Hood Reparation: Vad Man Ska Göra Om Köksstrukturen Inte Fungerar, Gör-det-själv Installation Av En Hushållsmodell

Innehållsförteckning:

Video: Hood Reparation: Vad Man Ska Göra Om Köksstrukturen Inte Fungerar, Gör-det-själv Installation Av En Hushållsmodell

Video: Hood Reparation: Vad Man Ska Göra Om Köksstrukturen Inte Fungerar, Gör-det-själv Installation Av En Hushållsmodell
Video: Installation Franke Mythos utdragbar touch 2024, April
Hood Reparation: Vad Man Ska Göra Om Köksstrukturen Inte Fungerar, Gör-det-själv Installation Av En Hushållsmodell
Hood Reparation: Vad Man Ska Göra Om Köksstrukturen Inte Fungerar, Gör-det-själv Installation Av En Hushållsmodell
Anonim

Det är fullt möjligt att avgasutrustningen inte startar eller av någon anledning förlorar sin prestanda. Du behöver inte ta telefonen direkt för att ringa guiden. Med grundläggande teknisk kunskap och lust kan du reparera din fläkt själv. Efter att ha valt ett liknande sätt att lösa problemet är det nödvändigt att identifiera orsaken till enhetsfel.

Orsaker

I en situation där din huva i köket redan är cirka tio år gammal och för inte så länge sedan började det dra ut luft otillfredsställande, då behöver du inte tänka på reparationer, det är lättare att köpa en ny enhet. Men vad händer om den nyinköpta enheten inte har fungerat på ens ett år och fläkten inte längre klarar sina uppgifter eller slutat fungera helt? Det första steget är att fastställa orsaken till haveriet och sedan eliminera det på egen hand.

Låt oss överväga de främsta orsakerna till haverier

Bild
Bild

Felaktig användning av hemmaventilationssystemet

Först måste du rengöra fettfällan (sil) minst en gång var tredje vecka. Ett komplett byte av kolfiltret bör utföras var 12: e månad eller när indikatorn på panelen meddelar det (i de senaste ändringarna finns en specialiserad lampa).

För det andra är det förbjudet att starta avgasanordningen över en fungerande spis om det inte finns något på den. Den uppvärmda luften kan orsaka skador på systemet på kort tid, vilket i framtiden kommer att vara relativt svårt att återställa med egna händer.

För det tredje ska huven startas 2-3 minuter före tillagningen och stoppas 10-15 minuter efter tillagningen. Annars kanske fläkten inte har tillräckligt med tid för att ta bort volymen av ångor, vilket kan resultera i en oönskad doft i rummet.

Bild
Bild

Trasiga eller trasiga kontakter

Kåpans funktion medför en liten skakning, vilket kan orsaka ett avbrott i en svag kontakt på styrenheten (CU) eller någonstans i kretsen. Detta händer sällan, och då bara för produkter från Kina.

Felaktig installation

Vid felaktig installation kan avgassystemet i köket sluta fungera, vilket händer av orsaker som dålig ledningsanslutning i kopplingsplinten (plint) eller en stor böjning av korrugeringen (kanal). Korrekt installation och anslutning av enheten ökar livslängden på huven. Avståndet från gasspisen till huven måste vara minst 75 cm och från elspisen - minst 65. Korrugeringen måste ha en kort längd och ett minimum antal varv. Genom att följa dessa enkla regler kommer tekniken att hålla längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Problem med elektriska ledningar

Det kan vara så att uttaget helt enkelt slutade fungera eller slog ut maskinen i växeln.

Alla dessa faktorer kan bli en omständighet för motorhuvens haveri och dess vidare reparation. Följ därför alla aspekter så att en liknande situation inte uppstår igen i framtiden.

Hur felsöker jag?

Tyvärr, även med den mest flitiga inställningen till teknik, är störningar möjliga. Låt oss analysera de vanligaste problemen och möjligheten att självreparera köksluvor.

Bild
Bild

Ljuset tänds inte

Utan tvekan är ett sådant problem inte kritiskt, men bristen på bakgrundsbelysning kan skapa betydande obehag.

Om bakgrundsbelysningen slutar fungera kan du använda följande tips

  • Starta huven och kontrollera att fläkten går.
  • Kontrollera lampornas hälsa (de kan bara brinna ut). Vanligtvis, för att eliminera detta problem, är det tillräckligt att byta ut den utbrända lampan, som kan köpas i en speciell butik för elektrisk utrustning.

Det finns dock tillfällen då problemet ligger i fel på strömbrytaren, i det här fallet bör du kontrollera dess användbarhet med en testare och vid behov byta till en ny.

Bild
Bild

Svagt drar

I denna situation avlägsnas lukt ineffektivt, kondens bildas på fönstren. Orsaken kan vara både det allmänna, otillräckliga ventilationsförhållandet i huset och funktionsstörningar i själva enheten.

För att identifiera orsaken, använd metoden som beskrivs nedan

  • Testa utkastet i ventilationskanalen hemma. Om det saknas måste du kontakta lämpliga verktyg. Du kommer inte att kunna rengöra eller återställa ventilationskanalen på egen hand.
  • Kontrollera föroreningsgraden av filterelementen. Byt vid behov kolfiltret och skölj fettfiltret.
  • Skador på fläktbladet (bladet) kan vara en faktor för att avgasanordningen inte drar tillräckligt bra. Det är nödvändigt att demontera enheten och byta del.
Bild
Bild

Fungerar inte

Detta är den mest oönskade situationen - det finns ingen bakgrundsbelysning och elmotorn startar inte. I sådana avsnitt, för att reparera enheten själv hemma, du måste ha grundläggande kunskaper i elektroteknik och ha åtminstone lite erfarenhet av elektriska apparater.

  • Om du ser att säkringen har gått, måste du byta ut den mot en ny.
  • Testa sekventiellt spänningen i uttaget med hjälp av en skruvmejselindikator, en strömbrytare (maskin) på det elektriska fördelningskortet, pluggens och kabelns integritet. Om allt är normalt måste du leta efter problem i själva huven.
  • Ring hela den elektriska kretsen med en multimeter (testare). Du måste börja med strömbrytaren på panelen - kanske har någon kontakt flyttat bort. Ring sedan säkringen, som skyddar enheten från spänningsstötar, sedan kondensatorn - den ska inte svullna. Kontrollera motorlindningarna om allt är ok. Om en öppen krets detekteras är det bättre att köpa en ny motor, det är inte meningsfullt att reparera den gamla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fläkten är bullrig

Ofta är den ökade ljudnivån resultatet av dålig byggkvalitet, vilket är typiskt för billiga produkter från Kina. I den här situationen hjälper det bara att byta ut enheten. Ägare av enheter av god kvalitet ställer sig ofta frågan om hur man kan minska ljudnivån under driften av enheten.

Experter rekommenderar att testa dessa tekniker

  • Se till att enheten sitter ordentligt fast på väggen och köksmöblernas komponenter. Ett litet gap kan provocera förekomsten av stötar och buller under drift. För att eliminera detta krävs det att dra åt fästelementen.
  • Gör en undersökning av luftkanalen - ofta ökar dess förorening elmotorns ljudnivå.
  • Slip bitar av ljudisolerande material eller skumgummi under misslyckade områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Byt inte hastighet

Även billiga prover av avgasutrustning kan fungera i flera hastighetslägen. Som regel är dessa 2-3 hastigheter. När ingen förändring i antalet varv observeras när elmotorn är påslagen kan vi med säkerhet säga att detta är ett fel på styrenheten. Du kan se till genom att undersöka det visuellt med skyddet borttaget eller genom att ringa en multimeter.

Om antagandena visade sig vara korrekta skulle den bästa lösningen vara att byta ut kortet mot ett nytt, utan att försöka återställa det gamla. Reparationer kan naturligtvis göras, men det är osannolikt att arbetsreserven kommer att räcka för att utesluta ytterligare en uppdelning efter ett kort tidsintervall.

Bild
Bild

Vårdtips

Som regel är det inga problem med skötseln av huvens yttre yta, dessutom när det är en inbyggd modifikation. Öppna komponenter behandlas med en svamp med ett fettlösande medel och torkas sedan av. Om du gör detta systematiskt, och inte då och då, tar det flera minuter att rengöra enheten.

Allt är klart med den yttre ytan, men enheten måste också ta hand om de inre komponenterna - filtreringsenheter . De måste tvättas, bytas ut, annars börjar effektiviteten för luftrening minska.

Bild
Bild

Filterelement: rengöring och byte

Huvarna är utrustade med två typer av filter: fett (fettabsorberande) - skyddar mot fettånga och olika skräp och kol - absorberar lukt. Fettabsorberande filterelement är gjorda av metall eller akryl. Järnfilter behöver inte bytas ut.

De tas ut, tvättas och rengöras för hand en gång i månaden eller tvättas i diskmaskin varannan månad . Det viktigaste är att korrekt välja temperaturen på vattnet i diskmaskinen. Om temperaturen inte är viktig för filterelement i rostfritt stål, blir aluminiumfilter mörka vid förhöjda temperaturer.

Akrylfiltren ändras beroende på hur intensivt huven appliceras. Deras genomsnittliga livslängd är 3 månader. Observera att vissa moderna modeller av huvar är utrustade med sensorer som omedelbart varnar för behovet av att byta ut filterelementet. Filter som har tjänat sin tid tas ut och kastas, det finns ingen anledning att tvätta dem och installera om dem, eftersom ett sådant element inte längre kommer att inse sitt syfte på rätt nivå.

Kolfiltren byts ut ungefär var 12: e månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt rengöring av huven består av flera steg

  • Koppla bort strömförsörjningen till huven.
  • Lossa fettfiltret.
  • Tvätta tillgängliga delar av enheten på vilka fettavlagringar har samlats.
  • Om enheten inte är installerad, se till att tvätta alla tillgängliga områden med en specialprodukt för produkter i rostfritt stål. Använd aldrig rengöringsmedel som innehåller slipande komponenter och hårda svampar - de kommer att repa enhetens skal.
  • Torka av knapparna på kontrollpanelen med en mjuk trasa fuktad i tvättmedel.
  • Torka av alla komponenter tills de är helt torra med en servett.
  • Du kan ansluta enheten till det elektriska nätverket.

Konstant och korrekt skötsel av spiskåpan gör det möjligt att få den effekt som den förvärvas för, och samtidigt hjälper den till att öka dess livslängd. Dyra hushållsapparater köps som regel inte för ett år, därför beror det på vården för det mesta hur deras utseende kommer att vara efter några år. Och tillförlitligheten för alla komponenters funktion garanteras av tillverkaren.

Rekommenderad: