerade. Många modeller är utrustade med ett speciellt grillläge och till och med ett spett, så att du kan laga läckra kötträtter. Tack vare timern, som finns i nästan alla elektriska ugnar, behöver du inte ständigt övervaka skålen, enheten stänger av sig själv vid den inställda tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har vissa moderna ugnar några ytterligare funktioner som gör det onödigt att använda mikrovågsugnen. Till exempel handlar det om att värma upp färdig mat eller avfrostning. Ett annat plus med elektriska ugnar är att de är utrustade med en mängd olika rengöringssystem, vilket gör det enkelt och enkelt att hålla den inre kammaren ren.

Du kan välja alternativet med enkel rengöring av emalj, eller så kan du köpa en ugn med ett pyrolys- eller hydrolysrengöringssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om nackdelarna med sådana modeller, är det värt att notera följande:

  • högt pris - elektriska ugnar är flera gånger dyrare än gasmodeller;
  • om du köper ett budgetalternativ är dess funktionalitet begränsad, vilket också är en betydande nackdel.
  • inte alla modeller är ekonomiska.

Vad är det bästa valet?

Utan tvekan har varje ugn betydande fördelar, tack vare vilken du kan välja rätt alternativ för ditt kök.

Bild
Bild

Det är värt att överväga vad som exakt måste beaktas när du väljer en ugn

  • I händelse av att strömavbrott regelbundet observeras i huset, bör du vara uppmärksam på gasugnen, eftersom den mycket väl kan fungera självständigt, även om det inte finns någon huvudgas i huset.
  • Bestäm sedan själv vilka funktioner du behöver. Många moderna konsumenter väljer dyra modeller med ett stort antal lägen och funktioner, och erkänner sedan att de aldrig har använt hälften av dem. Tänk därför på vilka funktioner du definitivt kommer att använda varje dag när du lagar lunch eller middag.
  • Om du skämmer bort dina nära och kära med färska bakverk nästan varje dag, bör du välja en kraftfull enhet där du samtidigt kan baka flera bakplåtar med bakverk. I gasmodeller blir detta svårare. Om du sällan bakar, men är väldigt förtjust i kött eller grönsaksgrytor, är de mycket godare och mer aromatiska i en gasugn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en eller annan version av ugnen för ditt kök, var noga med att göra ett val, med fokus på följande kriterier:

  • ugnstyp-inbyggd eller fristående modell;
  • inre kammarens volym och kapacitet - för dem som ofta lagar mat för en familj på 3-4 personer är det i regel tillräckligt att välja en volym på 50 liter;
  • funktioner och antal lägen - betala inte för mycket för ytterligare funktioner som du inte kommer att använda;
  • funktioner i vården, vilket är mycket viktigt;
  • lönsamhet, skyddsnivå och design.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

För att göra det lättare för dig att göra rätt val, nedan är ett litet betyg av de modeller som har bevisat sig på den positiva sidan.

Om du väljer att välja en elektrisk ugn, var uppmärksam på apparaterna från Bosch -märket från Serie 8 -serien … Modeller i denna serie är utrustade med bekväm kontroll, modern display, så att du enkelt kan välja önskat läge och följa tillagningsprocessen. Dessutom är ugnarna från denna serie utrustade med ett speciellt bakläge, temperatursond och flera automatiska program.

Deras huvudsakliga funktion är 4D varmluftssystemet, tack vare vilket du kan laga mat samtidigt på fyra nivåer samtidigt.

Bild
Bild

Electrolux företag tillverkar också praktiska och pålitliga elektriska ugnar. De flesta modellerna av detta märke är utrustade med en grill, olika automatiska program och ett bekvämt rengöringssystem, så du behöver inte lägga mycket tid på att rengöra efter tillagning. Var också uppmärksam på modellerna, vars dörrar har en speciell beläggning, så att fingeravtryck inte finns kvar på ytan. Alla moderna modeller av detta märke är utrustade med ett speciellt Ultra Fan Plus -system, som gör att alla rätter kan bakas jämnt.

Bild
Bild

Var uppmärksam på när du väljer en gasugn modeller från Hotpoint-Ariston … Detta märke producerar moderna och snygga modeller som passar perfekt in i alla interiörer. Gasugnar i detta företag är utrustade med praktiska mekaniska kontroller, en timer och är pålitligt skyddade från eventuellt gasläckage. Det är bekvämt att laga mat i detta företags ugnar, alla rätter är jämnt bakade, doftande och rödiga.

Bild
Bild

Ett märke som Kuppersberg tillverkar gasugnar i olika storlekar med bekväm mekanisk styrning. Många modeller är utrustade med flera uppvärmningslägen och en spytt för tillagning av kött. För att enkelt och säkert kunna ta bort färdiga måltider är ugnarna i detta märke utrustade med teleskopiska guider. Dessutom är ugnenas inre kammare belagd med en speciell emalj som är lätt att rengöra. Och glaset på dörren kan tas bort om det behövs, vilket underlättar rengöringsprocessen.

Rekommenderad: