Huva För Köket (65 Foton): Hur Man Väljer En Köksfläkt över Spisen Enligt Råd Från Proffs, Lex -modeller, Typer Och Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Huva För Köket (65 Foton): Hur Man Väljer En Köksfläkt över Spisen Enligt Råd Från Proffs, Lex -modeller, Typer Och Storlekar

Video: Huva För Köket (65 Foton): Hur Man Väljer En Köksfläkt över Spisen Enligt Råd Från Proffs, Lex -modeller, Typer Och Storlekar
Video: How to Install a Range Hood | Vent Hood Installation Tips 2024, April
Huva För Köket (65 Foton): Hur Man Väljer En Köksfläkt över Spisen Enligt Råd Från Proffs, Lex -modeller, Typer Och Storlekar
Huva För Köket (65 Foton): Hur Man Väljer En Köksfläkt över Spisen Enligt Råd Från Proffs, Lex -modeller, Typer Och Storlekar
Anonim

Köket anses vara ett speciellt rum i huset, eftersom det är här som mycket tid går åt till matlagning, morgonen börjar med en kopp kaffe och ibland ordnas familjesammankomster. För att göra tiden i köket bekväm är det viktigt att inte bara tillhandahålla en bekväm layout utan också att förse den med en effektiv avgasenhet som hjälper till att eliminera lukt från tillagad mat och förhindra att det bildas sot på ytan av möbel. Idag finns det ett stort urval av kåpor som passar alla design och lokaler.

Bild
Bild

Vyer

En fläkt är en viktig utrustning som du inte kan klara dig utan, eftersom den ger högkvalitativ ventilation och kompletterar den moderna interiören på ett originellt sätt. Nyligen på försäljning kan du hitta ett elegant sortiment av huvar, som skiljer sig åt i tillverkningsmaterial, design och förekomst av inredning.

Beroende på dessa funktioner utmärks följande typer av produkter:

Inbäddad . Denna modell är installerad i en utrustad garderob, så den gömmer sig helt i den. En sådan tyst huva kännetecknas av utmärkt kvalitet, hållbarhet och elegant design. Eftersom enhetens effekt är maximal fungerar den effektivt. Men trots att produkten gör ett bra jobb med sina funktioner är den dyr och kräver särskild omsorg.

Bild
Bild

Platt . Monteras direkt ovanför gasspisen eller monteras helt enkelt på väggen. Detta alternativ har inget utlopp i ventilationsröret; enheten består av ett luftreningsfilter, en elektrisk fläkt och ett fodral. Dess främsta fördel är dess snygga utseende, överkomliga pris och enkel installation. När det gäller nackdelarna fungerar väggkåpan mycket bullrigt och dess filter måste bytas ofta.

Bild
Bild

Kupol (öppen spis) . Detta är en av de mest moderna och populära typerna av utrustning som är i perfekt harmoni med alla stilriktningar och fyller den med hemkomfort. Tack vare sin praktiska design tar den elektriska spiskåpan liten plats och kombinerar ofta ovanliga glas- och träinsatser. Sådana modeller produceras både som öar och väggmonterade, deras skillnad ligger bara i en annan fastsättningsmetod. Den största fördelen med enheten är att den kan fjärrstyras och inte behöver byta filter. Nackdelen är det höga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn . Denna huva är tillverkad med ventilation och är avsedd för små kök. Den upphängda strukturen passar in i designen av hörnkök på ett originellt sätt, vilket sparar utrymme. Den är lätt att rengöra, kraftfull och billig.

Bild
Bild

Kombinerad . Denna enhet kombinerar två funktioner samtidigt - luftventilation och filtrering. Sådana enheter är utrustade med ett kolfilter, som måste bytas var 6: e månad. Under installationen av avgassystemet bör du ägna stor uppmärksamhet åt kanalen - för att den ska fungera bra bör det finnas ett minimum av böjningar i den. Denna modell kan vara tak och infällbar. På grund av avsaknaden av brister är det mycket efterfrågat.

Bild
Bild

Det finns också en återcirkulationskåpa på marknaden, endast avsedd för luftrening. Detta är det billigaste alternativet för köksventilationsutrustning. Fläkten, monterad i enhetens kropp, minskar luftflödet ovanför plattan, fångar dem i filtreringssystemet och återför dem tillbaka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett intressant alternativ anses vara en teleskopisk huva, som är kompakt i storlek och glider ut ur kroppen under drift. Om köket är inrett i jugendstil kommer det ursprungligen att kompletteras med en cylindrisk modell, utrustad med en funktion av perimetrisk luftabsorbering och belyser en ovanlig design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avgassystem skiljer sig inte bara i utseende, installationsmetod, utan också i typ av kontroll.

Beroende på detta är de indelade i:

Reglage . Modeller har en skjutreglage i form av en reglage. Det låter dig snabbt ändra enhetens driftslägen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tryckknapp . Kontrollenheten är placerad både på sidans och frontpanelerna på huven. Växlingslägen utförs genom att trycka på knapparna.

Bild
Bild

Elektronisk . De anses vara lätta att använda. Panelerna kan dessutom utrustas med ljusindikatorer eller en display.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och komponenter

En viktig aspekt i utformningen av en köksfläkt är dess kropp, som kan vara gjord av tonat glas, plast, aluminium eller emaljerat rostfritt stål. Nyligen har de flesta modellerna tillverkats med dekorativa detaljer. För att göra detta appliceras ett unikt "siden" -skikt på den behandlade aluminiumytan, som kan ändra dess nyans beroende på föremålen bredvid den. Sådana produkter är i perfekt harmoni med resten av tekniken och kombineras vackert med glas-, trä- eller plastmöbler i vilken färg som helst. Dessutom är kroppsmaterialet tillverkat av speciella metalllegeringar som är resistenta mot korrosion. Inga fingeravtryck finns kvar på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudelementet i den fullständiga uppsättningen av huven är ett filter som är av två typer: absorberar obehaglig lukt och fett, behåller sot och fettdroppar. I flytande rengöringsmedel placeras endast fettfilter och kolfilter installeras inuti enheten. Det finns också produkter utan filtreringssystem, de är vanligtvis billiga, men deras nät och luftkanal kräver noggrant underhåll, eftersom de regelbundet måste rengöras från fett.

Bild
Bild

Fettfällan är gjord av vadderad polyester och fiberduk. Eftersom dessa är syntetfibrer bör de bytas ut regelbundet. Därför är det bästa alternativet kassettfilter av stål eller aluminium. De är lätta att ta bort och rengör bekvämt både i diskmaskinen och för hand. Vissa tillverkare kompletterar också den kompletta uppsättningen filter med indikatorer som visar när det är nödvändigt att leverera eller byta ut element.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att huven ska fungera tyst måste den ha bra ljudisolering och tysta elmotorer. För detta är enheten utrustad med unika akustiska skyddssystem och speciella lager. Dessa delar är placerade i motorområdet och höljet i höljet.

Närvaron av inbyggd belysning spelar också en stor roll i huven. Som regel kompletteras alla modeller med små 20-40 watt glödlampor, lysrör eller halogenlampor. De mest ekonomiska är lysrör. De använder 90% mindre el, men deras belysning är "kall", så halogenlampor rekommenderas för att fylla matlagningsområdet med belysning nära naturligt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

En väggmonterad avgaslucka anses också vara en integrerad del av avgassystemet . Den fångar upp överflödet av värme, lukt, ånga, fukt och tar bort dem i ventilationskanalen. Ett avgasparaply kan vara lokalt och leverans och avgaser. I ömodeller installeras två rader med fettfilter och i väggmonterade - ett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på typ av huva kan den också utrustas med sidogaller, olika hyllor och fjärrkontroll. Ofta finns det i moderna modeller en glaspanel med fuktmätare och termometrar.

Bild
Bild

Det moderna med moderna enheter

En spiskåpa finns nu i nästan alla hem och lägenheter. Det är en mångsidig enhet som inte bara vackert kompletterar rummets design, utan som också snabbt kan befria luften från matlukt och skydda möbler från fett och sot. Denna utrustning kallas också en modul, enhet, skåp eller avgasfläkt. Principen för teknikens funktion är att den renar luften på grund av det drag som fläkten genererar. Dess vackra kaross döljer flera filter och en eller två pumphjulsmotorer.

Bild
Bild

Eftersom bullerisolering är viktig för sådan utrustning har moderna modeller ett läge på grund av vilket ljudnivån automatiskt regleras och luftcirkulationen är tyst. Samtidigt kan de flesta produkterna fungera i cirkulationsläge, när alla ångor skickas till filtreringssystemet, renas och returneras.

Det finns också typer av enheter som avleder luftflöden från rummet med hjälp av avgasarmbågar . Deras installation är mycket svårare, eftersom det kräver installation av rör som är anslutna till ventilationskanalen. Trots den svåra installationen ökar huvens effektivitet av den naturliga dragkraften, som förstärks av luftväxlingsfläkten. Smutsig luft och ångor släpps ut, vilket resulterar i en liten tryckstötning och frisk luft från gatan kan strömma in i köket.

Bild
Bild

Vanligtvis föredrar ägarna att installera luftrenare i köket med ett genomströmningssätt, men några av dem kan också upprätthålla ett cirkulationsläge. Detta är särskilt viktigt vid svåra frost, när det är oönskat att ta med varm luft ute. För att systemet ska fungera på ett komplext sätt sätts dessutom ett kolfilter in i det, som används för att rena ånga under cirkulation. Men i detta fall minskar enhetens prestanda något.

Bild
Bild

Tillverkarens betyg och recensioner

För närvarande representeras marknaden av ett stort utbud av kåpor, så innan du gör ett så viktigt köp är det nödvändigt att inte bara välja rätt modell, motsvarande former, dimensioner, design, kök, utan också kännetecknas av en lång livslängd. Tillverkare erbjuder elit, dyr och ekonomisk utrustning, men det är bäst att ge företräde åt kända märken som producerar kvalitetsprodukter och har positiva recensioner.

Bild
Bild

Huvor från företag som t.ex. Kuppersberg, Korting, Ciarco och Faber.

Tillverkare som t.ex. Asco, Bosch, Teka och Siemens … Huvarna har en elegant design och säljs till ett lågt pris.

Om ekonomiska möjligheter tillåter, kan du köpa dyrare modeller från Olive, Lexand Mini och Lex Hubble … De har låga ljudnivåer, hög motorprestanda, ekonomisk strömförbrukning och olika karossstorlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Köksavgassystem från tyska märken är mycket populära på marknaden, eftersom i tillverkningen ligger tyngdpunkten på utrustningens funktionalitet. Så till exempel den maximala genomströmningen av enheter Korting når upp till 1000 m3 / s. Dessutom utökar tillverkaren ständigt sortimentet av produkter som passar perfekt in i den moderna interiören. Produkter av stål och glas förtjänar särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De skiljer sig åt i inredning och huvor Kiser … De är utrustade med vacker färgad belysning och fungerar i köket inte bara som ett verktyg för att rena luften, utan också som ett snyggt tillbehör som passar perfekt till alla typer av headset. Även de kompakta modellerna har kraftfulla motorer med en kapacitet på upp till 400 m3 / s.

Bild
Bild

När det gäller produkterna Siemens , då anses det vara förkroppsligandet av sofistikerad stil och mångsidighet. Sådana enheter kan ursprungligen döljas i köket, eftersom de under drift inte kommer att locka uppmärksamhet med buller. Det finns både budgetalternativ för kåpor och elits med en inbyggd TV-skärm till salu, men oavsett kostnad är alla märkesprodukter slitstarka, hållbara och fungerar som en ovanlig dekoration för köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många hemmafruar har redan uppskattat huvorna. Hansa … De finns i olika storlekar med vackra dekorativa mönster. Särskilt anmärkningsvärda är produkter i ljusa färger, med träramar och flytande former, på vilka originalritningar appliceras. Bekväm drift och kompakthet anses vara de främsta fördelarna med denna teknik. När det gäller lutande och kupolformade huvar produceras de med en kapacitet på upp till 600 m3 / s.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkterna från italienska märken är inte på något sätt sämre i kvalitet. Den sticker ut för sin utsökta design och utmärkta prestanda. Den främsta försäljningsledaren är huvar från Ventolux … Lutande modeller med en spegel eller blank inredning lämnade inte någon värdinna likgiltig. De fick mycket positiv feedback på grund av cirkulationsluftreningsmetoden och fullständig tystnad.

Bild
Bild

Ett slovenskt företag kan också särskiljas separat. Asko , producerar den högkvalitativa spiskåpor med praktiska material. Tekniken är enkel att montera och använda. Enheterna är oftast gjorda av rostfritt stål, de har utmärkt prestanda och tyst drift. Sortimentet innehåller också både fristående och inbyggda enheter med en bredd på 30 till 90 cm. Dessutom har utrustningen en blank yta, bekvämt panelarrangemang och utsökta former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ledande positionen innehas också av ett japanskt företag Shindo … Tack vare innovativ teknik är dess produkter inte utrustade med mekaniska kontroller, utan med olika indikatorer. Överkomligt pris och ekonomisk motordrift gör huven populär.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Frågan om att köpa en köksfläkt bör behandlas ansvarsfullt, därför måste du fråga säljaren om dess tekniska egenskaper och fördelar innan du köper. Det bör också klargöras om utrustningen kommer att kunna fungera vid höga temperaturer, samt om den har ett särskilt skydd mot kondens, heta ångor och fukt.

Eftersom köksenheter klassificeras efter effekt, rengöringsprincip och design, hjälper följande professionella råd dig att välja rätt:

Först och främst är det värt att uppmärksamma utrustningens kraft och prestanda. Dessa siffror anger hur mycket luft enheten kan bearbeta på en timme. Det vill säga, ju högre dess effekt, desto bättre kommer den att fungera. Enligt sanitära standarder måste hela luftmängden bytas ut på en timme. För att beräkna önskad prestanda för ditt kök kan du tillämpa en enkel formel: rummets totala yta måste multipliceras med takhöjden och det erhållna resultatet måste multipliceras med 12 och med en faktor 1,3

Bild
Bild

Således, om rummets yta är 6 m2 och dess höjd är 2,5 m, är det nödvändigt att välja en avgaslucka med en kapacitet på minst 234 m3 / h. Denna indikator anses vara minsta, så det är bäst att köpa en mer kraftfull produkt. Det finns olika typer av enheter när det gäller effekt, så att göra rätt val kommer inte att vara svårt.

För att känna dig bekväm i köket medan du lagar mat är det viktigt att installera en tyst huva ovanför spisen. Som regel påverkar enhetens effekt ljudnivån. Om det är högt bullrar enheten. Därför, för att föredra billiga modeller, måste du komma överens med det faktum att det kommer att vara en konstant nynning i köket. När det gäller de tysta vyerna kompletteras de med speciella packningar som blockerar buller och skyddar kroppen från vibrationer. En preliminär kontroll av huven i butiken hjälper till att undvika ett misslyckat köp, eftersom det är omöjligt att bara fokusera på dess attraktiva utseende

Bild
Bild

Kapslingens drifttid är också direkt beroende av filtren. De ansvarar för kvaliteten på sitt arbete och behåller inte bara obehaglig luft utan även damm, ångor, fett och andra komponenter. Med smutsiga filter håller enheten inte länge och dess ljudnivå och prestanda motsvarar inte normala indikatorer. Du kan köpa enheter med både grova och fina filter. Samtidigt är de första av bättre kvalitet, eftersom de är tillverkade av akryl, metall eller fiberduk. De kan rena luften och skydda systemet från föroreningar. De senare är tillverkade av fina kolråvaror och måste ständigt ändras

Bild
Bild

Huvens dimensioner väljs så att dess bredd inte är mindre än hällens yta. Köksmåtten spelar också en stor roll. Om du köper en liten enhet blir det sämre att rena luften. För plattor från 50 till 60 cm breda är produkter upp till 90 cm idealiska, men de måste matcha möblernas design. För stora gasugnar installeras oftast kupolmodeller, och för kompakta paneler väljs inbyggda enheter. I ett privat hus, där olika alternativ för härden är möjliga, installeras huven på samma sätt

Bild
Bild

En viktig indikator är enhetens driftsläge. Produkter finns tillgängliga för försäljning både med ett avgasläge, där förorenade luftflöden avlägsnas utanför rummet, och med ett filtreringsläge, som gör att du kan rengöra luftmassor utan att ta bort dem från systemet. Samtidigt rekommenderas kåpor med avgasläge, eftersom de garanterar 100% rening av köksluften. För filtreringssystem måste du fylla på med en uppsättning patroner i förväg och byta dem när de blir smutsiga

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av kontrollmetod bestäms av personlig preferens. Styrplattor aktiveras genom att helt enkelt trycka på panelen, tryckknappar innebär användning av knappar. Modeller finns också med reglage, som styrs av en horisontell mekanisk omkopplare

Bild
Bild

Genom att stoppa valet på en eller annan typ av huva är det nödvändigt att ytterligare klargöra dess strömförbrukning. För närvarande finns det många produkter utrustade med en elektronisk timer och en indikator som styr elförbrukningen. Tack vare detta distribuerar enheten oberoende sin kraft och ger ett konstant flöde av ren luft

Bild
Bild

Förutom alla tekniska egenskaper är ett viktigt kriterium för någon hemmafru designen på enheten, eftersom dess utseende spelar en stor roll i kökets inre. Det är bäst att köpa utrustning som matchar rummets storlek, stil och färg. Det ska inte vara för litet eller tvärtom besvärligt. Nyligen efterfrågas modeller med en metall-, matt-, glas- eller spegelyta. Huvor som kombinerar delar av flera material är också ett intressant val. För moderna kök är enheter i rostfritt stål med ovanliga former perfekta

Bild
Bild

Med tanke på alla ovanstående indikatorer beror det slutliga valet av huven på priset . Som regel bestäms kostnaden för utrustning av dess mångsidighet och ytterligare utrustning. Om det är en enkel modell som klarar sina uppgifter bra, blir det billigt. Om huven kompletteras med ljus belysning, en termometer, sidogaller, bekväma hyllor och fjärrkontroll, kommer priset att stiga. Men det bör genast noteras att alla dessa ytterligare funktioner inte påverkar enhetens funktionalitet på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots det stora utbudet av produkter på marknaden är det lämpligt att ge företräde till väl beprövade märken som är välkända i världen och har positiva användarrecensioner. Så du kan vara säker på att produkten är certifierad, uppfyller alla kvalitets- och driftstandarder och har också en garanti.

Intressanta alternativ i inredningen

För att köket ska vara intressant och snyggt är det nödvändigt att tillhandahålla allt i dess design, inklusive inredningen på huven. Vitvaror dekorerade med träelement är mycket populära i interiörer. Trä med en ljust mättad färg och mönster kommer idealiskt att maskera den enkla modellens oöverträffade utseende och kommer lätt att passa in i vilken design som helst. I det här fallet kan du antingen helt fanera kroppen med trä eller göra separata inlägg i motsats till köksmöblerna. Tack vare denna idé kommer rummet att förlora sin standard och planhet.

Bild
Bild

I det fall när detaljer i medelhavsstil råder i köket, blir en fläktkåpa med en metalllåda målad i en färg som harmoniskt matchar rummets palett en dekoration i designen. Nyligen, i många kök, har kopparliknande apparater installerats. Naturligtvis har inte alla råd med en riktig koppar enhet, men om dess ram är målad kommer skillnaden inte att märkas. Denna inredning kan kompletteras med en kombination av metall och trä.

Bild
Bild

För spisar som ligger på en köksö är det bäst att välja kåpor med originalform, eftersom enheten inte kan döljas, så den måste ha ett estetiskt utseende. Det rekommenderas att dekorera sådana modeller med hyllor och placera olika prydnadsföremål på dem. Dessutom är det intressant att markera huven mot rummets allmänna bakgrund med grönt, blått eller rött. Köket och svarta vitvaror med tryck eller abstraktion kommer att fylla köket med speciell charm.

Rekommenderad: