Induktionshällar (54 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Induktionshällar. Hur Väljer Man Inbyggda Modeller? Funktionsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Induktionshällar (54 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Induktionshällar. Hur Väljer Man Inbyggda Modeller? Funktionsprincip

Video: Induktionshällar (54 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Induktionshällar. Hur Väljer Man Inbyggda Modeller? Funktionsprincip
Video: Induction vs Infrared cooker | Difference between Infrared and Induction cooker 2024, April
Induktionshällar (54 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Induktionshällar. Hur Väljer Man Inbyggda Modeller? Funktionsprincip
Induktionshällar (54 Foton): Vad är Det? För- Och Nackdelar Med Induktionshällar. Hur Väljer Man Inbyggda Modeller? Funktionsprincip
Anonim

Köken är fulla av all slags utrustning. Men även mot denna bakgrund sticker det innovativa utseendet på plattorna ut. De förtjänar noggrann uppmärksamhet och noggrann studie.

Vad det är?

Induktionshällar (hällar) började säljas i Ryssland relativt nyligen. Några fler plattor av detta slag säljs. Därför har majoriteten av konsumenterna en ganska vag uppfattning om sådana produkter. Men i själva verket är allt väldigt enkelt - det finns ingenting här som inte kunde förstås från en normal gymnasiefysikkurs.

Kokzonerna värms inte upp. Funktionsprincipen är att disken som placeras på induktionsytan värms upp. Eller värms inte upp - om den här rätten inte är lämplig . Uppvärmning sker med hjälp av ett magnetfält. En induktionsspole är gömd under ytan. Det är denna detalj som panelfunktionerna är associerade med som står för huvuddelen av den interna volymen.

Bild
Bild

Strängt taget finns det flera spolar - en per kokplatta. Dessutom används en temperaturmätare. Med hjälp av den upprätthålls korrespondensen mellan den inställda effekten och den faktiska uppvärmningen av disken. Den speciella sensorn måste täckas med termisk pasta.

Bild
Bild

Varje modern design använder ett isolerande kylfläns. Med detta element kan du garantera säkerheten för annan utrustning i närheten . Annars kommer alla metallföremål inom en viss radie oundvikligen att värmas av samma magnetfält. Kontrollpanelen innehåller en mikrokontroller. Denna lösning hjälper till att styra både värmeeffekt och hjälpfunktioner. De flesta moderna induktionshällar koncentrerar all impuls endast i det område där det är kontakt med köksredskapen.

Förutom att eliminera uppvärmning av främmande föremål, denna lösning sparar energi . Med tanke på den ständiga prisökningen är detta bara välkommet. De senaste modifieringarna av induktionsspisar när det gäller funktionalitet är minst lika bra som gas- och elektriska produkter, och överträffar dem i många fall.

Du kan laga alla rätter på sådana spisar och paneler, om bara designspecifikationer och utrustning tillåter.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Men en enkel beskrivning av de grundläggande egenskaperna räcker inte för att utvärdera induktionsytor. Det är nödvändigt att uppmärksamma dess fördelar och nackdelar i jämförelse med den närmaste analogen - traditionella elektriska spisar. När det gäller den nuvarande konsumtionen sammanfaller dessa alternativ nästan helt. Den högsta elförbrukningen når 6 kW. Dessutom, även om effekten är identisk, är fördelen med en induktionsspis att maten värms upp snabbare.

Låt samma krukor med vatten placeras på två intilliggande matlagningsytor. På en vanlig elspis kokar de i genomsnitt 15-20 minuter. Men användningen av induktionsspolar kan minska denna period till 5-7 minuter. Mängden förbrukad energi är ungefär densamma. Därför kan vi säkert tala om den höga effektiviteten hos induktionsenheter.

Bild
Bild

Den mycket vanliga tanken att de gör någon form av skada stöds inte av någonting. Tvärtom, när det gäller säkerhet är sådana hällar mycket bättre än alla andra alternativ. Ovan är brännarna, som praktiskt taget inte värms upp under drift. Därför är risken för brännskador mycket liten. För jämförelse: mitten av elektriska brännare värms upp till 550 grader, dess kanter - upp till 150 grader.

Liknande indikatorer för induktionsmodeller är 90 och 20 grader. Du kan säkert lägga handen på panelen, av misstag röra den med en annan del av din kropp, med en handduk och så vidare - det finns ingen risk. Avsaknaden av uppvärmning underlättar daglig vård och rengöring. Även en sådan nyckfull produkt som mjölk kommer inte att brinna. När man lagar buljong är situationen densamma.

Bild
Bild

En viktig egenskap hos induktionshällar är jämnheten och noggrannheten hos temperaturkontrollen. Mätaren kommer inte i vägen för värme från värmare eller kokplattor, vilket ofta är fallet med andra typer av köksutrustning. Den låga temperaturnivån möjliggör smidig smältning av choklad, smör och andra livsmedel. Försök att lösa samma problem med el- eller gasugnar kräver att de slås på och stängs av kontinuerligt.

En ytterligare fördel med induktionshällen är bristen på luftvärme . Alla vet hur svårt det är att vara i köket när något stekas, kokas eller bakas flera timmar i rad. Med induktiva spisar underlättas mycket förberedelserna för semestern.

Situationen försvinner när inte ens de öppna fönstren tillåter dig att bli av med täppa. Den här egenskapen är särskilt värdefull när det redan är varmt ute.

Bild
Bild

Den logiska fortsättningen är att det inte kommer att finnas några dåliga lukter . Små dammpartiklar, matrester, rengöringsfilmer och så vidare brinner inte på induktionshällar. Därför utesluts lukten av brinnande produkter som är karakteristiska för gas- och elspisar. Uppvärmningen avbryts omedelbart när formen tas bort från ytan. Detta gör att du både kan öka säkerhetsnivån och spara mycket energi.

Vad som är viktigt, automatiseringen känner igen behållare som är lämpliga för alla parametrar. Både deras magnetiska egenskaper och geometri är exakt bestämda. Ett försök att använda olämpliga grytor och kokkärl leder inte till någonting - panelen slås helt enkelt inte på. Men vi måste också ta hänsyn till svagheterna med induktionspaneler. De är alltid dyrare än klassiska elektriska motsvarigheter, eftersom tekniken är något mer komplex.

Vissa modeller (i det billiga segmentet) är utrustade med en magnetfältgenerator för varje 2 brännare. Därför kommer det inte att vara möjligt att samtidigt använda hela kaminen vid full kapacitet. Ibland kan du höra att induktionskretsar är ohälsosamma. Men i själva verket finns det inga riktiga bevis för en sådan fara. Intensiteten hos elektromagnetiska fält runt moderna människor är redan hög, så att ge upp de senaste typerna av härd kommer inte att göra någonting.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Idag är utbudet av induktionshällar och ytor ganska stort. Den mest populära är den inbyggda produkten. Men man måste komma ihåg att kostnaden för sådan utrustning är mycket hög. Genom att köpa den tillsammans med ugnen måste du betala mer än för en separat apparat. Dessa brister kompenseras dock fullt ut av det utmärkta utseendet och kompatibiliteten med vilken stil som helst.

En viktig punkt när du väljer är att ta hänsyn till skillnaderna mellan oberoende och beroende ytor . Oberoende enheter kan levereras på valfri plats. Det är inte nödvändigt att överväga kraven för ugnens placering. Kontrollen av oberoende hushållsapparater är helt autonom. Om en beroende enhet är installerad måste du använda ugnspanelen för kontroll.

Men de är idealiskt kompatibla med varandra, både tekniskt och estetiskt . Problemet är dock oförmågan att använda hällen och ugnen om den ena eller den andra går sönder. Endast en professionell reparation kommer att lösa detta problem framgångsrikt. När det gäller produkter med ram är de inte särskilt praktiska.

Yttre skönhet resulterar ofta i ansamling av smuts under kanten; dock flödar åtminstone ingen vätska dit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lita inte alltför mycket på reklampåståenden om tysta spisar. Standardprodukter är alltid bullriga, men inte för högt . Men å andra sidan undviker inte själva principen för induktionsytor det karakteristiska ljudet. Det är också nödvändigt att vara uppmärksam på geometri och designnyanser. De väljs ut med hänsyn till rådande förhållanden i rummet.

Inbyggda produkter ser alltid vackrare ut än i fullstorlek, men i alla fall måste du noggrant mäta platsen för installationen. För kök där det finns akut brist på utrymme krävs bärbara modeller.

Bild
Bild

Efter att ha bestämt sig för storleken fortsätter de med att bedöma energieffektiviteten. För induktionsytor av hög kvalitet varierar det från A till A +++. När det gäller antalet arbetsprogram beror allt på tillagningskraven. För dem som bara ska ha en utsökt hel lunch och middag räcker den enklaste versionen. Dess kostnad är minimal. Men finsmakare och älskare av köksförsök blir mer nöjda med produkter som har 10 eller fler värmeinställningar per brännare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Booster -alternativet är till stor nytta. Denna inställning, som finns i nästan alla moderna modeller, gör att du snabbt kan värma något. Det används till exempel för att koka en vattenkokare. Det är nödvändigt att uppmärksamma hjälpfunktionen:

  • tidtagare för start och avstängning;
  • bibehålla samma temperatur;
  • automatisk kokning av uppvärmt vatten;
  • upptining av kall mat;
  • skapande av program av användare själva och deras lagring i minnet.

Det betyder dock inte att den bästa modellen är utrustad med max knappar. Det kräver en genomtänkt analys av om detta eller det alternativet verkligen behövs. Annars måste du betala för mycket för alltför kraftfull utrustning. En annan nyans är nätverksparametrarna (som krävs för hällens normala drift). När allt är korrekt studerat måste du noggrant läsa recensionerna av de modeller du gillar, då blir resultatet optimalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Antal brännare

När alla dessa parametrar är bestämda är det nödvändigt att hantera det erforderliga antalet brännare. För en stor familj där luncher och middagar lagas regelbundet måste du köpa en spis med minst fyra brännare. Men för dem som bor ensamma, när det inte finns några möjligheter till förändring, kan du begränsa dig till en produkt med ett par brännare. Det är vettigt att köpa enbrännarmodeller endast för sommarstugor och andra specifika fall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även där är en tvåbrännare mer praktisk. När allt kommer omkring är det ofta nödvändigt att till exempel koka te och laga soppa. Att göra detta med en enda brännare tar ett mycket långt och obekvämt sätt. Om det inte finns tillräckligt med plats för en två-brännare panel, är det mer korrekt att välja inte en enda-brännare panel, men först ta en närmare titt på de monolitiska alternativen. När det gäller funktionalitet är de inte sämre än produkter med 2 värmepunkter och tar mindre plats.

Bild
Bild

Bärbara spisar kan spara mycket. I de flesta fall tillhandahålls 1 brännare (sällan 2) . Du kan ansluta din bärbara enhet till valfritt uttag så länge det finns en plan yta i närheten.

Denna enhet rekommenderas för små kök, för gemensamma bostäder. På ett antal ställen är dock ett annat krav mer relevant - återförsäkring vid strömavbrott.

Bild
Bild

Sådana fall tvingar dig att välja inte en ren, utan en kombinerad panel. Vissa kokplattor värms upp av ett magnetfält, medan andra värms upp av gas. I princip säljs modeller där 1 eller 2 av de fyra brännarna drivs av "blått bränsle". Det är ett tillförlitligt system, men det är ungefär 30-35% dyrare än en rent induktiv värmare. Vissa designers går längre än andra och i strävan efter läckerheter överger de helt brännarna.

Automaten ställs sedan in för att känna igen platsen där disken placeras. Denna lösning låter dig sätta 2 eller fler krukor (kastruller) samtidigt. Och med hjälp av kontrollelement ställs värmeeffekten för vart och ett av fartygen separat. Huruvida det är bekvämt är upp till varje användare att bedöma själv. Men de estetiska fördelarna är obestridliga.

Bild
Bild

Form

Runda, hörn-, samt diamant-, ovala och till och med sexkantiga brännare är ungefär desamma i sina egenskaper. Skillnaden mellan dem begränsas huvudsakligen av dekorativa egenskaper. Storleken på värmecellerna är viktigare. Geometrin väljs enligt formen på de rätter som ska värmas. När formen på brännarna väljs kan du välja konfiguration av ytan som helhet:

  • fyrkant;
  • rektangel;
  • sexhörning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytmaterial

För att spara pengar och få ut det mesta av det är det bra att vara uppmärksam på emaljerade spishällar. De ser ganska fina ut och är ganska värmebeständiga. Det finns dock fördelar med glaskeramik också. Det skiljer sig i motståndskraft mot överhettning och mekanisk hållfasthet. Förstklassiga glaskeramikprodukter används i plattor och paneler från ledande tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Bredden på smala plattor och paneler är 30 cm. I ett litet kök är en sådan produkt bäst lämpad. Men om det finns mer ledigt utrymme kan du välja mönster med en bredd på 45 cm eller mer. För familjer med 3-4 personer rekommenderas modeller från 60 cm. Tjockleken väljs individuellt, men bör inte vara för stor, annars blir enheten orimligt tung.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg

Konsumenter uppskattar Electrolux hällar. EHH 96340 XK -modellen är särskilt populär. Den inbyggda designen är fullt funktionell och utrustad med ett touchkontrollsystem. Ett accelererat uppvärmningsalternativ tillhandahålls. Ytan är utrustad med 4 kokzoner.

Bosch PUE631BB1E kan också ge bra resultat. Detta är också en fyrbrännare elektrisk modell, som har ett barnsäkert lås och en restvärmedetektor. Styrning, liksom den tidigare hällen, utförs med hjälp av sensorelement. Det är dock fortfarande inte särskilt bekvämt. När du trycker på någon knapp hörs ett högt ljud som inte kan stängas av på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigare är att snabba klick kommer dig ingenstans. Du måste hålla fingret på knappen lite längre. Kraften hos PUE631BB1E räcker inte för stark uppvärmning av tre sektioner samtidigt. Men 9 arbetssätt kommer att ge fördel. Alla ferromagnetiska köksredskap är kompatibla med enheten.

Lex EVI 320 BL sticker ut bland de mest budgetinduktiva spisarna .… Denna design är utrustad med mycket känsliga pekbrytare. Det finns timer och tillfälliga blockeringsfunktioner. Enheten monteras så noggrant som möjligt. Utvalda komponenter används vid tillverkningen; formgivarna arbetar också snyggt.

Bild
Bild

Bland enheterna med två brännare sticker Kitfort KT-104 ut … Denna yta fungerar mycket bra i små kök. Kostnaden är märkbart lägre än för enheter med liknande funktioner. Hanteringen är mycket bekväm och intuitiv. På grund av frånvaron av en skyddande stålram är det dock en stor sannolikhet att disken "lämnar spisen" vid minsta slarv.

Bild
Bild

Experter anser att Gorenje IT 332 CSC är en av de bästa budgetenheterna . Den inbyggda hällen fungerar utmärkt även i små bostäder. Dess positiva egenskap i jämförelse med liknande produkter är dess ökade produktivitet. Den attraktiva svarta ytan är hållbar. En timer och en indikator finns, men det mest intensiva arbetssättet är dåligt utarbetat av ingenjörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Electrolux EHG 96341 FK - kraftfull induktionshäll designad för typiska köksredskap … Tillfälligt stopp av arbetet görs genom att trycka på en knapp. De positiva egenskaperna hos produkten överskuggas något av en lätt repad beläggning.

Bild
Bild

Produkter från föga kända och helt okända företag bör väljas med stor omsorg. Det är mycket mer korrekt att fokusera på produkter från populära märken:

  • Zanussi;
  • Miele;
  • Whirpool;
  • Hansa;
  • Samsung.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Som med alla andra komplexa enheter måste du noggrant läsa bruksanvisningen för kaminen innan arbetet påbörjas. All installation och anslutning av induktionshällen måste utföras av en utbildad fackman . Man måste komma ihåg att typiska modeller idag levereras antingen utan en kontakt eller helt utan nätkabel. För att slå på enheten och använda den måste du köpa allt detta dessutom.

Men om det inte finns någon kunskap inom området elektroteknik är oberoende anslutning omöjlig.

Bild
Bild

När panelen packas upp och monteras är det nödvändigt att rengöra all industriell förorening från den, inklusive lim. Använd endast de medel som anges i bruksanvisningen för rengöring. Vanligtvis är det en mjuk svamp utan de minsta nötande egenskaperna. Hällen startas genom att trycka på en specialknapp i några sekunder. Efter pipen kan du välja önskad kokplatta och ställa in andra inställningar.

Viktigt: spisar och spisar fungerar korrekt endast med det vanliga valet av köksredskap. Den minsta tillåtna bottentjockleken är 2 mm. Men det är bättre om det är 6 mm eller mer . Det är tillåtet att endast använda de kokkärl som är utrustade med en monolitisk anti-deformationsskiva. Minsta bottendiameter är från 12 cm; Därför måste du köpa en speciell adapter innan du använder en liten turk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Induktionsuppvärmning av köksredskap med ojämn botten är strängt förbjudet . Därför måste tanken på att använda en gryta och andra exotiska kärl utan speciella stöd överges. Innan du använder något redskap bör det inspekteras ordentligt. Även om botten från början var helt plan kan den under drift bli täckt med sprickor. Alla rätter som tidigare placerats på gasspisen är uppenbarligen oacceptabla.

Bild
Bild

Det är inte tillåtet att använda behållare utan ferromagnetiskt material. En speciell symbol eller inskription hjälper till att ta reda på det. Det ska finnas både på förpackningen och på botten av diskarna. Om det inte finns någon beteckning är det nödvändigt att kontrollera kapacitansens egenskaper med hjälp av en permanentmagnet . Men en panna gjord av järnfri metall och glas fungerar inte; men du kan också köpa ett induktionsställ.

Bild
Bild

Att försöka helt enkelt ansluta induktionsytan till ett ledigt uttag är en dålig idé . Det är nödvändigt att i förväg känna till tvärsnittet av trådarna i motsvarande sektion och deras totala bandbredd. Var uppmärksam på den så kallade lastgränsen, separat för varje lägenhet eller hus. Säkerhetsåtgärderna är desamma som för en vanlig elspis. Placera därför inte köksapparaten på en alltför fuktig plats och dra också ut kontakten ur uttaget med kraft.

Om huset har gamla aluminiumledningar är det bäst att byta ut det mot en modern kopparkabel. Och alla rum på en gång, för det kommer att vara säkrare på det här sättet. Anslutning av induktiva spisar genom ojordade uttag är strängt inte tillåtet.

Och även om de är jordade, använd inte förlängningssladdar eller delare. Uppmärksamhet ägnas också åt det tekniska tillståndet i uttaget; Det är oacceptabelt att vingla eller hoppa av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att köp och installation av det nödvändiga eluttaget inte är möjligt. Sedan används ett kopplingsblock, som monteras i en baklåda. Båda elementen i kretsen kontrolleras för motstånd mot enhetens märkström. Naturligtvis bör du komma ihåg både faserna och jordningen av själva köksutrustningen. Installation och drift av induktionshärdar med ugnar har inga skillnader, förutom ökad effekt.

Bild
Bild

Användning av sådan utrustning är förbjuden om ledningarna inte är skyddade med en jordfelsbrytare . Både den nominella och den kvarvarande brytströmmen beaktas för att välja rätt "skydd". Lägg inte ledningar på platser där de kan utsättas för mekanisk påfrestning. Den elektriska kretsen som servar kaminen får inte innehålla andra enheter. Inbyggda plattor och paneler fixeras först i möblerna och slås sedan på. Testkörningar är förbjudna.

Bild
Bild

Även om induktionshällar inte täpps till av kontakt med den kokta vätskan, är det fortfarande oönskat . Oavsett beläggningens hållfasthet rekommenderas det inte att utsätta dem för punktstötar (t.ex. att en korkskruv eller kniv faller ner). Om plattan är täckt med glaskeramik bör det inte finnas någon aluminiumfolie på den. Det är mycket farligt att starta hällen utan disk eller med tomma grytor och kastruller.

Bild
Bild

Rätterna måste placeras omedelbart, noggrant och eftertänksamt. Omplacering kan skada beläggningen. Det är mer korrekt att lämna den automatiska upptäckten av frånvaron av rätter för kritiska fall, och inte för normal praxis. Det är förbjudet att använda hällarna som bänkskivor, hyllor eller på annat icke-standardiserat sätt.

Bild
Bild

Inte heller tillåtet:

  • rengör hällarna med ångrengöringsmedel;
  • montera huven lägre än 65-75 cm;
  • använda en produkt täckt med sprickor.
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Inte bara produktens yttre attraktivitet och kökets komfort beror på vård, utan också på induktionsytans livslängd. En disksvamp är inte lämplig, du behöver en speciell enhet. Och de använder det inte längre. Starka blockeringar avlägsnas med emalj eller glaskeramiska skrapor. Vanliga stålullskuddar fungerar inte.

Endast silikonbaserade tvättmedel är lämpliga. De bildar en pålitlig skyddsfilm. I vissa fall används flytande diskmedel. Men först måste du se till att deras sammansättning inte innehåller komponenter som är förbjudna av tillverkaren. Det som absolut inte borde vara är de olika pulvren och slipmedlen.

Bild
Bild

När hällen tvättas torkas den omedelbart så att inga spår av vätska finns kvar. Helst rekommenderas att skölja produkten så snart tillagningen är slut. Även om det inte finns någon yttre synlig kontaminering är det mycket användbart.

Experter rekommenderar att utesluta igensättning av kokplattor med socker och salt. Om de av misstag sprids, borstas eller avlägsnas denna smuts omedelbart och sedan torkas allt noggrant.

Rekommenderad: