Luftkanal För Kåpor I Köket: Hur Man Installerar Kökskranar Från Ett Plaströr Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Luftkanal För Kåpor I Köket: Hur Man Installerar Kökskranar Från Ett Plaströr Med Egna Händer
Luftkanal För Kåpor I Köket: Hur Man Installerar Kökskranar Från Ett Plaströr Med Egna Händer
Anonim

Varje värdinna strävar efter att göra köket i ett hus eller lägenhet så bekvämt som möjligt och utrustat med alla nödvändiga element. Du kan inte klara dig utan en högkvalitativ huva med luftkanal - den här tekniken säkerställer ett snabbt utflöde av aromer som kommer från nylagad mat. Luftkanaler är erkända som en av de viktigaste komponenterna i ventilationssystemet, vilket gör dem relevanta. Idag kommer vi att titta närmare på sådan utrustning och också lära oss hur man installerar den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader mellan ett köksavgassystem och ventilation

Många användare undrar: vad är skillnaderna mellan köksavgassystem och ventilation. Låt oss försöka lista ut det.

Numera föreskriver sanitära standarder installation av lämpliga enheter i olika bostäder, som kan ge högkvalitativ luftutbyte med en specifik frekvens. För att uppfylla detta krav installeras ett ventilationssystem i strukturer med flera våningar, vilket är ett genomtänkt nätverk av kanaler som är placerade i väggarna och säkerställer utsläpp av utsläpp till taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilationskanalerna själva är nödvändiga för att skicka frånluften utanför bostaden . Frisk luft tillförs naturligt och passerar genom lederna / sprickorna i öppningarna på fönster och dörrar. Det måste dock tas med i beräkningen att detta system inte kan eliminera olika lukter, ångor och andra liknande saker som ofta dyker upp vid matlagning i köket.

För att bli av med sådana problem installeras ett speciellt ventilationssystem som tvingas. I övrigt kallas sådana delar huvor. Dessa enheter fungerar lite annorlunda. De absorberar ångorna som kommer från hällarna, och skickar dem sedan med en luftkanal direkt till en speciell avgaskanal i ventilationssystemet.

Bild
Bild

Vyer

Luftkanalerna som är konstruerade för korrekt användning av huven är olika. De är tillverkade av olika material, vilket alltid påverkar deras prestanda och slutkostnad. Låt oss i detalj överväga vilka typer av sådana enheter som finns och med vilka parametrar de är uppdelade.

Alla typer av luftkanaler klassificeras huvudsakligen i styva och flexibla typer

Flexibla luftkanaler det kommer att visa sig vara placerat i olika vinklar. Om det behövs kan de sträckas eller pressas (naturligtvis inom gränserna för det möjliga). Det måste dock beaktas att ett svagt långsträckt luftutlopp kännetecknas av ett starkare motstånd mot luftflöde. Detta påverkar inte på bästa sätt hela systemets effektivitet som helhet. I de flesta fall är dessa modeller gjorda av aluminium. Den största nackdelen med sådana system är att det inte rekommenderas att göra korrugerade lådor för dem längre än 3 m, eftersom varje extra centimeter i denna situation kommer att minska produktiviteten med cirka 5-10%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svåra alternativ har enkel montering och slät yta på den inre delen. Det är sant att sådana modeller är dyrare, men deras positiva egenskaper motiverar deras höga pris.

Bild
Bild

Och även alla luftkanaler är uppdelade efter deras direkta form. Det finns flera varianter av sådana system.

Låt oss i detalj överväga vilken typ av luftkanaler som är för huvar

Rektangulär och fyrkantig . Dessa typer av luftkanaler är erkända som en av de mest populära och finns med avundsvärd regelbundenhet. Många ägare väljer dem just på grund av formen, vilket gör det möjligt att placera sådan utrustning precis bakom köksskåpen. Tack vare denna funktion är det möjligt att lägga nästan alla banor från avgasutrustningen till ventilationsaxeln. Rektangulära bitar kommer att vara en utmärkt lösning för kök med alla tak (vilket betyder vilken höjdparameter som helst). Dessutom har dessa modeller ett bra utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det bör komma ihåg att rektangulära luftkanalenheter vanligtvis har dålig prestanda, särskilt jämfört med andra alternativ.

  • Platt . Dessa kanalalternativ är en av varianterna av rektangulära modeller. De är mycket blygsamma i storlek och verkar helt osynliga.
  • Avrundad . Sådana sorter är mer krävande - de kan bara installeras i rum med högt i tak. Detta krav beror på utrustningens stora dimensioner. Om uttaget har en rektangulär struktur, kommer det att vara nödvändigt att dessutom använda rektangulära adaptrar med motsvarande sektion för rundade modeller.
  • Oval . Dessa exemplar har samma styrkor och svagheter som de rundade exemplaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av de listade kanalalternativen bör platta rektangulära modeller särskiljas.

De representeras av produkter med följande parametrar:

  • 110x55 mm - sådana alternativ krävs för kåpor med en kapacitet på högst 300 m3 / h;
  • 120x60 mm - lämplig för utrustning av kåpor, vars prestanda inte överstiger 350 m3 / h;
  • 204x60 mm - perfekt för att fungera tillsammans med högpresterande enheter - upp till 1000 m3 / h.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Luftkanaler för avgassystem är tillverkade av olika material. Så, plastkopior erkänns med rätta som en av de mest populära. Som regel produceras de med en rektangulär eller rundad sektion. Så de förra är mer estetiska och snygga, men runda system kan skryta med en snabbare och enklare installation (inga adaptrar behövs här för att fästa luftkanalen på själva huven).

De främsta fördelarna med plaststrukturer är:

  • slät yta på insidan, på grund av vilket fett och smuts inte samlas där;
  • plastdelar kommer aldrig att rosta;
  • de har en mycket blygsam vikt, så de är lättare att installera;
  • sådana konstruktioner monteras helt enkelt;
  • när plastluftkanalen fungerar, avger den inte ett starkt och irriterande ljud;
  • sådana saker är billiga.
Bild
Bild

Nackdelarna med plastsystem är:

  • i många fall krävs olika adaptrar och anslutningsdelar för installationen;
  • dessa modeller "gillar inte" exponering för för höga temperaturer - under sådana förhållanden kan plastluftkanaler avge skadliga ämnen.

Det näst mest populära är luftkanalsystem av aluminium. Rör av dessa strukturer skapas av de angivna råvarorna.

De främsta fördelarna med sådana sorter är erkända:

  • enkel och snabb installation;
  • aluminium är ett mångsidigt och opretentiöst material;
  • sådana strukturer kan motstå påverkan av höga temperaturvärden utan problem;
  • sådana kanaler är billiga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller nackdelarna med aluminiumluftkanalsystem bör det här lyftas fram:

  • inte det mest attraktiva utseendet - som regel är sådan utrustning "gömd" i speciallådor eller gömd inuti köksskåp;
  • aluminium i sig kan inte kallas ett höghållfast material - det deformeras lätt och tål inte betydande mekanisk påfrestning;
  • Eftersom ett sådant material kännetecknas av hög värmeledningsförmåga ackumuleras ofta kondens i rummet där aluminiumluftsventilen är installerad.

Men det finns också stålluftkanaler. Som regel används rostfritt stål eller galvaniserat stål för tillverkning av sådana konstruktioner. När det gäller enkel hemanvändning har galvaniserade alternativ bevisat sig bra här.

Men det är värt att notera att sådana modeller inte längre kännetecknas av deras tidigare popularitet. Stålluftkanaler blir allt mindre relevanta för varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med sådana modeller är:

  • en snygg, jämn bas, tack vare vilken luftflödeshastigheten inte minskar, och damm- och kolavlagringar inte ackumuleras i släta rör;
  • stålluftkanalen tolererar lätt höga temperaturer (under deras inflytande deformeras inte bara produkterna utan avger inte heller farliga ämnen till miljön);
  • dessa modeller är billiga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis har stålalternativ sina nackdelar, vilket gör dem inte till de mest populära:

  • sådana delar har en mer imponerande vikt (särskilt jämfört med plastdelar), så det är inte alltid lätt och bekvämt att installera dem själv;
  • för fastsättning på väggar för stålmodeller behövs alltid de mest pålitliga fästelementen;
  • för högkvalitativ tätning av kanaler i sådana modeller kommer specialverktyg att krävas;
  • om du behöver montera en luftkanal med en ovanlig struktur kan du behöva vända dig till ytterligare skärning av metallrör;
  • när stålluftkanalerna fungerar låter de höga ljud, så att du kan glömma den tysta operationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Luftkanaler bör väljas utifrån flera viktiga kriterier.

  • Det första du ska titta efter när du väljer en sådan modell är tillverkaren. Det rekommenderas att föredra märkesmodeller av hög kvalitet.
  • Köp ventilationssystem i pålitliga butiker eller företagsbutiker.
  • Lita inte på för låga priser på sådana saker. Faktum är att högkvalitativt och pålitligt luftavlägsnande inte kommer att kosta för billigt, särskilt om det är tillverkat av bra material.
  • Dessa produkter ska levereras med dokument som garantikort och manual. Om det inte finns några, är det bättre att vägra att köpa en luftkanal till förmån för en annan modell.
  • Välj produkter med tillräcklig effektnivå. Om ventilationssystemet visar sig vara lågeffekt, klarar huven helt enkelt inte sin huvudfunktion, och frånluften kommer inte att lämna rummet i rätt mängd.
  • Glöm inte utformningen av sådana enheter - de ska flyta in i interiören.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, när du väljer den perfekta modellen måste du komma ihåg vilka grundläggande funktioner huven ska utföra i köket:

  • snabbt och i den mängd som krävs för att eliminera onödiga lukter;
  • göra lite ljud;
  • ser attraktiv ut att smälta in i köksmiljön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Det är fullt möjligt att installera kanalen med egna händer. Korrugerade alternativ anses vara de enklaste i dessa frågor. Från det behöver du bara skära det i bitar av de önskade dimensionerna och sedan ansluta det till motsvarande delar av huven och axeln i köket. Det är bättre att ersätta en enkel ventilationsgrill med en speciell grill - där anslutningsröret är byggt. För fastsättning i detta fall används vanligtvis speciella pressklämmor. För maximal tillförlitlighet behandlas fogarna med en tätningsmassa.

PVC -luftkanaler installeras på samma sätt . Röret skärs med en bågsåg för metall i separata delar av önskad storlek, varefter det fästs på huvens delar med hjälp av adaptrar. Röret ska gå 50 mm (ungefär) in i bröstvårtan. Sektionerna på fästelementen måste vara belagda med en silikonförening.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har installerat en kraftig huva i köket, kan effekten av omvänd drag göra sig påmind. Enkelt uttryckt kommer det att lukta i rummet från ventilationsaxeln. Detta gäller särskilt kraftfulla exemplar, vars prestanda varierar från 600 till 700 kubikmeter luft per timme. För att inte möta detta problem är det värt att fixa backventilen.

Dessa enheter är gjorda i två huvudvarianter:

  • filmiskt utseende;
  • i form av en plastskiva på axeln.

Ventilen måste placeras vertikalt. Annars kommer det att utlösas av sin egen vikt.

Bild
Bild

Hur gömmer man ett fordon?

Plastdelar passar mycket lättare in i olika interiörer, särskilt i jämförelse med metalldelar. Men de kan också förstöra utseendet på köksensemblen. Det är därför de flesta ägare föredrar att helt enkelt stänga sådana element. Det finns många sätt att göra det rätt.

Låt oss överväga de vanligaste

  • Det är tillåtet att gömma kanalrören under ett sträck eller tak i flera nivåer. För detta ändamål måste du montera en låda med gipsskivor - det kommer att dölja hela systemet perfekt. Denna metod kan dock endast användas om en seriös renovering planeras i köket med en komplett byte av takfoten. Om huven installeras efter avslutad efterbehandling, är det knappast möjligt att gömma den under de angivna strukturerna.
  • För att dölja luftkanalen köper de ofta en speciell PVC -låda (ibland används andra material). Sådana strukturer kommer att spela en dekorativ roll, så de väljs vanligtvis för att matcha rummets dekoration. Och även spotlights kan byggas in i sådana lådor.
  • Huven kan döljas i köksmöbler om den är skräddarsydd. För att göra detta måste du meddela befälhavaren om dina preferenser.

Luftkanaler byggs ofta in i skåp eller görs infällbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Vid val av luftkanal bör en regel beaktas: avgasrörets diameter måste motsvara diametern på hålet som leder till axeln. När du väljer flexibla alternativ måste du tänka på att du inte kan göra mer än 3 knän och böjningar.

Det rekommenderas att installera huven i enlighet med flygtrafikens riktning . Annars kan enhetens livslängd minskas, särskilt om det är en plastdel. Huven kan också tas utanför. För detta ändamål måste ett hål av lämplig storlek göras i husets vägg. Glöm dock inte att innan du utför dessa åtgärder måste du få tillstånd från BTI och bostäder och kommunala tjänster.

Experter rekommenderar att du köper enheter som kommer med omslag som döljer eventuella brister. Samlade modeller ser mycket mer estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild

Det sämsta alternativet är ett korrugerat plaströr som fungerar som ett luftutlopp. Det är bättre att ge företräde åt en aluminiumkopia. Det rekommenderas inte att placera metallkorrugeringar i samma ensemble med en köksuppsättning av naturligt trä. En sådan interiör kommer att se disharmonisk och till och med löjlig ut.

Det rekommenderas att sträcka korrugerade rör till sin fulla längd under installationen . Således kommer det att vara möjligt att undvika kontaminering i den inre delen, vilket kommer att framkalla onödigt buller under driften av systemet. Idag föredrar många användare inbyggda huvar. I dessa modeller måste kanalen placeras i insidan av skåpet eller fixeras på ovansidan.

Rekommenderad: