Ugnseffekt: Energiklasser För Inbyggda Elektriska Ugnar. Vad är Strömförbrukningen Och Anslutningseffekten? Hur Mycket Energi Använder Ugnen Per Timme?

Innehållsförteckning:

Video: Ugnseffekt: Energiklasser För Inbyggda Elektriska Ugnar. Vad är Strömförbrukningen Och Anslutningseffekten? Hur Mycket Energi Använder Ugnen Per Timme?

Video: Ugnseffekt: Energiklasser För Inbyggda Elektriska Ugnar. Vad är Strömförbrukningen Och Anslutningseffekten? Hur Mycket Energi Använder Ugnen Per Timme?
Video: Power Consumption of Typical Household Appliances | Prof. Asokan S | PHCET 2024, April
Ugnseffekt: Energiklasser För Inbyggda Elektriska Ugnar. Vad är Strömförbrukningen Och Anslutningseffekten? Hur Mycket Energi Använder Ugnen Per Timme?
Ugnseffekt: Energiklasser För Inbyggda Elektriska Ugnar. Vad är Strömförbrukningen Och Anslutningseffekten? Hur Mycket Energi Använder Ugnen Per Timme?
Anonim

Ugnen är en apparat som ingen hemmafru med respekt för sig själv kan klara sig utan. Denna apparat gör det möjligt att baka olika produkter och förbereda fantastiska rätter som inte kan tillagas på något annat sätt. Men det finns olika modeller av sådana enheter, som skiljer sig mycket från varandra, inte bara i egenskaper och utseende. De varierar också avsevärt i pris. Låt oss försöka ta reda på vad som ger de olika effektindikatorerna för den elektriska ugnen, och om det är värt att köpa dyrare modeller.

Olika sorter

Eftersom det redan har blivit klart är denna teknik uppdelad i vissa kategorier :

  • beroende;
  • självständig.

Den första kategorin är speciell genom att den har paneler framför som styr brännarna och ugnen, varför den bara kan användas med hällar i vissa kategorier. Till ett antal ugnar erbjuder tillverkarna omedelbart alternativ för hällar. Dessutom kommer nackdelen att behöva placera enheter nära varandra för anslutning. Å andra sidan har båda elementen vanligtvis samma stil, så du behöver inte hitta någon kombination själv. En annan nackdel är att om panelen går sönder kommer du att tappa kontrollen över båda fordonen.

Bild
Bild

Den andra kategorin skiljer sig från den första genom att det finns egna switchar. Sådana lösningar kan användas med alla spishällar eller utan dem alls. Och du kan bädda in dessa alternativ var som helst.

När det gäller dimensioner är skåp:

  • smal;
  • i full storlek;
  • bred;
  • kompakt.

Detta påverkar hur den inbyggda ugnen kommer att byggas in i köksväggen eller skåpet.

Enligt ugnens funktioner finns det:

  • vanlig;
  • med grill;
  • med mikrovågsugn;
  • med ånga;
  • med konvektion.

Och det här ögonblicket kommer att vara ett av många som kommer att påverka ugnens strömförbrukning, eftersom olika typer av uppvärmning används här och ytterligare funktioner kräver en ökad energiförbrukning.

Bild
Bild

Temperatur kontra effekt

Om vi pratar om beroende av temperatur på effekt, bör det förstås att allt beror på metoderna för programmeringsteknik. Till exempel, om du aktiverar det i enkelt driftläge, säg att det kommer att förbruka 1800 watt. Men ett antal modeller har en så kallad”snabbuppvärmning” -funktion. Vanligtvis på själva tekniken indikeras det med en symbol i form av tre vågiga linjer. Om du aktiverar den ökar ugnen dramatiskt effekten till till exempel 3800 watt. men detta kommer att vara relevant för vissa specifika modeller.

I allmänhet varierar anslutningskraften för ugnar från olika tillverkare som för närvarande finns på marknaden från 1,5 till 4,5 kW. Men oftast kommer modellernas effekt inte att överstiga siffran någonstans i 2,4 kilowatt. Detta är tillräckligt för att ge en maximal tillagningstemperatur på 230-280 grader Celsius. Denna nivå är standard för matlagning i ugnar. Men enheter med en effekt på mer än 2,5 kW kan värmas till högre temperaturer. Det är, för dem, de angivna indikatorerna är medeltemperaturen. Och max kommer att nå 500 grader Celsius. Men här, innan du väljer, bör du se till att ledningarna i ditt hus tål en sådan belastning och inte bara kommer att brinna ut så snart du slår på det här läget.

Och en sak till som bör förstås - en så hög temperatur är inte avsedd för matlagning. Denna temperatur behövs vanligtvis för att ta bort fett från ugnens väggar och dörrar. Det vill säga att det är meningslöst att laga mat maximalt, eftersom el kommer att läggas så mycket per timme att det blir ekonomiskt olönsamt. Och ledningarna kanske helt enkelt inte tål det. Av denna anledning, om du har en ugn som kännetecknas av låg eller låg effekt, skulle det vara bättre att lämna temperaturen på 250 grader och laga lite längre, men du kommer att spendera mindre energi.

Bild
Bild

Driftsätt och energiklasser

Om vi pratar om driftlägen, bör du börja med till exempel konvektion. Detta alternativ ger en jämn uppvärmning av ugnen före tillagning, både under och ovanför. Detta läge kan kallas standard, och det finns överallt utan undantag. Om den är aktiverad tillagas maten på en specifik nivå. I detta läge är fläkten och värmeelementet aktiva, som permanent värmer upp och fördelar värmen korrekt.

Den andra kallas”konvektion + över- och undervärme”. Här är essensen i arbetet att arbetet med de angivna värmeelementen och fläkten utförs, vilket fördelar de uppvärmda luftmassorna korrekt. Här kan du laga mat på två nivåer.

Det tredje läget är toppvärme. Dess väsen är att värmen i detta läge kommer att gå uteslutande uppifrån. Det är logiskt att om vi pratar om bottenvärmningsläget, kommer allt att vara exakt motsatsen.

Nästa läge är grill. Det skiljer sig genom att ett separat värmeelement med samma namn används för uppvärmning. Har tre lägen:

  • små;
  • stor;
  • turbo.

Skillnaden mellan alla tre kommer endast att bestå i den olika värmeeffekten för detta element och motsvarande värmeutsläpp.

Ett annat alternativ är en konvektionsgrill. Dess väsen är att inte bara grillen är involverad, utan också konvektionsläget, som fungerar och ersätter varandra. Och även fläkten kommer att vara aktiv, jämnt fördela den genererade värmen.

Dessutom finns det ytterligare två lägen - "toppvärme med konvektion" och "bottenvärme med konvektion".

Bild
Bild

Och ytterligare ett alternativ är "accelererad uppvärmning". Dess essens är att den låter dig värma ugnen så snabbt som möjligt. Det ska inte användas för matlagning eller matlagning. Detta läge sparar helt enkelt tid. Men inte alltid el.

Det föregående läget bör inte förväxlas med "snabb uppvärmning". Detta alternativ är avsett att värma upp utrymmet för hela ugnsområdet inuti. Detta läge gäller inte heller för matlagning. Det vill säga att båda lägena kan karakteriseras som tekniska.

Ett annat driftsläge kallas "pizza". Med det här alternativet kan du laga pizza på bara några varv i minutvisaren. Men den kan också användas för att göra pajer och andra liknande rätter.

Alternativet "tangentiell kylning" är avsett att påskynda kylningen av inte bara enheten utan också utrymmet inuti. Det gör det möjligt att förhindra att glasögonen dimmar upp inuti, så att du kan titta på matlagning.

Fläktläge gör det också möjligt att påskynda temperaturfallet inuti ugnen.

Den näst sista funktionen som jag vill prata om är "timern". Denna funktion består i att du, genom att veta den exakta tillagningstemperaturen enligt receptet och den önskade tiden, helt enkelt kan sätta rätten och efter den nödvändiga tiden stängs ugnen av och meddelar användaren om detta med en ljudsignal.

Vid denna tidpunkt kan värdinnan göra sitt eget företag och inte vara rädd för att maten inte ska laga eller bränna.

Bild
Bild

Det sista jag skulle vilja säga, avsluta ämnet driftlägen - "tredimensionell matlagning". Det speciella med detta läge är att ånga matas in i ugnen med ett speciellt tredimensionellt flöde, på grund av vilket maten inte bara lagar bra utan också bevarar alla användbara och näringsrika egenskaper till det maximala.

På tal om energiförbrukningsklasser, det bör sägas att den aktuella utrustningen i butiker idag är indelad i modeller av grupperna A, B, C. Det finns också kategorier D, E, F, G. Men dessa modeller produceras inte längre.

I enlighet med den beskrivna graderingen kan energiförbrukningsgruppen sträcka sig från det maximala ekonomiska värdet till det villkorligt ekonomiska värdet. Det mest fördelaktiga när det gäller deras energiegenskaper är modellerna som anges med bokstäverna A + och A ++ och högre.

Generellt sett har strömförbrukningsklasserna följande betydelser:

  • A - mindre än 0,6 kW;
  • B - 0,6-0,8 kW;
  • C - upp till 1 kW;
  • D - upp till 1, 2 kW;
  • E - upp till 1, 4 kW;
  • F - upp till 1,6 kW;
  • G - mer än 1,6 kW.

För jämförelse noterar vi att den genomsnittliga effekten av gasmodeller kommer att vara upp till 4 kW, vilket naturligtvis kommer att vara mycket ofördelaktigt när det gäller resursförbrukning. Alla elektriska modeller har en kapacitet på upp till 3 kW.

Bild
Bild

Vad påverkar det?

Det bör beaktas att inbyggda apparater kommer att förbruka betydligt mer energi än en fristående enhet. Den genomsnittliga inbyggda versionen förbrukar cirka 4 kW, och den fristående versionen kommer inte att överstiga 3.

OCH du ska inte underskatta effektfaktorn som sådan, för ganska mycket beror på det.

  • Elmängden beror på kapaciteten, som förbrukas, som ett resultat av räkningen för elförbrukning i slutet av månaden. Ju kraftfullare ugnen desto större förbrukning.
  • Modeller som har högre effekt klarar matlagning snabbare än vissa lågeffektsmodeller. Kostnaden för ljus reduceras, som nämnts ovan.

Det vill säga, sammanfatta ovanstående, om vi vet hur mycket den utrustning som intresserar oss förbrukar, kan vi hitta det mest lönsamma alternativet så att det ger maximal effektivitet med minimala elkostnader.

Bild
Bild

Hur sparar man energi?

Om det finns ett behov eller en önskan att spara el, bör den tillämpas i praktiken följande knep:

  • använd inte förvärmning, såvida inte receptet kräver det;
  • se till att skåpdörren är stängd ganska tätt;
  • laga om möjligt flera rätter samtidigt, vilket sparar värme;
  • applicera restvärme så att maten når det slutliga beredskapsstadiet;
  • använda rätter med mörka färger, som absorberar värme bättre;
  • Om möjligt, använd timerläget, som automatiskt stänger av ugnen omedelbart efter tillagning, och därmed förhindrar förbrukning av onödig el medan användaren är upptagen med andra affärer.

Den praktiska tillämpningen av dessa tips minskar avsevärt förbrukningen av elektrisk energi ibland vid tillagning i ugnen.

Rekommenderad: