Installera En Ugn: Hur Man Installerar En Inbyggd Elektrisk Och Gasugn Korrekt Under Bänkskivan Med Egna Händer? Ugns Nischstorlek

Innehållsförteckning:

Video: Installera En Ugn: Hur Man Installerar En Inbyggd Elektrisk Och Gasugn Korrekt Under Bänkskivan Med Egna Händer? Ugns Nischstorlek

Video: Installera En Ugn: Hur Man Installerar En Inbyggd Elektrisk Och Gasugn Korrekt Under Bänkskivan Med Egna Händer? Ugns Nischstorlek
Video: Hur gör snickaren - Montering av köksbänk och diskho 2024, April
Installera En Ugn: Hur Man Installerar En Inbyggd Elektrisk Och Gasugn Korrekt Under Bänkskivan Med Egna Händer? Ugns Nischstorlek
Installera En Ugn: Hur Man Installerar En Inbyggd Elektrisk Och Gasugn Korrekt Under Bänkskivan Med Egna Händer? Ugns Nischstorlek
Anonim

Ugnen är en oumbärlig köksutrustning som kräver korrekt installation. Det är viktigt att ansluta enheten korrekt, och oberoende arbete rekommenderas kategoriskt inte av tillverkare av elektriska apparater. Men att känna till vissa färdigheter och tekniker kommer att vara till nytta när du interagerar med en besökande professionell.

Bild
Bild

Installationsregler

Varje anställd har instruktioner och metoder för att utföra installationen. Att installera en ugn är en komplex uppgift som kräver mångsidig kompetens. Särskild försiktighet krävs vid arbete med elektriska ledningar. Krav på arbetstagare innebär personlig säkerhet, därför är det lämpligt att arbeta i speciella, inte hemkläder.

Den elektriska installationen kännetecknas av hög energiförbrukning och kräver därför en extra elkabel . Tråden måste vara med en sektion på 2, 5 eller 4 kvm. mm . För säker drift av enheten är det nödvändigt att montera jordningen ordentligt. Det är vanligt att ansluta en strömkabel med en separat maskin.

Automatiskt skydd bör motsvara inkommande effekt, ha en marginal på cirka 10% . Kabelkärnan jordas separat till bussen på den gemensamma skärmen om installationen utförs i ett flerfamiljshus.

Bild
Bild
Bild
Bild

I privata bostäder med tillförlitliga ledningar är det tillåtet att ansluta och montera ugnar med uttag . Stickkontakten kan sättas in själv. Den måste ha en jordningsplatta i europeisk stil. På denna platta kan du fästa en kabelkärna, som vanligtvis är grön eller gul i färgen. Ytterligare två trådar med plintar pressas mot mässingskontakterna.

Om strömkabeln kommer från en kopplingsdosa förblir kopplingsschemat identiskt med uttaget.

Bild
Bild

Ledarens färgkodning motsvarar typen av kabeltilldelning:

  • fas: brun;
  • noll: blå;
  • mark: grön.

Terminaler kan anges med brev:

  • fas: L;
  • noll: N;
  • mark: PE.

Efter att du har installerat den anslutna ugnen i din öppning måste enhetens funktion kontrolleras.

Bild
Bild

Proceduren utförs enligt instruktionerna:

  • slå på maskinen vid beröring av ugnen;
  • kontrollera ljusindikationen högst upp på enheten för funktionsduglighet;
  • ställ in uppvärmning till maxläge;
  • tänd ugnen på +250 grader med huven påslagen.

Kvaliteten på den fortsatta driften av enheten kommer att vara som bäst om du omedelbart säkerställer fullständig utbränning av fabriksfettet. Om processen gick igenom utan svårigheter kan du fixa enheten på en nivå i din nisch och skruva fast fästelementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan den placeras bredvid ett gasrör?

Huvudgasförsörjningssystemet kännetecknas av ökad fara. Alla om- och ombyggnader i hus med gas regleras av relevanta standarder. Om reglerna bryts har inspektörer av gasföretag rätt att utfärda böter. Till exempel, gasröret får inte döljas bakom väggar, nischer och skiljeväggar . Vitvaror och möbler bör inte hindra det. Det finns en tydlig regel i lagstiftningen att gasröret måste placeras på en öppen vägg . Det ska vara fritt tillgängligt.

Bild
Bild

Gasröret kan inte vara under diskbänken och bakom diskmaskinen, samma regel gäller för installationen av ugnen . Det måste finnas minst 0,3 meter ledigt utrymme till utrustningens sidodelar. Ventilationskanalen, fönster / dörröppningar och skorsten får inte komma i kontakt med denna del av gassystemet. En elektrisk ledning med en gasledning kan vara på minst 0,1 meters avstånd.

Om läggningen är parallell ökar parametern till 0,4 meter.

Installation av gasavstängningsventiler måste utföras i enlighet med stränga krav … Till exempel måste platsen vara lättillgänglig, platsens tillåtna höjd är 0,8 meter från golvet. Det bör vara ett avstånd på 0,2 meter från gasapparaten. Detta är om installationen av enheten är lägre och de tillåtna värdena för den övre installationen är 1,5 meter från ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet avstängningsventiler måste vara lika med antalet gasanordningar.

Svetsning är tillåten att ansluta enheter. Gängade anslutningar är möjliga vid installationen av avstängningsventilerna, liksom vid den punkt där röret är anslutet till enheten.

Hur man installerar?

Förekomsten av inbyggda ugnar är mycket hög. De kan installeras både under en bordsskiva och i ett pennfodral, i ögonhöjd. Husägare med lämplig kunskap och färdigheter kan installera ugnen på egen hand.

Bild
Bild

För att undvika en farlig situation när du arbetar med dina egna händer måste följande krav beaktas:

  • kökstextilier och olja tar lätt eld av överdriven värme, så de bör inte vara nära en nisch för en installation;
  • ugnens nisch bör avslutas med material som tål upp till 50 grader av värme;
  • andra elektriska hushållsapparater måste placeras på ett avstånd från byggnaden;
  • vattenkällor bör också avlägsnas något;
  • Det jordade eluttaget installeras på en höjd av 10 cm från ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsplatsen kan ha följande exempel

  • I ett skåp under bänkskivan anses det vara en traditionell infästning på köksmöbler. Alternativet är lämpligt för ett litet kök, men detta inbäddningsschema kan variera.
  • Om det finns tillräckligt med utrymme är det mer bekvämt att placera en extra kolumn, speciellt under det inbyggda elskåpet. Enheten, placerad på en höjd, är bekvämare att tvätta och underhålla, små barn kommer inte till den. Det är bekvämare att få färdiga måltider, det är lättare att följa tillagningsprocessen.
  • I ett färdigt kök med en ö är det mer logiskt att placera skåpet mitt i mitten och placera hällen ovanpå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av en inbyggd gasugn är särskilt svår . Huvudsakligt problem - gastillförsel till enheten . Det är mer korrekt att överlåta detta arbete till kvalificerade medarbetare. Anslutning till huvudgasventilen är strängt förbjuden på alla delar av röret. Säkerhetsåtgärder förutsätter obligatoriskt skydd med gastillförselrör och ugn. Mekaniska och temperaturpåverkan är oacceptabla.

Under installationen är det nödvändigt att säkerställa fri tillgång till kranen, vilket gör det möjligt att stänga av enheten i en nödsituation.

Bild
Bild

Om en enda apparat är ansluten till köket kan du ta en bälgslang som ansluts till grenen från den gemensamma kranen till gasgrenen och till den valda produkten. Det är inte tillåtet att använda hushållsförlängningssladdar, vars längd är mer än 2 meter.

Det bör också komma ihåg det ugnar kan ha två anslutningsmöjligheter, från båda sidor samtidigt . Efter utfört arbete pluggas det återstående lediga röret.

Om inloppet är rakt kan en L-formad adapter användas. Det ger bekvämlighet till installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutskedet av allt arbete är det nödvändigt att kontrollera överensstämmelse med nischstorleken, montering av alla ingående element och täthet. Möjligheten till läckage kontrolleras genom att applicera en tvålösning på lederna. Den kan appliceras på alla svetsade eller gängade fogar. Om det uppstår bubblor måste den problematiska anslutningen demonteras och förseglas med släp. Säkerhetsstången ska vara hög, ta ugnsanslutningen på allvar.

Om allt är i ordning kan ugnen installeras i en nisch, fixeras med speciella fästelement från hela uppsättningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Huvudproblemet med installationen under installationen är ugnens höjd. Samtidigt tycks nischernas strikta dimensioner motsvara teknikens parametrar, men i själva verket kanske ugnar med handtag inte passar in i nischer med en höjd av 598 mm. Om ugnen har en frontpanel krävs en urtagning på minst 600 mm för den.

Ugnens design bör inte ändras om:

  • enheten är under garantiservice;
  • du förstår ingenting om elektroteknik.
Bild
Bild

Om du under garantiperioden bestämmer dig för att lämna tillbaka en olämplig enhet, accepteras du. Följande fall kommer dock att betraktas som ett undantag av garantiservicepersonal.

  • Spår av obduktionsförsök. Dessa kan tas bort tätningar, skärbultar och andra skyltar.
  • Komponenter eller mekaniska delar av enheten lyckades skada gnagare som du kan ha i ditt hem.
  • Vid transport av enheten följdes inte tillverkarens rekommendationer.
  • Olämpliga spänningsparametrar har orsakat skador på enhetens elektriska del. Kritiska gränser anges vanligtvis av tillverkaren i instruktionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumentdörrgångjärn, effektregulatorer, element som är ansvariga för uppvärmning, tändning, termostat, gummiband, stavar, fjädrar - allt detta är element som ofta blir ett problem för ägare av hushållsapparater. Om en sprucken effektregulator inte stör utrustningens prestanda utan bara orsakar obehag, kommer ett trasigt värmeelement att göra det svårt att använda ugnen.

Ett vanligt användarproblem är en utbränd glödlampa, en spricka i glaset. Allt detta stör enhetens normala drift.

Bild
Bild

Du kan fortsätta använda din ugn bekvämt först efter att renoveringen är klar. Det är tillåtet att göra mindre reparationer själv. Trots allt är originalreservdelar till vanliga märkesvaror inte alls en brist. För komplexa reparationer är det bättre att ringa befälhavaren hemma eller ta din utrustning till närmaste verkstad.

Bild
Bild

Tips

Tänk på följande tips när du köper en inbyggd garderob. Det rekommenderas att först tilldela utrymme för utrustningen. Instrumentets placering måste bestämmas i förväg. Även i det minsta köket kan du ansluta en bekväm och multifunktionell ugn eftersom marknaden erbjuder en mängd olika alternativ. Teknikens funktionalitet spelar roll. En timer, en beredskapssensor, en mängd olika temperaturlägen - allt detta är huvudindikatorerna för nästan alla ugnar. Om utrustningen är utrustad med tillägg i form av en grill eller en dubbelpanna blir kostnaden högre.

Mycket funktionalitet är bekvämt för de människor som verkligen älskar att laga mat och ständigt experimenterar i köket. Elektriska ugnar är ibland utrustade med en självrengörande funktion, för vilken du måste betala en ganska stor summa. Men om det finns svårigheter med att ordna saker i köket, är det bättre att ta hand om närvaron av denna viktiga detalj.

Bild
Bild

När du väljer kan följande huvudparametrar markeras:

  • säkerhet;
  • funktionalitet;
  • design;
  • fästelement.

Observera att mekaniskt drivna ugnar i allmänhet är billiga, enkla och pålitliga alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men de passar ofta inte in i inbyggda standardnischer. Multifunktionella ugnar är utrustade med en elektronisk styrenhet, som har en mindre storlek. En sådan enhet är bekväm med knappar eller knappar.

Recept för dina favoriträtter kan lagras i enhetens minne . Den önskade processen väljs vidare i enlighet med det använda tillagningsprogrammet. Kombinerade kontrollalternativ, med mekaniska handtag och en elektronisk resultattavla, anses också vara praktiska, lämpliga för standardnischer.

Valet av utrustningsdesign är en personlig preferens för varje kund. Normalt väljs ugnen i enlighet med rummets grundläggande stil.

När du väljer bör du komma ihåg att designerdesignade modeller kan kosta dussintals gånger dyrare än konventionella klassiska alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer bör du också komma ihåg det den inbyggda ugnen kan anslutas till hällen eller inte . Inkopplad utrustning är ansluten via en strömkabel. Tillverkaren rekommenderar att ansluta beroende enheter med varandra, enligt instruktionerna. Oberoende enheter kan anslutas på två olika kärnor, installerade på valfritt avstånd från varandra. Om utrustningen har låg effekt (högst 3,5 kW) är det tillåtet att använda ett uttag.

Kraftfull utrustning är ansluten med en strömkabel till en speciell maskin. Husledningar måste vara lämpliga för anslutning av kraftfull utrustning.

Rekommenderad: