Ugnsskåp: Mått På Inbyggda Ugnsskåp. Hur Man Gör Ett Skåp Med Egna Händer? Välja En Låda Eller Modul För En Ugn

Innehållsförteckning:

Video: Ugnsskåp: Mått På Inbyggda Ugnsskåp. Hur Man Gör Ett Skåp Med Egna Händer? Välja En Låda Eller Modul För En Ugn

Video: Ugnsskåp: Mått På Inbyggda Ugnsskåp. Hur Man Gör Ett Skåp Med Egna Händer? Välja En Låda Eller Modul För En Ugn
Video: [Premier] Florence - Assembly Video for 600mm Base Oven Cabinet with a Drawer 2024, April
Ugnsskåp: Mått På Inbyggda Ugnsskåp. Hur Man Gör Ett Skåp Med Egna Händer? Välja En Låda Eller Modul För En Ugn
Ugnsskåp: Mått På Inbyggda Ugnsskåp. Hur Man Gör Ett Skåp Med Egna Händer? Välja En Låda Eller Modul För En Ugn
Anonim

Idag faller valet av många konsumenter inte längre på kombinerade ugnar, utan separat på en inbyggd ugn och samma spis. Båda separata utrustningarna kan inte fungera av sig själva - det antas att de kommer att byggas in i ett slags skåp eller låda, vilket gör det möjligt att ansluta alla köksmöbler och hjälpa till att behålla en enda rumsdekoration. Du kan hämta ett skåp för en ugn i en butik, beställa det för hyrda hantverkare eller till och med göra det själv, men först måste du ta reda på hur du gör det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modultyper

Tekniskt sett är det enklaste sättet att få det perfekta ugnsfodralet att ringa specialister som vet hur måtten på möbler beror på ugnens dimensioner, förstår alla finesser och i allmänhet monterar höljet runt den befintliga enheten. I de andra två fallen blir uppgiften något mer komplicerad - det bör tydligt förstås vad vi letar efter eller kommer att samla in.

Hällen och ugnen, till och med köpt separat, sys ofta fortfarande med hjälp av möbler till en enda golvram . Resultatet liknar en klassisk hel spis med skillnaden att en utdragbar hylla också kan byggas in i strukturen, som kommer att placeras på källarplanet, höja ugnen, eller mellan den och hällen. Fördelarna med detta tillvägagångssätt är betydande besparingar i köksutrymmet och att förlita sig på ägare av nästan alla storlekar. Det finns dock nackdelar: det är inte alltid bekvämt att komma till en lågt liggande ugn, och det finns till och med en risk att värdinnan inte gillar att baka bara för att det är obekvämt för henne att göra det.

En av de främsta fördelarna med en oberoende ugn är att den kan användas helt separat från hällen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under sådana förhållanden kan du se till att tillgången till den är extremt bekväm - för detta kan tekniken placeras i ett separat pennfodral som höjs ungefär till bröstnivå. Den enklaste lösningen skulle vara att installera strukturen på ett stativ med lådor, men då blir det svårare att komma åt dem. Eller så kan du till och med hänga pennfodralet på väggen efter att du har säkrat det ordentligt.

Det bör komma ihåg att när du köper ett skåp, även om det passar i storlek, men inte är specialtillverkat för att lagra ugnen i det, måste du beräkna ytterligare modifiering av möblerna . Oavsett typ av strömförsörjning kräver ugnen tillgång till kommunikation - ett eluttag eller ett gasrör, och hålen för sådana måste vara strikt på rätt plats. Av allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att den oberoende (eller av hantverkare att beställa) tillverkningen av strukturen kommer att vara en mycket mer praktisk lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av dimensioner

Om du väljer ett sängbord eller designar det själv, bör du utgå från ugnens dimensioner. Av denna anledning är det att föredra att först bestämma tekniken och först sedan gå vidare till valet av möbler, eftersom hantverkarna kommer att montera ett skåp enligt ugnens storlek, men det är osannolikt att de gör omvänd funktion.

Intressant nog kan begreppet standardmått för en inbyggd ugn variera beroende på land . Till exempel i väst anses den typiska bredden på sådan utrustning vara 90-120 cm, men för hemmamarknaden med våra små kök levereras ugnar vanligtvis inte bredare än 60 cm, men det finns också mycket små - upp till 45 cm.

Höjd är vanligtvis inte standardiserad på något sätt. För säkerhets skull är den gjord ungefär så att hällen ovanför ugnen är ungefär i nivå med den nedre delen av handen, så medelhöjden kan kallas cirka 85 cm.

Djupet på de flesta modeller möjliggör också viss variation, vanligtvis mellan 50 och 55 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du plötsligt redan har ett nattduksbord och det bara återstår att hitta en bra ugn, bry dig inte särskilt om sökandet efter perfekt kompatibilitet . Faktum är att den nya tekniken inte behöver passa exakt storleken på pennfodralet - huvudsaken är att den passar normalt in i den och, om möjligt, inte dinglar i den för mycket. I teorin kan du välja en ännu mycket mindre ugn. Man bör komma ihåg att dess högsta tillåtna dimensioner inte mäts längs lådans yttre sidor utan längs insidan, varefter åtminstone ett par centimeter ska subtraheras från var och en av indikatorerna. Ansvarigt bör du närma dig mätningen av själva enheten - se till att åtminstone på sidorna, ovanför och under den inte har utskjutande delar som du inte tog hänsyn till när du utför mätningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Om köksägaren är van att arbeta med händerna och har vissa färdigheter i träbearbetning blir det inte svårare för honom att montera ett pennfodral för en ugn av något slag än ett vanligt bord. Ett sådant beslut kommer att drabba familjebudgeten mindre; i genomsnitt tar det cirka tre timmar att montera ett skåp från grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg

För att inte bli distraherad i processen bör du fylla på med allt du behöver innan du påbörjar arbetet. Som huvudmaterial för väggarna kan du använda vanlig 18 mm tjock plywood, men för bänkskivan (särskilt om du inte planerar att bädda in hällen i den), liksom för botten, bör du välja trämaterial inte tunnare än 30 mm. Om du ännu inte tänker på könsdesignens invecklingar som ett integrerat rum, av alla materialfärger, ge valnöt - dessa förbrukningsvaror är lättast att hitta, medan de normalt uppfattas av ögat och passar bra in i de flesta neutrala interiörer..

Om designen också antar närvaro av en låda, var noga med att köpa en uppsättning guider för den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att lådan står direkt på golvet kan du köpa möbelstöd i plast . Komplettera allt ovan med bra självgängande skruvar - och materialuppsättningen är klar. När det gäller de nödvändiga verktygen finns de vanligtvis som standard i alla hus där en man som vet hur man arbetar med trä bor. Tekniskt sett är den svåraste enheten en skruvmejsel, alla andra verktyg är extremt enkla: en såg för att skära trä, ett måttband eller linjal för mätningar och en penna för märkning.

Teckning

Ett vanligt misstag när du gör dina egna möbler är tron att den monterade strukturen är för enkel för att ens göra en ritning för den. Faktum är att du helt enkelt måste skissa ett ungefärligt diagram över den färdiga rutan och se till att ange alla storlekar på de enskilda delarna. Om designen visar sig vara ganska komplicerad och det är omöjligt att utvärdera alla detaljer från en vinkel, var inte lat för att rita en eller flera ritningar som visar framtida möbler från en annan vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte monterar möbler professionellt och dagligen är det bättre att inte skynda sig för att skapa en ritning och dess genomförande. Erfarna människor rekommenderar nybörjare att rita en ritning långt före montering och skärning av delar, så att sedan med ett nytt sinne återigen bedöma hur korrekt den ritades. När du kontrollerar kretsen, se till att alla parametrar överensstämmer så att strukturen har rätt rektangulär form.

Observera att även platserna för framtida fästelement bör vara markerade på ritningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att du utgår från ugnens dimensioner när du beräknar de exakta måtten . Mät den med hänsyn till alla utskjutande delar och lägg till minst 1 cm till varje parameter - denna marginal säkerställer att utrustningen passar in i möblerna. De resulterande dimensionerna är interna, för att beräkna det yttre måste du också ta hänsyn till tjockleken på de intilliggande väggarna. Så, om ugnens bredd är 560 mm, måste lådans inre bredd vara minst 570 mm. I det här fallet kommer bordsskivan att ligga på sidoväggarna, och om var och en av dem är 18 mm tjock, kommer bordsskivans totala bredd att vara minst 606 mm - och då förutsatt att den passar perfekt och inte ska sticka ut.

Bild
Bild

En annan viktig detalj är ventilation . Oavsett hur bra värmeisoleringen i ugnen är, glöm inte att den kan fungera i mer än 200 grader och i självrengöringsläge värms vissa modeller upp till 500 grader. Så att utrustningen inte värms upp så mycket och inte skapar fara för headsetet och andra omgivande möbler, bör lådan inte göras tätt lindad runt den från alla sidor. Att lämna ett större gap mellan ugnens vägg och skåpets vägg kommer inte att förstöra köksdesignen, men det kommer att förlänga ugnens livslängd. Bakväggen på ett sådant skåp är ofta inte tillverkat, i allmänhet, om det finns en, kan du göra möblerna djupare, men inte nå botten till bakväggen, så att det finns en öppning för luftåtkomst.

Helst ska en ritning ritas efter att du har studerat instruktionerna för den köpta ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den kan innehålla specifik information om hur långt andra objekt ska tas bort från arbetsenheten, och det hjälper till att korrekt beräkna alla dimensioner.

hopsättning

När ritningen med måtten på alla delarna är klar och kontrollerad flera gånger kan du fortsätta att skära plywooden i bitar av önskad storlek. Efter att ha fått den nödvändiga uppsättningen delar för den framtida lådan, se till att använda markeringar på var och en av dem, vilket visar platsen för den möjliga installationen av fästelement. Så markerar de inte bara platserna där skruvarna skruvas fast, utan också fästområdena för styrningarna för lådorna. När markeringen är klar, "försök" delarna till varandra och se till att alla beräkningar var korrekta och att alla noder passade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är hemmagjorda plywooddelar utrustade med inköpta: guider skruvas fast på ramens väggar nära platsen för den framtida lådan med självgängande skruvar, och benen fästs i botten och räknar i genomsnitt 5 cm från kanterna till mitten. Därefter placeras botten med en kant, i detta läge är det lättast att fästa sidoväggarna på den. Sidoväggarna skruvas fast med självgängande skruvar så tätt som möjligt, fästelementen måste vara infällda-så att du inte skadar dig själv i framtiden.

Se till att alla hörn är 90 grader, varefter locket kan skruvas på.

Om det var ett pennfodral separat för en oberoende ugn, återstår det att montera lådan (om sådant föreskrivs i ritningen) och placera den och ugnen själv på sina rättmätiga platser - det är här möblerna är klara. Om det också var nödvändigt att montera en häll i den här ramen, har vi ännu ett arbetsskede, för vilket ytterligare verktyg kommer att behövas - en borr och en sticksåg.

Bild
Bild

Mät hällens yttre längd och bredd, som i ugnens fall, lägg till några millimeter till måtten på varje sida. Bestäm mitten av lådlocket, mät från det så att det framtida hålet är på ett jämnt avstånd från alla kanter. Skynda dig inte att klippa av locket - först, rita konturerna av det framtida hålet med en penna och återigen se till att de passar ganska bra på bänkskivans yta.

Använd en borr för att borra ett hål i träet för att köra pusselsågen genom bordsskivan för vidare skärning . Tänk på att hela det framtida hålets diameter måste vara inuti konturen, annars måste du öka dess dimensioner för att få den perfekta kvadraten i spåret. Sätt sedan in nagelfilen och skär försiktigt ut utrymmet för att installera hällen längs den ritade konturen.

När öppningen är klar, försök att sätta in hällen i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om plötsligt öppningen visar sig vara för liten, expandera den, men om hällen passar in i den normalt kan du dessutom slipa kanterna med sandpapper - detta minskar risken för skada vid användning av köksutrustning. Specialfästen levereras vanligtvis med hällen, med vilken du säkert ska fixa enheten inuti spåret. Kontrollera om hällen hålls fast genom att applicera en viss kraft på den, och om köksapparaterna håller sig och inte vinglar, så är ugnslådan som är gjord av dig själv klar.

Rekommenderad: