Avstånd Från Huven Till Kaminen: På Vilken Höjd För Att Hänga Städaren Ovanför Hällen På Den Elektriska Spisen, Normer För Installation Av Strukturen

Innehållsförteckning:

Video: Avstånd Från Huven Till Kaminen: På Vilken Höjd För Att Hänga Städaren Ovanför Hällen På Den Elektriska Spisen, Normer För Installation Av Strukturen

Video: Avstånd Från Huven Till Kaminen: På Vilken Höjd För Att Hänga Städaren Ovanför Hällen På Den Elektriska Spisen, Normer För Installation Av Strukturen
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, Mars
Avstånd Från Huven Till Kaminen: På Vilken Höjd För Att Hänga Städaren Ovanför Hällen På Den Elektriska Spisen, Normer För Installation Av Strukturen
Avstånd Från Huven Till Kaminen: På Vilken Höjd För Att Hänga Städaren Ovanför Hällen På Den Elektriska Spisen, Normer För Installation Av Strukturen
Anonim

Avgasanordningen är ett nödvändigt element i köket. Det används för rumsventilation. När tillagningsprocessen pågår kan maten brinna och då uppträder obehagliga lukter. Det kommer inte att vara svårt att ta bort dem med modern teknik.

Om du bestämmer dig för att skaffa en kåpa är det viktigt att korrekt beräkna avståndet från den till kaminen så att lukt avlägsnas så effektivt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standarder

För att säkerställa den erforderliga luftrenheten i rummet, bekväm för en person, måste ventilation installeras i enlighet med alla accepterade normer och standarder. För olika typer av plattor finns det två typer av huvar: lutande och normala (raka). Det rekommenderade avståndet från kåpan till spisen beror direkt på typen av kökspanel och designfunktionerna för utrustningen för ett visst kök.

Minsta avståndet över bänkskivan för en gasspis för en konventionell huva är sjuttiofem centimeter, över en elektrisk spis-sextiofem centimeter. Om vi överväger en lutande huva, kommer indikatorerna att vara femtiofem centimeter för gas och trettiofem centimeter för lutande ventilation.

Avståndshastigheten väljs av personen som ska laga mat, så det kan också bero på ägarens höjd, kökstyp, takhöjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att ändra huvens höjd med 5-10 centimeter från minsta avstånd. Rätt val av avståndet mellan spiskåpan och spishällen påverkar arbetets effektivitet, driftsäkerhet och den långsiktiga användningen av denna hushållsapparat. Trots allt, felaktig installation av enheten under den nödvändiga nivån innebär uppvärmning och följaktligen fel på enheten.

Efter typ av konstruktion är huvar indelade i tre typer:

  • strömmande;
  • cirkulerande;
  • blandad.
Bild
Bild

Processen för att driva luftintagen i genomströmningsstrukturen är enligt följande . Kanalrören är anslutna till husets allmänna ventilationssystem, den förorenade luften går genom rören till den allmänna ventilationen och ren och behaglig luft kommer in i rummet där maten tillagas genom öppna dörrar och fönster. Cirkulationsmodeller är inte anslutna till det allmänna hussystemet, i dem rengörs luften i enhetens interna filtersystem och återgår till köket.

En högpresterande motor är installerad på denna enhet, vilket ökar enhetens effektivitet. Sådana strukturer installeras vanligtvis i gamla hus eller i kök, där hällens bänkskiva ligger på ett avstånd från ventilationskanalen.

Bild
Bild

Blandade avgaser har designegenskaperna från de tidigare typerna, de har en luftkanal som fungerar tillsammans med ett luftfiltreringssystem. Det är bekvämt att använda ett sådant ventilationssystem på vintern för att hålla köket och lägenheten varm. Nackdelen med ett sådant luftintag är att när enheten stängs av, på grund av dess design, blockerar den ventilation. Därför finns det ett tvångsbehov att öppna fönster för ventilation. På grund av den kraftfulla motorn är installationen mycket bullrig när den används, detsamma gäller för cirkulationsmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur påverkar utrustningens storlek?

Dimensionerna på ventilationen i köket är olika, det är värt att överväga detta när du väljer en huva. Det bör installeras efter att ha mätt själva köket.

Nödvändig:

  • beräkna storleken på rummet;
  • bestämma placeringen av interiörartiklar i köket;
  • mäta plattans dimensioner;
  • ta hänsyn till höjden på alla som bor i lägenheten;
  • välj önskad typ av ventilation och effektivitet;
  • fundera på var enheten ska installeras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inbyggda huvar installeras direkt ovanför en gas- eller elspis för att säkerställa maximal effektivitet. Sådana modeller ligger inuti köksinredningsobjektet.

Ett sådant ventilationssystem är osynligt i köket; endast ytan som luften kommer in i kan ses visuellt. Av de olika typerna av inbyggd ventilation är teleskopiska sådana särskilt populära. Dessa huvar har en kraftfull motor med en maximal kapacitet på 1000 kubikmeter. m / timme. För att installera modeller av denna typ behöver du ett väggskåp utan botten. Skåpets dimensioner och ventilation måste matcha.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid installation av kanalen rekommenderas att undvika onödiga böjningar i röret för att undvika strömförlust . Det är nödvändigt att installera backventiler för frånluftsventilation så att förorenad luft inte kommer tillbaka in i rummet. Installation av denna typ av huva börjar med montering av skåpet eller lådan. Lådan är gjord av trä. Monteringen av lådan utförs enligt följande: lådans ovansida och dess sidodelar fästs omedelbart, och därefter jämförs lådans och huvens dimensioner. Sedan monteras den nedre delen av skåpet, där hålet för luftkanalen skärs. För tyst drift rekommenderas att använda luftkanaler av plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man tänka på när man installerar?

Om du har ett kompakt matrum, riskerar du att skapa besvär för dig själv och din familj genom att köpa en voluminös ventilationsstruktur. I det här fallet är det lämpligt att ta en inbyggd huva och installera den i ett skåp på väggen, om den är ovanför hällen eller i ett annat element i köksinredningen. Huvudsaken är att den ligger ovanför spisen. Luftintaget ska vara dimensionerat för att matcha storleken på plattan över vilken det ska installeras. Om dimensionerna är mindre kommer luftintaget inte att ske helt, därför kommer luften inte att rengöras. Men om luftintagsanordningen är något större än kaminen, så är det okej, det är ännu bättre.

Mått och egenskaper påverkar kåphöjden ovanför hällen. Lågeffektsystem bör installeras på en höjd av minst sjuttiofem centimeter. Om luftintagets kapacitet överstiger fem hundra femtio kubikmeter. m / timme, då bör avståndet från matlagningsytan till enhetens kant ökas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lutningsvinkeln på ventilationen påverkar också höjden ovanför spisen. Om det är lika med noll behöver inga höjdändringar göras. Men om en vinkel visas, bör avståndet från huvens nedre kant till plattans yta vara cirka sextio centimeter. Extraktionsenheten arbetar ovanför spisen, där temperaturen når höga värden. På grund av dess stora dimensioner och felaktiga installation kan fettiga fläckar samlas på huven, då blir den smutsig av sig själv. Du bör vara medveten om att smuts och fläckar är mycket brandfarliga och därför kan det uppstå brand om huven är felaktigt installerad och smutsig.

Ventilation, precis som alla elektriska apparater, behöver ström . Vid installation är det nödvändigt att ta hänsyn till om uttaget är blockerat eller inte, liksom avståndet till det. På fabriken, under tillverkning av avgasanordningar, är de utrustade med en kort elsladd. Det mest rationella alternativet är att uttaget ska vara tio till trettio centimeter högre än enheten och förskjutet tjugo centimeter i förhållande till enhetens symmetriaxel. Detta är viktigt på grund av det faktum att luftavgasröret går direkt längs symmetriaxeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens luftkanal har sin egen design; för det mest effektiva luftintaget måste den ha ett minsta antal rätvinklar och får inte klämmas någonstans, ha snedvridningar. Det är nödvändigt att rengöra luftkanalen, eftersom den tenderar att täppa till. Med en blockering minskar flödesområdet, så luften kommer inte in helt. Detta minskar enhetens effektivitet och prestanda.

Ventilationsinstallation är ett ansvarsfullt arbete, hur hela systemet kommer att fungera, dess effektivitet och produktivitet beror på rätt installation. Vad bör beaktas vid installationen? Det första steget är att bestämma vilken typ av ventilation som ska vara: cirkulerande, flödande eller blandad. Därefter måste du bestämma typen av ventilation: direkt (normal), lutande eller inbyggd. Var och en av dem har sin egen installationsmetod och sina egna knep, och var och en av dem har också sina för- och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Direkt huvor

Konventionella huvar är ofta trapetsformade eller rektangulära i formen. Monteras över en gas- eller elspis. Som regel är enheten monterad på en vägg, eftersom den är stor, så att installera den i ett skåp är inte en lätt uppgift. Du måste vara uppmärksam på tillgängligheten av uttaget. Ventilationens nedre kant ska vara minst sextiofem centimeter högre än plattan och under nittio centimeter, så att huvens effektivitet inte går förlorad.

Ventilationshålet förtjänar också uppmärksamhet; inte i alla hus installerar designers hål på det sätt som är bekvämt för boende . Det finns en väg ut ur situationen, detta är användningen av ett flexibelt korrugerat rör eller ett styvt plaströr för luftkanaler. Det rekommenderas att sträcka korrugeringen för att minska ljudnivån. Huven måste vara ordentligt fastsatt på väggen, du bör först förbereda väggen genom att borra hål i den med en stansare och sätta in pluggar. Efter fast fixering av enheten sker ytterligare installation av luftkanalen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lutande huvar

Det viktigaste vid installation av lutande ventilation är att kontrollera om det stör väggskåpens öppning. För små rum räcker en femtio centimeters huva. Om rummet ofta är smutsigt eller stort, rekommenderas det att installera luftintag större än åttio centimeter. Om huven har en luftavgasfunktion måste du dessutom installera ett ventilationsrör och täta sömmarna som visas.

Om enheten fungerar autonomt utan avluftning behövs endast tillgång till elnätet. Avståndet mellan en sådan kåpa och hällen bör vara mer än sextio centimeter om kaminen är gas och femtio centimeter om den är en elektrisk spis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mäts och installeras?

Rörets vibrationer är möjliga under drift. För att undvika deformation rekommenderas att lämna lite utrymme mellan avgasröret och taket. Du kan installera den antingen självständigt eller ringa till guiden. Ventilationssystemet installeras i flera steg. Ett måttband mäter erforderlig höjd från plattan till den förväntade starten på huven. Med hjälp av en speciell nivå dras en linje parallellt med horisonten. Det är gränsen för höjden vid vilken den nedre delen av luftintagshuset kommer att placeras.

Efter att ha dragit en linje måste du hitta dess mitt och dra en vinkelrät rak linje från den med en nivå - denna linje definierar platsen där kanalen ska placeras. Därefter mäter vi apparaten och jämför ungefär dess mått med de redan markerade linjerna. Om enhetens övre kant vilar mot taket måste luftkanalen förkortas så att luftintagshuset inte faller under märket där det inte kan fungera normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter mäter vi avståndet från enhetens nedre kant till dess övre fästen på fodralet. Låt oss rita vinkelräta linjer till den nedre horisontella och ansluta ändarna på dessa linjer till varandra för att få två parallella linjer (övre och nedre). På den övre horisontalen mäter du avståndet från mitten och noterar platsen för enhetens fästen. Med en borr eller stans måste du borra hål i väggen, sätt in pluggar i dem, i vilka skruvar kommer att skruvas i framtiden.

Det rekommenderas att installera enheten på väggen från toppen, efter installationen av toppen . Rikta in enheten horisontellt och fixa den till sist på väggen. I slutet av arbetet är ett korrugerat rör eller en plastkanal fäst vid luftintaget. Det rekommenderas att hänga luftintaget efter noggrann förberedelse av köket, efter alla mätprocedurer och efter att ha läst relevant dokumentation. På varje anläggning är en installations- och driftshandbok bifogad till avgasenheten, som anger parametrarna för installationen av en specifik typ av enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I genomsnitt bör huvens nedre kant under installationen vara 65-90 centimeter högre än plattan. Om den är inställd under den önskade höjden finns det risk för skador på enskilda strukturelement och antändning av fettavlagringar på luftintaget. Korrekt installation garanterar livets säkerhet, precis som rätt anslutning av enheten till det elektriska nätverket.

Eftersom fettdroppar kommer in i enheten under drift, som sätter sig i luftintagsfiltren och utsidan, och fukt ackumuleras inuti, finns det en möjlighet att få en elektrisk stöt om enheten var felaktigt ansluten under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av ackumulering av föroreningar i rörsektionen minskar området för den genomgående luften och produktiviteten för arbetet går förlorad. När du installerar en ventilationskanal, se till att den inte blockerar den enda öppningen i rummet. Annars kan fönstren dimma, resterna av en obehaglig lukt i rummet. Om du har en ventil, bör du bryta igenom ett extra utlopp från ventilationsaxeln och installera en luftomkopplingsventil där. Ventilen stänger luftflödet när luftintaget slås på. För hus utanför staden är det bästa sättet att slå ett andra hål i väggen för kanalen.

Du måste slå så att kanalen inte vidrör det redan befintliga hålet . Ett rör från enheten leds ut i det borrade hålet. En luftbypassventil bör installeras i slutet av hålet så att luft från utsidan av huset inte kommer in genom det extra hålet till insidan. I en standard två-rumslägenhet i ett flerfamiljshus är det inte alltid möjligt att göra ett andra hål. I det här fallet finns det två sätt att lösa det: att expandera kanalen eller använda en speciell adapter som har två hål. Installation av huven kan göras för hand om du har tillräckliga kvalifikationer och kunskaper, men erfarna personer rekommenderar att du ringer specialutbildade arbetare för att installera huven.

Rekommenderad: