Huvuttag: Välj Plats Och Höjd I Köket, Var Du Ska Göra Och Hur Du Ansluter Till El

Innehållsförteckning:

Video: Huvuttag: Välj Plats Och Höjd I Köket, Var Du Ska Göra Och Hur Du Ansluter Till El

Video: Huvuttag: Välj Plats Och Höjd I Köket, Var Du Ska Göra Och Hur Du Ansluter Till El
Video: Hur gör snickaren - Montering av köksbänk och diskho 2024, April
Huvuttag: Välj Plats Och Höjd I Köket, Var Du Ska Göra Och Hur Du Ansluter Till El
Huvuttag: Välj Plats Och Höjd I Köket, Var Du Ska Göra Och Hur Du Ansluter Till El
Anonim

Installation av elektriska ledningar i köket är inte en lätt uppgift, för om eluttagen inte är korrekt placerade kan de störa installationen av möbler och utrustning, förstöra inredningen och till och med utgöra ett hot mot säkerheten i ditt hem.

Utloppet för avgassystemet kräver särskild uppmärksamhet. Platsen för uttaget för spiskåpan måste vara genomtänkt vid installationen av de elektriska ledningarna. Men du kan göra detta efter ett tag.

Bild
Bild

Särdrag

Numera presenteras en mängd olika rengöringssystem, fläktar eller huvar efter konsumentens val. De skiljer sig åt i utseende, utrustning, installation och anslutningsteknik. Upphängt, väggmonterat, externt liknar ett vertikalt paraply och andra - varje huva kräver ett pålitligt strömförsörjningssystem. Utloppets placering bestäms i enlighet med placeringen av reningssystemets huvudstruktur.

De flesta av de moderna avgassystemen är monterade i ett väggskåp ovanför hällen (spis) eller installeras oberoende (utan hjälpelement) . När det är monterat i ett skåp, är uttaget installerat inuti höljet, så det elektriska kontakten är tillgängligt för användning och det finns inget behov av ytterligare design. I autonoma system är det vanligt att placera elkablar och eluttag bakom kåpan på avgassystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja eluttag och kabel

Man tror att uttag med en grad av skydd från IP62 eller mer är lämpliga för köket.

Förutom graden av skydd är det nödvändigt att uppmärksamma följande funktioner

  • Tillverkningsmaterial . Alltför billiga produkter tillverkas av plast av dålig kvalitet. Sådant material försämras mycket snabbt och smälter lättare (vilket är viktigt om uttaget placeras nära hällen).
  • Bygg kvalité . Uttaget måste monteras på rätt nivå, säkert, utan luckor och backlashes. Annars kan fett, damm och sot från kaminen ansamlas inuti, eller fukt kan tränga in.
  • Ingångar för kontaktanslutning måste döljas av speciella skyddspaneler som inte tillåter att annat än kontakten (gardinerna) kommer in i uttaget. Detta är en absolut viktig funktion för köket.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Keramikblock för en kontaktgrupp . Billiga prover kan också använda keramik, men de är betydligt sämre och mjukare än i dyrare modeller. Det keramiska blocket bör visuellt vara intakt, utan uppenbara och subtila sprickor och flis.
  • Låser kronblad måste verkligen vara tufft, inte kort. Det beror på hur fast uttaget kommer att hållas i väggen.
  • Externt utseende . Köksbutikernas "superdesign" är naturligtvis inte huvudkriteriet. Om du ska göra ett kök i en viss stil måste du också vara uppmärksam på enhetens utseende så att det passar in i den övergripande designen. Annars kan uttaget förvaras i skåpet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kabel

Mängden el som förbrukas av köksavgassystemet 100-400W i proportion till lastströmmen överstiger inte 2A, vilket leder till att kabeln för eluttaget kan anslutas med ett tvärsnitt på 1-1,5 mm2.

En sådan kabel garanterar fullt ut en reserv för lasten, och gör det också möjligt att vid behov ansluta till el någon annan hushållsapparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av eluttag i enlighet med PUE

Om valet och köpet av utloppet redan har gjorts måste du välja dess plats.

De viktigaste kriterierna enligt vilka platsen för utloppet för avgassystemet bestäms är följande

  • Det är nödvändigt att bestämma exakt på vilken höjd och var huven kommer att hänga eller redan hänger (kanske den mest grundläggande regeln). Detta krävs för att de återstående principerna och begränsningarna (avstånd till möbler) ska kunna följas när man bestämmer platsen för eluttaget.
  • Det minsta avståndet från kraftpunkten till möblerna i köket (bänkskiva, skåp, hyllor) är 5 centimeter.
  • Minsta avstånd från strömkällan till ventilationsaxelns öppning är 20 centimeter.
  • Det rekommenderas att installera utloppet inte nära avgassystemets huva, utan att dra sig in med cirka 30 centimeter. I detta fall når värmen inte strömförsörjningspunkten, stänk av fett och vatten från hällen (spisen) kommer inte att flyga.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En anslutning med en jordningsanordning måste säkert ordnas, strömstyrkan är från 15A.
  • Köksutrustningens totala effekt får inte överstiga 4 kW. I det fall då summan av strömmen för den elektriska utrustningen i köket redan är lika med 4 kW eller överstiger detta värde, är det nödvändigt att lägga en egen linje för avgassystemet för att undvika överbelastning av det elektriska nätet medan alla apparater fungerar samtidigt.
  • Uttaget ska vara fritt tillgängligt och inte hindras av apparater eller möbler, i alla fall tungt och besvärligt. Först måste du se status för power point. För det andra kommer det att bli nödvändigt att flytta utrustningen och möblerna (och i köket är det ofta omöjligt att flytta en separat möbel) i händelse av ett fel på dess eller elektriska ledningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal plats

Som nämnts ovan, Det finns flera alternativ för att installera ett uttag för en köksfläkt:

  • för inbyggda modifieringar är den idealiska platsen den inre lådan i väggskåpet, i vilken huven är inbyggd;
  • för upphängda modeller - ovanför toppanelen, nära kanalen, då kommer nätsladden att placeras utanför synlighetsområdet;
  • i kanalkåpan.

En sådan egenskap som installationshöjden på utloppet under huven är extremt betydande. Professionella rekommenderar att du installerar på ett avstånd av 190 centimeter från golvet eller 110 centimeter från bordsskivan. Detta beslut är helt förståeligt. Den idealiska monteringshöjden för kåpan är 65 centimeter över elektriska spisar eller spisar och 75 centimeter över gasugnar eller spisar. Den ungefärliga höjden på själva enheterna är 20-30 centimeter. Vi summerar de maximala måtten och vi får 105 centimeter. För en bekväm installation av uttaget lämnar vi 5 centimeter. Som ett resultat kommer dess optimala placering att vara 110 centimeter från bänkskivans ovansida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att avståndet till avgassystemets utlopp på 190 centimeter från golvet eller 110 centimeter från bänkskivan är lämpligt för huvuddelen av moderna huvar och i kök med nästan alla arkitektoniska lösningar, är det ändå nödvändigt att förstå att detta är bara en universell höjd, det är inte alltid det kan vara den mest framgångsrika direkt för ditt fall. Som ett resultat är det även i den elektriska installationens skede nödvändigt att ha en tydlig plan över ditt kök med den valda elektriska utrustningen. Då får du möjlighet att exakt beräkna den perfekta platsen för uttaget, samtidigt som du tar hänsyn till att elsladdens längd vid huven för köket inte är mer än 80 cm lång.

Det sätt på vilket uttaget placeras inuti möblerna gör det möjligt att dölja de elektriska ledningarna, vilket motsvarar dagens metod för att ordna elektriska punkter. Närheten till elektriska ledningar och trä hotar att skapa brandfarliga situationer.

Av denna anledning är uttagen inuti möblerna monterade på en obrännbar bas av värmebeständigt material. Ledningarna läggs i ett korrugerat rör av metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansluta ett eluttag

Uttaget är anslutet efter alla förarbeten har slutförts:

  • kabeln läggs;
  • platsen där installationen bestäms;
  • installation av uttagslådor (monteringsboxar);
  • enheter med erforderlig IP -skyddsnivå köptes.

När alla dessa åtgärder är genomförda kan du göra monteringen direkt.

Bild
Bild

Anslutningen ser ut så här steg för steg

  • Koppla bort strömbrytaren i panelen (maskin). Trots att detta arbete är enkelt bör man inte ignorera en sådan aspekt som säkerhet.
  • Kontrollera att det inte finns någon spänning . Innan du tar bort frontpanelen och vidrör de oisolerade ledningarna och kontakterna med händerna måste du se till att det inte finns någon spänning. Detta kan göras med en enkel spänningsindikator, multimeter eller testare.
  • Dra av tråden . Innan du ansluter måste du förbereda tråden som tittar ur glaset. Om den ledade elektriska kabeln eller tråden har dubbel isolering, avlägsnas 15-20 centimeter extern isolering från den. Därefter blir det smidigare att ansluta. Om parad ledning med enkel isolering utförs, är det nödvändigt att dela kärnorna med 5-10 centimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Anslut ett nytt uttag . Först måste du ansluta ledningen till kontakterna. För detta avlägsnas isoleringen från kabelns ledare med cirka 5-10 millimeter. Den exponerade delen av kabeln går in i terminalen och är ordentligt fixerad med en skruv. När du drar åt skruven behöver du inte göra otroliga ansträngningar, annars kan du nypa kabeln. Om du ansluter jorduttag, anslut jordledaren till rätt anslutning (jordningskontakt). Denna kontakt är ansluten till den jordade "mustaschen". Innan du ansluter jordningsledaren för kabeln måste du se till att just denna ledare är "jord".
  • Placera uttaget i installationsboxen . Efter att du har anslutit alla matningskablar, sätt in arbetsdelen (ledande element) i uttaget i installationsboxen. Den måste monteras jämnt utan att snedvrida i linje med väggen. Ledningarna är noga gömda i installationsboxen. Efter att uttaget har ställts in i önskat läge måste det vara säkert fixerat. För detta ändamål är den försedd med specialiserade press "tassar" (eller fästantenner) med skruvar. När skruvarna skruvas in, divergerar fästelementen och säkrar därmed uttaget. I den nya generationen eluttag finns inga fästantenner. De fixeras med hjälp av skruvar som finns i installationsboxen.
  • Skruva fast frontpanelen . Efter montering av de ledande elementen kan frontpanelen skruvas fast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att installationen av ett eluttag för huven i köket måste utföras i enlighet med reglerna för installation av eluttag. Detta kommer att vara en garanti för säkerheten vid användning av enheten i framtiden.

Rekommenderad: