Korrugering För Huvar (39 Foton): Hur Man Gömmer Ett Korrugerat Plaströr I Köket, Som är I Diameter

Innehållsförteckning:

Video: Korrugering För Huvar (39 Foton): Hur Man Gömmer Ett Korrugerat Plaströr I Köket, Som är I Diameter

Video: Korrugering För Huvar (39 Foton): Hur Man Gömmer Ett Korrugerat Plaströr I Köket, Som är I Diameter
Video: Production of corrugated plastic pipes on HD 1200 by DROSSBACH (GIGAIPE type) 2024, Mars
Korrugering För Huvar (39 Foton): Hur Man Gömmer Ett Korrugerat Plaströr I Köket, Som är I Diameter
Korrugering För Huvar (39 Foton): Hur Man Gömmer Ett Korrugerat Plaströr I Köket, Som är I Diameter
Anonim

Numera, när man utformar kök, är det ganska svårt att klara sig utan moderna avgassystem. Ventilationskanalerna främjar optimal luftcirkulation, absorberar ånga och olika förbränningsprodukter, vilket förhindrar förorening av omgivande utrymme och ackumulering av ett fettlager på hushållsapparater och andra köksmöbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Korrugering är ett komplex av ringar täckta med skyddande material. Komponenterna i ett sådant rör pressas mot varandra, och toppskiktet viks som ett "dragspel". Detta gör att det korrugerade röret kan sträcka sig i längd och överskrida den vikta storleken med flera gånger. På grund av frånvaron av en stel ram kan strukturen böjas i nästan vilken vinkel som helst, vilket gör det möjligt att använda den för installation på svåråtkomliga platser och under mycket trånga förhållanden.

Utseendet på sådana korrugerade rör hade också en positiv effekt på kvaliteten på själva arbetet .som ger ett optimalt inomhusklimat. Tidigare användes styva kanalstrukturer med individuella parametrar separat för varje rum, som måste beställas från specialföretag. Det visade sig vara väldigt dyrt, inte alla hade råd att köpa sådana enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med att använda korrugerade rör i ventilationssystem inkluderar också följande egenskaper:

  • lång livslängd;
  • förenkling av installationsarbetet;
  • tillgänglighet att köpa;
  • brett utbud av standardstorlekar;
  • enkelheten i själva designen;
  • motståndskraft mot höga temperaturer, vilket utesluter brand;
  • optimal aerodynamisk prestanda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om bristerna, innehåller de följande punkter:

  • det är ganska svårt att rengöra ett rör med en korrugerad yta;
  • inte särskilt presentabelt utseende, vilket kräver maskering av korrugeringen;
  • korrugerade aluminiumrör kan förlora sin ursprungliga form under installationsarbetet på grund av materialets mjukhet, de har en hög ljudnivå under avgassystemets drift.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De huvudsakliga tekniska egenskaperna (parametrarna) för korrugerade rör inkluderar deras faktiska dimensioner, till exempel tvärsnittsdiametern och konstruktionens längd, som bestäms direkt av tillverkningsanläggningen. Den kan motsvara en standardstorlek eller säljas i vikar från 20 till 100 m.

Valet av diameter påverkas direkt av kraften i själva enheten.

De vanligaste korrugerade rören har följande parametrar:

  • 100 mm;
  • 120 mm;
  • 125 mm;
  • 150 mm.

Du kan ta reda på vilken diameter du ska välja från passet eller instruktionerna för huven, där rekommendationer om sektionen ges. Man bör komma ihåg att en korrugerad kanal med mindre diameter inte kan tas kategoriskt, en större kan tas. Men i det här fallet måste du dessutom ta en adapter för att undvika en situation där röret inte kommer att kunna docka med nacken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör också beaktas att korrugeringens längd väljs enligt storleken i den sträckta formen, eftersom installationen sker exakt så här och den säljs komprimerad. Eftersom en del av längden alltid läggs på böjning, köps röret med en marginal på 0,5 m för varje 2-3 raka varv.

Det är tillåtet att använda alternativet för en korrugering med en foliebeläggning, men detta alternativ är mycket oönskat . Trots att detta alternativ är mycket billigare är folie ett skört material som lätt kan skadas och punkteras. Och en mycket tunn folie har förmågan att ständigt prassla, även om huven är av.

Det rekommenderas att be de anställda i specialaffärer om ett kvalitetscertifikat för den köpta produkten. Detta förhindrar möjligheten att köpa varor från tvivelaktiga tillverkare som inte har några medföljande dokument och kan visa sig vara fulla av hål. Spåren är vanligtvis mikroskopiska i storlek och därför svåra att upptäcka innan operationen startar.

När du gör ett köp måste du kontrollera om det köpta köksfläktsystemet redan har en backventil inbyggd, om inte, måste du dessutom ta det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Vilken typ av rum som installationen av kanalen planeras direkt beror på valet av ett korrugerat rör, nämligen formen på dess sektion, som är:

  • rektangulär eller fyrkantig;
  • rund eller platt (oval).

Ett korrugerat rör med ett rektangulärt (fyrkantigt) tvärsnitt används vanligtvis i olika företag och fabriker, fungerar som ett bra alternativ för att ordna ventilationssystem för olika tekniska och lagerlokaler samt gemensamma utrymmen. Tvärsnittsdiametern för sådana rör är mycket större än den för rundade.

För hemmabruk, i synnerhet när du ordnar ett köksventilationssystem, är det bästa alternativet ett korrugerat rör som har en rund form, vanligtvis tas vit PVC. Det är mycket lättare att installera det själv, och kostnaden är mycket mindre än en rektangulär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrugerade luftkanaler skiljer sig inte bara i formen utan också i tillverkningsmetoden.

De är uppdelade enligt detta kriterium i två huvudtyper:

  • ram;
  • spirallindade korrugerade rör.

Den första typen är en bas av metallringar och aluminiumfolie eller polymerfilm sträckt över dem. Sådana rör tenderar att ta sin ursprungliga form och tillåter inte deformation efter att de har sträckts till sin fulla längd, och därför anses de vara de mest flexibla.

Spirallindade luftkanaler är mestadels gjorda av galvaniserat eller rostfritt stål, aluminium. Denna typ av konstruktion har en hög kostnad jämfört med korrugerade rör av den första typen (ram). De är halv flexibla på grund av att de kan sträcka sig helt två eller tre gånger, men har inte egenskapen att återgå till sitt ursprungliga tillstånd. Deformation kommer att förbli oundviklig, även om man försöker ge en sådan kanal önskad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare erbjuder flexibelt korrugerat rör med eller utan isolering. Att förse konstruktionen med värmeisoleringsegenskaper bidrar till att avsevärt utöka omfattningen av sådana luftkanaler. Till exempel, när du använder fyrskikts flexibla korrugerade rör, blir det möjligt att lägga ventilationskanaler inte bara inomhus, utan också utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

I praktiken används korrugerade rör från följande material:

  • aluminium;
  • rostfritt stål;
  • Cink Steel;
  • låg- eller högtryckspolyeten;
  • textil;
  • polyvinylklorid (PVC).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den typ av material som kanalen är tillverkad av påverkar direkt tillämpningsområdet

  • Till exempel används textilrör vid anslutning av kommunikationssystem i industrilokaler, eftersom de bidrar till en tillräckligt hög luftcirkulation. Det är denna faktor som avgör användningen av korrugerade textilrör i catering- och köttbehandlingsanläggningar. Sådana strukturer kan enkelt demonteras, rengöras och desinficeras.
  • Luftkanaler gjorda av polyvinylklorid- eller PVC -korrugerade rör används främst för att ordna ventilationskanaler i hus och industrianläggningar. Mineralfyllmedel används här för att säkerställa maximal ljudisolering.
  • Oftast tas korrugerade rör av rostfritt stål, galvaniserat stål eller aluminium för att utrusta en kökslucka. Mindre vanligt används plastalternativ.
  • Aluminium korrugerat rör har en ram av medel styvhet och en ganska låg vikt. Den används både ute och inne. Har spår för fastsättning, som inte finns i billigare alternativ. Fördelarna med att installera rör av detta material inkluderar hållbarhet under drift och motståndskraft mot nästan alla väderförhållanden. Men det finns också mindre brister: rörets vibrationer under drift och ljudbildning.
  • Nästa alternativ är ett flexibelt rör med en metalltrådsram med folie lindad runt den. Drifttiden och kvaliteten på en sådan kanal påverkas direkt av tjockleken på det yttre lagret. Den används endast i vardagen, eftersom den tål små belastningar. Fördelarna inkluderar flexibilitet och det mest överkomliga priset, nackdelarna är den låga säkerhetsnivån och praktiken.
  • Korrugerade rör i galvaniserat stål fungerar vanligtvis under mycket lång tid (mer än 20 år). Rör kan vara med eller utan polymerbeläggning. Polymerskiktet skyddar rörets insida eller utsida, och det här alternativet ger också ett urval av färger och passar harmoniskt in i alla interiörer. Fördelarna med att använda galvaniserade ventilationskanaler inkluderar hög hållfasthet, lång livslängd även med stark uppvärmning (över 70 grader), absolut brännbarhet, val av färger och minimalt nätmotstånd. Nackdelen är bristen på komponenter som tjänar till att fästa flera rör ihop. Du måste använda verktyg som tång eller trådskärare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrugerat plaströr är det mest budgetmässiga och optimala alternativet för enkelt installationsarbete i bostadslokaler. Men ett sådant material har flera betydande nackdelar: en mycket hög grad av brandfarlighet (vid brand kommer frätande rök att släppas ut, vilket kommer att leda till förgiftning med giftiga och giftiga ämnen), stor sårbarhet och nedbrytbarhet, frigörande av en obehaglig lukt pga. till närvaron av formaldehyd i kompositionen. Fördelarna inkluderar den låga kostnaden för den färdiga produkten, enkel installation, minimal nätverksresistens

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och anslutning

Installation av ett korrugerat rör utförs i flera steg.

  1. Det är nödvändigt att utveckla ett detaljerat schema för installation av huven. I detta skede är det värt att överväga alla funktioner i köket, platsen för möbelfacken, bestämma platsen för ventilationskanalen och utarbeta en plan för installationen. Beräkna sedan det erforderliga antalet rör, galler och fästelement.
  2. Kontrollera längden på alla komponenter noggrant. I enlighet med ritningen och de valda parametrarna, förbered hylsorna för installationsarbete. Det korrugerade röret kan göras kortare med vanlig sax eller en bågfil.
  3. Installera en universell reducerare på avgasutloppet. Denna enhet krävs för montering av korrugerade rör med olika diametrar.
  4. Anslut de korrugerade rören till huven. Smörj kanterna på huven med tätningsmedel. Fäst röret och sedan klämman med skruven och skruvmejseln.
  5. Fäst det korrugerade röret på väggen med hjälp av konsoler med klämmor. Klämmor fästs på ett avstånd av 1 m från varandra längs hela kanalens längd.
  6. Placera ventilationsgallret på axelöppningen och fixera med självgängande skruvar.
  7. Anslut luftkanalen till gallret. Applicera tätningsmedel på gallret på gallret och lägg på luftkanalens hals. Säkra med en slangklämma.
  8. Anslut huven till elnätet och kontrollera kvaliteten på hela systemet.
  9. Maskera det korrugerade röret vid behov.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om avgassystemet är placerat ganska långt från ventilationsöppningen, rekommenderas att gömma det korrugerade röret bakom ett sträcktak. Detta alternativ hjälper till att undvika bildandet av för skarpa hörn och döljer kanalen från nyfikna ögon.

Om det inte är planerat att installera ett sträcktak i köket, kan du dölja luftkanalen på följande sätt:

  • stäng röret med väggskåpens dörrar;
  • montera luftkanalen bakom gipsskivkonstruktionen;
  • stäng den med en dekorativ låda eller annat element i enlighet med kökets inre.

Innan installationsarbetet påbörjas rekommenderas att rengöra ventilationen i själva lägenheten och avgöra om det finns drag. För att kontrollera detta måste du fästa ett vanligt pappersark i ventilationshålet. I händelse av att han håller fast utan hjälp utifrån, är suget närvarande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att fastställa köksfläktens lämpligaste prestanda, vilket är mycket enkelt att kontrollera med hjälp av en speciell enhet - en vindmätare inbyggd i botten av det korrugerade röret.

Och det sista - glöm inte de grundläggande brandsäkerhetsreglerna. Det är värt att noggrant följa bruksanvisningen för den valda utrustningen och vara försiktig så att du inte får fukt på avgassystemets yta medan fläkten är igång.

Det är mycket oönskat att utföra följande åtgärder:

  • vidrör med våta händer metallytan på huven eller det korrugerade foliebelagda röret;
  • använd tvättmedel vid rengöring av luftkanalen;
  • installera ett korrugerat rör nära en gas- och elektrisk spis eller öppen spis;
  • fixera kanalen nära den elektriska ledningen.

Således kan nästan alla klara installationen av ett korrugerat rör, du behöver bara välja rätt parametrar (längd och diameter), kanalens form och material och också ta hänsyn till köksinredningens särdrag.

Rekommenderad: